Meie Mees

Aprillis 2024 sõlmisid Mercedes-Benz Group AB ja ansambel Meie Mees kaheaastase koostöölepingu, arvestades laulu “Valge Mersu” suurt populaarsust. Ansambel saab enda käsutusse kuus uut valget Mercedes-Benz mudelit. Ühtlasi on Mercedes-Benz ka Meie Mehe suvetuuri “Valge Mersu” peasponsor. Suvetuur algab augustis 2024 ning on rahvale tasuta.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 01.07.2003 - 11:52
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 03.04.2024 - 16:21
Eesti artist, Ansambel, Pop

<b>Plämaga pooleks:</b>

Ansambel Meie Mees (edaspidi MM) on üks tunnustatumaid poprokksyltmusa viljelejaid Eestis. Nende juured ulatuvad eelmise sajandi algusesse, mil nende esivanemad maailma paremaks muutmise eesmärgil osalesid kõikidel tööliste ja talupoegade ülestõusudel... Muusikaline anne on samuti pärit aegadest, kus esivanemad asumisel olles heietasid viisijuppe, mis suust-suhu kandes levisid rahvamassidesse. Aktiivsemalt hakkas MM muusikaga tegelema kaheksakümnendatel, kui osales õitsva kodumaa ülesehitusel EÜE ridades. Vaatamata väga erinevatele maailmavaadetele ja inimnatuuridele suudeti liita kogu kollektiivi loomingulised mõtted ja ideed ning valada need muusikasse. Nende esimene helikandja "Ära näe vaeva" sai väga hea hinnangu tuntud eesti muusikutelt ja ajakirjanikelt. MM muusika oli kui rahvariide vöö - kus põimusid rahvalik-ja popmuusika, see oli arusaadav nii töölistele, talupoegadele kui ka riigiametnikele ning sellepärast võttis rahvas ta omaks. Nende teisel albumil "Piraat Plaat" kõlavad paljud maleva-aegsed laulud ning tuntav on ka sugulus slaavi kultuuri ja muusikaga. Album sai eriti kuulsaks tuntud töölislinnakutes nagu Kohtla-Järve, Narva jne. Kolmas album "Sina oled minu sõber" on kantud sõpruse, töökuse ja armastuse ideedest. Sellel plaadil on märgatav MM oskus teha rasketest välismaal mittemidagiütlevatest lauludest lihtsad, kuid samas väga huvitavad ning asjaliku tekstiga muusikateosed. Peale albumi ilmumist tuli ansamblile palju pakkumisi esinemisteks noortele ja töölistele. MM osales tuntud suvetuuril ning vallutas tuhandete tütarlaste südamed. Peale kolme väga edukat plaati andis MM välja kogumiku "Pest of 2000", mis on hea ülevaade ansambli loomerikkast ajaloost.

Tekib paratamatult küsimus, et millal siis kumm tühjaks läheb? Kuid MM vastus oli lihtne ja loogiline- kumm tuleb alati pingul hoida. Kõige täpsemalt kinnitas seda ka ansambli järgmine helikandja "Teen Tapeeti". Ikka oskas MM millegagi üllatada oma kuulajaid. Sellel plaadil oli selleks TTÜ Naiskoor, kelle õrnad naishääled sulavad pehmelt MM kaunilt rämedasse muusikasse. Paljud albumi lood, mis räägivad lihtsate inimeste muredest ja rõõmudest on saanud kultuseks noorte hulgas, nagu "Miljon krooni" - töörahva unistuste laul, "Moskva" - maalib meie silmade ette suurlinna probleemid jne… Viibides MM kontsertidel saad aru nende hingelisest suurusest ja tohutust impulsist mida nad annavad oma kuulajale. See muusika haarab sind endaga kaasa ning sa unustad kõik tähtsusetu… MM muusika ei tunne riigipiire, seda on kuulatud Soomes, Prantsusmaal, Lätis, Venemaal, Jamaical jne… MM on paljude festivalide ja laulukonkursside laureaat ("Päikesekiir", "Kaks raketti ette"), nende kollektsiooni kuuluvad paljud suveniirid, vimplid, kiituskirjad töökollektiividelt, autasud erinevatelt parteidelt, medalid ja ordenid - "Eeskujuliku töö eest", "HõbeTäht". MM on ainus eesti ansambel , kes omab rahvusvahelist sertifikaati "ISA 9001".

