Shakira

26.märtsil tuli välja Shakira ja Grupo Frontera loo "(Entre Paréntesis)" muusikavideo.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 03.02.2002 - 12:04
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 26.03.2024 - 06:54
Välismaine artist, Sooloartist, Pop

Shakira on olnud viimase 25 aasta üks enimmüüdumaid ja populaarsemaid artiste. Pärast seda, kui ta andis 1991. aastal 13-aastase tüdrukuna välja oma esimese albumi, on ta rahvusvaheliselt müünud üle 80 miljoni plaadi. Shakira on karjääri jooksul võitnud ka kolm Grammy ning 12 Ladina-Grammy auhinda.

See juhtus 2001 aasta 22. veebruaril, mil jagati taas Grammy auhindu kui parimaks ladina-ameerika popalbmi loojaks kuulutatud Shakira lavale tõusnuna kallistas pikalt ja kirglikult tema edule suure panuse andnud kunagist laulukuningannat Gloria Estefan’i ning ülistas tänukõnes oma kodumaad Columbiat ja selle rahvast. Täna tunneb teda juba pea terve maailm ning esimene ingliskeelne 13-looline album “Laundry Service” sulandub meisse kui tavaline ameerikalik muusikafilosoofia: “Go ahead -- jump on the bandwagon”.

Shakira võrratust tantsusinglist “Whenever, Wherever” alustades kulgeb tema muusika väga laialdasel pinnal, klassikaliste tangode ja kantriga kuni popi ja isegi rockini välja. Lauljannat ennast tasub võrrelda filosoofiliselt sellise kuulsusega kui Jewel ent kõlalt meenutab ta ehk hoopiski rohkem kanadalannat Alanis Morissette’i. Shakira ise tunnistab oma albumi kohta järgnevat: "Ma tundsin end kui puhtaks pestud sellest kuidas ma varem maailma vaatasin, seepärast ma nimetasingi uue albumi "Laundry Service". "Ma olen seda hetke oodanud kogu elu ja praegu tundub mulle kõik õige". "Selles on palju adrenaliini".

Shakira (täisnimega Shakira Isabell Mebarak Ripoll) on sündinud 02.veebruaril 1977 aastal Columbias Barranquillas ning ta on oma pere noorim liige. 158 cm pikkune blondiin sõlmis oma esimese plaadilepingu juba 13-aastasena ning pühendus peale kooli lõpetamist täielikult muusikale. Kokku on temalt lisaks ingliskeelsele albumile ilmunud varasemad 4 hispaaniakeelset LP-d ning praegune supersingel "Whenever, Wherever" jõudis raadiotesse ja MTV-sse 2001 aasta lõpus. 10.mail, 2002 aastal ilmus Shakira järgmine singel "Underneath Your Clothes".

"2002 MuchMusic Video Awards" auhindade jagamisel 16. juunil võitis Shakira kahes kategoorias: "Parim Rahvusvaheline Video - Artist" ja "Vaatajate Valitud Parim Rahvusvaheline Artist". Järgmine singel saab olema "Objection (Tango)".

Shakira LP “Laundry Service“ oli 2002 aasta kõige parema läbimüügiga plaat Euroopas ning nüüd jaanuaris jõuab sellelt väljuda juba neljas singel “The One“. Lisaks albumil kuuldud versioonile kuuleme singlil veel uut miksi "The One (Glen's Mix)“ ja tantsulisust lisavad veel “Whenever, Wherever (Hammad Belly Dance Mix)“ ja “Te Aviso, Te Anuncio (Gigi dAgostino Tango Remix)“. Kõige esimesena ilmus see singel aga juba 13.jaanuaril hoopiski Austraalias.

Shakira viibis oma kontsertturneer nimega "Tour Of The Mongoose" ja märtsis 2003 oli ta Saksamaal. Selle aasta jaanuaris lindistas lauljatar kaks lugu jällegi Pepsi reklaamklippidele ning need on "Pide Me El Sol" ja "Knock On My Door."

Juba oktoobrist 2003 hakkasid kõlama uudised Shakira järgmise LP kohta. Esimese singlina antakse veel detsembris välja hispaaniakeelne rockballaad Para Amar" ning selle inglisekeelne versioon ilmub 2004 aasta alguses ka USA-s ja Euroopas. Järgnev album lindistati Liibanonis ning selle produtsendiks oli Shakira ise.

Shakira Live DVD/CD “Live & Off The Record“ ilmub 30.märtsil 2004 Sony Mucic alt. DVD sisaldab kokku 2 ja pool tundi vaatamist väärivat materjali, CD koosneb kümnest kontsertesinemisest, mis pole seni varem avalikkuse ette jõudnud.

