Guano Apes

Guano Apes, kes tähistab tuuriga 30. sünnipäeva, esineb 29.novembril 2024 Tallinnas Helitehases. Kolme aastakümne jooksul pole Guano Apes mitte ainult loonud muusikat; nad on kujundanud helilise jutustuse, mis resoneerub meis kõigis peituvate ürgsete instinktidega. Nende 2024. aasta tuur lubab mitte ainult kontserti, vaid ka selle muusikalise teekonna jätku, vastupidavuse tähistamist ja rock'n'rolli jõu kinnitamist.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 11.05.2003 - 09:58
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 05.12.2023 - 09:38
Välismaine artist, Ansambel, Rock

See oli 1994 aastal kui kolm punkmusa fänni ja noort sakslast Stefan Ude, Henning Rümenapp ja Dennis Poschwatta hakkasid koos ansamblit tegema. Kui 1996 aastal kuulutas telejaam VIVA välja konkursi “Local Heroes“, otsustasid ka need 20-sed noormehed seal osaleda ning lauljannaks kutsuti omale 18-aastane Sandra Nasic ja Göttingenist pärit ansambel nimetas end Guano Apes. Nende metalli ja popi-räpi segune lugu “Open Your Eyes“ võitis konkursi 1000 esineja hulgas ning singlina tõusis lugu kohe Saksamaal top-10-sse.

Edasi saadi plaadileping Gun Recordsilt ja album nimega “Proud Like A God“ anti Saksamaal välja 06.oktoobril 1997. Esimese LP produtsendiks oli bändile Wolfgang Stach ning see lindistati Horus Sound stuudios. Plaadi teise singlina ilmus "Lord of the Boards", mis oli ka Euroopa 1998 aasta talve lumelaua meistrivõistluste ametlikuks looks ja tõstis plaadi läbimüüki tublisti. Plaadi kolmas singel oli nimilugu “Proud Like A God“ ning aastal 1998 sai ansambel pärjatud kõigil kolmel Saksa suuremal auhinnajagamisel nagu Comet, Echo ja MTV Awards. Kui rääkida veel bändi esimesest plaadist, siis tasub siit kindlasti paremate lugudena esile tõsta veel kahte - "Crossing The Deadline" ja "Maria". USA-s anti plaat välja alles aastal 1999 RCA poolt.

2000 aasta 2.mail ilmus üle Euroopa ansambli järgmine LP “Don't Give Me Names“ ning siinsed lood olid produtseerinud Wolfgang Stach, Fabio Trentini ja Guano Apes liikmed ise. Siin kuulsime meeletust energiast pulbitsevat muusikat koos ilusate meeldejäävate meloodiatega ning just see plaat kindlustas ansamblile edu üle maailma. Tigedate kitarridega heavy rocki kiskuvad olid näiteks lood "Innocent Greed", "No Speech" ning "Money and Milk". Ometi näitas siin just Sandra oma vokaaloskusi võrratutes rockiballaadides "Living In A Lie" ja "Too Close To Leave" ent plaadi kõvemateks hittideks said hoopiski julmemad lood nagu "I Want It" ja "Big In Japan".

Aasta 2003 tõi meile nautimiseks kolmanda LP nimega “Walking On A Thin Line“ kust saame nautida lausa 14 lugu ja lisaks veel multimeedia osa koos internetti lülitumisega. Kena on ka plaadiümbris, mis sisaldab 24 lehekülge illustreeritud materjali. Selle plaadi kõik lood on kirjutanud ansambel ise ja laulusõnad pärinevad Sandra sulest. Plaadi on produtseerinud ansambel ise koos Fabio Trentini’ga ning 03.veebruaril 2003 välja lastud plaat sai Saksamaal kohe #1-eks nagu ka nende eelmine album. Esimese singlina ilmus siit 06.jaanuari “You Can’t Stop Me“ ning teine singel oli 07.aprillil välja antud “Pretty In Scarlet“. 21.juulil 2003 anti välja kolmanda singlina "Quietly“.

2004 aastal üllatas bänd kuulajaid kontsert-albumiga «Guano Apes Live» ning edasi on plaanis välja anda «best of» album ning samuti ollakse ametis dokumentaalmaterjalil põhineva dvd kokkupanekuga, mis kajastab bändi ajalugu algusaastatest alates.

