Camouflage

Camouflage annab 22.novembril 2024 kontserdi Alexela Kontserdimajas tuuri "Rewind To The Future and goodbye" raames.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 31.05.2003 - 12:52
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 17.10.2023 - 10:00
Välismaine artist, Ansambel, Electronic & Dance

Saksamaal Stuttgarti linnas loodi 1984 aasta suvel ansambel nimega Camouflage ning selle kolm liiget olid Marcus Meyn, Oliver Kreyssig ja Heiko Maile. Toona 18-aastased noormehed olid innustunud juba kuulsust kogunud bändide nagu Kraftwerk ja Depeche Mode ning nad tegid samasugust sündipoppi ehk siis elektroonilist muusikat. Tähelepanu äratati võiduga oma regiooni raadiojaama korraldatud lugude võistlusel kus esikohale prentendeeriti looga "Voices & Images" ning uskumatult tundus neile endilegi esikoha võitmine.

Järgnevalt andis bänd endast märku 1986 aasta sügisel Westside plaadifirma poolt välja antud esimese singelplaadiga "The Great Commandment, millest sai kena hitt ning nii jõuti plaadilepinguni Atlantic Recordsiga. Ansambli esimene täispikk LP kandis nime "Voices and Images" ning ilmus 04.oktoobril 1988. Uuesti ilmus singlina "The Great Commandment", seekord tantsulise remiksi variandis ning uskumatult saavutati edu hoopis Ameerikas kus kahel nädalal tõusti ametliku Billboard tantsumusa edetabeli #1-eks. Järgnesid singlid "That Smiling Face" ja "Neighbors" ning ansambli nimi jõudis tulena kõigi Depeche Mode fännide huulile ja juba jäädavalt.

19.septembril 1989 anti välja teine LP "Methods of Silence", mis oli veelgi süntesaatori sõbralikum kui eelmine ent siin hakkasid oma osa lugudes mängima väga tugeva lüürilise ülesehitusega laulutekstid. Kui sellest plaadist rääkida, siis esmajoones tuleb esile tõsta kahte väga kaunist laulu "One Fine Day" ning "Love Is A Shield" ja kui sa neid veel mäletad, siis sa ju ometi tead kuidas läbi muusika armastus kõneleda saab. Singlid siit olid “Stranger's Thoughts“ (1988) ja eelpool mainitud “Love Is A Shield“ (1989).

Möödus kaks aasta ning 1991 anti välja album "Meanwhile". Siin plaaadil kõlas juba rohkem naturaalpillidele baseeruv muusika ning eeskätt anti kõneleda kitarridel. Lood olid järjest tõsisisemad ning hingestatumaks muutusid veelgi laulude sõnad. Rohkem oli kuulamist kui kaasaelamist ning endine popmusa andis vaikselt järele. Veidi enne plaadi ilmumist oli äkki lahkunud Oliver Kreyssig ja nüüd jätkati duuona. 1993 järgnes album "Bodega Bohemia" ning siit kulmineerus üleilmsekis hitiks fantastiline “Suspicious Love". Viimane plaat oli 1995 aastal limiteerituna ilmunud "Spice Crackers" ning ansambel hääbus vaikusesse. 1997 anti välja kena kogumik "We Stroke the Flames", millel kõlasid bändi parimad palad ja 1999 aasta 12.juulil ilmus üksiku maxi-singlina veel "Thief". Ilus kogumik oli veel 12.novembril 2001 ilmunud “Rewind (the Best of 1987-1995)“, mis sisaldas 18 lugu.

26.mail 2003 andis Polydor Island Group Saksamaal välja uue Camouflage albumi nimega “Sensor“, mis sisaldas ansambli 13 uut lugu ning rõõmuks on põhjust palju, sest kõik kolm ansambli liiget on taas koos ning fännidele pakutakse üle tunni kuulamist ja nautimist. Uus album kandub meieni kui aegade hämarusest ning äratundmisrõõm on piiritu – Camouflage sound ja esitus on tõeliselt hea ning tundub nagu polekski nende jaoks aeg 20 aasta jooksul edasi liikunud. Seoses uue plaadiga on huvitavamaks osaks kindlasti välja antav duubel vinüül, millega kaasas ka bändi poster. Tavaline CD-plaat on aga arvutis kuulamiskõlbmatu nagu ikka viimased plaadid ning seda saab nautida üksnes tavalise makiplayeriga.

