Iron Maiden

Bruce Dickinson andis 1.märtsil 2024 BMG alt välja sooloalbumi "The Mandrake Project". Singlit "Afterglow Of Ragnarok" koos videoga esitles ta 1.detsembril 2023. Teine singel koos videoga oli 24.jaanuaril "Rain On The Graves". 10-loolise plaadi ilmumise tuules esineb ta 14.juunil Tallinnas, Noblessneri Valukojas.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Holger - archangel591@hotmail.com 19.01.2003 - 13:11
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 01.03.2024 - 06:36
Välismaine artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Heavy Metal - muusikastiil, mis nii paljudele meeldib on pidanud aastate jooksul taluma palju tõuse ja mõõnu. Kord langenud sügavale maa-alla ja siis on keegi selle jälle päevavalgusesse tõstnud. Pole küsimust, et Iron Maiden on olnud üheks jõuks, mis on hoidnud sellist muusikat päevavalguses. Iron Maiden pole kunagi huvitunud sellest, mis on lahe ja mis mitte - nad teevad muusikat - head muusikat ja nad ei vaja selleks kellegi luba või arvamust!

Iron Maiden saavutas briti heavy metal liikumise uue laine teerajajana oma esialgse edu 1980. aastate alguses. 47 aasta jooksul on nad näidanud oma fännidele julget loomingulist vabadust ja metsikut pühendumust. Nad on müünud enam kui 100 miljonit plaati, andnud 63 riigis enam kui 2000 live kontserti, neil on kümneid miljoneid austajaid ning nad on välja andnud 17 stuudioalbumit.

Iron Maiden alustas juba üle 20 aasta tagasi, loomisaastaks võib lugeda '76 aastat. Alguses mängiti Londoni väikestes ööklubides lootes samas saada plaadilepingut. 1980 aastal see võimalus avanes ja kuigi nende debüütsingel ,,Running Free'' tehti valmis kiiruga, sai see kiiresti tuntuks ja tõusis U.K top 40-sse. Kui neil paluti esineda Tv saaates Top of The Pops, nad keeldusid kuna neil ei tahetud lasta laval esineda. Stuudio juhatus oli skeptiline kuna eelmine lavaesitus oli stuudio ära lõhkunud, kuid Maidenil siiski lubati esineda. Nende edule poleks mitte miski paremini mõjunud kui esitus live Tv-s. Ja hoobilt tõusis nende just väljalastud album ,,Iron Maiden'' edetabelis 4-ndale kohale! Algkoosseisus oli Steve Harris, Tony Parsons, Dave Murray, Doug Sampson ja Paul Di'Anno, kuid kauaks see püsima ei jäänud. Järgmisel aastal lasti välja plaat ,,Killers'', mis jällegi kõva Metal. Samas läksid nad peale plaadi ilmumist tuurile ja selle käigus lahkus ka laulja Di'Anno andes teed Bruce Dickinsonile.

Sellises koosseisus anti välja ka nende, paljude arvates kõvim, Metal/Rock album ,,Number of The Beast''. Seal albumil kõlasid hitid nagu ,,Hallowed By The Name'' ja plaadi nimilugu ,,Number of The Beast'', Iron Maiden vallutas maailma. Jällegi aga toimus väike vahetus koosseisus, trummariks tuli, nüüd üks kuulsamaid trummareid Nicko McBrain.

Neist oli saanud metalbänd kelle iga plaati oodati kui messiast. Järgmise aastate jooksul antigi välja plaadid ,, Piece of Mind'' (1983) tõusis edetabelis 3 kohale, ,, Powerslave'' (1984) võis leida tabelis 2 kohal ja ,,Live After Death''(1985), mis oli live versioon nende 85.nda aasta suure kontserdi edust. Koos sellega lasti välja ka samanimeline video mis tõusis #1 kohale videode edetabelis, kui album jäi 2 kohale, fännid olid hullumas. Aastatel 86' ja 88' anti välja albumid ,,Somewhere In Time'' ja ,,Seventh Son of The Seventh Son'', kuigi algselt stiilist need nati erinesid peeti ka neist väga lugu. Nende albumi tuuride juurde hakkas nüüd alati kuuluma ka maskott Eddy, keda kujutati kord suure robotina siis jälle täispuhutud kummist koletisena.

