Evanescence

1.jaanuaril 2024 postitas bänd Youtube'i 2021.a. albumilt loo “Yeah Right” kontsertvideo, mille pani 2023 Ladina-Ameerika tuurilt kokku Eric Richter.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 03.06.2003 - 14:02
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 01.01.2024 - 10:35
Välismaine artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

4.märtsil 2003 andis järjest jõudu koguv Wind-up Records, kelle esimeseks artistiks oli nüüdseks superbändiks saanud Creed, välja jälle täiesti uue bändi Evanescence esimese LP “Fallen”. Plaadi produtsendiks oli Dave Fortman ning see lindistati Los Angeleses. Ansambel andis plaadi välja täpselt kuu aega hiljem juba kõmu tekitanud filmi “Daredevil“ soundtrackist kus nende esituses kõlab lausa kaks lugu - "My Immortal" ning "Bring Me To Life". Just selle filmiplaadi muusika ajendas kuulama tervet Evanescence albumit ning see on tõepoolest ülihea.

Juba eelpool mainitud kahele loole kuuleb siin ilusat ja energilist rocki ja veel põnevat uudset ja värsket soundi. See pole puhas metal vaid tugevalt orkestreeritud muusika, mille kitarrid tuletavad küll meelde linkin parki ent kui kõneleda naislauljast ja tema puhtast ja dramaatiliselt ilusast häälest, kujuneb terve plaat täiesti omanäoliseks. Juba kahe esimese filmist “Daredevil“ tuttavale loole järgneb ridamisi rabavaid emotsionaalsusest pulbitsevaid lugusid kuni viimase rocki-eeposeni “Whisper“ välja. Vaid 21-aastane solist Amy Lee viib oma hingestatud esitluse ja lüüriliselt maagilise sõnumiga iga kuulaja endaga kaasa ning fantastiliselt tugev on lauljatar just plaadi neljandas juba heas aeglases enyalikus loos “My Immortal“ ent isegi veelgi kaunim on klaverisaatega ballaad “Hello”. Midagi erilist jääb kõrva veel lugudes "Haunted" ning salapärases loos "Taking Over Me".

Evanescence (ev'e-nes'ens) on ansambel kuhu kuuluvad laulja Amy Lee, soolokitarrist Ben Moody ning kontsertidel aitavad neid kitarrist John LeCompt ja trummar Rocky Gray. Ansambli asutajateks olidki Amy (s.13.12.1981) ja lugudekirjutaja Ben (s.1980). Nad tutvusid ühes noortelaagris kus Ben esmakordselt kuulis Amy’t klaverisaatega laulmas ning hiljem nähti neid aina koos musitseerimas. Juba gümnaasiumi päevil olid nende eeskujudeks Björk, Danny Elfman ja Tori Amos ning ansambel tegutses toona Arkansase linnas Little Rock.

Kuna nad olid ainult kahekesi, ei võetud neid ühelegi kontserdile esinema. Sellepärast lindistati hulk demoteipe ning üks selline 7 minuti pikkune jumalik hümn "Understanding" leidis mängimist kohaliku linna raadios. Järgnes LP “Origin“, mille andis välja Bigwig Enterprises 04.novembril 2000. Kuigi selle plaadi paremik on ka uuel LP-l nagu lood “Whisper“, “Imaginary“ ja “My Immortal“, leidub siin siiski mitu märkimisväärselt head lugu veel. Vanemat ja tuhmimat ning mitte väga puhtaks miksitud ansambli soundi esindavad lood “Where Will You Go?“ ning “Field Of Innocence“ ja loomulikult “Lies“, milles bassi mängib Bruce Fitzhugh bändist Living Sacrifice ning uskumatult kuri eepos ja kõuemürinaga illustreeritud viimane lugu “Eternal“.

Praegune album “Fallen“ levis üle maailma suure korporatsiooni Sony Music abiga ning edu algas USA-st kus plaat jõudis Billboardi edetabeli Topp 10-sse. Suurim panus tehti loomulikult aga singlile “Bring Me To Life“, milles lööb kaasa ka Paul McCoy bändist 12 Stones. See singel on saavutanud tähtsamatel plaaditurgudel uskumatuid saavutusi, millest ülimad on kindlasti mitmenädalane #1 Austraalias ning kolm nädalat Saksamaa singliedetabeli #2. Eestis on Evanescence LP “Fallen“ müügil alates 05.maist 2003 ning ilma kahtluseta on bändi plaat üks aasta eredamaid sündmusi!

