Aerosmith

18.augustil 2023 avaldas Aerosmith kogumiku "Greatest Hits", millel lood viiest dekaadist. Kokku kõlab 44 lugu.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 19.01.2003 - 10:24
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 26.08.2023 - 19:27
Välismaine artist, Ansambel, Rock

Aerosmith on legendaarne bänd, kes tähistas juba 2000 aastal oma 30-ndat tegutsemisaastat ning kuulutati VH1 raske rocki edetabelis samas novembris kõigi aegade bändiks #11 ning loomulikult kõlab siinjuures veenvalt fakt, et bänd on oma tegutsemise aja jooksul müünud rohkem kui 150 miljonit plaati. Nende kõigi aegade edukaimaks albumiks jääb aga ometi 1980 aasta "Greatest Hits", mida on müüdud 9 miljonit ning kõige edukaimaks singliks peetakse, nii kummaline kui see ka poleks, üht viimast 1998 aastast "Armageddon" filmist pärinevat hitti "I Don't Want To Miss A Thing", mille autoriks pole üldsegi mehed ise vaid hoopis legendaarne Diane Warren.

Aerosmith alustas 1970 aastal kui laulja Steven Tyler ja kitarrist Joe Perry tuttavaks said. Nendega liitusid veel bassimees Tom Hamilton, kitarrist Brad Whitford ning trummar Joey Kramer ning aasta lõpuks olid nad juba tuntud tegijad Bostoni klubides. Tüüpiliselt 70-ndate aastate ansamblitele, koosnes ka nende muusika raskepärasest rockist, mida kombineeriti koos popi, metalli ja bluesiga. Peale liitumist Columbia Recordsiga anti 1973 aasta lõpus välja esimene omanimeline album ning nende esimene singelplaat oli "Dream On". Lausa kohustuslikult jälgis Aerosmith 70-ndate muusikas valitsenud tava kus igal aastal pidi ilmuma uus album ning nii järgneski 1974 aastal "Get Your Wings" ning Aerosmithile kuulsust toonud kolmas LP "Toys In The Attic". Selle albumiga tõusti juba tegijaks bändiks ning siit pärinevad hittsinglid "Sweet Emotion" ja eriti nüüd juba rockiklassikaks saanud "Walk This Way".

Järgnesid kiirelt miljoniplaatideks saanud "Rocks" ja "Draw The Line" ja 1978 aastal suundus bänd tuurile üle USA ning osales filmis Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, esitades koverit "Come Together", millest sai meeletult edukas raadiohitt. Sama aasta tuurist anti välja kontsertalbum "Live! Bootleg" ja järgmisel aastal jõuti valmis juba vähem edukas LP "Night in the Ruts". Peale seda toimus bändi tegevuses esimene mõõnaperiood kus soolokarjääri kasuks loobusid mõlemad kitarristid Joe Perry ja Brad Whitford ning neid asendasid Jimmy Crespo ja Rick Dufay. Ometi ei tulnud kohe uuest algusest midagi välja, sest Steven Tyler elas läbi raske motika avarii ning viibis pea pool aastat haiglas.

1980 aastal lasi Columbia Records välja "Greatest Hits" albumi, mis müüs üle kuue miljoni ja uus Aerosmithi koosseis jõudis stuudioalbumini "Rock In A Hard Place" alles 1982 aastal. Peale seda mindi tülli plaadikompaniiga ning sõlmiti uus leping hoopiski Geffen Recordsiga. Uus lehekülg algse koosseisuga kokku tulnud bändi ajaloos keerati albumiga "Done With Mirrors" 1986 aastal ning sellel albumil osalesid külalistena räpparid Run-D.M.C.'s ja taas võis leida Aerosmithi nime singlite edetabeleist koveriga loost "Walk This Way", millest sai ka hitt MTV's.