Vana kõva Iron Maideni stiili juurde tuldi tagasi albumiga ,,No Prayer For The Dying'' ja seal lõi kaasa juba uus Kitarrist Janick Gers kuna Adrian Smith oli väsinud ja otsustas lahkuda. Ega seda talle pahaks panna ei saanudki kuna bänd polnud teinud kogu oma muusika ajaloo juures õieti ühtegi puhkust pikemat kui nädal aega! Peale albumi väljalaskmist jõudis esikohale nende singel ,,Bring Your Doughter to The Slaughter'' ja album ise teisele kohale.

Halvim uudis nende fännidele tuli teatega järgmisel tuuril, kus Dickinson teatas, et kavatseb bändist lahkuda ja seda ta ka tegi. Tema asemele võeti Blaze Bayley, kuid enne seda tehti veel viimane ühisprojekt LP ,,Fear of The Dark'', see plaat tõusis otsekohe briti esikohale ja püsis seal kaua. Peale Dickinsoni lahkumist kaotas Maiden osa endast. Bayley'ga senist edu ei saavutatud ja tegevus jätkus küll võimsalt ning plaate tehti edasi aga mõnede arvates jäi osa puudu senisest Metal võimsusest. Aastatel 93-95 anti välja plaadid nimedega ,,A Real Live Dead One'', ,,Live At Donnington'', ,,The X-Factor''. 1996 anti välja duubel oma parimatest ,,The Best of The Beast''. Varsti hakati tegelema jällegi uutu albumite valmistamisega ja neist ilmusid 1998 aastal ,,Virtual XI'' ja 1999 ,,Ed Hunter''.

Tõeline rõõmuhetk saabus Iron Maideni fännidele aga '99 aastal, kui Dickinson teatas, et liitub taas pundiga ja läheb tuurile. Varsti ilmus ka uus ja võimas album ,,Brave New World'', kus kõik tegijad jälle koos ning seega võis saaga jätkuda. Viimasena lindistati Album ,,Live In Rio'', mille nimestki võis järeldada et see oli Live versioon nende võimsamast esitusest.

Iron Maiden 2003 aasta Euroopas ja USA-s kestev kontserttuur kannab nime “Give Me Ed...Til I'm Dead' Tour”. Selle käigus on bändi ninamees Bruce Dickinson kergitanud saladusteloori bändi järgmise plaadi ilmumisest 2003 aasta septembris. 11 lugu sisaldav 13-s stuudioplaat kannab nime “Dance Of Death“ ning sellega alustati 2002 aasta lõpus. Järjekordselt on ühinetud produtsentidega Kevin Shirley ja Steve Harris, kes aitasid bändi ka eelmise plaadi “Brave New World“ valmimisel. Dickinson on veel rääkinud, et tundis end plaadi lindistamisel tagasi olevat “Number Of The Beast“ aegades ja uus plaat saab olema väga käre ja seda eriti lugudes “Rainmaker“ ja “Montsegur“. Rockieepostest on seekord esindatud “Paschendale“.

Iron Maiden LP “Dance of Death“ ilmus ametlikult 08.septembril 2003 ent enne seda antakse esimese singlina välja “Wildest Dreams“ ja see toimub juba 01.septembril. Singel ilmub kolmes erinevas formaadis ning esmakordselt Iron Maiden’i ajaloos antakse singel välja ka DVD-na ning sellel on peal animatiseeritud video, mille autoriks Howard Greenhalgh. Singli b-poolteks pakutakse kuulata veel üht uut stuudiolugu “Pass the Jam“ ning seni avaldamata materjalidest kuuleme veel lugusid “Blood Brothers“ ning “The Nomad“.

03.jaanuaril 2005 andis ansambel uuesti välja singlina nende kolmanda albumi loo "Number Of The Beast". 1982 aastal esmakordselt ilmavalgust näinud lugu peavad fännid senini üheks klassikalisimaks Maideni looks üldse.