Oktoobri alguses teatas EVANESCENCE, et kolmanda singlina on otsustatud välja anda "My Immortal", mis on teadupärast nende viimase albumi kauneim ballaad ning lauljatar Amy Lee on lausunud intervjuus ajakirjale Steppin' Out, et varem polnud nad lihtsalt julgenud ballaadi singlina välja anda ent kuna fännid on seda tungivalt palunud, õnnestub nüüd lõpuks jõuludeks 2003 müügile tuua seegi lugu singlina. Viimastel kontsertidel on lisandunud ansambli koosseisu basskitarrist Will Boyd. Singel "My Immortal" ilmub veel sellel aastal ja täpsemalt 01.detsembril.

Oktoobris 2003 lahkus ansamblist asutajaliige Ben Moody ning teda asendas edaspidistel kontsertidel kitarrist Terry Balsamo USA bändist Cold. Ben asus edasi koostööle lauljatariga Avril Lavigne, kellele ta kirjutab järgmisele plaadile lugusid, samuti teeb ta kaasa metallibändis Godhead.

Evanescence kontserdid jätkusid jaanuaris 2004 Austraalias ning Amy Lee on sealsele ajakirjandusele sõnanud, et Terry jääb ka edaspidi bändi liikmeks kuigi plaadikompanii Wind-Up pole seda ametlikult veel kinnitanud. Veebruaris 2004 on lubanud Amy alustada järgmisele plaadile lugude kirjutamisega ning üllatusena on lisatud, et teda aitab sealjuures endine Limp Bizkit kitarrist Wes Borland, kellega tehti juba koostööd filmi ”Underworld” muusika loomisel.

Amy Lee osales külalisena ansambli Seether loos "Broken", mis kõlab uues filmis “The Punisher“, mis esilinastub USA-s 16.aprillil 2004. Evanescence ametlik leht paraku vaikib seigast, et samas filmis ja selle soundtrackil kõlab veel teinegi väljapaistev lugu: Ben Moody featuring Jason Miller & Jason "Gong" Jones – The End Has Come.

Evanescence järgmine singel “Everybody’s Fool“ on plaanitud välja anda 31.mail 2004 maxina. Esialgse versiooni kohaselt on siin neli lugu ja “Everybody’s Fool“ kõlab algul albumi versioonis ja lõpus instrumentaalina, siia vahele mahub aga kaks live-esitust kontserdilt Cologne’is ja need on “Taking Over Me“ ning “Whisper“. Singli video parodeerib tv-kommertsiaale ning modelliks valitud Amy tunneb tegelikus elus suurt ja piinavat valu võltsi ja vale üle, kelleks ta tööl peab olema. Aprilli keskel Los Angeleses ülesvõetud video direktoriks oli jälle Philip Stolzl, kelle käe all valmis ka Evanescence esimese singli "Bring Me to Life" video.

Evanescence fännidel on võimalus osta omale 17.novembril 2004 Wind-Up plaadifirmalt väljuv CD/DVD "Anywhere But Home". DVD põhimiku moodustab ansambli 25.mail 2004 antud kontsert Pariisis Le Zenith’is ning lisaks oma lugudele esitati seal coverit bändi Korn loost "Thoughtless". DVD extra osa sisaldab lisaks lavatagustele stseenidele veel videosid lugudele "My Immortal", "Going Under", "Bring Me To Life" ja "Everybody's Fool". Lisa CD pakub live-versiooni samast kontserdist ja sellele on lisatud seni avaldamata stuudiversioon loost "Missing".

Evanescence uue albumi salvestamine sai valmis märtsis ning Amy Lee on lausunud senistes intervjuudes, et esimeseks singliks on "Call Me When You're Sober". Lindistuse ajal sai kitarrist Terry insuldi ning seetõttu viibis salvestamine kaks kuud, nüüd on aga kõik taas hästi.

14.juulil 2006 lahkus bändist bassimees Will Boyd, et veeta rohkem aega oma perega. Augustis asus basskitarrile varem bändis The Revolution Smile mänginud Tim McCord.

