Thalia

2024 alguses tuleb Thalia välja EP-ga "A Mucha Honra", millelt 3.oktoobril ilmus singlina “Bebé, Perdón”.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 07.08.2003 - 13:25
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 05.10.2023 - 08:44
Välismaine artist, Sooloartist, Latin

Mehhiko päritolu näitleja ja laulja Thalia on müünud üle 12 miljoni plaadi, lauldes siiani ainult latiino-maailmale ning tema osalemist seebiooperites on jälginud 180 riigi televaatajad üle maailma. Thalia singlitest on tõusnud hittideks “Piel Morena”, “Amor a la Mexicana” ning viimasena “A Quién Le Importa”. Oma esimese ingliskeelse albumiga on ta võitnud juba palju poolehoidjaid selliste kaunite hittidega nagu “Don't Look Back”, “I Want You”, “Baby I'm In Love” ning “Closer To You”. Ent kirjutame lauljatari eluloost ja saavutustest edasi pikemalt.

Thalia, täisnimega Ariadna Thalia Sodi Miranda, sündis 26. augustil 1972. aastal Mexico's viielapselisest perest noorimana. Väike Thalia mängis tihti poistega sportmänge ning unistas saavutada medalikohta Olümpia- mängudel, rohkem "naiselikuma" alaga hakkas ta tegelema kui pani ennast kirja klassikalise balleti kooli Academia de Nellie Happee. Juba kolme aastasena oli tal osa telekasarjas "Estudiantinas Estudian“.

Thalia alustas klaverimängu õppimist 8-aastaselt koolis Instituto Mexicano de Musica ning on olnud show-bisnisis juba üheksa-aastaseks saamisest, mil ta ühines kohaliku pundiga Din-Din. Lastelt lastele mõeldud muusikaline kollektiiv andis esimese plaadi välja 1981 aastal ja selle nimi oli “Alegrias Musicales“. Kaks aastat hiljem osales Thalia edukalt kohalikul festivalil Juguemos A Cantar, lauldes popmusa loos "Moderna Chica Del Rock" ning õige pea osales ta juba muusikalis Vaselina (latiino versioonis Grease) taustakooris. Ansambliga Din-Din jõudis ta välja anda kokku neli plaati.

Aastal 1986 ühines Thalia Mexico pubekate popansambliga Timbiriche ja mängis samas ka seebiseriaalides nagu Quinceanera ja Luz y Sombra. Kui ThalÌast sai ansambli Timbirichie solist, tõusis kohe ka bändi kuulsus ent sisesed lahkhelid viisid neid lõpuks laialiminekuni.

Oma soolokarjääri alustas Thalia 1990 aastal produtsendi Alfredo DÌaz Ordaz käe all ning andis välja kolm plaati, debüütalbumi “Thalia“, 1991 aastal plaadi “Mundo de Cristal“ ja 1992 aastal albumi “Love“. Edasi järgnes edukas karjäär näitlejana kui ta nõustus töötama seebiooperite triloogias “Maria Mercedes“, “Marimar“ ja “Maria La Del Barrio“.

1995. aastal tuli Thalia'lt välja album “En Extasis“, sedapuhku produtseeritud EMI Music' Mexico osakonna poolt. Selle albumi ja nende kolme seriaaliga saabus Thaliale rahvusvaheline tuntus. Plaadi olid produtseerinud Emilio Estefan ja Oscar Lopez ning siit tõusis lugu nimega "Piel Morena" kodumaal #1-eks mitmeks nädalaks. Plaat ise purustas müügirekordeid 20-s riigis Kesk- ja Lõuna-Ameerikas ning lõpuks ka USA-s.

Järgmine, jällegi hiilgava eduga album “Amor a la mexicana“ väljastati 1997-da aasta juunis. Thalia mängis peaosa seriaalis "Rosalinda" (ka Eestis näidatud) ning osales 1999 aastal Hollywoodis oma debüütfilmis "Mambo Cafe".