Latiinost popstaar plaanib aastal 2005 teha vägeva etteaste, andes välja lausa kaks uut plaati. Esimeseks on hispaaniakeelne 'Fijacion Oral 1', mis ilmus 07.juunil ja selle esimeseks singliks oli 'La Tortura' koos hispaanlasest tähega Alejandro Sanz. Inglisekeelne album ilmus 28.novembril ning see kannab nime 'Oral Fixation 2'.

Shakira põhjendab ise asju faktiga, et osad lood tulevad talle kirjutades kergemini kätte nii ühes kui teises keeles ja lõpuks pidas ta õigeks erinevates keeltes lood eraldada eri albumiteks. Uued plaadid said lindistatud kohe peale 'Laundry Service' maailmatuuri ning stuudioteks olid nii Shakira kodune stuudio Bahamal kui Warehouse Vancouveris. Plaatide produtsentideks on Lester Mendez, Luis Ochoa ja Tim Mitchell ning uue tegijana argentiinlane Gustavo Cerati. Plaatide vastutav produtsent on Rick Rubin.

'Oral Fixation Vol. 2' on kevadel ilmunud 'Fijacion Oral Vol. 1' inglisekeelne sisaralbum, koosnedes uuest hitist Don’t Bother ja 10st muust uuest laulust. Shakira on küll uue plaadi lasknud produtseerida ühel kõigi aegade andekamal produl, Rick Rubinil, kuid komponeerinud ja sõnastanud kõik laulud ise. Palju auhindu võitnud Shakira pärjati 2005 Euroopa Music Televisioni Awardsil Lissabonis.

Shakira uus video ja järgmine singel oli "Hips Don't Lie", milles lööb kaasa Wyclef Jean. Video võeti üles veebruaris Shakira kodumaal toimuval metsikul tänavafestivalil Barranquilla Carnaval ja video direktoriks on Sophie Muller. Video esmaesitlus oli Yahoo Musicus 08.märtsil 2006. Shakira Oral Fixation Vol 2 – albumit oli samas müüdud Euroopas 2 miljonit tükki. Aprillis 2006 tuli plaadist uus versioon, millele on nüüd külge liidetud uus megahitt Hips Don’t Lie koos Wyclef Jeaniga.

Aprillis 2006 võitis Shakira kuus auhinda Billboard Latin Music Awards'il. Juuli algul püsis Shakira ja Wyclef Jean’i lugu "Hips Don’t Lie" neljandat nädalat järjest Euroopas esirinnas. 09.juulil esinesid Shakira ja Wyclef jalgapalli MM lõputseremoonial Saksamaal, esitades "Hips Dont Lie Bamboo" 2006 FIFA World Cup Mixi enne finaalmängu. Uus mix on kombinatsioon Shakira megahitist "Hips Dont Lie" ja MM ametlikust meloodiast "Bamboo".

19.oktoobril 2006 filmiti Mexicos video loole "Illegal" ning selle autoriteks on Shakira ja Jaume de Laiguana. Telekates alustab video mängimist novembri alguses. Singlil osaleb kitarrivirtuoos Carlos Santana ning see ilmus Euroopas 25.oktoobril.

Shakira sai suure au osaliseks, kui kodulinnas Columbias püstitati talle 4,5 meetri kõrgune ausammas. Lauljanna saabus kodulinna heategevuskontserti andma ja seal üllatati Shakirat tema enda skulptuuriga. Kuju avas Shakira isa. Kuju tegi ja selle valmimist rahastas lauljanna Saksamaa fänn, skulptor Dieter Patt.

04.aprillil 2007 tuli Beyonce albumist uus väljaanne "B Day Deluxe Edition". Selle albumi singel "Beautiful Liar" tuli välja aprillis 2007 ning kaasa lõi nii singlil kui selle naiselike võludega videos Shakira. Singlist valmis ka hispaania keelne variant.

Latiinotäht Shakira võib oma peigmehe Antonio de la Ruaga septembris abielluda. 30aastase kolumbia lauljatari juristist väljavalitu on Argentina ekspresident Fernando de la Rua poeg, kirjutab Femalefirst. Ajakirjanduse andmeil võib paar pulmad pidada Dominicani vabariigis Punta Canas. Noored hakkasid kurameerima 2000. aastal ning aasta hiljem kihlusid.

Samas on Colombia poptäht Shakira on alustanud ajalooõpinguid USA kuulsas UCLA ülikoolis. Seksikas staar on Los Angelese ülikooli vähimagi kärata sisse astunud ja kuulab juba mitu nädalat Lääne tsivilisatsiooni ajaloo loenguid.

