Enigma

2023. aasta tuuri raames esinesid Enigma algliikmed Tallinnas 10. märtsil, Jõhvis 11. märtsil ja Tartus 12. märtsil. Andru Donaldsi, Angel X ja Fox Lima, kelle hääled on tuntud Enigma hittlugudest, esinesid koos uskumatu showga "Original Enigma Voices".
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 10.09.2003 - 13:54
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 13.03.2023 - 06:32
Välismaine artist, Ansambel, New Age

New-age stiili esindav muusikaprojekt Enigma on tegutsenud 30 aastat ning on Saksamaa senine kõige edukam artist, olles müünud heliplaate üle 70 miljoni koopia. Enigma taga peitub aga ainult üks mees, Michael Cretu, kelle muusika on kombinatsioon kaasaegsest revolutsioonilisest elektroonilisest muusikast ent see on tugevalt seotud vana maailma kultuuri ja ajaloolise hõnguga, mis kokku moodustab ürgse ja tuleviku tugeva müstilise seose.

Tänaseks maailmakuulus helilooja sündis 18.mail 1957 aastal Rumeenia pealinnas Bucharestis ent elab täna hoopis Hispaanias Ibizal. Ta on abielus sakslannast lauljatari Sandra Anne ehk lihtsalt Sandraga (s. 18.mai 1962) ning seda juba 07.jaanuarist 1988 aastast. Neil on kaksikutest lapsed Nikita ja Sebastian, kes sündisid 06.juulil 1995. Michael ise hakkas klaverit õppima 5-aastasena ja on lõpetanud Frankfurti Muusika Akadeemia ning osalenud paljudes muusikaprojektides nii lauljana, klahvpillimängijana kui heliloojana ning produtsendina. Sandra repertuaarist tasuks siin meenutada tema loodud maailmahitti ”Maria Magdalena” ning koostööd Mike Oldfieldi albumile ”Islands”.

1990 aastal sõlmis Cretu ajaloolise plaadilepingu Charisma Recordsiga ja ilmus esimene Enigma plaat “MCMXC A.D.”(03.12.1990), mis tegi Cretu üheks maailma edukaimaks muusikuks. Plaat oli number üks tervelt 41-s riigis ning püsis näiteks Ameerika Billboard plaatide edetabeli top-200-s tervelt viis aastat. Sellelt plaadilt olid tuntuimad lood grogooriuse lauluga ühendatud “Sadness“, “Mea Culpa“, “Principles Of Lust“ ja “The Rivers Of Belief“.

Järgmine LP kandis nime “The Cross of Changes” ehk Enigma 2 ja ilmus 08.veebruaril 1994. Plaat jätkas juba saavutatud edu ning võitis 21 plaatina- ja 24 kulplaadi auhinda üle maailma. Siit kerkis esile hittsingel "Return to Innocence", mis tõusis #1 hitiks kaheksas riigis ja vallutas maailma kõigi kultuuride esindajate südamed. Meenutame siit plaadilt veel lugusid nagu "Carly's Song", “The Eyes Of Truth", "Age Of Loneliness" ja "Out From The Deep".

Kolmas LP ilmus 25.novembril 1996 ja kandis nime “Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!” ehk Enigma 3. Siin pressis järjest rohkem peale new-age sound ja kommertslikkust rõhutas juba kahe eelmise plaadi teemade halastamatu ärakasutamine. Järjest rohkem pandi rõhku laulusõnadele, mis olid üsna väljakutsuvad ning plaadi muusika oli suunatud üsna ulmeliseks ja võitis austajaid enamasti metafüüsika valdkonnast. Singlid siit olid "Beyond The Invisible" ja "T.N.T. For The Brain" ent samahästi oleks rida sobinud jätkama ka “Why“.

39-aastasena jätkus Michaelil jõudu välja anda juba neljas Enigma LP “The Screen Behind the Mirror”. Plaat oli seekord üsna suur stiilide segu, ühendades nii sünti, transi kui tugevalt tantsuks mõeldud palu ja oli veelgi vingemalt ulmelisematel teemadel new-agelikult üles ehitatud. Ilma ainsagi vahepausita lugude vahel sisaldas see ometi selliseid pärleid nagu "Endless Quest," "The Gate" ja "Smell of Desire". Idamaade filosoofia ja metafooride jada kasutamine laulusõnades andsid muusikaga kokku üsna huvitava heliteose. Singlid siit olid "Gravity Of Love" ja meilgi tantsusaalidest tuttav "Push The Limits". Algul mõtleski Cretu sellega Enigma ajaloole joone alla tõmmata ent plaadifirma polnud sellega sugugi päri. Nii ilmusid järjest kolm väljaannet, esimesena DVD ” Remember The Future” 17.jaanuaril 2000 ja siis samaaegselt (08.10.2001) kohe kaks kogumikku: LSD Remix ja LSD Greatest Hits.