Hispaaniakeelne album "Arrasondo" ilmus 20.novembril 2000 ja see jõudis Billboardi Ladina-edetabeleis 10. kohale. Sama aasta lõpus toimus eriline sündmus ka Thalia eraelus, nimelt abiellus ta 02.detsembril 2000 muusikabisnisi ühe suurima nimega, Sony Music presidendi Thomas D. Mottola’ga. Abielu laulatati New York City St. Patricks’i katedraalis ja sealt peale on see püsinud õnnelikult koos.

Aastal 2002 ühines lauljatar produtsentide tiimiga Cory Rooney ja Steve Morales, et toota oma esimesed inglisekeelsed lood ja vallutada maailmas veelgi suurem kuulsus. 08.juulil 2003 ilmuski plaat, mille nimi jällegi “Thalia“ ja sedapuhku juba Virgin Recordsilt. Plaadi esimene singel on “I Want You“ ning see tõuseb iga nädalaga USA edetabelites ülespoole. Loos lööb kaasa räppar Fat Joe ning ka selle video võlub lauljatari kenaduse ja seksikusega.

EMI plaadifirma andis sellele vastukaaluks juba 21.mail 2002 välja kogumikplaadi “Thalia“, millelt leiab kolm väga tugevat hitti: "A Quien La Importa (Whoever It Concerns)", ballaadiversiooni loost “Tu Y Yo“ ning loo "The Mexican 2002 (Dance Dance)", mis pärineb Julia Roberts - Brad Pitt filmist "The Mexican".

10.veebruaril 2004 anti välja veel üks kogumik “Thalia – Greatest Hits“ ning Ameerika latiino edetabelis tõusis see kohale #2. EMI plaadifirma alt väljunud kogumik koosneb kahest plaadist kus ühel laulud ja teisel videod. Lugudest kuuleme kõike, mis Thalia seni pakkunud on, alustades seebiooperite teemadega nagu "María la del Barrio" ja "Rosalinda" või siis viimane raadiohitt "No Me Enseñaste" ja avaldamata laul "Acción y Reacción". Enamus materjali on ilusamad aeglased Thalia lood nagu näiteks "Cerca de Tí". Videoplaadil on esindatud 10 klippi eesotsas ingliskeelse hitiga "I Want You".

19.juulil 2005 ilmus Thalialt album "Sexto Sentido", millel 15 lugu ja kaasas ka boonus-dvd. Ingliskeelse reklaamvideona alustati juuni lõpus "You Know He Never Loved You" näitamist. Oktoobris 2005 tuli video ja singel “Un Alma Sentenciada”.

07.oktoobril 2007 sünnitas Thalia oma esimese lapse, kelle nimeks on Sabrina Sakae. Tüdruk ja ema on hea tervise juures ning isa Tommy Mottola on väga õnnelik. Kõik tervitavad fänne oma Colorado rantsost.

24.juunil 2008 ilmus EMI alt järgmine Thalia album "Lunada" ja sellel kõlas 11 lugu. Thalia on ise nimetanud kaheksa kuud ettevalmistatud plaati soundrack of summeriks. Singliteks olid "Ten Paciencia" ja "Será Porque Te Amo".

01.detsembril 2009 ilmus kontsertalbum "Thalía en Primera fila", miilel 15 lugu. Singliteks olid: "Equivocada", "Qué será de ti" ja "Con la duda (ft. Joan Sebastian)". Uusim singel "Estoy enamorado (feat. Pedro Capó)" ilmus 9.juulil 2010.

25.juunil 2011 sündis Thalia ja Tommy Mottolla perre poeg Matthew Alejandro.

19.novembril 2012 avaldas Thalia USA-s 11nda stuudioalbumi "Habitame Siempre", millel kõlab 15 lugu. Popiplaat on esimene Sony Music Latin labeli alt ning kaasosalisteks on supertähed Robbie Williams, Michael Bublé, Gilberto Santa Rosa, Prince Royce, Erik Rubin, Leonel García, Samuel Parra ja Jesús Navarro. Esimeseks singliks oli "Manías".

11.märtsil 2014 tuli müügile dvd "Thalia Viva Tour", millel viimase tuuri kontsert Mexico City's.