<b>Uus aastakümme</b>

2001 ilmus MM album “Pööning põleb“, millega korjati konkursil “Kuldne plaat“ 2002 kaks auhinda: Aasta Album - ansambel Meie Mees albumiga "Pööning põleb" ja Aasta Ansambel - Meie Mees. Edasi läks kõik korraliku kolhoosiajastu vääriliselt – 2002 aasta MM plaat “Kutse napsule“ korjas järgmisel konkursil “Kuldne plaat“ 2003 jälle kaks auhinda: Aasta Album - ansambel Meie Mees albumiga "Kutse napsule" ja Aasta Ansambel - Meie Mees. Edasi anti välja lõbus CD “Lastelaulud“ - sobib kuulamiseks nii väikestele kui ka suurtele lastele. Ostes selle CD või kasseti toetad Tallinna Lastehaiglat!

2003 aastal anti välja plaat nimega "Klounide rünnak" ja siis järgnes parimate lugudega plaat "Pest Off". MM järgmised plaadid olid ”Eesti Mees on Tantsulõvi” ja 2005 detsembris ilmunud Xmas album "Jookse Põder".

2005 aasta eest taas kaks "Kuldne plaat" auhinda pälvinud bänd istub taas stuudios ja salvestab järjekordset lastelaulude plaati, mis peaks emadepäevaks 2006 välja tulema.

Suvel 2006 ilmus peamiselt täiskasvanutele mõeldud plaat, mida tutvustati koos sõpradega suvise tuuri "Viimane lend" kontsertidega. 20.augusti hilisööl jõudis Tallinna lauluväljakul lõpule rahva seas populaarse süldibändi Meie Mees saaga, eks tulevik näita, kas sellisel rahva hulgas armastatud ansamblil on tõepoolest kriips peal või naasevad nad peagi oma come-back tuurile.

Jõuludeks 2006 tuli Meie Mehel plaat välja, see oli best of the best ehk parimatest parimad.

19.aprillil 2007 toimunud auhinnagalal Kuldne Plaat 2007 pälvis Meie Mees aasta ansambli tiitli.

2008 suvel oli kultusbänd Meie Mees tagasi koos Kreisiraadioga suvetuuril “Kreisiraadio ja Meie Mehe World Tuur 2008”, mille lõppedes külastas bänd kolmandat korda USA-t. Salt Lake City soolajärvel filmiti ka stseene, mis leiavad kasutamist Meie Mehe uuele laulule "Valge mersu" valmistatavas videoklipis. Inspiratsiooni uute eesti rahva lemmiklaulude loomiseks sai bänd küllaga ning järgmisele plaadile tuleb nüüd kindlasti paar kantrilugu.

Detsembris 2008 filmiti järgmisele laulule "Kantrimees" fännide osavõtul videokaadreid, mis miksitakse kokku hoogsaks ja vesternilikuks muusikavideoks. Selles võib loomulikult näha pilte saloonist ja linetantsust.

Album "Täiesti olemas" tuli välja 7.augustil 2009 ning augustis toimus "Sõprade tuur" koos Smilersi ja Traffic'iga.

13.märtsil 2011 oma 50-ndat juubelit tähistanud Aivar Riisalu esines koos Meie Mehega oma külalistele kümnel peoõhtul. Peol sai kuulda ka Meie Mehe uut, moodsat tantsulugu "AramZamZam".

Mais 2012 avaldas Meie Mees eestikeelse kaveri brasiilia laulja Michel Teló hitist "Ai Se Eu Te Pego!". Meie Mehe singel kannab pealkirja "Hei, nossa nossa, tantsi kaasa!".

<b>15 aastat tegutsemist:</b>

Augustis 2012 15. juubelituuriga Eestimaal fännide rõõmuks tiirutanud Meie Mees eesotsas Aivar Riisaluga tunneb oma publikut läbi ja lõhki ning räägib bändi fenomenist: "Oleme vist jäänud silma sellega, et me ei suitseta, ei ropenda, joomisest pole üldse mõtete rääkida. Teeme laval oma asja ja oleme minu meelest täiesti korrektsed inimesed, mitte veel pettunud pereisad, kes siiamaani üritavad musitseerida."