13.novembril 2007 tuli "Oral Fixation Tour (DVD/CD)", millel 120 minutit lauljatari parimaid lugusid elavas ettekandes.

Shakira esitab kaks laulu, mille autoriks brasiillane Antonio Pinto, uues latiinofilmis "Love In The Time Of Cholera". Jaanuaris 2008 linastus siit Shakira muusikavideo "Hay Amores".

Shakira astus oma lauludega üles USA presidendiks valitud Barack Obama ametissepühitsemisel 20.jaanuaril 2009 Washingtonis. Ürituse muusikalise poole eest vastutas samuti Obamat ka valimiskampaania ajal avalikult toetanud Shakira.

Shakira järgmine album “She Wolf" tuli 12.oktoobril 2009. Plaat on üdini elektrooniline ja tantsuline, hõlmates väga erinevate kontinentide kultuurisugemeid. Uuel plaadil osaleb veel loos "Why Wait (For Later)" egiptlasest rütmimasin Hossam Ramzy, kes osalenud koostöös bändiga Led Zeppelin. Esimeseks singliks oli hispaaniakeelne “Loba”, millest ingliskeelne variant on nimega “She Wolf”. Loo produtsendid on John Hill ja Sam Endicott, video autoriks Jake Nava. Shakira rääkis ajakirjale Rolling Stone oma loost: " "She Wolf" kukkus välja väga müstiliselt, olin stuudios sel päeval väga halvas tujus ent siis tuli inspiratsioon ning läksin nurka ja kirjutasin loo sõnad ja meloodia kümne minutiga valmis. Selle hundi kujutis lihtsalt tuli mulle pähe ja kõik hääled olid vaid hingeldamine ja ulgumine". Teise singlina tuli plaadilt "Did it Again". Veebruaris 2010 ilmus Shakira singel "Gypsy", millel ka hispaaniakeelne variant "Gitana".

Shakira esitas ametliku teemaloo "Waka waka (This time for Africa)" 2010 FIFA jalgpalli MM-il Lõuna-Aafrika Vabariigis. Koos pundiga Freshlyground 10.juunil esitatud lugu on sõdurite traditsionaal originaalis nimega "Zangalewa". MM-i ajaga müüdi singlit lausa 1 miljon koopiat ning samade artistide esituses kõlas see ka 11.juulil mängude lõpetamisel.

Shakira järgmine plaat kandis nime "Sale El Sol / The Sun Comes Out", see on rockilikum ning mitmekeelne. Ilmumisaeg oli 19.oktoober 2010. Tavaversioonis plaadil kõlab 12 lugu, millest viimane on "Waka Waka (Esto Es A'frica) K-Mix". Esimesel singlil "Hells Angel" osaleb Dizzee Rascal ning sama loo hispaania versioonis "Loca" El Cata. Teiseks singliks oli jaanuaris 2011 nimilugu "Sale el Sol" ning selle kena video esmaesitlus oli Shakira 34-ndal sünnipäeval, 02.02.2011.

08.aprillil 2011 tuli singel "Rabiosa", millel löövad kaasa mõlemad Shakira lemmikräpparid Pitbull ja El Cata. Ingliskeelseks versiooniks on "Rabid".

08.novembril 2011 lisati Shakira täheplaat Hollywoodi kuulsuste alleele. Shakira on sellel nüüd esimese Columbia artistina ning tegu oli 2454nda tähega antud reas.

05.detsembril 2011 ilmus dvd "Live From Paris". Palais de Bercy ülesvõetud kontserdil kõlasid hitid "Waka Waka (This Time for Africa)", "Hips Don't Lie", "Whenever, Wherever" jt.

Märtsis 2012 teatas Shakira, et salvestab Barcelonas oma neljandat ingliskeelset plaati, abiks duuo LMFAO, räppar Akon ja produtsent RedOne.

25.juunil 2012 esitlesid Shakira ja Pitbull ühist singlit "Get It Started". Kõva tantsusaalide vallutaja tuli ametlikult müügile 17.septembril.

19.septembril avaldas Shakira, et ootavad last koos oma jalgpalliässast boyfriendiga Gerard Pique. Poeg Milan Piqué Mebarak sündis 22.01.2013. Nagu tema isagi, on ta sündimise hetkest FC Barcelona liige.

7.mail 2013 jõudis internetti Shakira kataloonia klassika töötlus “Boig per tu“. Kauni loo ingliskeelne versioon kannab nime “Mad About You” ning hispaaniakeelne “Loca por ti”.

