Puuluup

5miinust ja Puuluup "(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi" astub üles Eesti esindajana 9.mail Malmös Eurovisioni 2. poolfinaalis 13-ndana.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Kaarel - kaarel_a@yahoo.com 31.08.2003 - 10:43
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 27.03.2024 - 05:56
Eesti artist, Ansambel, Alternative & Indie

Puuluup koosneb kahest muusikust: Ramo Teder (sooloartistina Pastacas) ja Marko Veisson (kes on ka antropoloog ja õppejõud). Mehed said kokku 2014. aastal. Duo mängib Hiiu kandleid ning kasutab luupreid ja muid efektiplokke, kõikudes pärimuse ning kaasaegsete muusikastiilide piiril, flirtides nii maailmamuusika, underground’i kui ka popiga. Kõik duo lood on välja andnud plaadifirma Õunaviks.

Live-koosseisuna on Puuluup kontserte andnud juba üle seitsme aasta. Lisaks arvukatele esinemistele Eestis on nad üles astunud USA-s, Hiinas, Saksamaal, Soomes, Tšehhis, Ungaris, Poolas, Rootsis, Leedus ja Lätis.

Duo avaldas oma esimese albumi "Süüta mu lumi" 1.mail 2018 ning sellel kõlas 12 lugu. Nimiloo muusikavideo avaldati 23.aprillil, lavastajaks Taavi Arus. 2019 aasta Eesti Muusikaauhindadel tuli plaadiga Aasta Etno/Folk Albumi võit. Mehed ise sõnavad oma loomingu kohta tagasihoidlikult nii: "Meie peamine sõnum rahvamuusika kontekstis on see, et vaadake, hiiu kandlega saab teha igasuguseid asju, õppige pilli ning tehke ka. See on see, milles meist võiks rahvamuusikale kasu olla."

22.juulil 2019 ilmus singel "Kasekesed". Muusikavideo tegi Taavi Arus ja produtseeris Villem Valme. Samad mehed aitasid videoga ka 19.märtsil 2020 välja tulnud singlile "Käpapuu". Topeltsingel "Kasekesed / Käpapuu" ilmus 7-tollisel vinüülil kevadel 2020.

2020. aastal võideti Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia (eksootiliste tuulte toomine ja omanäoline eesti folkmuusika rikastamine).

15.juulil 2021 ilmus bändilt singel "Liigutage vastu" ning 7.septembril tuli välja singel "Paala järve vaala baar". Muusikavideote autoriks Taavi Arus (Zbanski Kino).

Puuluup teine album "Viimane suusataja" ilmus 17.septembril 2021 ning siin kõlas 14 lugu. "Viimane suusataja" räägib bändiliikmete sõnul spordist, puudest, järvedest, üksindusest, reisimisest, lammastest ja paljust muust.

26.jaanuaril selgusid Alexela kontserdimajas Eesti Muusikaauhindade 2022 võitjad. Kahe auhinnaga pärjati ansamblit Puuluup, kes viis võidu aasta ansambli ning aasta etno/folk albumi kategoorias albumiga "Viimane suusataja". Aprillis võideti popmuusika auhinna Kuldne Plaat galal aasta artisti ja aasta albumi tiitel.

Välisministeerium tunnustas 18.detsembril 2023 Puuluupi kultuuripreemiaga "ugri tuuma viimise eest üle maailma". Puuluup andis aasta viimase kontserdi 21.detsembril Uues Laines.

Eesti Laul 2024 10. finalisti seas oli 5miinust ja Puuluup "(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi", autorid Põhja Korea, kohver, Lancelot, Päevakoer, Marko Veisson, Ramo Teder, Kim Wennerström. Esmakordselt kuulis tänavusi võistluslugusid 8.detsembril. Eesti Laulu finaal toimus 17.veebruaril ning looga võideti esimene koht.

Eesti selleaastased eurosaadikud 5MIINUST ja PUULUUP toovad 26.aprillil välja ühise albumi “kannatused ehk külakiigel pole stopperit”, mille esitluskontsert on 31.mail Noblessneri Valukojas. Plaadi lugu "Külakiigel pole stopperit" esitati 7.jaanuaril telesaates "Hommik Anuga".

5miinust ja Puuluup "(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi" astub üles Eesti esindajana 9.mail Malmös Eurovisioni 2. poolfinaalis 13-ndana.

Faktid

Puuluup koosneb kahest muusikust:
Ramo Teder (sooloartistina Pastacas) - hiiu kannel, vocal, looper, effects – sünd. 15.september 1970
Marko Veisson (kes on ka antropoloog ja õppejõud) - hiiu kannel, vocal, effects – sünd. 25.juuli 1976

Muud huvitavat

Seotud videod

Puuluup - Liigutage vastu
Puuluup - Liigutage vastu

Artist: Puuluup

Lugu: Liigutage vastu

Album: Viimane suusataja

Aasta: 2021

Puuluup - Paala järve vaala baar
Puuluup - Paala järve vaala baar

Artist: Puuluup

Lugu: Paala järve vaala baar

Album: Viimane suusataja

Aasta: 2021

Puuluup - Käpapuu
Puuluup - Käpapuu

Artist: Puuluup

Lugu: Käpapuu

Album: Viimane suusataja

Aasta: 2020

Puuluup - Kasekesed
Puuluup - Kasekesed

Artist: Puuluup

Lugu: Kasekesed

Album: Viimane suusataja

Aasta: 2019

Puuluup - Süüta mu lumi
Puuluup - Süüta mu lumi

Artist: Puuluup

Lugu: Süüta mu lumi

Album: Süüta mu lumi

Aasta: 2018