23.mail 2005 andis sooloplaadi välja Bruce Dickinson. "Tyranny Of Souls" on vapra mehe juba kuues oma plaat.

Iron Maiden paiskas 05.juulil 2005 müügile 27-loolise duubelplaadist kogumiku "Essential Iron Maiden" kõigi aegade suuremate hittidega ning 2005 sügisel kontserdi cd-d ja dvd-d nimega "Death on the Road".

28.augustil 2006 andis EMI välja juba järgmise Iron Maiden stuudioplaadi. Ansambel hakkas antud albumit ”A Matter Of Life And Deathi” kirjutama eelmise aasta lõpus, pärast edukat Euroopa ja USA turneed. Peale jõule olid lood valmis ja oli aeg kutsuda Londonisse Sarm West Studiosse bändi produtsent Kevin ”Caveman” Shirley. Album salvestati paari nädalaga. Albumil kõlab 10 lugu. Esimese singli "The Reincarnation Of Benjamin Breeg" video pandi ametlikule lehele üles 17.juulist ja singel ilmub 14.augustil 2006. Iron Maiden talvine tuur algab muide 09.novembril Copenhagenist ja Soomes esinetakse 12, 14 ja 15 novembril.

Bruce Dickinson kommenteerib: ”See on meie parim album Kevin Shirleyga. Me kõik oleme andnud endast kõige parema seda albumit tehes ning tundub, et see kannab vilja. Meil oli tõeliselt lõbus seda albumit salvestades ja tundub uskumatu, et nii lühikese ajaga saab nii hea albumi valmis teha.” Albumi tähistamiseks on EMI Chrysalis kodulehele välja pannud uue Iron Maiden online mängu lingil http://emichrysalis.co.uk/ironmaiden/game/.

'Different World' oli albumi "A Matter Of Life And Death" teiseks singliks ilmumisajaga 14.november 2006. Singlil lisaks bändi Focus kaver Hocus Pocus ja lisaks suurepärane plakat / 2007 aasta kalender.

11.detsembril 2007 teatati, et ansambel on uuendanud lepingut plaadifirmaga EMI, kellega ollakse sõbralikes ärisuhetes juba 28 aastat. Iron Maideni võidukäik jätkub. Helsinki Olümpiastaadionil juunikuus toimuvale kontserdile müüdi piletid välja mõne tunni jooksul ning Tampere kontserdile on veel natuke pileteid järgi. Kaua oodatud duubel-dvd ”Live After Death” on veebruarist 2008 saadaval ja 5.1 surround soundiga varustatud legendaarsele kontserdile lisaks leidub siit palju lisamaterjali, mis igale Maideni fännile rõõmu valmistavad.

Ligi 30 aastat maamunal tegutsenud briti hevibänd Iron Maiden andis mais välja plaadi vanade lugudega. Plaat ilmus CD ja duubelvinüülina. 12. mail 2008 ilmunud “Somewhere Back In Time, The Best Of: 1980-1989” valgustab bändi esimest kümnendit. Seal on lugusid bänid seitsmelt esimeselt stuudioalbumilt ja ühelt kontsertplaadilt, kokku 15. Samas tähitab plaat ka bändi praegu käimasolevat suurejoonelist maailmaturneed.

Iron Maidenist tuli aprillis 2009 välja täispikk dokumentaalfilm. "Iron Maiden: Flight 666 - The Movie" jälgib bändi tiheda graafikuga tööd nende 2008 aasta alguses alanud tuuril "Somewhere Back in Time Tour", mis lõppes alles 2009 aasta kevadel ning mille käigus antakse umbes 90 kontserti. Kinodes linastuva dokumentaalfilmi jaoks lasti kaameraid igale poole, kaasa arvatud tuurilennukisse nimega "Ed Force One", mille piloodiks oli suurema osa ajast bändi laulja Bruce Dickinson. Filmi autoriteks on Scot McFadyen ja Sam Dunn, kelle tööks on ka tunnustatud film "Metal, A Headbangers Journey".

