Coldplay

Coldplay teatas novembris 2023, et nende kümnes album ”Moon Music” on peaaegu lõpetatud. Kui fännid soovivad sellel osaleda, siis saavad nad lisada oma hääle laulule ”One World”. “Kõik, mida peate tegema, on salvestama ennast mõneks sekundiks laulmas lihtsalt "Ahhhhh" kodulehel oneworld.coldplay.com”
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 24.07.2002 - 09:22
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 02.11.2023 - 20:41
Välismaine artist, Ansambel, Alternative & Indie

Muusikud, kes moodustavad ansambli Coldplay, kohtusid 1996 aastal Londonis University College’is õppides. Ansamblile andis nime laulja Chris’i toanaaber Tim ning bänd moodustus neljaliikmelisena. Kaks aastat hiljem andis ansambel välja omaenda kulude ja kirjadega EP “Safety” ning 1999 aasta alguses teise EP “Brothers and Sisters”. Selle plaadiga võluti ära lõplikult Parlophone Records ning plaadifirma sõlmis ansambliga lepingu ja kohe sama aasta oktoobris ilmus neilt EP “Blue Room”. Sellelt plaadilt korjas Londoni Radio One üles loo “Bigger Stronger” ning niimoodi algas Coldplay tee suuremale kuulsusele.

Ansambel asus lindistama esimest kauamängivat plaati nii Londoni kui Liverpooli stuudiotes ning nende produtsendiks sai Ken Nelson. Juulis 2000 ilmuski LP “Parachutes”, mis UK plaadiedetabelis kohe esikohale tõusis. Sellelt albumilt jõudis Coldplay välja anda lausa neli hittsinglit ning need olid Yellow, Trouble, Shiver ja Don't Panic. Singel Yellow murdis läbi ka Kanada ja USA edetabelites ning 2001 aastal kandideeriti mitmele Grammy auhinnale ent edutult. Samas võideti aga kodusel Inglismaal Brit Award’il lausa kahes kategoorias: aasta parim briti ansambel ning aasta parim inglise ansambli plaat oli loomulikult “Parachutes”.

Coldplay kauaoodatud teine LP on lõpuks valmis saanud ning pikka nime “A Rush of Blood to the Head“ kandev LP ilmus UK-s 26.augustil. Juba 05.augustil ilmus aga esimene LP singel “In My Place“, millelt leiab väga kaunile nimiloole lisaks veel kaks lugu “One I Love“ ning “I Bloom Blaum“.

“A Rush of Blood to the Head” plaadil jätkab Coldplay eelmiselt plaadilt tuntud meloodilist ja hingelist muusikat ent üllatusena on lisandunud ka veidi agressiivsemat soundi ja seda eriti lugudes “Politik” ning “A Whisper”. Üldse katsetab Coldplay seekord 11 loos palju erinevaid stile ning tugevaid orkestreeringuid. Plaadilt tasuks lisaks juba ilmunud singlile “In My Place” kindlasti esile tõsta veel lugusid "God Put a Smile upon Your Face" ja "Daylight" kus Laulja Martin leiab aega ka klaverimänguks ja rohketeks emotsioonideks.

Chris Matin koos abikaasaga Gwyneth Paltrow tähistasid 15.mail 2004 esiklapse Aplle sündi ning 29.novembril 2004 ilmus projekti Band Aid 20 taassünnitatud singel, milles Chris sai au laulda esimesi salmiosasid.

Coldplay reliisis järgmise albumi 06.juunil 2005. Trummar Champion kirjeldas juba märtsis, et nad olid sunnitud plaadi ilmumist esialgsest kolm kuud edasi lükkama ja valmis sai 14 lugu, millest albumile jõudis 12. Esimese singlina tuli lugu "Speed of Sound" 23.mail UK-s ja selle video autoriks oli Mark Romanek. Albumi ”X & Y” produtseeris Ken Nelson ja miksis Danton Supple. Plaadi lood “What If” ja “Fix You” on tüüpilised Coldplay ballaadid, “Talk” võlub kaasahaaravate kitarririffidega ning albumi kroonib jõuline “Twisted Logic”.