1987 aastal alustas bänd koostööd uuteks tegijateks saanud lugude kirjutajatega nagu Desmond Child ja Bruce Fairbum, kes olid toonud Ameerika lavadele uue bändi Bon Jovi ning nende lugusid "Dude (Looks Like A Lady)," "Rag Doll" ja "Angel" sisaldav LP "Permanent Vacation" müüs kiirelt 3 miljonit plaati. Järgnes veelgi edukam LP "Pump" 1989 aastal koos hittidega "Janie's Got a Gun" ning "Love in an Elevator". Aerosmith suundus maailmaturneele ning tulukateks artistideks saanuina jõuti tagasi Columbia Recordsi gruppi ja 1991 ilmus uus LP "Pandora's Box". Aerosmith oli saanud legendiks ning mehed nautisid iga päeva popmuusika tipus ning kõik see endaga rahulolu innustas looma sellist pärlit kui 1993 aasta LP "Get A Grip", mis kohe esimesel nädalal USA-s #1 albumiks sai. Album, millelt pärinevad legendaarsed lood "Livin' on the Edge," "Cryin'" ja jõuline ballaad "Amazing", tõi bändile kaks Grammyt juurde lisaks 1991 aastal võidetud rockiesitlusele loost "Janie's Got a Gun" ning seekord oli selleks looks "Livin' on the Edge". Ainuüksi see viimane LP müüs üle 12 miljoni plaadi. 1994 aastal mindi taas tuurile ümber maailma ning novembris lisas kuulsuse tipul hõljuvale bändile menu juurde uus kogumik "Big Ones", mille nimigi ütleb, et siit leiab kõik suuremad hitid.

1997 aasta veebruaris ilmus veelgi silmipimestaivam album "Nine Lives" ja jälle saadi kohe esimesel nädalal USA-s #1 LP. Siit tasub meenutada lugusid "Pink", "Hole In My Soul" ja eriti "Falling In Love (Is Hard On The Knees)", mille video kuulutas MTV aasta parimaks. 1998 aasta augustis tehti ilma juba tutvustuse alguses mainitud hittsingliga "I Don't Want To Miss A Thing" filmist "Armageddon" ning seni viimane kogumikalbum, mis Aerosmith välja on andnud, oli 1998 aasta oktoobris ilmunud "A Little South Of Sanity", mis sisaldas ansambli viimase viie aasta parimaid kontsertesitlusi.

Aerosmith andis märtsis 2001 välja oma 22 albumi "Just Push Play", mille esmakordselt on produtseerinud nende endi liikmed Tyler ja Perry ning juba esimese nädalaga tõusis LP Ameerika albumite edetabelis kohale #2. Nende avasingel "Jaded" uuelt plaadilt ilmus aga juba jaanuari lõpus ning märtsis tõusis lugu USA-s ja Kanadas #1-eks. Samalt plaadilt ilmusid veel singlitena “Fly Away From Here", “Sunshine" ning 2002 aasta alguses nimilugu “Just Push Play“.

Juulis 2002 anti välja LP “O, Yeah! Ultimate Aerosmith Hits“ ning selle gigaplaadi esimene uus singel oli suvine “Girls Of Summer". Septembris nimetati Steven Tyler telekanali VH1 100 seksikaima artisti edetabelis kohale #21 ning Vogue Fashion Awards’il kuulus Tylerile Rockstyle Award. 2003 aasta tõotab kujuneda bändile taas põnevaks, sest minnakse koos teise USA legendiga KISS kontserttuurile.

Columbia Records on plaaninud 2003 aasta septembris anda välja veel ühe ansambli albumi, nn. straight-on blues albumi ja selle on produtseerinud Aerosmith ja Jack Douglas.

Plaat “Honkin on Bobo“ jõudis müügile 29.märtsil 2004 ja siin kuuleme 12 lugu, mis erinevad täiesti ansambli viimastest menuplaatidest. Muusikaliselt pakutakse vana stiili rock’n’rolli ja bluesi ning muusika sarnaneb 70-ndatest pärit Aerosmithile. Bluesi klassikast pakutakse selliste legendide lugusid nagu Muddy Waters, Blind Willie McTell ja teised. Eraldiseisvaks looks on vaid plaadi kaheksas "The Grind", mis kõlab varasemate hitt-ballaadide “Crazy“ või “Cryin'“ sarnaselt ent LP stiiliga sobib see siiski väga hästi kokku.

Uus duubel-dvd "You Gotta Move" tuli välja 22.novembril 2004 ja see oli bändi ajaloos esimene kontsert-dvd. Aerosmithi 2004 aasta sügisel üles võetud kontsert You Gotta Move sisaldab 162 minutit universumi gruuvimat rokenrolli ja Honkin' On Bobo-albumilt tuttavaid blues-covereid.

