Gorillaz

Gorillaz kaheksas album "Cracker Island" tuli välja 24.veebruaril 2023 ning sisaldas 10 lugu. Kaasa lõid Thundercat, Tame Impala, Bad Bunny, Stevie Nicks, Adeleye Omotayo, Bootie Brown ja Beck. Produtsentideks olid Gorillaz, Remi Kabaka jr. ja Greg Kurstin. Koos plaadiga ilmus singel "Tormenta" feat. Bad Bunny. 27.veebruaril tuli välja viie lisalooga Deluxe Edition.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 02.03.2002 - 20:00
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 27.02.2023 - 13:56
Välismaine artist, Ansambel, Rap & Hip-Hop

12 miljonit albumit müünud inglise “Zombie Hip-Hop” grupp Gorillaz alustas tegevust aastal 2000 kui novembris ilmus neilt 5-looline EP “Tomorrow Comes Today”. See oli üsna tõsise sisuga ning lugusid iseloomustas äärmiselt tugev bassisaatega futuristlik sound.

“Tomorrow Comes Today” oli aastal 2002 neljanda singlina avalöögiks Gorillaz boonus-LP “G-Sides” ilmumisele 11.märtsil ning video leiab ka selle CD multimeedia osast, kus pakutakse lisaks veel eelmist videot singlist “Rock The House”. “G-Sides” koosneb ansambli seni avaldatud singlite lisalugudest ning üllatusena leiavad fännid siit veel seni väga rariteetsetena kättesaadavad Gorillaz vanemad lood, alustades kõige esimesest valminud sämplist “Ghost Train”. Lisaks kuuleme loomulikult vägevaid remixe nagu “19-2000 (Soulchild Remix)” ja “Clint Eastwood (Phi Life Cypher Version)”. Plaadilt leiab veel ühed mõnusaimad tõsiseltvõetavad Gorillaz lood nagu “Faust” ja “Dragula”, mis ei mahtunud nende originaal LP-le.

Kui kõneleda 25.juunil 2001 aastal välja antud LP-st “Gorillaz”, meenub loomulikult kohe nende kõige esimene ametlikult ilmunud singel “Clint Eastwood”, mis 05.märtsil 2001 aastal muusikamaailmas kõik seni kehtinud reeglid peapeale pööras, sest loo originaalesitajaid polnud mitte kusagilt leida ning videoklipis nägime hoopis nelja animatiseeritud tegelast. Ning milline vapustav lugu see ise oli. Tervelt kaks ja pool kuud lasti kuulajaid selle looga praadida ning siis ilmus koos täispika LP-ga ka teine singel “19-2000” ent jälle olid videos näha samad neli tegelast, kes seekord maasturiga ringi kimasid ja lugu ennast võis pidada isegi paremaks kui avasinglit. Kolmanda singlina ilmutas Gorillaz 22.oktoobril loo “Rock The House”, mis küll teenimatult edetabelites pisut varju jäi ent seda enam hakati kõnelema ansambli kontsertidest, kus laval polnud ühtki elavat esitajat ning vaid suure videoekraani taga teati mängivat tegelikku ansamblit ennast.

Allstarz Online jätab endale õiguse kirjutada aga bändist lähemalt! Gorillaz lugude autor ja produtsent on San Fransiscos baseeruv DJ ja hip-hop kultuuri arengule meeletult palju andnud Dan “The Automator” Nakamura, kes on aidanud seni vormida selliste kuulsuste nagu Beastie Boys, De La Soul, Depeche Mode, Prodigy ja Primal Scream muusikat. Tema viimaseks projektiks oli futuristlik Deltron 3030 koos räppariga Del Tha Funkee Homosapien.

Koos eelmainituga alustati ka uut projekti “Gorillaz” kuhu kaasati väga uuendustealdid tegelased nagu ansambli Blur solist Damon Albarn ning joonisfilmi “Tank Girl” visuaalsete kangelaste üks autoreid Jamie Hewlett ja jaapanlaste ansambli Cibo Matto lauljatar Miho Hatori.

