Clawfinger

23.oktoobril esines Clawfinger Tallinnas Helitehases, külaliseks oli Pedigree.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 28.07.2003 - 13:06
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 27.10.2022 - 09:25
Välismaine artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Norra-Rootsi segabänd Clawfinger sai kokku 1990 aasta oktoobris Stockholmis, Rosenlundi haiglas kui kaks hooldusõde Zak ja Bård mängisid haigla suitsetamistoas veel kahele hooldusõele Jockele ja Erlendile ette demoversioone oma lugudest. Jõudes ühisele järeldusele, et asi on rohkemat väärt alustati neljakesi koos lugude kirjutamist.

1991 aasta keskpaiku olid mõned neist juba saanud oma lõpliku kuue ning nii andis Zak kolmeloolise demokasseti ühele oma tuttavale, kes töötas Rootsi rahvusraadios. Nendest lugudest osales “Nigger” saates "VOX" ning saavutas nädala parima demoloo staatuse ja aeg oli siis aprill 1992. Lugu juhtus kuulma MVG Recordsi esindaja Per Kviman, kes sattus sellest nii vaimustusse, et hakkas otsima bändi plaati omale ostmiseks ent avastas peagi, et neil pole veel plaadilepingutki. Ja nii sõlmitigi see 18.septembril 1992.

Esimene plaat nimega "Deaf Dumb Blind" ilmus 23.juulil 1993 ning see tituleeriti hoobilt vingeimaks hard rocki albumiks, mis eales Rootsis välja tulnud on. Plaati müüdi üle 600 000 eksemplari ja see tõusis müügitabelitesse Saksamaal, Rootsis, Norras, Taanis, Austrias, Briti saartel ja Šveitsis. Kuldplaadi normi müüs esikplaat täis Saksamaal, Taanis ja Rootsis ning plaadimüügi õigused Euroopas kuulusid kompaniile WEA. Juba samal suvel ei puudunud ansambel üheltki rockfestivalilt Skandinaavias ning järgmisel aastal osaleti kontserttuuril koos ansamblitega Alice In Chains ja Anthrax. Samal aastal võideti ainsal Rootsi rockiauhindade Zeppelin Awards jagamisel neljas kategoorias ning Rootsi Grammyde jagamisel võideti kahes kategoorias – parim hard rock bänd ning parim video.

23.märtsil 1995.aastal ilmus teine Clawfingeri album “Use Your Brain“, mille singel “Pin Me Down“ müüs ligi pool miljonit eksemplari üle maailma. Sama aasta lõpus mängis Clawfinger 70 000 inimese ees Monsters of Rock festivalil Lõuna-Ameerikas koos Ozzy Osbourne’i, Alice Cooperi, Faith No More ja Megadeth’iga. Selle plaadi turneel oldi juba kuulsad muusikud ning kokku anti 160 kontserti. Nagu kuulsustele kohane, võeti nüüd kiire elutempo maha ning hakati rahulikult oma tulevasi muusikalisi eksperimente arendama.

Kolmas album saigi nimeks lihtsalt “Clawfinger“ ning see ilmus 29.septembril 1997 ja selle avasingel oli irooniline “Biggest and The Best“. Plaadil kõlasid veel sellised lood nagu antireligioosne "Two Sides", mis oli inspireeritud araabiamaade musast ning osad sõnadki olid araabiakeelsed. Sellel plaadil kõlas kokku 12 lugu ning lindistatud sai plaat ameerika punk-produtsendi Peter Reardon’i käe all. Huvitav on ehk meenutada, et plaadi reklaamturneed alustati 25.oktoobril Tallinnast, Eesti Kunstiakadeemia saalist, kus oldi ühtlasi ka festivali Operation B peaesineja. Kontsertidel osales trummarina Ottar Vigurstöl.

Neljas LP “A Whole Lot of Nothing” ilmus 23.juulil 2001 ja juba uue plaadifirma all Gun Supers (BMG). Parimad lood siit 13-st olid "Two Steps Away", "Confrontation", "Evolution", "Simon Says", "Paradise" ning Ultravox’ klassikalise loo “Vienna“ töötlus. Siin LP-l kasutati rohkesti drum´n´bass elemente ning avastati rohkesti uusi tantsumusa jahimaid. Ansambli neljale põhiliikmele oli lisandunud kaks uut meest: André Skaug (sünnikoht Sunndalsöra, Norra; basskitarr) ning Henka Johansson (sünnikoht Karlskoga, Rootsi; trummid). Plaadi osa lugusid produtseeris Rammsteinist tuttav Jacob Hellner. Siinkohal on ehk paras aeg nimetada ka Clawfingeri müüdud plaatide koguarv – 1,3 miljonit.