Ansambli 15-s stuudioalbum sai märtsis 2010 nimeks "The Final Frontier". Plaat valmis koostöös produtsendiga Kevin Shirley Compass Point Studios Nassau's lausa kuue nädalaga ning see ilmus 16.augustil 2010. Esimesel nädalal oli plaat #1 lausa 21 riigis. Bändi kodulehel oli üleval esimese loona "El Dorado", mille sisu on üsna poliitiline. Teiseks plaadi sähvatuseks on viimane lugu "When the Wild Wind Blows", mis on 11 minutit pikk ning on seni ansamblilt salvestatud lugudest absoluutselt pikim. "The Final Frontier“ tõusis 28. riigis edetabeli esimeseks ja oli ka bändi edukaim album USA’s, kus albumilt pärit lugu „El Dorado“ pärjati Grammyga Best Metal Performance kategoorias.

06.juunil 2011 tuli EMI alt duubelkogumik "From Fear To Eternity: The Best Of 1990-2010" kokku 23 looga. Kogumikalbum sisaldab nii The Final Frontier tuurilt kuuldud igihaljaid lemmikuid : „Fear Of The Dark“, „The Wicker Man”, „Blood Brothers”, „Dance Of Death” kui ka vanemaid: „Be Quick Or Be Dead”, „Holy Smoke” ja uuemaid: „El Dorado”, „When The Wild Wind Blows” Maideni klassikuid.

26.märtsil 2012 andis EMI välja 2dvd kontserdi "En Vivo!", mis filmitud 10.aprillil 2011 50 tuhande fänni ees Santiagos.

29.septembril 2012 tuli oma esimese sooloplaadiga esile bassimees Steve Harris. Albumil ”British Lion” kõlab 10 lugu.

EMI andis välja Iron Maideni kaheksa klassikalist albumit 1980ndatest suurepäraste 180gr pildivinüülidena. Oktoobris ilmusid ”Iron Maiden” ja ”Killers”, novembris ”The Number Of The Beast” ja ”Piece Of Mind”, 2013. aasta jaanuaris ”Powerslave” ja ”Live After Death” ning veebruaris ”Somewhere In Time” ja ”Seventh Son Of A Seventh Son”. Need vinüülid ilmusid ”Maiden England” tuuri raames, kus fookuseks 80ndate materjal ja eriti album ”Seventh Son Of A Seventh Son”.

Bändi järgmine album ilmus 4.septembril 2015 ning sisaldas 92 minutit metalli. "The Book of Souls" oli duubelplaat, mille esimesel kettal 6 ja teisel 5 lugu. Singli "Speed of Light" muusikavideo avaldati 14.augustil.

17.novembril 2017 ilmus kontsertalbum "The Book Of Souls: Live Chapter", kus kõlab 15 lugu, mis salvestatud 2016/17 tuuril, mille käigus külastas bänd 39 riiki kuuel kontinendil.

26.mail 2018 esinesid Killswitch Engage ja Iron Maiden Tallinnas Saku Suurhallis. 2018. aastal alguse saanud Iron Maideni turnee "Legacy Of The Beast" on nii fännide kui ka kriitikute arvates ansambli senise karjääri kõige ekstravagantsem ja visuaalselt rabavam kontsert. "Legacy Of The Beast" turnee on välja müünud suuri staadioneid, areene ja festivalilavasid kogu Euroopas ning Põhja-, Lõuna- ja Kesk-Ameerikas, kus bänd on mänginud ligi kahele miljonile fännile ja pälvinud üksmeelselt positiivset tagasisidet.

20.novembril 2020 anti välja live-album "Nights Of The Dead, Legacy Of The Beast: Live In Mexico City". 100 minuti sisse mahtus 17 lugu.

Bassimees Steve Harris bänd British Lion avaldas 2020 aastal albumi "The Burning".

Adrian Smith ja Richie Kotzen avaldasid 10.detsembril BMG alt blues-rock ühisloo "Taking My Chances".

15.juulil 2021 ilmus ansamblilt singel "The Writing On The Wall", mida saatis Nicos Livesey animavideo. 20.augustil esitleti lugu "Stratego". Bändi 17-s stuudioalbum "Senjutsu" ilmus 3.septembril ning sisaldas 10 lugu.