Nii hakkaski edenema projekt Gorillaz, kelle neli põhiliiget videoekraanidel on järgmised: 2-D [Damon Albarn – laul, klahvpillid]; Murdoc [Jamie Hewlett - basskitarr, laul]; Noodle [Miro Hatori - kitarr, süntesaator, laul]; Russel [Del Tha Funkee Homosapien - trummid, räppimine]. Lisaks neile ja produtsent Dan Nakamurale osalevad plaadiprojektis veel Tina Weymouth (sündinud 22.november 1950, endine bändi Talking Heads liige) ja Skye Edwards (Morcheeba laulja).

23.aprillil 2004 kõneles Damon Albarn BBC uudistele, et Gorillaz hakkab ette valmistama järgmist plaati. Ka Russell ja Noodle on selles juba tegevad ning kaasa lööb kaheliikmeline ansambel The Bees, kes alles äsja andis välja comeback singli "Wash In The Rain". The Isle Of Wight bänd, kelle liikmed on Paul Butler ja Aaron Fletcher, annab oma uue plaadi "Free The Bees" välja juba 28.juunil 2004.

2005 aasta 24.mail tuli välja Gorillaz uus album 'Demon Days', mille produtsendid on Danger Mouse ja Damon Albarn. Külalisteks on seekord Shaun Ryder ning De La Soul. Esimene singel kandis nime 'Feel Good Inc.' ja see ilmus mai alguses. 29.augustil 2005 tuli teise singlina uuelt plaadilt "Dare" ning kolmas singel "Dirty Harry" ilmus 21.novembril.

Jõuludeks 2005 riputati ansambli ametlikule kodulehele välja palju põnevat, kaasaarvatud sürrealistlik õunamäng.

10.märtsist 2006 ooli Yahoo Musicus üleval Gorillaz järgmise singli "El Manana" video.

Gorillaz andis 03.aprillil 2006 välja kontsert DVD ja CD, millel kuuleb ja näeb nende viiel ööl antud kontsertsarja parimaid pärleid. Kontsedid salvestati 2005 aasta lõpus, kohaks Manchester’s Opera House. DVD "Demon Days Live" sisaldab 17 rada.

Gorillaz live-trummar Remi Kabaka sõnas märtsi lõpus antud intervjuus, et bänd püsib koos kontsertidel 2006 aasta jõuludeni ning siis võib juhtuda, et rohkem kokku ei tuldagi. Samale otsusele jõudsid ka Albarn ja Hewlett aprillis ning lubasid pühenduda uutele projektidele. Ent mine tea, ükskord tuleb Gorillaz ehk veel tagasi kuigi Noodle sai ju viimases videos "El Manana" surma...

23.mail 2006 nimetati Jamie Hewlett Inglismaal aasta disaineriks ja seda Gorillaz mütoloogia loomise eest.

30.oktoobril 2006 ilmus dvd "Slowboat To Hades", millel kontsertesienmisi kokku 41 ja pikkusega 163 minutit, lisaks animatsioone ja muud staffi kahe dvd jagu.

03.aprillil 2007 tuli bändi singlite b-poolte kogumik ning 19.aprillil teatas Damon Albarn, et rohkem ansamblilt plaate ei tule. Küll plaanib ta vändata septembris bändi tegelastest multifilmi.

05.novembril 2007 tuli veel kogumik 'Gorillaz: D-Sides', miilel cd jagu viimase albumi 'Demon Days' singlite b-pooli, demosi ning rariteete ja muid varem avaldamata lugusid, nagu näiteks eksklusiivne versioon loost ”Hong Kong”. Teisele plaadile jagus singlite remikse. Videona näidatakse lugu "The Rock It".

07.veebruaril 2008 esitleti Berliini Filmifestivalil aastatel 2000 kuni 2006 Ceri Levy poolt ülesvõetud bändi kronoloogilist dokumentaali "Bananaz", mis aasta hiljem ilmus ka DVD-na.