Plaadi tulekust andis kõnekalt ainet juba Saksamaal 14.aprillil ilmunud singel plaadi avaloost "Me And You". Samuti leiame siit ka nelja aasta taguse singliloo “Thief“ ning juulis 2003 järgneva singli ja plaadi kõige rajukama popmusa hiti "I Can't Feel You".

Esimest korda esines Camouflage Таllinnas Club Hollywoodis 2004. aasta novembris. Siis müüdi kontsert täielikult välja juba eelmüügist. Rohkem, kui kahetunnise esinemise jooksul demonstreeris bänd hiigelsuurt kontserdipotentsiaali ja hämmastas vaatajaid võimsa energiast pakatava showga. Selle tulemusel nimetati kontserti üheks parimaks liveks, mis Hollywoodis toimunud.

25. augustil 2006 ilmus uus, juba seitsmes Camouflage’i stuudioalbum "Relocated". 14-loolise albumi esiksingel "Motif Sky" nägi ilmavalgust 28. juulil. "Motif Sky" oli Camouflage’i parimate traditsioonide järgi tehtud lugu: kerge, pehme elektroonilise kõlaga ja lihtsalt meeldejääva meloodiaga. Heiko Maile’i, Marcus Meyn’i ja Oliver Kreyssig’i sõnul on Camouflage’i uus album "Relocated" palju positiivsem, kui eelkäija "Sensor": "Aga samal ajal ei ole meie muusika endiselt, süntpopi parimate traditsioonide kohaselt ilma jäetud melanhooliast. Uued lood kirjeldavad igapäevaseid situatsioone, isiklikke üleelamisi, armastust ja fantaasiat." Kommenteerides põhjuseid, miks uue materjali salvestamine võttis aega kolm aastat, räägivad muusikud, et nad tõstsid lati enda jaoks väga kõrgele ja võttis aega, et püstitatud eesmärki saavutada.

03.detsembril 2006 esines bänd taas Eestis Tallinnas Club Hollywood’is. Samal aastal ilmus veel singel "Something Wrong" ning 2007 aastal "The Pleasure Remains".

2009. aastal tuli plaadifirmalt SPV "Live in Dresden" (2xDVD+CD), millel lisaks 23 looga kontserdile veel ansambli muusikavideod.

7.veebruaril 2014 ilmus 20 looga remasterdatud kogumik "The Singles". 8.veebruaril tähistatakse bändi 30ndat sünnipäeva Dresdner Eventwerkis.

Camouflage järgmine singel "Shine" koos videoga tuli välja 6.veebruaril 2015. Kolmteist lugu sisaldav album "Greyscale" ilmus 6.märtsil.

Camouflage ja Peter Heppner tulid 9.oktoobril 2015 lagedale 6-loolise maxi-singliga "Count On Me". 2016 aastal alustas Camouflage tegevuses pausi.

Veebruaris 2016 tuli Marcus Meyn välja uudisega, et on loonud uue bändi M.I.N.E, kus on veel Jochen Schmalbach, Volker Hinkel ja Jakob Nebel. Esimene singel "Things We've Done" tuli välja 20.01.2017 ning 17.veebruaril avaldati E.P. “One”. 2018 aastal ilmusid singlid "The One" ja "Dangerous" ning 25.mail 2018 avaldas M.I.N.E albumi "Unexpected truth within".

12.oktoobril 2018 tuli 30ndal aastapäeval välja Camouflage esimene album "Voices & Images". Boonusmaterjalina on lisatud remiksid, demoversioonid ning singlite b-pooled.

1.novembril 2019 tuli 30ndal aastapäeval välja Camouflage album "Methods of Silence", seekord duubel-cd-na.

Camouflage annab 22.novembril 2024 kontserdi Alexela Kontserdimajas tuuri "Rewind To The Future and goodbye" raames.

Faktid

Nimi: Heiko Maile
Sündis / Koht: 12.jaanuar 1966 / Sydney
Tähtkuju: Kaljukits
Pikkus: 187 cm
Juuksed: Blondid
Silmad: Sinised
Elukutse: Trükiplaatide valmistaja

Nimi: Marcus Meyn
Sündis / Koht: 02.mai 1966 / Pforzheim
Tähtkuju: Sõnn
Pikkus: 184 cm
Juuksed: Tumeblondid
Silmad: Rohe-sini-hallid
Elukutse: Koolilõpetanu

Nimi: Oliver Kreyssig
Sündis / Koht: 04.september 1965 / Bunnigheim
Tähtkuju: Neitsi
Pikkus: 182 cm
Juuksed: Pruunid
Silmad: Rohe-pruunid
Elukutse: abi-graafikadisainer

Muud huvitavat