Steven Tyler mängib kõrvalosa F. Gary Gray (varem lavastanud "The Italian Job" ja "The Negotiator") lavastatavas uues filmis "Be Cool", mis esilinastub USA kinodes 04.märtsil 2005. Muusikute elust pajatava filmi peaosades astuvad üles Christina Milian ja John Travolta.

02.mail 2005 reliisis Aerosmithi kitarrist Joe Perry oma esimese sooloka 20 aasta järel. Sonylt ilmuv album kannab nime "Joe Perry" ja Avarada "Shakin’ The Cage" annab kätte suuna - raju rock’n’rolli ja bluesipõhiseid riffitte, nii nagu vaid Joe Perry oskab. Rohkem infot kodukalt: www.joeperrymusic.com

25.oktoobril 2005 tuli välja Aerosnithi plaat "Rockin' The Joint (LiveAt The Hard Rock Hotel)". Aerosmithi mõne aasta taguse kontserdil Las Vegase Hard Rock Hotellis esitatakse 12 pala, mh Same Old Song And Dance, Seasons Of Wither, Draw The Line, I Don't Want To Miss A Thing, Walk This Way ja mitu muud klassikat.

Viimased uudised kõnelevad, et 20.mail 2006 suundub bänd taas stuudiosse, et asuda järgmist plaati ette valmistama ning juba septembrisse on plaanitud kontserdid. Albumi produtsendiks on valitud Steve Lillywhite, kes varem on töötanud bändiga U2. Aerosmithi USA tuur "Route of All Evil" algab 14. septembril New Jerseyst. Ansambli bassimängija Tom Hamilton võitleb kõrivähiga ning ei liitu ansambli teiste liikmetega enne oktoobri keskpaika. Kevadel vajas ravi laulja Steven Tylerile, kellele tehti operatsioon, millega taastati paremas häälepaelas lõhkenud veresoon ning bänd pidi ära jätma 20 kevadist kontserti.

16.oktoobril 2006 ilmus Aerosmithil parimate lugudega kogumik "Devil's Got a New Disguise – The Very Best Of Aerosmith". Plaadi toetuseks läheb bänd maailmatuurile, mille käigus külastab ka esmakordselt Eestit. Kuna tegemist on best of tuuriga kõlavad 5. juulil Tallinnas Aerosmithi parimad lood läbi aegade, nende hulgas «Dream On», «Sweet Emotion», «Walk This Way», «Love In An Elevator», «Livin’ On the Edge», «Cryin’» ning loomulikult ka filmi «Armageddon» soundtrack «I Don't Want to Miss a Thing», millest on saanud bändi ülemaailmne hitt number 1.

5. juulil 2007 esines ansambel Tallinnas, A. Le Coq Arenal ning kontserdil kõlasid lood sarjast best-of. Maailmaturnee "World Tour 2007" raames Eestisse jõudnud poprokilegendi Aerosmith esinemisele elas kaasa ligi 25 000 inimest ning pidu lõppes suure pauguga ehk looga "Walk This Way". Ilmunud on selle tuuri album "The Very Best Of (Special Tour Edition)", millele on nüüd lisatud DVD.

Steven Tyler kirjutab memuaare ning mälestused ilmuvad 2009. aastal. Raamat ei lähe mööda ühestki tema elu tahust ning kõik mis kirja saab on ka tõsijutt otse tegijalt endalt. Samuti teatas laulja, et bänd suundus oktoobris 2008 stuudiosse uut albumit tegema. Kitarrist Brad Whitford, kes osaleb tähtedest koosneval Experience Hendrix tuuril, lisas et plaat on tõesti esimene uue materjaliga peale 2001 aasta albumit "Just Push Play". Plaadi produtsendiks on palgatud Brendan O'Brien ning Aerosmith alustas tuuriga USA-s 01.06.2009.

Joe Perry on valmis saanud oma viienda stuudioplaadi "Have Guitar, Will Travel", mis ilmus 06.oktoobril 2009 Roman Records alt. Plaadi singlil "We've Got A Long Way To Go" laulab sakslane Hagen, kes lisaks esineb veel neljas loos. Samuti neljas loos laulab Perry ise ning kümnes lugu "Wooden Ships" on instrumentaal.