Bassimees Steve Harris bänd British Lion avaldas 13.oktoobril 2020 aasta albumi loo "Bible Black" muusikavideo, mille valmistas Ryan Titley.

Adrian Smith ja Richie Kotzen avaldasid 5.novembril muusikavideo loole "Better Days". Samanimeline nelja looga EP tuli välja 26.novembril.

Iron Maiden esines 2.juunil 2022 Arena Rigal ülemaailmse kontserditurnee "Legacy Of The Beast" raames.

Bruce Dickinson andis 1.märtsil 2024 BMG alt välja sooloalbumi "The Mandrake Project". Singlit "Afterglow Of Ragnarok" koos videoga esitles ta 1.detsembril 2023. Teine singel koos videoga oli 24.jaanuaril "Rain On The Graves". 10-loolise plaadi ilmumise tuules esineb ta 14.juunil Tallinnas, Noblessneri Valukojas.

Faktid

Liikmetest:
Nimi: Adrian Smith
Bändis: Kitarrist
Sündis / koht: 27.veebruar 1957 / Hackney, Ida-London
Sündinud tavalises igavas peres nagu ta seda ise ütleb, Lapseeas suur Manchester Unitedi fänn. Hiljem tõusis huvi rocki vastu ja seintele ta toas hakkasid ilmuma pildid Jimi Hendrixist ja Ritchie Blackmore. Saades innustust sõbralt Dave-lt(Murray), alustas ktarriõpinguid ja lahkus koolist 16 aastaselt olles oma rockistaari tulevikus kindel. Töötas paljudes madala palgaga kohtades ja mängis Dave-iga omaloodud bändis Urchin. Saades pakkumise ühineda Maideniga, keeldus ta sellest algul aga mõtles peale nende esimese plaadi väljaandmist kiirelt ümber! Praegu kitarrist keda loeti parimaks kes Maidenis kunagi olnud, tema pani aluse koos Dave-iga Maideni sünnile. Peale oma suurepäraste etteastetega laval ja mujal, kirjutas Adrian ka laule, neist kuulsamad: ,,Wasted Years'', 2 Minutes To Midnight'' jt. Nagu Steve ütles: oskas Adrian ka hästi laulda ja oli asendamatu Maideni edule. Adrianiga koos oldud aastad olid Maideni parimad.

Nimi: David Michael Murray
Bändis: Kitarrist
Sündis / koht: 23.detsember 1956 / Edmunton, London
Dave sündis šoti ja iiri päritolu vanematest, kuna pere oli vaene, sest isa oli halvatud ja ema käis poole kohaga tööl koristajana pidid nad tihti kolima. Dave käis selleks ajaks kui ta oli 15 läbi enam kui tosinast koolist. Lõpuks ta lahkus, otsustades et nii on parem. Dave'i muusikaline taust algas umbes samal ajal. Rockmuusikast hakkas ta huvituma esimest korde siis, kui kuulis raadiost Jimi Hendrixi Voodoo Chile(osa 2). Nagu ta ise ütleb: ,,Sellest hetkest muutus kõik''. Sellest hetkest alates ostis ta endale mantli, prillid ja temast sai hipi - negu ta ise naerdes meenutab. Samas ostis ta endale ka kitarri ja hakkas harjutama iga õhtu oma magamistoas. Kuna noote ta mängida ei osanud, mängis ta kuulmise järgi. Esimeseks bändiks oli koos oma sõbra Adrian Smithiga grupp Stone Free. Adrian meenutab, et ta oli isegi Dave'i peale kade kuna too oskas natuke paremini mängida kui tema. Just Dave Murray'it on peetud Iron Maideni südameks ja hingeks. Tema kohta on öeldud, et ta on ainulaadne rockstaar: laval on ta pikajuukseline blond rockijumal aga tänaval rahulik ja tagasihoidlik lõbus tüüp. Tema eriliseks tunnuseks on suurepärane kitarrikäsitlus eriti soolode osas. Ilma temata poleks Iron Maidenit!

