Disturbed

12.jaanuaril 2024 esitles bänd viimase plaadi loo "Don't Tell Me" muusikavideot, kus lõi kaasa USA menubändi HEART solist Ann Wilson.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 27.09.2002 - 13:36
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 12.01.2024 - 16:39
Välismaine artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Chicago rokkarid ansamblist Disturbed on lõpuks maitsmas tippkuulsust, sest nende LP “Believe” tõusis juba esimesel müüginädalal USA plaadiedetabeli number üheks ning seda 285 tuhande müüdud plaadiga. 17.septembril 2002 ilmunud LP esimene singel “Prayer” püsib samas modernse rocki singliedetabeli esiotsas. Loomulikult aitas edule kaasa fakt, et Ameerikas pole tõepoolest viimasel ajal ühtki nii head raske rocki plaati välja antud ning fännid olid ammuilma metallinäljas.

Disturbed moodustus Chicagos kolmest mehest ning need olid kitarrist Dan Donegan, trummar Mike Wenger ja basskitarrist The Fuzz. Kuigi mehed olid igaüks eraldi oma pilli profid, ei õnnestunud neil leida tükk aega sobivat lauljat. Üheksakümnendate lõpus avastati siiski David Draiman, kes andis oma häälega kõik mis seni puudu oli, kaasaarvatud bändi nimi Disturbed. Järgnes järjest tõusev edu Chicago South Side klubides ning õige pea saadi esimene plaadileping Giant Recordsiga.

LP nimega "The Sickness" ilmus 07.märtsil 2000 ning tänaseks on plaati ostetud üle kahe miljoni. Plaadi pikkus oli 47:38 minutit ning siin võis kuulda 12 üsna kurja ja sünget lugu, mida võis rahumeeli võrrelda kunagise Black Sabbathi ja praegustest tegijatest vahest Rob Zombie muusikaga. Sellelt plaadilt võiks esile tõsta lausa kolme lugu, millest kõigist on ansambel suutnud valmis vändata ka videoklipid. Plaati kuulates jäävad paremini meelde just avalugu “Voices“, plaadi kandev teemalugu “Down With The Sickness“ ning nende kõige esimene avalikkuse ette jõudnud “Stupify“.

Tulles tagasi tutvustuse algusosa juurde, kirjutame pisut ka uuest samuti 12-loolisest plaadist “Believe“, mis seekord ilmus koostöös Reprise Recordsiga. Kuulates plaati võib auga tõdeda, et see on tõepoolest hea. Kuigi siin pole enam nii kurje lugusid kui esimesel plaadil, võib siiski leida väga huvitavat ja mitmekesist muusikat. Laulja David Draiman lööb siin just meloodilisusega ning pea igas loos kõlab läbi kurb alatoon. Plaadi parimateks lugudeks on siin kindlasti “Awaken“ ning “Darkness“. Igatahes tasub kuulamist ja mõelge vaid, et ansambel on alles 22 kuud vana.

23.veebruaril 2004 ilmus Reprise (Warner Music) alt uus LP “Music As A Weapon 2“, millel kuuleme Disturbed esituses uut lugu “Dehumanised“ lisaks teistele pärlitele. Plaadil esinevad veel Chevelle, Taproot ja Unloco ning selle formaat on CD + DVD.

Peale basskitarristi Fuzz lahkumist 2003 aastal ei suutnud ansambel tükk aega uut liiget leida ent nüüd aprilli lõpuks on uus bassimees olemas ja tema nimi on John Moyer. Mees mängis ennem bändis nimega Union Underground ning osaleb nüüd Disturbed kolmanda stuudioalbumi ettevalmistusel. 2004 suvel alustas ansambel lõpuks oma järgmise albumi ettevalmistamiast.

23.veebruaril 2005 andis bänd suure kontsertetenduse Chicagos, mis oli pühendatud Pantera mõrvatud kitarristi "Dimebag" Darrell Abbott mälestuseks.

Juunis 2005 asus bänd salvestama oma kolmandat stuudioplaati ja selle produtseerib Ben Grosse. Kokku on uuel plaadil 13 lugu, millest nimekaimad "Hell", "Decadence", "Monster", "10,000 Fists", "Deify" ning coverversioon bändi Genesis 1986 aasta hitist "Land of Confusion". Plaat "Ten Thousand Fists" ilmus 20.septembril 2005 ning esimese singli "Stricken" video võeti üles juulis. "Ten Thousand Fists" oli esimesel kahel müüginädalal USA #1, lüües isegi Bon Jovit. Jaanuaris 2006 alustati singli "Just Stop" video näitamisega.

Metallirokkarid Disturbed töötasid koos filmi 'Spawn' loojaga Todd McFarlane ansambli viimatise video valmimisel. Presindenti Bush mõnitav ansambli Genesis loo 'Land of Confusion' kaver videona on animatsioon ning seda näitas AOL alates 07.juulist 2006. Lugu ise pärineb bändi viimaselt albumilt 'Ten Thousand Fists', mille lisa-dvd-ga Tour Edition anti välja uuesti 08.septembril 2006.

