Shaggy

30.juunil avaldasid DJ Cassidy, Rayvon ja Shaggy singli “If You Like Pina Coladas”.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 17.02.2002 - 11:42
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 30.06.2023 - 06:11
Välismaine artist, Sooloartist, R&B & Soul

Shaggy, kodanikunimega Orville Richard Burrell, on sündinud Jamaical Kingstonis 22.oktoobril 1968 ning tema muusikutee sai hoo sisse kui Shaggy 18-aastasena Brooklynisse kolis. New Yorgis lindistati tema esimene edukas singel “Oh Carolina” 1993 aastal, mis müüs üle 600 tuhande eksemplari ning seda märganud Virgin Records sõlmis lauljaga plaadilepingu ning esimene album “Pure Pleasure” ilmus sama aasta juulis. Edukaimad saavutused algasid aga 1995 aasta oktoobris ilmunud teise albumiga “Boombastic”, mille esimene singel “In The Summertime” (taas koos Rayvon’iga) jõudis UK-s juba viiendale positsioonile. Täielik fantastika oli aga septembris ilmunud teine albumile eelnenud singel “Boombastic”, mis vallutas terve maailma ning tõusis number üheks ka mujal peale USA ja UK (plaat oli siin kuus nädalat esikohal). Sellest loo valis omale reklaamiklipiks ka teksasefirma Levi’s . Album ise andis veel palju võrratuid hitte ning Shaggy kontserttuur sujus ülihästi ning 1996 aasta veebruaris võitis Shaggy ka Grammy auhinna kui parima reggaealbumi väljaandja.

Nagu ikka siin maailmas on kõik väga suhteline ning nii ootas järgmist 1997 aasta albumit “Midnight Lover” läbikukkumine ning ainsaks singliks sellelt jäi duett “Piece Of My Heart” koos Marsha’ga. Nüüd taastas “Hotshot” Shaggy kuulsuse ning album oli 2001 aasta enim müünud LP USAs, 5,5 miljonit koopiat.

Mõningad inimesed armastavad väljakutseid ning reggie-superstaar Shaggy kuulub kindlalt nende hulka. Tundes Shaggy varasemat muusikastiili, paneb tema uus album “Hotshot” tõeliselt üllatama, sest meister pakub siin muusikat väga erinevatele maitsetele ning õnnelikuks savad nii tantsumusa kui r&b austajad. Ja pole siis ime, et “Hotshot” on kuulutatud USA eelmise aasta kõige seksikamaks albumiks.

Ilmus album USA-s tegelikult juba 08.augustil ent Euroopas tuli see müügile alles aprillis 2001. Plaat lindistati Shaggy New Yorki stuudios ja osaliselt ka Jamaikal ning abivägi oli lauljal suur - Jimmy Jam & Terry Lewis, Robert Livingston, Shaun "Sting" Pizzonia, Dave Kelly, Tony Kelly ning Gordon Duke. Lisaks meeletult headele avasinglitele “It Wasn’t Me” ja “Angel”, kuuluvad tantsumuusika valda veel lood “Lonely Lover”, “Dance and Shout” ning “Freaky Girl”, mis näitab hästi Shaggy jamaika-ameerika päritolu. Tugevale avaloole “Hot Shot” lisaks laseb Shaggy oma paha poisi mainet taasavastada veel loos “Not Fair” ning Shaggy enda kommentaar nendele kõlab järgnevalt:” Ma tahan oma lugudesse panna tugeva story, et need oleksid naljakad ja koomilise alltekstiga”.