Nimi: Michael Henry ,,Nicko'' McBrain
Bändis: Trummar
Sündis / koht: 05.juuni 1952 / Hackney, Ida-London
Olles kuulsam, kui ühelgi trummaril on õigus olla, omades eripärast stiili, sisseelatud nägu, naudib Nicko bändis ainulaadset kohta, olles nii bändi naljavend kui ka äss. Oma hüüdnime Nicko sai ta juba väga varakult, kuna ta oli väikese lapsena lahutamatu oma kaisukarust ,,Nicholas The Bear'', andsid vanemad talle naljapärast nime Nicky. Bändiga ühines ta aastal 1983, just õigeks ajaks, et lindistada album ,,Piece of Mind'', mis on paljude, ka Steve Harrise, arvates üks parimaid Maideni albumeid. Muusikalisus lõi Nickos välja juba varakult. Tema esimeseks iidoliks oli Joe Morella, kes oli trummariks legendaarse Dave Brubeck'i jazz bändile.
Ta alustas juba väiksena pliidiservade tagumist nugadega, kujutades samas ette, et on Morella. Väsinud pidevast kõlinas köögis, ostsid vanemad talle lõpuks tõelise trummikomplekti, selleks ajaks oli Nicko 12. Kui ta 15 aastaselt koolist lahkus, oli ta juba tuntud trummar mitmetes väikestes pubides. Tema stiil hõlmas kõike - Pop,Rock, Jazz, mida iganes talle oli see kõik hea harjutus. Esimene tõeline bänd oli The 18th Fairfield Walk, kes tegid järgi Otis Reddin'gu ja Beatles'ite muusikat. Ta käis läbi paljudest bändidest, kuni maandus lõpuks Iron Maidenis. Nicko on parim trummar kes meil olla võis, ütlevad kõik, kui ühest suust.

Nimi: Paul Bruce Dickinson
Bändis: Laulja
Sündis / koht: 07.august 1958 / Worksop, Nottinghamshire
Ühinedes Iron Maideniga 82-sel aastal, sai tema debüütalbumiks Maideniga ,,The Number of The Beast''. Saades fännide poolt nimeks ,,Õhuhäiresireen''(The Air Raid Siren) sobis ta Maideniga, kui valatult. Esimene kord, kui 1979 aastal Bruce neid nägi, teadis ta kohe, et Iron Maiden on tema jaoks. Tollal oli ta suur deep Purple fänn ja ta nägi Maidenis modernset Purplet ja teadis et lihtsalt peab nendega laulma! Vahetades välja Di'Anno arvasid paljud fännid, et äkki on tehtud viga vahetada tänaval kogenenud Di'Anno välja kogenematu teatrilise Bruce'ga. See arvamus kustus kui sai selgeks, et oli alanud Maideni võimsaim ajastu. Esimene lugu mille Bruce Maideni jaoks kirjutas oli ,,Run To The Hills'' ja sellest sai hetkega hitt. Bruce sündis perre juba siis kui ta vanemad olid alles teismelised ja seetõttu tundis ta sageli väljajäetuna ja üksikuna. Ta ise ütleb et tal polnud õnnetu lapsepõlv, kuid siiski ebatavaline. Selle tõttu sai tast väga iseseisev ja eneseteostav mees. Esimeseks albumiks mille ta suutis vanematelt välja nuruda oli Beatlesite ,,She Loves You''. aga kuulates Deep Purple ,,In Rock'', unustas ta kõik muu ja tulevik oli planeeritud. Alustas ta küll algaja trummarina. kuid leidis et ta hääl on teiste omast üle ja otsustas hakata lauljaks.