Steven Tyler andis 09.mail 2011 välja oma esimese soolosingli "(It) Feels So Good" ning oli kohtunikuks telesaates American Idol.

Juuli teisest nädalast 2011 asus Aerosmith taas stuudiosse koos produtsendiga Jack Douglas. 3.mail alustati Casey Patrick Tebo käe all promovideo filmimist, samuti on tulemas kontsertfilm "Aerosmith: Rock For The Rising Sun".

Singlit "Legendary Child" esitles Aerosmith 23.mail 2012 American Idol finaalsaates. Ametlikult saabus see müügile 25.juunil. 19.oktoobril esitles bänd albumi teise ametliku singli “What Could Have Been Love” videot.

Uus plaat "Music From Another Dimension" tul 2.novembril 2012 Columbia Recordsilt. Plaadil kõlab 15 lugu ning üllatuskülalistena osalevad albumil Johnny Depp loos "Freedom Fighter" ja Carrie Underwood loos "Can’t Stop Loving You".

21.jaanuaril 2013 jõudis raadiotesse singel "Can't Stop Lovin' You".

Aerosmithi solist Steven Tyler nokitseb oma esimese sooloalbumi kallal, mis peaks ilmuma 2014.aasta sügisel. Uuel plaadil teeb Steven Tyler koostööd kauaaegse sõbra ja Aerosmithile lugusid kirjutanud Marti Frederikseniga.

22.juulil 2013 avaldas Aerosmith live-dvd "Rock For The Rising Sun", mis filmitud 2011 aastal Jaapanis. Kõlab 16 lugu.

10.juulil 2014 algas "Let Rock Rule" tuur, kus löövad kaasa Slash, Myles Kennedy ja the Conspirators.

Steven Tylerile kuulus au esineda 11.detsembril 2014 Oslos Nobeli rahupreemia kontserdil. Temaga koos oli laval bändi Extreme kitarrist Nuno Bettencourt ning kõlasid lood "More Than Words" ja "Livin' on the Edge".

25.mail 2015 jõudis Forum Cinemas kinode vahendusel Tallinnas ja Tartus Eesti fännideni Inglismaal Leicestershire’is antud kontsert "Aerosmith Rocks Donington 2014".

13.juunil algas Aerosmithil Põhja-Ameerikas "Blue Army Tour", kus esineti 16 linnas.

Steven Tyler sõlmis plaadilepingu oma kodulinnas Nashvilles baseeruva kantrimuusika labeliga Big Machine ning singlit "Love Is Your Name" esitleti raadiotele 13.mail ning muusikavideo avaldati 3.juulil.

22.jaanuaril 2016 tuli Steven Tyler välja teise kantrisingliga "Red White & You". Loo autorid on Steven Tyler, Nathan Barlowe, Levi Hummon ja Jon Vella.

15.02.2016 Grammy galal esines supergrupp Hollywood Vampires koosseisus Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry, Duff McKagan. Esitamisele tuli uus lugu "As Bad as I Am" bändi Motörhead tribuut Lemmy Kilmister mälestuseks.

Kitarrist Brad Whitford ja endine Ted Nugent laulja Derek St. Holmes tulid 3.juunil 2016 välja albumiga "Reunion". Singlina ilmus 9.mail "Shapes".

Steven Tyler 13ne looga sooloalbum "We're All Somebody From Somewhere" ilmus 15.juulil 2016. Nimiloo singli avaldas ta 24.juunil.

Joe Perry andis 19.jaanuaril 2018 välja 10-loolise albumi "Sweetzerland Manifesto". Lauljateks on Cheap Trick's Robin Zander, ex-New York Dolls David Johansen ja Briti bluesiveteran Terry Reid. 9.novembril avaldas Joe Perry singli "Quake" koos muusikavideoga, mille autoriks tema poeg Roman Perry.

21.juunil 2019 avaldas supergrupp Hollywood Vampires (koosseisus Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry) teise albumi "Rise", kus kuuleb 16 lugu. 18.aprillil esitleti lugu "Who’s Laughing Now” ning avaldatud on veel "The Boogieman Surprise" ning "Heroes".