Albumi teine singel "Fix You" ilmus 05.septembril 2005 ent selle videot võis ametlikul lehel näha alates 03.augustist. Samuti on seal üleval alates 22.novembrist uusim video "Talk", mille autoriks on Anton Corbijn. Talk on Coldplay viimase kauamängiva ”X & Y” kolmas singel. Tänu Kraftwerkilt laenatud käikudele on Talk üks meeldejäävamaid albumi träkke. Boonusena ”Sleeping Sun’i” nimeline lugu. Dvd –maxil boonusloona ”Gravity” , ”Speed Of Sound” ja ”Talki” video.

Coldplay album X&Y nimetati aasta 2005 parimaks UK albumiks ajakirja Q poolt, sest plaat oli #1 lausa 28 riigis ning oli UK-s kõigi aegade #2 album uue plaadi läbimüügi kiiruselt. Ametlikult oli plaat läbimüügilt 2 miljoni eksemplariga 2005 aasta kokkuvõttes UK #2 heliplaat, kaotades vaid James Blunt menualbumile.

15.veebruaril 2006 toimunud Brit Awardsi auhindade jagamisel võitis Coldplay kahes kategoorias: aasta parim singel oli "Speed Of Sound" ja aasta parim album "X&Y".

Märtsis 2006 ilmus singlina "The Hardest Part", mille video esmaesitlus oli 23.märtsil, autoriks Mary Wigmore. Nimiloole lisaks leidub siit live version Londonis Earls Courtis salvestatud “How You See The World” loost. 22. ja 23. märtsil 2006 filmiti tulevase dvd jaoks üles kaks kontserti Air Canada Centre-is.

09.aprillil 2006 sai Chris taas isaks kui Gwyneth sünnitas New Yorkis pisipoja, kellele pandi Coldplay ühe loo järgi nimeks Moses.

Coldplay andis 26.märtsil 2007 välja boksi "The Singles 1999-2006", mis sisaldab nende kõiki senist 15-st Parlophone alt ilmunud singlit.

Coldplay kauaoodatud uus album ”Viva La Vida” saabus müügile 12. juunil 2008. Albumi on produtseerinud legendaarne Brian Eno koos Markus Dravisega. Eelnevalt plaati kuulnud ajakirjanikud suurusega tummaks löönud Coldplay on legendaarsete produtsentide abiga loonud albumile tumedamaid helisid ja kergemaid lugusid. Täiuslikkuseni pürgiv bänd on rikkunud piire ja albumit kuulnud inimesed ei ole kiidusõnade koha pealt kitsid olnud. Albumilt leidub elu kogu spekter: vabadus, iha, erilisus, hullus, seksuaalsus ja hiilgus. Albumi kümme lugu moodustavad ühtse loo, mis lummab juba esmakuulmisel.
esiksingel ”Violet Hill” oli nädal aega tasuta alla laetav bändi kodulehelt www.coldplay.com ja seda laeti üle kahe miljoni korra. Coldplay Viva La Vida tuur algab 1. septembril ja rohkem infot saab bändi kodukalt.

22.juunil 2008 tõusis UK edetabelis esmakordselt Coldplay singel #1 positsioonile. USA-s oldi samuti esikohal, rääkimata Coldplay uue albumi edust, mis USA-s esimese nädalaga 700 tuhat müüs. 12.juuliks oli album olnud #1 juba 36-s riigis. Augustis 2008 linastus video teisele singlile "Viva la Vida", autoriks Hype Williams. 31.oktoobril tuli uus video loole "Lovers In Japan".

Coldplay andis 24.novembril 2008 välja EP "Prospekt's March", millel lood mis ei mahtunud viimasele albumile. Neist viis on täiesti uued ning kolm ümbertöödeldud. Samuti on võimalik EP ja viimane album koos osta versioonis "Viva La Vida Prospekt’s March Edition". Digitaalselt anti 10.novembril välja neljalooline "Lost! EP", millel uus miks "Lost+ (feat Jay-Z)".