24.juunil 2014 ilmus Thalia lastelauludega album "Viva Kids, Vol. 1", millel kõlab 11 klassikat nii inglise kui hispaania keeltes.

26.augustil 2014 avaldasid Laura Pausini & Thalia singli “Sino a ti”, mis pärineb Pausini 23.septembril 2014 ilmuvalt kogumikalbumilt “20 Grandes Exitos“. Muusikavideo tehti avalikuks 3.septembril.

Thalia 12-s stuudioalbum “Amore mio” ilmus 4.novembril 2014 ja sisaldab 12 lugu. Esimeseks singliks oli 9.septembril avaldatud “Por lo que reste de mi vida”, mille on kirjutanud Ricky Montaner ja Mau Montaner. Loo videot esitleti VEVOs 14.oktoobril. Teiseks singliks oli “Como tú no hay dos” koostöös Becky G-ga.

Albumi kolmanda singlina ilmus “Solo parecía amor”. Hannah Lux Davis lavastatud muusikavideo tuli VEVOs 28.aprillil 2015.

23.oktoobril 2015 ilmus singel “Si alguna vez”, mis on teemaks Mehhiko seebikale "Antes muerta que Lichita".

29.jaanuaril 2016 ilmus Thalialt singel “Desde esa noche” koos noorukese Colombian reggaetoniga Maluma.

Thalía 13-s album “Latina” tuli müügile 5.mail 2016 Sony Music Latin alt ning sisaldab 13 lugu. 22.aprillil avaldati singli ja videona “Vuélveme a querer”.

2.detsembril 2016 tuli välja singel “Todavía te quiero” koos reggaetoniga De La Guetto. Animavideo valmistas Bruno Scopazzo.

Thalia avaldas 27.jaanuaril 2017 nostalgilise poploo “Quinceañera“, mille on kirjutanud Alvaro Dávila Alanis ja Guillermo Méndez Guiú.

31.mail 2018 avaldasid Thalia & Natti Natasha ühise singli "No Me Acuerdo".

31.augustil tuli välja Thalia singel “Me Oyen, Me Escuchan” Sony Music Latin alt ning 27.septembril tuli välja Thalía ja Gente de Zona singel "Lento" koos muusikavideoga.

13.novembril ilmus Thalia uus album "Valiente" kus kõlab 13 lugu alates singlist "No Me Acuerdo".

20.märtsil 2020 tuli välja Pabllo Vittar ja Thalia ühisloo "Tímida" muusikavideo.

Kaunitarid Farina & Thalia tõid 9.oktoobril välja singli "Ten Cuidado" koos videoga. 30.oktoobril järgnes Thalia, Farina & Sofía Reyes "Tick Tock" muusikavideo.

19.novembril tuli välja Thalia rütmika klassika "Feliz Navidad" jõulumultika video.

12.mail 2021 avaldas Thalia loo "Mojito" koos teemakohase videoga.

Thalia sai 7.mail 2023 toimunud Billboard’s First Latin Women in Music üritusel Global Powerhouse Award'i.

2024 alguses tuleb Thalia välja EP-ga "A Mucha Honra", millelt 3.oktoobril ilmus singlina “Bebé, Perdón”.

Faktid

Nimi: Thalia Ariadna Sodi Miranda
Lavanimi: Thalia
Sündis / koht: 26. august 1972 / Mexico D.F., Mexico
Tähtkuju: Neitsi
Juuste värv: Pruunid
Silmad: Tumepruunid
Pikkus: 174 cm
Vanemad: isa Ernesto Sodi Pallares ja ema Yolanda Miranda
Õed: 4 vanemat õde - Laura Zapata, Gabriela, Federica ja Ernestina
Abikaasa: Tommy Mottolla, abielu 02.12.2000
Lapsed: Sabrina Sakae (2007), Matthew Alejandro (2011)

Lemmik:
Eeskuju: Marilyn Monroe
Laulja: Jim Morrison
Näitleja: Mel Gibson
Koht: kõik, mille lähedal on rand
Hobid: muusika kuulamine, magamine, lugemine
Spordialad: sukeldumine ja veesuusatamine

Muud huvitavat

Ametlik leht: http://www.thalia.com