Septembris 2008 andsid Damon Albarn ja Jamie Hewlett teada, et siiski on asutud Gorillaz kolmanda stuudioplaadi salvestamisele. Edasi joonistati tegelaskujud väheke uudsemalt ringi. Gorillaz album nimega "Plastic Beach" tuli märtsis 2010. Seekord löövad külalistena kaasa Snoop Dogg, Lou Reed, Barry Gibb, Bobby Womack, Mos Def ja Syrian National Orchestra. Esimese singlina esitleti 20.jaanuaril lugu "Stylo", milles osalesid Bobby Womack ja Mos Def ja teiseks singliks oli juulis 2010 "On Melancholy Hill".

22.novembril 2010 tuli singel "Doncamatic (All Played Out)" feat. Daley, mis oli päris uus lugu.

Jõulupühal (25.12.2010) ilmus Gorillaz ametlikule lehele ansambli LP "The Fall", mille Damon Albarn lõi bändi kontsert-tuuri käigus 32 päevaga oma iPad-il. Kokku kõlas 43 minutit ja 15 lugu. CD ja vinüül plaadist oli saadaval aprillist 2011.

14.novembril 2011 ilmus 15-st looga kogumikalbum "The Singles Collection 2001 – 2011", millelt leiab kõik bändi 10-e aasta jooksul ilmunud singlid.

23.veebruaril 2012 esitles Converse Inc. uut Gorillaz jalanõude kollektsiooni, mille disainis Jamie Hewlett. Samal päeval ilmus Gorillaz, LCD Soundsystem mehe James Murphy ja OutKast räppari Andre 3000 ühislugu "DoYaThing".

5.oktoobril 2013 esitles Damon Albarn BBC Radio 2-s seniavaldamata Gorillaz instrumentaallugu "Whirlwind", mis salvestatud 2010. aastal.

28.aprillil 2014 avaldas Damon Albarn oma esimese sooloalbumi "Everyday Robots", millel kõlab 12 lugu. Nimiloo singel tuli 3.märtsil.

Raadio 2 saatesari “R2 Keikka” tõi 13.septembril kuulajateni Damon Albarn L'alhambra kontserdi Pariisist. Mitmekülgne briti superstaar esitas lisaks "Everyday Robots" lugudele ka oma erinevate bändide (Blur, Gorillaz, The Good The Bad And The Queen) mittehittide uustöötlusi.

Kui oktoobris 2014 teatas Damon Albarn Gorillaz tagasitulekust, siis 30.jaanuaril kinnitas fakti Jamie Hewlett, kes postitas oma instagrami Murdoc ja Noodle uued pildid.

Damon Albarni 1989 aastal loodud ansambel Blur avaldas 24.aprillil 2015 uue 12-loolise albumi "The Magic Whip".

2015 septembris alustati Gorillaz järgmise albumiga tööd ning septembris 2016 avati Instagramm, kus üleval uudised. Esimene lugu "Hallelujah Money" koos videoga avaldati president Trumpi ametisse vannutamise eelõhtul, 19.01.2017.

Album "Humanz" ilmus 28.aprillil 2017. Kaasa löövad Vince Staples, Popcaan, Kelela, Pusha T, Grace Jones, Mavis Staples, De La Soul, Danny Brown, Carly Simon, D.R.A.M., Jamie Principle, Kilo Kish, Kali Uchis, Anthony Hamilton, Peven Everett ja Zebra Katz. 23.märtsil tehti avalikuks lugu “Saturnz Barz” ft. Popcaan. Rag‘n’Bone Man, RAY BLK ja räpper Zebra Katz löövad kaasa loos “The Apprentice”.

8.juunil 2017 tuli Gorillaz välja lugu “Sleeping Powder” koos videoga 7.augustil järgnes muusikavideo "Strobelite (feat. Peven Everett)".

Gorillaz avaldas singli "Garage Palace" koos räppariga Little Simz, kes soojendas neid Euroopa tuuril. Esmaesitlus oli Apple Music'us ja Youtube'is 31.oktoobril.