EP lindistamisel osales ka super-popster Kylie Minogue ent lugu sai liiga seksikas, et mahtuda Coldplay enda plaadile. Alates 01.detsembrist 2008 on seda lugu "Lhuna" võimalik osta heategevalt lehelt www.redwire.com

2008 jõuludeks kinkis Coldplay.com. tasuta mp3 - Thin White Duke remix of Viva La Vida. Samuti saab vaadata live videot loost Jingle Bells, kaaslaseks Simon Pegg.

Coldplay järgmine UK singel on "Life In Technicolor ii" ja see tuleb müügile juba 02.veebruaril 2009. Magusaim on digitaalne singliversioon, millel lisaks veel täiesti uus lugu "The Goldrush" ning "Life In Technicolor ii (Live @ The O2, London)".

Coldplay kinkis fännidele tasuta allalaaditava kontsertplaadi "LeftRightLeftRightLeft", millel 9 lugu. Plaati saab alla laadida nende endi lehelt alates 15.maist 2009. Lugude nimekirjas on: Glass of Water, 42, Clocks, Strawberry Swing, The Hardest Part/Postcards From Far Away, Viva La Vida, Death Will Never Conquer, Fix You, Death And All His Friends. 03.augustil 2009 on tulemas video loole "Strawberry Swing" ning allalaaditav singel tuli 14.09.09

50 miljonit albumit müünud ansambel sõlmis augustis 2010 publikatsioonilepingu firmaga Universal, teatas president Paul Connolly. Stuudios lööb kaasa ka bändi Ash staar Tim Wheeler. 01.detsembril 2010 tuli Coldplay digitaalne jõulusingel "Christmas Lights", millele valmis ka video.

03.juunil 2011 ilmus Coldplay uus digitaalne singel "Every Teardrop Is A Waterfall" ning 26.juunil anti see välja digitaalse EP-na, millel veel kaks uut lugu "Major Minus" ja "Moving To Mars". Juunis esitleti Saksamaal live-na kolme uut lugu "Hurts Like Heaven", "Major Minus" ja "Us Against the World".

Järgmine singel "Paradise" tuli välja 12.septembril ning ansambli viies LP "Mylo Xyloto" ilmus 24.oktoobril 2011. Plaat sisaldab 14 lugu ning Rihanna vokaale kuuleb loos "Princess of China". Coldplay Euroopa tuur algas 03.detsembril.

12.detsembril 2011 ilmus singel "Charlie Brown", millele valmis 03.veebruariks 2012 ka video.

18.mail algas Coldplay Euroopa tuur, millel põhisoojendajateks on Marina & The Diamonds ja Robyn.

4.juunil avaldati järgmise singli video, milleks on Rihanna osalusega "Princess Of China". Video autorid on Adria Petty ja Alan Bibby.

6.septembril 2012 võitis Coldplay MTV videomuusikaauhinna kui "Paradise" kuulutati aasta parimaks rockivideoks.

"Mylo Xyloto" albumi viienda singli "Hurts Like Heaven" multikavideot esitleti 9.oktoobril.

Coldplay "Mylo Xyloto'" tuurist valmis kontsertfilm "Live 2012", mille 90-minutiline dvd tuli müügile 19.novembril 2012. Filmi direktoriks oli Paul Dugdale.

20.veebruaril 2013 võitis Coldplay Brit Awards 2013 live act auhinna.

6.septembril 2013 avaldas Coldplay singli "Atlas", mis pärineb Francis Lawrence filmi “The Hunger Games: Catching Fire” soundtrackilt. Film esilinastus 22.novembril.

Märtsis 2014 avaldasid Gwyneth Paltrow ja Chris Martin, et lahutavad oma abielu.

Coldplay esitles 25.veebruaril VEVOs muusikavideot “Midnight”. 3.märtsil tehti avalikuks singel “Magic”, mille video tuli 7.aprillil. Loo remiksi tegi vanameister Giorgio Moroder ning see avaldati 21.aprillil.

26.aprillil esitles ansambel Coldplay oma uut albumit “Ghost Stories” kontserdiga, mis toimus Saksamaal Baden-Badenis. Otseülekannet kuulis Raadio 2 saatesarjas “R2 Keikka”.