8.septembril 2022 toimus Bostonis pikka aega edasi lükatud Aerosmith 50-nda juubeli kontsert.

1.mail teatas Aerosmith, et bänd alustab ajaloolist viimast kontserttuuri, mis peatub 40 linnas. Tuur algab 2.septembril Philadelphiast ja lõppeb 26.01.2024 Montrealis.

Joe Perry avaldas 26.mail 2023 sooloalbumi "Sweetzerland Manifesto MKII". Plaadi 10s loos löövad kaasa erinevad lauljad. Singel "Fortunate One", featuring Chris Robinson, ilmus 11.aprillil.

2.juunil 2023 avaldas Hollywood Vampires, koosseisus Joe Perry, Johnny Depp, Alice Cooper, Tommy Henriksen, kontsertplaadi "Live In Rio". 15-looline kontsert anti 2015 septembris Brasiilias. 17.märtsil toodi esile loo "I Got A Line On You" video.

18.augustil 2023 avaldas Aerosmith kogumiku "Greatest Hits", millel lood viiest dekaadist. Kokku kõlab 44 lugu.

Faktid

Steven Tyler
Nimi: Stephen Victor Tallarico
Sünniaeg: 26.märts 1948
Sünnikoht: New York City (Yonkers)
Pikkus: 1.75m
Raskus: 64kg
Juuksed: pruunid
Silmad: pruunid
Bändis: laul, suupill, mandolin, klaver
Parim Aerosmith lugu: Seasons Of Wither/No Surprize
Parim Aerosmith kontsertlugu: Train Kept A Rollin'
Lemmiktoit: kanalihaga rasvapirukad
Lemmikfilm: The Wizard of Oz
Lemmikauto: tema punane Jeep

Joe Perry
Nimi: Anthony Joseph Perry
Sünniaeg: 10.september 1950
Sünnikoht: Lawrence, Mass.
Pikkus: 1.75m
Raskus: 63kg
Juuksed: musta värvi
Silmad: pruunid
Bändis: kitarrid, taustalaul
Parim Aerosmith lugu: Walk This Way
Parim Aerosmith kontsertlugu: Draw The Line
Lemmiksport: veesuusatamine
Kogub: nugasid
Lemmikkitarrist: Steve Rose
Lemmikbändid: Deep Purple, Beatles, Led Zeppelin

Brad Whitford
Nimi: Brad Earnest Whitford
Sünniaeg: 23.veebruar 1952
Sünnikoht: Reading, Massachusettes
Pikkus: 1.70m
Raskus: 57kg
Juuksed: helepruunid
Silmad: hallid
Muusikaline haridus: Berklee College Of Music, 1971
Bändis: kitarrid
Parim Aerosmith lugu: Nobody's Fault
Parim Aerosmith kontsertlugu: Walk This Way
Lemmiktoit: midagi jaapanipärast
Lemmikfilm: Goodfellas
Lemmikauto: Porsche Turbo

Tom Hamilton
Nimi: Thomas William Hamilton
Sünniaeg: 31.detsember 1951
Sünnikoht: Colorado Springs, CO.
Pikkus: 1.85m
Raskus: 68kg
Juuksed: blondid
Silmad: sinised
Bändis: basskitarr
Lemmik Aerosmith lugu: The Farm
Lemmik Aerosmith kontsertlugu: Back In The Saddle
Lemmikkohad: oma kodu ja Pariis
Lemmiktoit: midagi praetut
Lemmikfilm: Bladerunner
Auto: Ferrari 274 GTB

Joey Kramer
Nimi: Joseph Michael Kramer
Sünniaeg: 21.juuni 1950
Sünnikoht: New York City (Bronx)
Pikkus: 1.68m
Raskus: 71kg
Juuksed: pruunid
Silmad: sinised
Muusikaline haridus: Berklee College Of Music, 1970
Bändis: trummid, löökriistad
Lemmik Aerosmith lood: "Nobody's Fault" ja "Lord Of The Thighs"
Parim Aerosmith kontsertlugu: "Lord Of The Thighs"
Lemmikfilm: The Great Escape
Lemmikroog: Sushi
Lemmikauto: Ferrari Marinallo 550

Muud huvitavat

Ametlik leht: http://www.aerosmith.com