Ometi leidub albumil palju üllatusi, millest ehedaim on “Hope”. See lugu jutustab Shaggy meheikka jõudmisest ning on üsna autobiograafiline. Laul kõlas Kevin Costneri filmis "For The Love Of The Game". Veel filmindusest pakub Shaggy koos Janet Jacksoniga esitatud laulu “Luv Me, Luv Me” soundtrackilt “How Stella Got Her Groove Back”. Väga tugevad lood on veel seksikas “Leave It To Me” ning palvemeelne “Why Me Lord”. Suuremat kandepinda annab plaadile veel juurde kesk-aasiapärane “Hey Love” ning muidugi latiinolik “Chica Bonita”, mille vaim on just hõljunud kaasas Shagy’ga kogu tema karjääri jooksul kui meenutada üht vanemat suvehitti “In The Summertime”.

2002 aasta alguses lasi Virgin Records välja Shaggy parimate vanemate lugudega albumi, mis ei üllata kindlasti laulja fänne millegi uuega ent 14-looline album on kingituseks kindlasti kõigile Shaggy uutele austajatele, sest on kena sidus kogumik 10-aastasest Shaggy loomingust.

Shaggy plaadikompanii MCA Records andis 12.veebruaril välja LP “Hotshot Ultramix”, millelt leiame kõik Shaggy vapustavate viimaste singlite remiksid ning ka kolm uut lugu. Plaadi valmimisel oli artistile abiks maailma parimad remiksijad nagu Punch, Shaun "Sting International" Pizzonia, J.C. Moreno, Gordon Dukes, Christopher Birch ja Tony Kelly.

Shaggy on lõpetanud järgmise albumi lindistamise The Ranch stuudios ning MCA Records on teatanud selle nime “Lucky Day“ ja ilmumisajaks on märgitud 29.oktoober 2002. Esimeseks singliks saab olema tangorütmis lugu “Hey Sexy Lady“, mis jõuab müügile 21. oktoobril.

Nujah, Shaggy oli lahe Beach Party esinemisel 14.juunil Otepääl. Tema uusim singel kannab nime “Get My Party On“ ning see oli 2003 aasta ametlik lugu Coca Cola kampaanias "Music Makes Your Summer".

2004 aasta septembrist tuli uus dancehall-printsess, 17-aastane Ms. Thing, kelle debüütplaadi on produtseerinud "Mr. Lova-Lova" Shaggy, ja see sisaldab Jamaika-hitte Get that money, "Regular" ning aktuaalse singli "I want it all".

Shaggy osales legendaarse Jamaica ansambli Toots And The Maytals hiti "Bam Bam" 2004 aasta variandil, mis vallutas mõnusa rütmiga tantsusale. Toots & The Maytals oli just selle looga 1966 aastal Jamaicas #1 pikka aega. Singli rellisib V2.

20.septembril 2005 ilmus Shaggy kuues album "Clothes Drop". Plaadi väljaandjaks on Geffen ning esimese singlina tuleb "Wild Tonite" koos G-Uniti lady Oliviaga. Teised külalised on veel Black Eyed Peas' Will.I.Am loos "Shut up and Dance", bändist Pussycat Dolls' Nicole loos "Supa Hypnotic," Natasha Watkins lugudes "Don't Ask He That" ja "Ultimatum", reggae vocalist Brian Gold loos "Would You Be" ning lõpetuseks loomulikult Rayvon hitis "Back in the Dayz". 06. veebruaril 2006 tuli rahulikum singel "Ultimatum (featuring Na'sha)".

13.novembril 2007 tuli taas Shaggy'lt album nimega "Intoxication". 16-loolise plaadi esimese näitena esitleti juulis "More Woman" ning videona "Church Heathen (Night Before) / The Pastor" - Shaggy & Ninja Man. Ametlik esimene singel oli aga "Bonafide Girl", kaasa laulmas hitimeistri truu abiline Rik Rok. Veel löövad albumil kaasa Akon, Collie Buddz, Sizzla Kaionji ning Rayvon. Teise singlina tuli veebruaris 2008 Shaggy feat Akon - What`s Love, mille värvika video autoriks Hype Williams.