Ansambli lugu "This Moment" kõlas samuti Warner Bros uuestisündinud 80-ndate robotifilmis "Transformers", mille esilinastus oli 03.juulil 2007.

03.juunil 2008 tuli ansamblilt uus 12-looline album "Indestructible", mille muusika on vihasem ja kiirem kui senistel plaatidel kõlanud. Peaaegu kümme aastat on möödunud Disturbedi debüütalbumist "The Sickness". Miljonites müüv bänd kuulub tugevasse metal muusika eliiti ja oma järjekorras neljandal albumil näitab meeste arengutase ainult tõusujoont. Bändi enda toodetud album on seni vihaseim ja süngeim, kuid samas mitmekülgne. Püsivat tunnustust rock-seltskonnas nautiv Disturbed oskab meie aja süngeid sündmusi väga tabavalt ja osavalt edasi anda. Esimeseks singliks oli "Inside The Fire" ning järgmine võitluslik nimiloo "Indestructible" singel tuli augustis 2008.

31.augustil 2010 tuli bändilt album "Asylum", mis kohe Usa Billboard #1 oli, müües esimesel nädalal 179 tuhat koopiat. Esimeseks singliks oli plaadilt "Another Way To Die", mille video autoriks Robert Schober. Singlid olid veel "Asylum", "The Animal" ja märtsis 2011 ilmunud "Warrior".

Juulis 2011 andis ansambel teada, et lahkhelide tõttu plaadifirmaga, lähevad nad puhkusele ja ilmselt lõplikult laiali.

08.novembril 2011 tuli kogumikalbum "The Lost Children", millelt leiab singlite b-pooled ning uued lood "Mine" ja "3".

David Draiman ja Geno Lenardo [ex-Filter] projekt Device avaldas 9.aprillil 2013 Warner Bros. Records alt omanimelise albumi. 19.veebruaril esitleti singli “Vilify” muusikavideot.

Disturbed lõpetas 4-aastase pausi ning avaldas 23.juunil 2015 uue singli "The Vengeful One". 21.augustil tuli välja album "Immortalized", millel kõlab 16 lugu. Plaadist sai bändile viies #1 album USA Billboard 200 edetabelis.

20.novembril 2015 avaldati Culley Bunker & Craig Bernard lavastatud muusikavideo loole "The Light" ning 7.detsembril muusikavideo "Sound Of Silence", mis on Simon & Garfunkel kaver.

15.juulil 2016 suundusid Disturbed ja Breaking Benjamin ühisele 24 linna tuurile Põhja-Ameerikas. 18.novembril andis Warner välja kontsert-dvd "Live At Red Rocks", millele 16 looline augustis antud kontsert Colorado’s.

Augustis 2018 esitles Disturbed uut lugu "Are You Ready", mis pärit nende 19.oktoobril ilmunud seitsmendalt albumilt "Evolution". Teine singel "A Reason to Fight" tuli välja 21.septembril ja kolmas singel "The Best Ones Lie" 12.oktoobril.

Disturbed andis 10.juunil 2019 kontserdi Saku Suurhallis.

28.juunil tuli välja viie looga kontsert-ep "Live from Alexandra Palace", mis salvestatud 11.mail "Evolution" tuuri Londoni kontserdil. Päev varem esitleti "No More" muusikavideot.

23.jaanuaril 2020 tuli välja "Hold on to Memories" muusikavideo, lavastajaks Matt Mahurin.

11.septembril andis Disturbed oma kaveri Sting'i 1993.a. hitist "If I Ever Lose My Faith In You". Muusikavideo autoriks Matt Mahurin.

David Draiman laulis 24.septembril ilmunud räpirokkar Hyro the Hero loos "We Believe". 15.oktoobril tuli välja kitarristi Nita Strauss singel "Dead Inside", kus laulab David Draiman.

14.juulil 2022 andis Disturbed välja singli "Hey You" koos muusikavideoga ning 23.septembril avaldati singel “Unstoppable”.

18.novembril ilmus Disturbed kaheksas stuudioalbum "Divisive", kus kõlab 10 lugu.

25.aprillil 2023 tuldi välja loo "Unstoppable" muusikavideoga.

12.jaanuaril 2024 esitles bänd viimase plaadi loo "Don't Tell Me" muusikavideot, kus lõi kaasa USA menubändi HEART solist Ann Wilson.

Faktid

Disturbed on:
Dan Donegan: kitarr, klahvpillid (sünd. 01.august 1968)
David Draiman: laul (sünd. 13.märts 1973)
Mike Wengren: trummid (sünd. 03.september 1971)
John Moyer: bass (sünd. 30.november 1973)

The Fuzz: basskitarr - lahkus bändist 2003 aasta lõpus

Albumid:
The Sickness - 2000
Believe - 2002
Ten Thousand Fists - 2005
Indestructible - 2008
Asylum - 2010
The Lost Children - 2011
Immortalized - 2015
Evolution - 2018

Muud huvitavat