Järgmise albumi esimest lugu “Humility" esitleti 31.mail ning selles osaleb legendaarne jazzkitarrist George Benson. "Humility" ilmus koos videoga, kus Gorillaze kaasasutaja/illustraatori Jamie Hewletti animatsioonid vembutavad koos näitlejast muusiku Jack Blackiga. 7.juunil avaldati järgmine lugu "Sorcererz" ning 14.juunil "Fire Flies".

29.juunil 2018 tuli välja uus album "The Now Now", mille 22.juunil ilmunud singlil "Hollywood" osalevad Snoop Dogg ja Jamie Principle.

13.septembril avaldas Gorillaz singli "Tranz" koos muusikavideoga.

16.detsembril 2019 linastus kinodes Denholm Hewlett dokumentaal "Gorillaz: Reject False Icons", mis kõneleb Damon Albarn ja Jamie Hewlett stuudiotööst koos produtsentidega Twilite Tone of D / P, Remi Kabaka ja James Ford.

Gorillaz alustas projektiga "The Song Machine", kus avaldatakse uued lood otse stuudiost ning koostööpartneritega räägivad multikategelased ise. 30.jaanuaril tuli esimese loona välja "Momentary Bliss" featuring Slowthai & Slaves.

28.veebruaril 2020 ilmus Gorillaz singel "Desole", featuring Fatoumata Diawara.

Järgmine Gorillaz single oli "Aries" 9.aprillil. Kaasatud olid endine bändi New Order bassimees Peter Hook ja imeline Georgia.

2.mail avaldas Gorillaz singli "How Far?", kaaslasteks Skepta ja 30.aprillil surnud Tony Allen.

Neljas projekti "The Song Machine" lugu "Friday 13th" avaldati 9.juunil, kaaslaseks räppar Octavian. Viies ja viimane lugu "PAC-MAN", feat. ScHoolboy Q, tuli koos videoga välja 21.juulil.

9.septembril avaldati singel "Strange Timez", kus osaleb ansambli The Cure solist Robert Smith. Singel juhatas sisse 23.oktoobril ilmunud 11-loolise albumi "Song Machine: Season One - Strange Timez". Teine singel The Pink Phantom, featuring Elton John and 6LACK, ilmus 1.oktoobril.

5.novembril tuli välja Becki osalusega loo "The Valley of the Pagans" video, milles bänd kihutab Los Angelesi tänavatel kui mängus Grand Theft Auto.

24.detsembril avaldati oktoobris ilmunud albumilt muusikavideo loole "The Lost Chord" (ft. Leee John).

27.augustil 2021 tuli välja Gorillaz kolme looga EP "Meanwhile". Lühialbum on ansambli kummardus Notting Hilli karnevalile, mis sel aastal pandeemia tõttu ära jäi, samuti keskendub värske materjal Lääne-Londonile, mis on koduks grupi Kong stuudiole. Kaastud olid AJ Tracey, Alicai Harley ja Jelani Blackman.

Damon Albarn andis 12.novembril 2021 välja teise sooloalbumi "The Nearer The Mountain, More Pure The Sream Flows", kus kõlas 11 lugu. Nimilugu ilmus singlina 25.juunil ning 6.juulil esitles ta lugu "Polaris". 1.septembril ilmus singlina "Particles" ning 22.septembril "Royal Morning Blue". Lisaks avaldas ta 14.oktoobril loo "The Tower Of Montevideo".

Damon Albarn laulis 25.aprillil ilmunud Flume singlil "Palaces".

Gorillaz singliks oli 28.juulil "Cracker Island", featuring Thundercat. Gorillaz astus üles Helsingis 12.augustil 2022 Flow festivalil.

19.augustil esitas Gorillaz loo “New Gold” Londonis All Points East music festivalil. Kaasa lõid Tame Impala ja Bootie Brown. 31.augustil singlina avaldatud lugu kõlab bändi 23.veebruaril 2023 ilmuval uuel albumil "Cracker Island". Plaadil teevad kaasa Stevie Nicks, Adeleye Omotayo, Beck, Bad Bunny ja Thundercat.