Shaggy ühines mais 2008 UEFA EURO 2008 maskottidega Trix & Flix, et salvestada ürituse motolugu "Feel the Rush". Tingituna Saksamaa koondise edust tõusis lugu #1 hitiks seal 20.06.2008

2008 lõpus salvestati uus singel Shaggy and Friends - Save A Life. Sellega reklaamis ta oma heategevat kontserti Bustamante Hospital for Children. Kaasa lõid paljud lauljad ja dj-d: Christopher Martin, Sean Paul, Elephant Man, Gramps Morgan, Etana, Daville, Marcia Griffiths, Luciano, Tessanne Chin, D-Lynx & Freddie McGregor.

Mais 2009 üllatas Shaggy suvise tantsulooga "Fly High", milles vokaale laulab teine Jamaica reggaemuusik Gary "Nesta" Pine. Viimane on seni osalenud Bob Sinclar hittides.

2010 aasta lõpus tuli ühissingel "For Your Eyes Only" koos lauljatariga Alaine, mis oli edukas kantrimusa edetabelites.

19.juulil 2011 ilmus Shaggy üheksa looga album "Summer in Kingston". Esimeseks singliks oli “Sugarcane”.

07.veebruaril 2012 andis Shaggy välja uuendatud versiooni albumist "Summer in Kingston", millele lisatud värsked lood "She Gives Me Love" ja "Hurting", lisaloona kõlab uuenenud "Dame" featuring Kat DeLuna.

26.veebruaril 2013 üllatas Shaggy värske suvemaigulise singliga "Like To Party", milles osaleb uustulnuk Bizerk. Loo produtseeris Donovan "Don Corleon" Bennett.

14.mail 2013 tuli iTunes digisingel "Fight This Feeling" (feat. Beres Hammond) ning 13.augustil 2013 "You Girl" (feat. Ne-Yo).

24.septembril 2013 avaldas Shaggy albumi "Out Of Many, One Music", millel kõlab 13 lugu. Albumil jõudis Shaggy tagasi oma rub-a-dub reggae juurteni, abiks legendaarsed "Riddim Twins" ehk trummar Sly Dunbar ja bassist Robbie Shakespeare. Lisaks neile lõid kaasa Shaggy kauaaegsed kaaslased Sting International ning Lenky Marsden.

2014 aasta septembris tuli Sahhy välja kahe videoga, "If U Slip, U Slide (You Could Be Mine)" ft. Melissa Musique ja "Habibi (I need Your love)", kus kaaslasteks Mohombi, Faydee ja Costi.

12.juunil 2015 esitles Shaggy uut suvehitti "It's Alright", kus refrääni laulab Kranium. Lisaks lööb ta ise kaasa noore jamaikalase Krishane 28.augustil ilmuval singlil "Money Can't Buy No Love".

Shaggy aitas kirjutada Balkani popartistidele Andrea, Otilia ja Costi esitatava ühisloo “Passion“. Video, milles kaasa löömas ka Shaggy, jõudis Youtube'sse 12.detsembril 2015.

2015 aasta 15.augustll andsid Pitbull ja Shaggy välja ühise singli “Only Love“. Kaasa lõi veel ameeriklane Gene Noble. Loo produtseeris Rumeenia laulja Costi. Parris lavastatud Shaggy loo “Only Love“ video tuli välja 29.01.2016.

20.mail 2016 ilmus esimene digisingel "Don't You Need Somebody" Rootsi hitimeistrilt RedOne. Kaasa löövad Enrique Iglesias, R. City, Serayah & Shaggy. Muusikavideo tuli välja 10.juunil.

17.juunil 2016 tuli Shaggy välja singliga “I Got You”, kus lööb kaasa teinegi jamaikalane Jovi Rockwell. 12.juulil jõudis Vevosse Jaakko Manninen lavastatud muusikavideo.

5.augustil tuli Sony Musicult Shaggy digisingel "That's Love", mille jamaikalastest pundiga Alkaline loodi dancehall remiks ning muusikavideo avaldati 11.novembril 2016.