Shakira järgmise albumi esimene singel "Can't Remember To Forget" koos Rihannaga avaldati 13.jaanuaril 2014. Singli hispaaniakeelne versioon “Nunca me acuerdo de olvidarte” tuli välja 21.jaanuaril. Singli video lavastas Joseph Kahn ning see esilinastus VEVOs 30.jaanuaril.

Shakira kümnes album “Shakira” tuli 21.märtsil 2014 Sony Musicult ning Shakira pühendas plaadi Gerard Pique'le. Plaadil kõlab 13 lugu, millest "Medicine" kõlab koos Blake Sheltoniga.

Järgmseks singliks oli "Empire", mille video avaldati 25.märtsil. Pruutkleidis kaunitar oma jõulise häälega veenab ilmselt igaüht selles, et see naine on tipus põhjusega.

Uues kuues jalgpalli MMiks täiendatud laulu "La La La (Brasil 2014)" videot esitles Shakira 22.mail ning selles võib näha Barcelona jalgpallureid. Lugu esitas ta MM-i lõputseremoonial 13.juulil koos brasiillasega Carlinhos Brown.

18.juulil 2014 täitus Shakira Facebooki fännilehel 100 miljonit like'i ning ta on sellega maailmas esikoha persoon.

29.jaanuaril 2015 sündis plaanilisel keisrilõikel Shakira teine poeg Sasha Piqué Mebarak.

Shakira lõi kaasa Mexico rockbändi Mana singlil “Mi verdad“, mille video avaldati 9.veebruaril 2015. Loo autorid on Fher Olvera ja George Noriega.

Shakira singel “Try Everything” kõlas 4.märtsil 2016 esilinastunud Walt Disnes Animation Studio filmis "Zootopia". Loo autorid on Sia Furler, Mikkel Storleer Eriksen ja Tor Erik Hermansen. Singel avaldati 8.jaanuaril.

27.mail 2016 ilmus Shakira & Carlos Vives singel “La bicicleta” (jalgratas). Muusikavideo jõudis Vevosse 8.juulil.

28.oktoobril tuli Shakira välja singliga “Chantaje”, kus kaaslaseks Colombia artist Maluma. 18.novembril Vevos esitletud video lavastas Jaume De La Iguana.

20.veebruaril 2017 avaldasid Shakira ja Prince Royce ühise singli “Deja vu”, mis pärineb viimase uuelt plaadilt "Five". Muusikavideo tuli välja 24.märtsil.

7.aprillil 2017 ilmus Sony Music alt Shakira uus singel “Me enamoré” (English: I Feel In Love) ning 19.mail avaldas ta promosingli “Nada”. 13-looline album “El Dorado” tuli välja 26.mail.

8.septembril esitlesid Shakira ja Nicky Jam "Pierro Fiel" muusikavideot. 8.novembril 2017 alustas Shakira El Dorado maailmatuuriga Euroopast.

Albumiga "El Dorado" võitis Shakira 29.jaanuaril 2018 Grammy auhinna.

3.juunil algas Hamburgist Shakira "El Dorado Tour". 8.juunil avaldasid Shakira & Maluma singli "Clandestino". Loo muusikavideo tuli välja 27.juulil.

Shakira "El Dorado Tour" lõppes 3.novembril 2018 ning viimasel kontserdil Kolumbias esitles ta loo "Nada" muusikavideot.

15.oktoobril 2019 tulid Camilo, Shakira, Pedro Capo lagedale ühise singliga "Tutu".

13.novembril 2019 jõudis üheks õhtuks film "Shakira in Concert: El Dorado World Tour". Filmi näitasid 2000 kino 60 riigis. Samal päeval ilmus "El Dorado World Tour" kontsertalbum.

13.jaanuaril andsid Shakira & Anuel AA välja singli "Me Gusta".

2.veebruaril 2020 astusid Super Bowli poolajashow raames Miami’s Hard Rock Stadiumi lavale Shakira ja Jennifer Lopez. Tegemist on ühe suurima kontserdiga maailmas, mida jälgib tele-ekraanide vahendusel üle 98 miljoni inimese

4.detsembril tuli välja Black Eyed Peas ja Shakira muusikavideo loole "Girl Like Me".

Jaanuaris 2021 müüs Shakira oma laulud Hipgnosis Song Fund'ile. Tänu maksusoodustusele teenivad artistid ühe korraga umbes 25 aasta jagu raha, on firma üks asutajaid Merck Mercuriadis varem öelnud. Tehingusse kuulusid kõik tema 145 laulu, seal hulgas hitid nagu "Hips Don't Lie", "Whenever, Wherever" ning "She Wolf".