Album nimega "The Open Door" ilmus 02.oktoobril 2006. Plaadi 13 lugu on kirjutanud Amy ja Terry ning selle produtseerib taas Dave Fortman. "The Open Door" on just see mida ta peab olema, ehk teatraalne ja massiivne rockalbum laetud täis üksteisele järgnevaid täistabamusi.

27.novembril 2006 tuli singel "Lithium" koos asjakohase talvise videoga. Kolmanda singli "Sweet Sacrifice" video esmaesitlus oli 05.aprillil 2007 ja selle autoriks on Paul Brown.

05.mail 2007 lahkusid ansamblist kitarrist guitarist John LeCompt ja trummar Rocky Gray, kes asutavad uue bändi Machina. Evanescence’i kooseisu lisandusid kaks uut muusikut – trummar Will Hunt ja kitarrist Troy McLawhorn konkureerivast bändist Dark New Day. Uue koosseisu esimene singel oli "Good Enough", mille video võeti üles Budapestis ja selle esilinastus oli 05.septembril 2007.

06.mail 2007 abiellusid Amy Lee ja tema neli kuud kihlatu ja terapeut Joss Hartzler.

Amy Lee postitas 13.08.2009 ametlikule lehele teate, et bänd on taas asunud uut materjali kirjutama. Digitaalse singlina pandi 23.veebruaril 2010 müüki "Together Again".

Aprillist 2010 oldi taas stuudios koos produtsendiga Steve Lillywhite ning plaadi materjal oli rohkem elektroonilisem kui seni. Wind-up Records tõmbas aga sellele projektile kriipsu peale ning nõudis traditsioonilist Evanescence muusikat.

Projekti asus juhtima Foo Fighters produtsent Nick Raskulinecz ja see tuli 11.oktoobril 2011. Koos Amy'ga kirjutasid uued lood kõik bändiliikmed ning nii otsustati plaadi nimeks panna "Evanescence". 14.aprillil 2011 liitus nendega taas kitarrist Troy McLawhorn, kes vahepeal mängis Seetheris.

8.augustil 2011 esitles MTV esimese singli "What You Want" kontsert-videot. Singliväärilised on veel lood "Never Go Back" ja Erase This". Evanescence uus albun müüs esimese nädalaga USA-s 127 tuhat koopiat ning oli Billboard edetabeli #1. Kanadas oli plaat #2 ja UK-s #4.

16.jaanuaril 2012 ilmus plaadilt teine singel "My Heart is Broken" ning kolmandaks singliks oli "Made of Stone".

Plaadiga kaasnes Carnival of Madness tuur. Ansamblilt tulid veel singlid "The Other Side" ja "Lost in Paradise" koos muusikavideotega. Viimane neist ilmus 12.novembril 2012.

24.juulil 2014 sündis Amy Lee ja tema abikaasa Josh Hartzler poeg Jack Lion Hartzler.

Amy Lee ja Dave Eggar kirjutasid muusika Mark Jacksoni indie filmile "War Story", mis esilinastus Sundance festivalil 20.jaanuaril 2014. Sama filmimuusikaga tuli iTunes 25.augustil 2014 müügile Amy Lee album “Aftermath”, millel kuuleb 9 lugu.

2015 aasta novembris naasis Evanescence puhkuselt ning andis triona kolm USA kontserti. Uueks naiskitarristiks on Saksamaalt pärit Jen Majura.

19.veebruaril 2016 avaldas Amy Lee iTunes EP "Recover Vol. 1", millel kaverdab lugusid “It’s A Fire,” “With or Without You,” “Going to California” ja “Baby Did A Bad Bad Thing.”

Järgmise loo "Speak to Me" kirjutas Amy Lee filmile "Voice from the Stone". Aprillis ja mais 2016 andis Evanescence kolm kontserti Floridas.

30.septembril 2016 tuli Amy Lee välja lastealbumiga "Dream Too Much", millel kõlab 7 originaalloomingut ja viis klaverit. Plaadil osalevad tema perekonnast õed, isa ja onu. Visuaalina avaldati samal päeval "If You're A Star".

16.detsembril 2016 tuli Evanescence välja karbitäie vinüülidega "The Ultimate Collection", kus terve bändi karjäär koos. Ühelt kuuest plaadilt leiab ka uue singli "Even In Death".

10.veebruaril 2017 ilmus Amy Lee digisingel “Love Exists”.