Clawfiner uus LP “ZEROS & HEROES” ilmus 26.mail 2003 jälle Gun Supers (BMG) kompanii tiiva alt. Plaat on kena juba klassikaliseks saanud ansamblile nii omaste kitarririffide ja tugeva rütmiga ning laulja Zak sõnade kohaselt ongi see väike kingitus ansambli fännidele. Helipildis ollakse jälle üsna käredakõlalised ning lood meenutavad rohkem vanemat Clawfingeri muusikat. Uus plaat on enamuses kirjutatud ja produtseeritud bändimeeste endi poolt ja vaid kolmes loos oli neile abiks Rammsteini produtsent Jacob Hellner. Sellised lood nagu “Recipe For Hate”, “Money Power Glory” ja “Kick It” näitavad ansambli naljakat mitmesuguste muusikastiilide kombineerimisoskust koos üllatavalt heade ja vaimukate laulusõnadega. “Recipe For Hate” ilmus plaadi esimese singlina 10.juunil ning selle loo video saate mpg-formaadis endale arvutisse tirida ansambli ametlikult koduluhelt. Samas lahkus bändist kitarrist Erlend Ottem, et alustada tööd arvutitarkvara spetsialistina.

19. veebruaril 2004 esines ansambel Eestis väga võimsa live`ga Club Hollywoodis ja seda täis majale pooleteisttunnise kontserdiga.

Aprillis 2005 rääkis laulja Zak juba nende järgmisest plaadist, mille valmistamiseks kogunes ansambel mais. Plaadileping on saadud maailma #1 metalmusa plaadifirmaga Nuclear Blast ning 11-loolise albumi "Hate Yourself With Style" ilmumisajaks oli 21.november 2005. Plaadiga suundus bänd taas kontserttuurile, mille käigus leiti 18.mail 2006 aega esineda taas Tallinnas Club Hollywoodis.

Clawfinger esines Eestis Rabarockil 15. juunil 2007 Järvakandis. Samas ilmus nende järgmine 11-looline stuudioalbum "Life Will Kill You" 27.juulil Nuclear Blast Recordsilt. Uue videona pandi bändi ametlikule lehele 20.08.07 üles "Prisoners".

18.oktoobril 2008 esines Clawfinger juba viiendat korda Eestis, seekord Rocktoberfestil. Lainetav kätemeri, väsimatu “Claw-fin-ger! Claw-fin-ger!” skandeerimine publiku seas kohustas bändi välja käima lõpuks isegi vana kulla varud.

23.augustil 2013 kirjutas ansambel oma facebookis fännidele oma tegevuse lõpetamisest.

7.märtsil 2014 andis ansambel välja karbitäie muusikat "Deafer, Bumber, Blinder" oma esimese albumi 20ndaks aastapäevaks mitmel kettal. Magusaim oli "Woodstock Festival Poland 2009" DVD.

Neli aastat pausi sai läbi 4.augustil 2017 avaldatud singliga "Save Our Souls", millele valmis ka muusikavideo.

Septembris 2019 toodi esile singel "Tear You Down" ning esineti pandeemia vaheaegadel festivalidel Euroopas.

4.märtsil 2022 ilmus ansambli uus singel "Environmental Patients". Muusikavideo tegi Rune Foss.

23.oktoobril esines Clawfinger Tallinnas Helitehases, külaliseks oli Pedigree.

Faktid

Clawfinger on:
Jocke Skog – klahvpillid – 03.juuni 1969 Stockholm, Rootsi
Zak Tell - laul – 16.november 1970, Stockholm , Rootsi
Bård Torstensen - kitarr – 13.september 1961, Arendal, Norra

kontserbändis veel:
Micke Dahlén - trummid
André Skaug - bass

Endised liikmed:
Morten Skaug - trummid
Erlend Ottem - soolokitarr
Ottar Vigerst¸l - trummid
Henka Johansson - trummid

Muud huvitavat