Nimi: Steve Harris
Bändis: Basskitarrist
Sündis / koht: 12.märts 1957 / Leytonstone, Ida-London
Mida veel öelda Steve Harrise kohta mida ükski Maideni fänn juba ei teaks. Mees kes algatas bändi ja mõtles nime ,,Iron Maiden'' juba siis kui ta 70-ndate alguses vanaema garaazis harjutas ja on oma kaasliikmed läbi juhtinud 20 aasta pikkusest mõõnadest ja tõusudest. Tema kiireid näppe bassil võib vabalt pidada automaadi tulistamiseks, kui see kõlab äikesena läbi kõlarite albumilt albumile, super halastamatu rocki muusikana. Enim tuntud isegi Iron Maideni põhilugude kirjutajana, tema sulest kirja pandud lugu on kindel #1. Kuid samuti on ta aidanud ja tugevasti julgustanud teisi bändiliikmeid lugusid kirjutama ja oma mõtteid kirja panema - oleks ju imelik kui kõik lood ühe mehe poolt oleks kirja pandud. Ise on mees väga tundlik ja hoolib väga fännidest, isegi rohkem kui bändi kommertsiaalsetest tuludest. Kui läheb lugude kirjutamiseks on kaks põhimõtet - kõigepealt, et lugu meeldiks neile enesele ja teiseks et ka fännid võiksid seda nautida, kuid kunagi ei huvita neid kriitikute ja muude selliste tegelaste arvamused! Selline suhtumine oli tingitud ka tema üleskasvamise kohast, kus oli tõesti nii et koer sööb koera et ellu jääda. Ja nii Maiden tegutseski, võideldes klubidega, inimestega ja plaadifirmadega kuni lõpuks 80-ndatel, kui neist sai maailma parim, enim tunnustatud Metal/Rock bänd. Iga bänd vajab juhti ja kuna tema oli bändi looja jäeti sellised otsused alati tema teha. Kuid ei tasu unustada Harrise sõnu, et bänd on tervik ja seda teevad kõik liikmed ja see ongi neid nii kaua koos hoidnud. Steva Harris on kandnud Kindrali märke bändis kogu aeg ausalt ja teguvõimeliselt ja tehku ta seda veel kaua!!!

Nimi: Janick Rober Gers
Bändis: Kitarrist
Sündis / koht: 27.jaanuar 1957 / Hartlepool
Tema isa oli poola mereväes, kuid kolis hiljem inglismaale kohtudes seal Janicku emaga. Ujumine, jalgpall ja muusika, selles järjestuses olid Janicku lemmiktegevused. Alles teismeliseeas huvitus ta kitarrist. Esimeseks kangelaseks sai John Lennon, kuid varsti asendus see Ritchie Blackmore'ga. Ta meenutab et kui oleks vaid üks kümnendik nii hea kui tema siis ta võiks õnnelikult surra. Lemmikbändid olid tal alguses Deep Purple, T-Rex ja Rory Gallagher, kuid hiljem sai lemmikuks Led Zeppelin. Esimese b'ndiga liitus ta 1975 ja selleks oli White Spirit, mis lasi 1978 välja ka albumi ,,Back To The Grid'' omatehtud plaadifirma Neat Recordsi poolt. Kuigi tegemist oli väikese ja tähtsusetu albumiga oli Gers siiski õnnelik et on plaat kus tema mängimine peal. Hiljem sõlmisid nad lepingu suurfirmaga MCA ja lasid välja omanimelise albumi ,,White Spirit'', mis iroonilised ilmus üheaegselt ka Iron Maideni Debüütalbumiga ,,Iron Maiden''. Maiden vallutas edetabeli ja White Spiritil jäi vaid halastust paluda. Kui White Spirit sai soojendada Gillian tuuri siis sai Janick kohtuda oma suurima iidoliga Ian Gillaniga. Lõpuks paluti tal liituda Gillaniga ja seda ta ka tegi. Lühike, kuid väga produktiivne periood tema elus sisaldas ka kahte Gillaniga tehtud albumit. Kahjuks jäi koostöö tõesti lühikeseks, sest Gillan otsustas bändi lõpetada. Gers meenutab, et talle oli see küll suur pettumus, kuid andis teha võimaluse midagi muud. See võimalus avanes, kui Bruce D. pakkus võimalust ühineda Maideniga, kuna Smith oli lahkunud. Kuna ta ühines liiga hilja et teha eriti tööd viimase albumi kallal, sai ta kirjutada ainult ühe loo, kuid millest sai üks parimaid Maideni lugusid üldse - ,,Bring Your Daughter To The Slaughter''. Janick - üks parimaid ja ettearvamatuid kitarriste üldse - asendamatu Maidenile!

Muud huvitavat