Amy Lee kõhe ballaad "Speak to Me" kõlab 28.aprillil esilinastuvas Eric D. Howell’s dokumentaalis "Voice From the Stone". Loo kaasautor on Michael Wandmacher ning muusikavideo tuli välja 23.märtsil.

Evanescence andis kontserdid 10.juunil Soomes Vantaas Rockfestil ning Sunset Festivali raames 21.juunil Trakai lossis, Leedus.

Bändi neljas stuudioplaat “Synthesis” ilmus 10.novembril ning sisaldab 16 loo hulgas lisaks vanade laulude töötlustele 2 uut lugu. 18.augustil 2017 tuli välja uus versioon hittloost "Bring Me To Life" ning 15.septembril ilmus uus singel "Imperfection" ning 26.oktoobril "Lacrymosa".

Evanescence andis 12.oktoobril 2018 välja kontertfilmi "Synthesis Live", kus koos sümfooniaorkestriga esitatakse 19 bändi nimekamat lugu. 16-looline "Synthesis Live" digialbum tuli välja 14.detsembril.

Amy Lee osales 6.septembril 2019 ilmunud Lindsey Stirling singlil "Love Goes On And On".

22.novembril tuli singlina välja Fleetwood Mac kaver "The Chain", mis kõlab videomängus "Gears 5". Muusikavideo avaldati 9.jaanuaril.

Evanescence järgmise albumi esimene singel "Wasted on You" tuli välja 24.aprillil ning teine singel "The Game Is Over" 1.juulil. Kolmas singel "Use My Voice", featuring Taylor Momsen & Lzzy Hale, avaldati 14.augustil. 4.detsembril ilmus singel "Yeah Right".

Evanescence uus album "The Bitter Truth" ilmus 26.märtsil 2021, millelt 5.märtsil tuli järgmise loona välja "Better Without You". Plaadil kuuleb 12 lugu.

Within Temptation ja Evanescence "Worlds Collide" Euroopa turnee algab 16.märtsil 2022 Saksamaalt Leipzigist.

Evanescence avaldas 17.detsembril 2021 stuudioversiooni THe Beatles loost "Across The Universe", mida seni oli esitatud vaid kontsertidel.

21.mail 2022 andis bänd teada kitarristi Jen Majura lahkumisest. 5.juunil esines bänd uues koosseisus, kus basskitarril Emma Anzai ja kitarrile asus Tim McCord.

20.juunil tuli välja Amy Lee & Dave Stewart kaver The Everly Brothers loost "Love Hurts" koos muusikavideoga.

17.novembril 2023 anti välja albumi "Fallen (20th Anniversary Edition)". Üks läbi aegade maailma edukaim plaat on tänaseks müünud üle 17 miljoni koopia. 21 loo hulgast leiab lisaks originaalplaadile veel singlite b-pooled ja kontsertsalvestised.

1.jaanuaril 2024 postitas bänd Youtube'i 2021.a. albumilt loo “Yeah Right” kontsertvideo, mille pani 2023 Ladina-Ameerika tuurilt kokku Eric Richter.

Faktid

Evanescence on praegu:
Amy Lee - Laulja
Tim McCord - Kitarr
Emma Anzai - Basskitarr
Will Hunt - Trummid