08.septembril 2003 tuli Enigmalt viies LP-ga “Voyageur”. Plaadil kõlab taas 11 lugu nagu Enigmal tavaliselt kohane on ning plaat on tõeliselt huvitav kuulata. Alguseks peab kohe mainima, et seda hakkida lugude kaupa pole kohane ning teost tuleb võtta kui täit tervikut järjest läbi kuulata ning juba kolmandal korral jõuab see päris kenasti kohale. Kõigi lugude autoriks on Enigma hing Michael Cretu ning mõne loo kaasautorina on märgitud ka Jens Gad. Vokaalpartiisid laulavad seekord naisosas Ruth-Ann ja meesosas Andru Donalds. Juba avaintro järel pakutakse esimese singlina välja antud nimilugu ”Voyageur” taas eelmistelt plaatidelt tuttavate sosistamiste ja monotoonse rütmiga. Sellele järgneb üllatuspomm ”Incognito”, mis on kui loitsimine ja väga tugevalt kerib muusika järjest uusi meloodiaid ja Andru häält kasutades ülespidi kulmineerudes. Läbivaks peateemaks on loos “Boum-Boum“ algavad fraasid, mis põimuvad veel mitmeski järgnevas loos kuni kauni lõpupalani “Following The Sun“. Kena vahepalana tuleks kindlasti mainida veel kammerorkestri saatega kuuendat lugu “Total Eclipse Of The Moon“. Kokkuvõtvalt ilus traditsiooniline Enigma, mis on kindlasti parem kui vahepealsed futu-albumid.

Enigma kaks seni ilmunud singlit sellelt plaadilt olid “Voyageur“ (29. September 2003) ning “Following the Sun“ (10. November 2003). Kolmandaks singliks oli plaadi ägedaim lugu “Boum Boum“, mis anti maxina välja 19.aprillil 2004.

10.märtsil 2006 tuli Saksamaal välja Enigma singel "Hello & Welocome" ning järgmine plaat "A Posteriori" ilmus EMI alt 25.septembril 2006 ja selle autorid olid taas Jens Gad ning Michael Cretu. Plaadi nimi tähendab - mis tuleb pärast - ja siin pakutakse tugevahelilist müsteeriumi ja maagiat taeva ja maa vahelt. 12-loolise albumi järgmine singel oli "Goodbye Milky Way".

Enigma “A Posteriori” album oli detsembrist 2006 saadaval ka Dvd’na. Valida sai 5.1. Dolby Digitali ja Stereo vahel. Dvd sisaldas lisaks “The Achemist” intervjuud ning pildigaleriid, mille taustaks mängib Enigma muusika. Samuti leidub antud dvd’lt remixe “A Posteriori” albumi lugudest. CD-Romil on taustapilte.

Jens Gad oli autoriks enamusele lugudest Sandra uuele plaadile "The Art of Love", mis ilmus 23.veebruaril 2007. Samal aastal lahutasid Michael ja Sandra Cretu abielu. Sandra 2009 aasta albumi "Back To Life" produtseerib Jens Gad'i vend Toby.

Enigma avas 2008 aastal kodulehed Enigmaplanet ning Enigmaspace. 22.septembril 2008 tuli 12-looline album "Seven Lives Many Faces". Esimese singlina ilmestas plaati 11.augustil "La Puerta Del Cielo/Seven Lives". Loomulikult oli tegemist senise parima plaadiga, sest Enigma muutub aastatega aina täiuslikumaks. Solistidena astusid seekord üles Margarita Roig ja Andru Donalds. Plaadi teine singel "The Same Parents" anti välja oktoobris 2008 ning siin tegid häält ka Michael Cretu pojad Nikita ja Sebastian.

23.novembril 2009 tähistati ansambli 20-t juubelit kogumikuga ''ENIGMA : The Platinum Collection''. Kolmest CD-st esimesel kõlab 17 valikulist parimat lugu, teine plaat sisaldab 12 remiksi ning kolmandale on pandud 11 seni avaldamata lugu kogupealkirjaga “The Lost Ones”.

Enigma 25-nda sünnipäeva puhul ilmus 11.novembril 2016 kaheksas album "The Fall Of A Rebel Angel", millel kõlab 12 lugu. Singli ja videona ilmus 10.oktoobril "Sadeness (Part II)".

27. ja 28.märtsil 2019 esines Enigma tuuri "Original Enigma Voices“ raames Alexela Kontserdimajas. Kavas oli kahetunnine show, mille jooksul saatis Enigmat bänd ja keelpilliorkester ning laulsid Enigma lugudest tuttavad artistid Andru Donalds, Angel X ja Fox Lima.

23.juulil 2021 jõudsid müügile korraga kõik kaheksa Enigma albumit ja lisaks 18-looline duubelkogumik "Love Sensuality Devotion: The Greatest Hits". 180-grammised ja musta värvi vinüülid.

"Original Enigma Voices“ naasis Eestisse kontsertiga 14.novembril 2021. Kavas oli kahetunnine show, mille jooksul saatis Enigmat bänd ja keelpilliorkester.

2023. aasta tuuri raames esinesid Enigma algliikmed Tallinnas 10. märtsil, Jõhvis 11. märtsil ja Tartus 12. märtsil. Andru Donaldsi, Angel X ja Fox Lima, kelle hääled on tuntud Enigma hittlugudest, esinesid koos uskumatu showga "Original Enigma Voices".

Faktid

* Michael Cretu (sünd. 18.mai 1957 Bucharest, Rumeenia) - Enigma hing

* Jens Gad (sünd. 26.august 1966 München, Saksamaa) - lugude autor, produtsent ja kitarrist

* Sandra Ann Cretu ehk lihtsalt Sandra (sünd. 18.mai 1962 Saarbrücken, Saksamaa) - naisvokaalid

* Andru Donalds (sünd. 16.november 1974) - meesvokaalid

Muud huvitavat

Ametlikud lehed:
http://www.enigmamusic.com