Atlantic Records avaldas ansambli kuuenda stuudioalbumi "Ghost Stories" 19.mail 2014 ning sellel kõlab 9 lugu. Album "Ghost Stories" müüs esimese nädalaga UK-s 168 tuhat koopiat ning sellest sai Coldplay kuues #1 album.

Järgmine singel “A Sky Full of Stars” tuli 5.mail. Muusikavideo filmiti Sydney's ning see avaldati 19.juunil.

18.juulil 2014 linastus Zach Braff uus film "Wish I Was Here", mille nimilugu esitavad Cat Power & Coldplay.

Septembris 2014 ilmus Coldplay singel “True Love”. Jonas Åkerlund lavastatud video esitlus toimus VEVOs 22.augustil.

24.novembril 2014 esmaesitleti filmi "Ghost Stories Live 2014", millel kontsert märtsist 2014 Los Angelesis. Uueks singliks oli "Ink".

Coldplay lugu “Miracles“ on peateemaks sõjadraamas “Unbroken“, mille lavastajaks on Angelina Jolie. Film esilinastus 25.detsembril 2014.

Bändi 4.detsembril 2015 ilmunud seitsmes album kannab nime "A Head Full Of Dreams". Külalistena osalevad 11-loolisel plaadil Beyoncé, Noel Gallagher, Tove Lo ja Merry Clayton. Esimeseks singliks oli "Adventure of a Lifetime", mille video tuli üles bändi Facebooki 27.novembril.

2.jaanuaril 2016 tuli Youtube'i Coldplay muusikavideo loole "Birds", mille lavastajaks Marcus Haney.

Teiseks viimase albumi singliks on Beyoncé-osalusega lugu “Hymn For the Weekend“, mille produtsendid on Rik Simpson, Stargate ja Digital Divide. Muusikavideo avaldati 29.jaanuaril 2016.

10.mail 2016 ilmus singlina albumi lõpulugu “Up&Up”, mille täiendatud variandis lööb kaasa Noel Gallagher. Vania Heymann ja Gal Muggia lavastatud muusikavideo avaldati 16.mail. Video võitis MTV Video Music Awards 28.augustil parimate visuaalefektide kategoorias.

Coldplay neljas singel oli "A Head Full Of Dreams", mille muusikavideo tuli Youtube'i 19.augustil 2016. James Marcus Haney lavastatud videos sõidab bänd jalgratastel läbi Mexico City.

6.novembril 2016 Rotterdamis jagatud "The 2016 MTV Europe Music Awards" galal võitis Coldplay parima rockansambli tiitli. 9.detsembril jõudis Vevosse singliversiooni muusikavideo loost “Everglow“.

The Chainsmokers ja Coldplay tulid 22.02.2017 välja ühissingliga “Something Just Like This.”

14.juulil 2017 tuli Coldplay lagedale 5-loolise "Kaleidoscope" EP-ga, millelt 2.märtsil avaldati digisingel "Hypnotised" ning 16.juunil "All I Can Think About Is You”.

14.novembril 2018 näidati üle 2000 maailma kinos Mat Whitecross lavastatud Coldplay kahetunnist dokumentaalfilmi "A Head Full of Dreams" bändi 20nda aastapäeva tähistamiseks. Eestis näitasid filmi Coca-Cola Plaza, Ekraan ja Centrum.

Global Citizen kommuun avaldas 30.novemril "1" EP, mille lugudes "E-Lo" ja "Voodoo" musitseerib Los Unidades ehk Coldplay.

7.detsembril andis PLG UK Frontline label välja box-seti, kus kahe plaadi jagu Coldplay kontsert "Live in Buenos Aires", dvd-l kontsert "Live in São Paulo" ning teisel dvd-l dokumentaalfilm "A Head Full of Dreams".

Chris Martin esitas loo "Heaven", mis kõlas 6.juunil 2019 ilmunud Avicii postuumsel albumil "Tim".

22.novembril andis Coldplay välja 16-loolise duubelalbumi "Everyday Life", mille esimene pool on “Sunrise” ja teine pool “Sunset”. Plaati esitleti kahe eksklusiivse esinemisega, mille live ülekanded olid YouTube’is.