Shaggy lõi kaasa 20.jaanuaril 2017 ilmunud Kolumbia reggaeduo Cali y El Dandee singlil “Lumbra”.

17.veebruaril 2017 tulid jamaikalased Shaggy ja OMI välja ühise singliga “Seasons”.

14.juulil 2017 ilmus singel "Promises" (feat. Romain Virgo) ning 28.juulil tuli välja Fedde Le Grand, Ida Corr ja Shaggy ühine lugu ''Firestarter''.

Shaggy on salvestamas muusikat koos briti kuulsusega Sting ning koos anti 20.aprillil välja album "44/876". Duo esimene singel "Don't Make Me Wait" tuli välja 25.jaanuaril ning teine oli 9.märtsil "Morning Is Coming". 6.aprillil avaldati plaadi nimilugu "44/876", featuring Morgan Heritage & Aidonia.

Sting ja Shaggy tulid 14.septembril lagedale looga "Skank Up (Oh Lawd)". Abiks oli dancehall hitmaker Ding Dong ning selles on kombineeritud reggae ja blues Miami bassiga.

28.septembril ilmus Sting & Shaggy singel "Gotta Get Back My Baby" (feat. Maitre Gims). 11.oktoobril esitleti Michael Garcia lavastatud “Miami Vice” paroodiavideot, kus mängivad Melanie Griffith ja Steven Bauer.

20.novembril avaldas Shaggy singli "Use Me".

Shaggy ja Alexander Stewart avaldasid 29.märtsil 2019 singli "You".

12.aprillil ilmus Shaggy singel "Money Up" feat. dj Noah Powa. Muusikavideot esitleti 13.mail.

27.juunil andis Shaggy välja 14-loolise albumi "Wah Gwaan?!", millel kõlavad ka varemavaldatud kolm singlit.

10.aprillil 2020 esitles Shaggy uut versiooni oma klassikast "It Wasn't Me" oma juubelialbumilt "Hot Shot 2020" ja kaaslaseks endiselt Rayvon. 10.juulil ilmunud 14 looga plaadil kõlavad 20-aasta taguste lugude uued versioonid, kaasa arvatud "Angel" featuring Sting.

20.novembril tuleb välja Shaggy jõulualbum "Christmas in the Island". Reggae plaadil löövad kaasa Ne-Yo, OMI, Joss Stone jt. 2.novembril avaldas ta singli "Raggamuffin Christmas", featuring Junior Reid & Bounty Killer.

29.jaanuaril 2021 ilmus Niko Moon ja Shaggy ühislugu "Good Time".

Shaggy osales 19.märtsil ilmunud Sting'i duettide albumil loos "Don't Make Me Wait".

30.aprillil tuli välja Kris Kross Amsterdam, Shaggy & Conor Maynard singel "Early In The Morning". Samal päeval ilmus Spice, Shaggy & Sean Paul ühine singel "Go Down Deh".

24.septembril ilmus Shaggy singel "Amazing Christmas", kaaslaseks Hannah Brier.

22.aprillil 2022 tuli välja loo "It Wasn't Me" uus rütmikam variant, kus osalesid Sahhyle lisaks Tenchi ja Embody.

12.mail 2023 ilmus Shaggy singel "Whine & Jumping", kaaslaseks Patrice Roberts.

30.juunil avaldasid DJ Cassidy, Rayvon ja Shaggy singli “If You Like Pina Coladas”.

Faktid

Nimi: Orville Richard Burrell
Artistinimi: Shaggy
Sündis/koht: 22.oktoober 1968 Kingston, Jamaica
Tähtkuju: Kaalud
Haridus: Keskkool
Lapsed: Richie (1995) ja Tyler (1999)
Pikkus: 180 cm
Kaal: 84 kg
Juuste värv: mustad
Silmad: pruunid
Huvitav: On teeninud USA sõjaväes merejalaväelasena, osales ka Lahe Sõjas.

Muud huvitavat