Nimi: Amy Lynn Lee
Sünniaeg: 13.detsember, 1981
Tähtkuju: Ambur
Sünnikoht: Riverside , California, USA
Kasvas üles: Little Rock , Arkansas, USA
Õed / vennad: vend Robbie (9), õed Carrie (14) ja Laurie (12)
Juuksed: Pruunid (mustaks värvitud)
Silmad: Sinised
Veel huvitavaid fakte...
- Talle meeldib Tori Amos, Nirvana, Michael Jackson, Bjork ja Coldplay
- Lemmik oma bändi lugu on "Going Under".
- Üks lemmikutest filmidest on "An American Tail".
- Lemmik püha on Halloween.
- Kunagi oli tal kass nimega Fievel, aga ta pidi selle ära andma, kui hakkas bändiga ringi tuuritama.
- Vihkab kiirtoitu ja laulu "Who Let The Dogs Out" Baha Men esituses.
- Lemmikalbumite Top 10:
01. Superunknown-SoundGarden
02. Dummy-Portishead
03. Under The Pink- Tori Amos
04. Ten- Pearl Jam
05. Cheap Thrills-Janis Joplin
06. Dangerous- Michael Jackson
07. Post- Bjork
08. The Nightmare Before Christmas Soundtrack
09. In Utero-Nirvana
10. Untouchables- Korn
- Üksikule saarele võtaks kaasa klaveri.
- Lemmik ajalooline ajastu oli Victoriaanlik ajastu, sest tol ajal kanti niivõrd lahedaid riideid.
- Homaari vastu on allergiline.
- Kui poleks kuulsus, siis "aitaks mingit moodi inimesi".
- Tema nimi Amy pandi 70ndate laulu "Amie" järgi.
- Mõnikord nokib nina.
- Kõige piinlikuim armumine on olnud Corey Feldmani ("The Goonies")
- Kõige suurim pahe on Godiva šokolaad. Tavaliselt ütleb ta, et võtab ainult kaks... ja siis kuus või seitse.
- Amy võttis enne "Falleni" lindistamist näitlemistunde.
- Amy eelistab tegelikult kodus olemist ja ühe koha peal esinemist, kuid ega tuuritamine ka nüüd nii paha pole!
- Tunnistab, et kuulab Mariah Carey't.
- Lemmik film: Nightmare Before Christmas.
- Lemmik näitleja: Giovanni Rabisi.
- Disney World'is on käinud "Kummituste mõisas" vähemalt miljon korda.
- Esimene kasett, mis ta enda oma oli: California Rasins.
- Lemmik 80ndate lugu on Wham!'i "Everything She Wants". Seda lugu on ta karaooket laulnud juba 5 korda.
- Lemmik zombi film on "Dead Alive".
- Keskkoolis oli koolikooris ja näitekursustel. Samuti oli ka koori president. Siit tuli ka hüüdnimi: "koori nohik".
- Põhikoolis oli enda sõnul ülekaaluline. No ole nüüd Amy??

Nimi: Emma Anzai
Bändis: basskitarr
Sünniaeg: 30. aprill 1981
Sünnikoht: Singapur
Vana bänd: Sick Puppies

Nimi: Tim McCord
Bändis: Kitarr
Sünniaeg: 28.juuni 1979
Sünnikoht: Sacramento, California
Vanad bändid: The Revolution Smile, Quitter

Nimi: Will Hunt
Bändis: Trummid
Sünniaeg: 05.september 1971
Sünnikoht: Gainesville, Florida
Eeelmised bändid: Skrape, Dark New Day, Black Label Society

Kunagised liikmed:

Nimi: Jen Majura
Bändis: Soolokitarr
Sünniaeg: 16.juuni 1983
Sünnikoht: Saksamaa
Vanad bändid: Equilibrium, Knorkator
Nimi: Terry Balsamo
Bändis: Soolokitarr
Sünniaeg: 08.oktoober 1973
Sünnikoht: Jacksonville, Florida
Vanad bändid: Limp Bizkit, Cold

Nimi: Troy McLawhorn
Bändis: Kitarr
Sünniaeg: 04.november 1968
Sünnikoht: Goldsboro, North Carolina
Eelmised bändid: Still Rain, doubleDrive, Seether

Nimi: John LeCompt
Bändis: Soolokitarr, laulja
Sünniaeg: 10.märts 1973
Juuksed: Tumepruunid
Staatus: Abielus, naine Shelley
Tütar: Bethanie
Vennad / õed: Vend Jimmy

Nimi: William Rocky Gray
Bändis: Trummid
Sünniaeg: 02.juuli 1974
Juuksed: Pruunid
Staatus: Abielus
Lapsed: Kaks
Vana bänd: Living Sacrafice

Nimi: William Boyd
Bändis: Basskitarr
Sünniaeg: 27.aprill 1979
Juuksed: Punased
Vennad / õed: Õde Kendra
Teised instrumendid: Kitarr ja trummid
Vanad bändid: Lucky Father Brown ning The Visitors

Nimi: Ben Moody
Bändis: Soolokitarr
Sünniaeg: 22.jaanuar 1981
Vennad / õed: Brooke, Summer, Danie
Vanemad: Ben ja Melissa

Nimi: David Hall Hodges
Bändis: Klahvpillid ja laulja
Sünniaeg: 5.detsember 1978
Lahkus bändist enne albumi "Fallen" ilmumist.

Muud huvitavat