16.juulil ilmus Shakira uus singel "Don't Wait Up" koos muusikavideoga. "Olen väga elevil, et saan fännidega oma uut laulu jagada," ütles Shakira. "Kui me selle laulu stuudios tegime, tundsin kohe, et see on selline lugu, mille saatel tantsida nendel õhtutel, kui sa homse peale mõelda ei taha." Loo kirjutasid Ian Kirkpatrick ja Emily Warren.

Shakira tähistas oma hitt-albumi "Laundry Service" 20ndat aastapäeva ning andis selleks puhuks esmakordselt striiming platvormidele 12.novembril 2021 üle plaadi "Washed Up & Dried Expanded Edition" 17 looga formaadi.

22.aprillil 2022 ilmus Shakira & Rauw Alejandro ühine singel "Te Felicito" koos robotivideoga.

17.juunil 2022 ilmus Black Eyed Peas, Shakira & David Guetta ühine lugu "Don't You Worry".

20.oktoobril andsid Shakira ja Ozuna välja singli "Monotonia" koos muusikavideoga.

11.jaanuaril 2023 avaldasid Bizarrap ja Shakira music sessions, vol.53 sarjast ühisloo.

24.veebruaril ilmus Karol G ja Shakira singel "TQG".

Shakira sai omale 2023 aasta naise tiitli 7.mail toimunud Billboard’s First Latin Women in Music üritusel.

12.mail andis Shakira välja singli "Acrostico". Muusikavideos laulavad ja mängivad klaverit ta pojad Sasha ja Milan.

30.juunil esitlesid Shakira ja Manuel Turizo loo "Copa Vacia" muusikavideot.

12.septembril võitsid Karol G ja Shakira looga “TQG” üritusel 2023 MTV Video Music Awards ühe auhinna. Esimese Ladina-Ameerika artistina tunnustati Shakirat Video Vanguard Award'iga.

21.septembril avaldas Shakira muusikavideoga singli "El Jefe" koos mehhiklasega Fuerza Regida.

Shakira kodulinnas Barranquillas Kolumbias avati 26.detsembril keskväljalkul kuue ja poole meetri kõrgune pronksmomument, mis kujutab lauljatari kõhutantsu tantsimas, viidates tema hittloo videole „Hips Don’t Lie“. Monumendi lõi skulptor Yino Marquez koos oma õpilastega.

22.märtsil 2024 avaldas Shakira uue albumi "Las mujeres ya no lloran". 17 lugu sisaldaval plaadil osalevad Cardi B, Grupo Frontera jt. Seni on ilmunud kolm singlit ning plaadiga koos ilmus "Punteria" ft. Cardi B.

26.märtsil tuli välja Shakira ja Grupo Frontera loo "(Entre Paréntesis)" muusikavideo.

Faktid

Nimi: Shakira Isabell Mebarak Ripoll
Artistinimi: Shakira
Sünnipäev: 02. veebruar, 1977
Tähtkuju: Veevalaja
Sünnikoht: Barranquilla, Kolumbia
Elukohad: Barranquilla & Miami
Elukutse: Laulja / laulukirjutaja / näitleja
Juuksed: Tumedad, aga blondeeritud
Silmad: Pruunid
Pikkus: 158 cm
Isa: William Mebarak Chadid
Ema: Nidia del Carmen Ripoll Torrado
Õed / vennad: Tonino, Alberto, Robin, Edward, Moisés, Ana, Patricia ja Lucy
Elukaaslane: Gerard Piqué
Poeg: Milan Piqué Mebarak (s. 22.01.2013)
Poeg: Sasha Piqué Mebarak (s. 29.01.2015)

Esimene laul: Kirjutas 8-aastaselt
Esimene lindistus: Magia (1991)
Head iseloomujooned: Distsipliin ja täiuslikkus
Hobid: Söögi tegemine ja maalimine
Sponsorid: Nokia, Calvin Klein "Dirty Jeans" ja Pepsi

Lemmik:
Näitleja: Hugh Grant
Värvid: Must ja valge
Parfüüm: Water D'issein Myoke
Lilled: Karikakrad ja päevalilled
Puuvili: Mango
Toidud: Araabia toidud ja mereandidest toidud
Maiustus: Shokolaadipallid
Bändid: The Police ja U2
Sooloartist: Gloria Estefan
Laul: "With Or Without You" - U2
Multifilm: Roosa Panter

Muud faktid:
- Shakira nimi tähendab Araabia keeles “naine täis graatsiat”.
- Shakira ei söö kommi.
- Shakira ei joo kohvi ega alkoholi.
- Shakira ei suitseta.
- Shakira lemmik asi, mida maalida on “praetud munad”
- Shakira isa on algselt pärit Liibanonist

Muud huvitavat