10.detsembril tuli välja "Everyday Life" video, mille lavastas Karena Evans.

14.veebruaril 2020 avaldas Coldplay sõbrapäevaks loo "Cry Cry Cry" klipi, mille autoriteks Chris Martin's partner, näitleja Dakota Johnson ning lavastaja Cory Bailey, koreograafia lõi Celia Rowlson-Hall.

Järgmise videona avaldas Coldplay 25.veebruaril "Champion Of The World".

21.detsembril ilmus Coldplay uus singel "Flags".

Singel "Higher Power" ilmus 7.mail. Loo muusikavideot esitleti 8.juunil. Teise loona toodi 23.juulil välja ballaadilik "Coloratura".

24.septembril andsid Coldplay & BTS välja ühise singli "My Universe".

15.oktoobril 2021 ilmus bändi järgmine album "Music Of The Spheres". 12-loolise plaadiga koos tuli singlina välja Coldplay & Selena Gomez ühine lugu "Let Somebody Go".

5.novembril tuli välja nelja looga EP "Live From Climate Pledge Arena", mis salvestatud oktoobris Seattle's. Kõlavad lood "Viva La Vida", "Human Heart", "People Of The Pride" ja "Fix You". Lisaks tuli välja rootsi duo Galantis remiks megahitist "My Universe".

7.veebruaril 2022 ilmus Coldplay X Selena Gomez singel "Let Somebody Go". Muusikavideo autoriks Dave Meyers.

25.veebruaril andis Coldplay Spotifys välja kaks uut lugu. Esimeseks on bändi albumi "Music of the Spheres" singel "Let Somebody Go" akustiline versioon. Teiseks kaverdas ansambel räppar Kid Cudi 2008. aasta lugu "Day 'N' Nite".

15.märtsil ilmus muusikavideo loole "People of the Pride". Paul Dugdale'i lavastatud video sisaldab nii animeeritud kaadreid kui ka oktoobris bändi esinemisest filmitud klippe.

6.juulil esitleti albumi "Music of the Spheres" singli "Biutyful" muusikavideot, mille lavastas Mat Whitecross.

Coldplay postitas 17.augustil Youtube'i oma tuurist ametliku video loole "Humankind".

Coldplay teatas novembris 2023, et nende kümnes album ”Moon Music” on peaaegu lõpetatud. Kui fännid soovivad sellel osaleda, siis saavad nad lisada oma hääle laulule ”One World”. “Kõik, mida peate tegema, on salvestama ennast mõneks sekundiks laulmas lihtsalt "Ahhhhh" kodulehel oneworld.coldplay.com”

Faktid

Nimi: Chris Martin
Bändis: Kitarr ja klaver
Sündis: 02.märts, 1977
Tähtkuju: Kalad
Kodulinn: Devon, Inglismaa
Eelmine töökoht: Siltide värvija
Muusikalised mõjutused: Bob Dylan, Tom Waits, The Flaming Lips
Abikaasa: näileja Gwyneth Paltrow, abiellusid 2002, lahutavad 2014
Tütar: Apple Martin sündis 15.mai 2004
Poeg: Moses Martin sündis 09.aprill 2006

Nimi: Guy Berryman
Bändis: Basskitarr
Sündis: 12.aprill, 1978
Tähtkuju: Jäär
Kodulinn: Fife, Shotimaa
Eelmine töökoht: Töötas baaris
Muusikalised mõjutused: James Brown, Pink Floyd

Nimi: Jonny Buckland
Bändis: Juhtkitarr
Sündis: 11.september, 1977
Tähtkuju: Neitsi
Kodulinn: London, Inglismaa
Eelmine töökoht: Majahoidja koolis
Muusikalised mõjutused: The Stone Roses, Eric Clapton

Nimi: Will Champion
Bändis: Trummid
Sündis: 31.juuli, 1978
Tähtkuju: Lõvi
Kodulinn: Hamshire, Inglismaa
Muusikalised mõjutused: Tom Waits

Muud huvitavat