4.novembril tuli Gorillaz välja singliga "Baby Queen", mis on jalgpalli FIFA 23 Official Soundtrack.

13.novembril Düsseldorfis toimunud MTV EMA galal võitis Gorillaz kategoorias Best Alternative.

8.detsembril avaldas Gorillaz uue singli "Skinny Ape" ning teatas albumist. Plaadil kõlavad veel "New Gold" (featuring Tame Impala & Bootie Brown) ning nimiloos lööb kaasa Thundercat. Kaasatud on albumil veel Stevie Nicks, Adeleye Omotayo, Bad Bunny ja Beck.

Gorillaz esitles singlit "Skinny Ape" mitmemõõtmelise live-etteastega 17.detsembril New Yorgis Times Square'il ja 18.detsembril Londonis Piccadilly Circuses. 27.jaanuaril avaldas Gorillaz uue loo "Silent Running" featuring Adeleye Omotayo, produtsent Greg Kurstin.

Gorillaz kaheksas album "Cracker Island" tuli välja 24.veebruaril 2023 ning sisaldas 10 lugu. Kaasa lõid Thundercat, Tame Impala, Bad Bunny, Stevie Nicks, Adeleye Omotayo, Bootie Brown ja Beck. Produtsentideks olid Gorillaz, Remi Kabaka jr. ja Greg Kurstin. Koos plaadiga ilmus singel "Tormenta" feat. Bad Bunny. 27.veebruaril tuli välja viie lisalooga Deluxe Edition.

Faktid

Liikemtest Lähemalt:

DAMON ALBARN [2-D]
Sündinud Londonis 23.märtsil 1968 aastal kunstnike-boheemlaste perekonnas. Noorena õppis klaverit, kitarri ja viiulit ning vanemana näitlemist ning tema esimene filmiroll oli Antonia Bird's Face. Damon oli 1989 aastal loodud ansambli Blur asutaja ning on tänaseni bändi laulja ja klahvpillide mängija.

JAMIE HEWLETT [Murdoc]
Sündinud 3.aprillil 1968 aastal ning õppinud kunstnikuks Worthing Art College’is. Peale kooli lõpetamist tehti talle ja ta sõbrale Alan Martin’ile ettepanek hakata joonistama koomikseid ajakirjale Deadline. 1988 aastal kutsuti mehed ühinema animaprojektiga “Tank Girl”, mis sai üle maailma kuulsaks koomiksiks. 1999 aasta lõpus kutsuti Jamie looma animakaraktereid muusikaprojektile “Gorillaz”.

MIHO ATORI [Noodle]
Sündinud Tokyo’s 05.aprillil 1970 aastal, üks ansambli Cibo Matto kahest lauljatarist ja laulusõnade autor. Oma kodumaal õppis ooperilaulmist ning pöördus siis hip-hop kultuuri juurde, töötas DJ-na Tokyos. 1990 aastal siirdus Ameerikasse ning õppis inglise koolis edasi ning elab praegu New York City’s. Varem on lisaks ansamblile Cibo Matto osalenud ka neljal Beastie Boys plaadil.

DEL THA FUNKEE HOMOSAPIEN [Russel]
Sündinud 12.augustil 1972 aastal Oaklandis ning tuntud kui äärmiselt naljakate laulusõnade autor. Tema õige nimi on Teren Delvon Jones ning ta on tuntud räppari Ice Cube nõbu. Oma esimese LP “I Wish My Brother George Was Here” ilmutas 1991.aastal ning teine LP “No Need For Alarm” ilmus 1994.aastal. Edasi oli mehest neli aastat vaikus ja siis tuli “Future Development” ning 2000 aastal “Sides Of The Brain”. Edasi tulid projektid koos Nakamuraga nagu viimane Deltron 3030 ja loomulik jätk oligi “Gorillaz”.

Muud huvitavat