Peale põgusat vahepausi on sakslaste Guano Apes tagasi uue rokkiva singliga "Break The Line" 15.11.04 BMG alt. 29.novembril tuli välja parimate lugude kogumik "Planet Of The Apes - Best Of Guano Apes", millel kaasas bonus plaat harulduste ja remixidega ning loomulikult ka uue singli video.

Saksa Guano Apesi uhke dvd ilmus 07.veebruaril 2005 ja koosneb ägedast kontserdist Portugalis, dokumendiosast, Making Of-osast, 7 videot jne. DVD on Eestis müügis samast kuupäevast.

Juunist 2005 teatas trummar Dennis Poschwatta, et ta on lahkunud bändist ning asutanud oma ansambli nimega Tamoto. Uude punti kuulub veel Markus ehk G-Ball, kes seni on teinud Guano Apesile remikse. Nende esimene singel oli "Beware".

2007 märtsis tuli taas 2-plaadiline GUANO APES - The Best & The Lost (T)apes album. Tänaseks lagunenud saksa lumelaua-rockbändi uus kogumik sisaldab parimaid lugusid ja varemilmumata materjali.

Sandra Nasic alustas edasi soolokarjääri ning 21.septembril 2007 ilmus tema esimene soolosingel "Fever"/"The Name Of My Baby". Järgnes album "The Signal".

2009. aastal hakkas jää sulama ja bänd tuli taas kokku mängides mõned kontserdid erinevatel Euroopa festivalidel.

28.jaanuaril 2011 ilmus singel "Oh What A Night".

06.aprillil 2011 tuli bändilt täiesti uute lugudega album "Bel Air", mille produtsendiks on taanlane Jon Schumann, keda tuntakse muuhulgas bändide nagu Mew, Carpark North ning Kent tootjana. Miksimise ja masterdamise eest vastutasid kolmekordne Grammy-võitja Tom Lord-Alge (U2, Coldplay, Oasis jne.), Terry Date (Pantera, Soundgarden jne.) ning Randy Staub (Metallica, Nickelback).

Albumi toetuseks toimus ka esimene Euroopa tuur pärast taasühinemist. Tagasitulekutuuri raames anti 16. aprillil 2011 kontsert Tallinnas klubis Rock Cafe ning oli tunda, et Guano Apes esines hingest ja ausalt.

08.juulil 2011 tuli singel "Sunday Lover" ning 07.oktoobril ilmus "This Time". Enne 2012 vaheaega anti välja veel singel "When the Ships Arrive".

2.aprillil 2014 ilmus ansamblilt singel ja muusikavideo "Close To The Sun". Kümne looga album "Offline" tuli välja 30.mail 2014.

6.oktoobril 2017 tähistati albumiga "Proud Like a God XX" selle 20 juubelit. Lisakettal kõlasid kümme lugu uutes seadetes ning seniavaldamata "Score".

Guano Apes, kes tähistab tuuriga 30. sünnipäeva, esineb 29.novembril 2024 Tallinnas Helitehases. Kolme aastakümne jooksul pole Guano Apes mitte ainult loonud muusikat; nad on kujundanud helilise jutustuse, mis resoneerub meis kõigis peituvate ürgsete instinktidega. Nende 2024. aasta tuur lubab mitte ainult kontserti, vaid ka selle muusikalise teekonna jätku, vastupidavuse tähistamist ja rock'n'rolli jõu kinnitamist.

Faktid

Nimi: Sandra Nasic
Sündis: 25.mai 1976
Tähtkuju: Kaksikud
Bändis: Laulja
Elukoht: Göttingen
Rahvus: Sakslane

Nimi: Henning Rümenapp
Sündis: 23.aprill 1976
Tähtkuju: Sõnn
Bändis: Kitarrist
Elukoht: Göttingen
Rahvus: Sakslane

Nimi: Dennis Poschwatta
Sündis: 22.juuli 1974
Tähtkuju: Vähk
Bändis: Trummar
Elukoht: Göttingen
Rahvus: Sakslane

Nimi: Stefan Ude
Sündis: 14.oktoober 1974
Tähtkuju: Kaalud
Bändis: Basskitarrist
Elukoht: Göttingen
Rahvus: Sakslane

Muud huvitavat