Juubelit tähistati uue plaadiga "Meie Mees 15" ja suvetuuriga 10 paigas. Juubelipidu oli aus, MeieMehele kohane, laulsid ja tantsisid kõik!

Mais 2013 valmis ansamblil uus lugu "Aus laul", mis on kaver The Lumineers hitist "Ho Hey". Laulule kirjutas eestikeelsed sõnad Marek Sadam.

1.juulil 2013 anti välja duubelkogumik "Puhas kuld" ning suvetuur "Augusti tähed" toimus 8-19.augustini paljudes Eestimaa kaunites paikades.

Meie Mehe endine bändiliige Merike Susi avaldas mais 2014 maheda autorialbumi "Üksi üksolemises". Salvestus toimus Hollandis SoundVisionStudios koostöös produtsent George Koningsiga, kes on mänginud ka imelised kitarripartiid. Veel teevad kaasa Hollandi stuudiomuusikud Mendel Moerenhout trummidel ja Mark Dekkers basskitarril. Kõik laulud ja klahvpillid on Merikese enda poolt esitatud.

5.-13.detsembrini 2014 toimus ühine Meie Mees & N-Euro tuur.

Meie Mees aitab tähistada 23.juunil 2016 teist aastat järjest toimuvat Pärnumaa suurimat jaanituld Valgerannas. Laval lisaks armastatud artistid 2 Quick Start ja Koit Toome bändiga.

15.mail 2017 üllitas bänd üle pika aja ahjusooja singli pealkirjaga “Naabriplika”. Juulikuus toimus ansambli kontserttuur “Nagu 20 aastat tagasi”.

Meie Mees ja Maie ühistuur "Vanad aga kobedad" toimus 29.juulist 2.augustini 2020.

5.novembril tulid ansambel Meie Mees ja laulja Synne Valtri välja oma esimese ühise looga, mil nimeks “Miski peab muutuma”. “Meie Mees ja Synne on palju kordi koos lava jaganud ja esinenud koos mitmetel suvetuuridel, aga nö salvestatud ühisprojekti seni veel ei olnud. Ja kuna Meie Mehel oli plaan salvestada üks laul koos naissolistiga, siis Synne oli see õige valik,” kommenteeris Emil Oja.

17.detsembril avaldas Meie Mees jõululoo "Kes kolistab (Need on jõulud)". Viis H.Moore, sõnad T.Pae.

9.märtsil 2021 ilmutati lugu "Merekarud", mille maailma edetabelitesse hullutas Nathan Evans (originaalis "Wellerman"). Vanale Uus-Meremaa vaalapüügilaulule “Wellerman” kirjutas eestikeelsed sõnad Meie Mehe trummar Toomas Pae ehk Törlep. 16.märtsil Youtube'is avaldatud “Merekarude” remiksi tegi laulja ja produtsent Marco Margna.

Meie Mees avaldas 13.oktoobril humoorika loo “Ma paljalt enam välja ei näe hea” (autorid: Fleishman / Törlep).

4.detsembril 2021 jõudsid müügile bändi esimesed vinüülplaadid “25” ja “Jõulud segi”. Ansambli Meie Mees moodustamisest täitub järgmisel suvel 25 aastat.

Meie Mees avalikustas 8.juunil loo pealkirjaga “Tallinn-Türi-Viljandi”. Aivar Riisalu: “Meie Mehe unistus on ükskord esineda Viljandi folgil ja kui Kiviberg meid kunagi lavale laseb, siis paneme kokku korraliku folgikava! Moldova selleaastane eurolaul tundus õige valik olema ja nii see laul sündis. Salvestamisele kutsusime appi ka Tõnu Raadiku, kelle filigraanne viiulimäng annab laulule just selle õige mineku. Paneb jala tatsuma küll!”

Ansambel Meie Mees tähistas 2022.a. 25. sünnipäeva ja andis 11.-14.augustil toimunud suvetuuril kontserdid tasuta. Kaasas olid Shanon, Merlyn Uusküla ja Henrik Normann.

Aprillis 2024 sõlmisid Mercedes-Benz Group AB ja ansambel Meie Mees kaheaastase koostöölepingu, arvestades laulu “Valge Mersu” suurt populaarsust. Ansambel saab enda käsutusse kuus uut valget Mercedes-Benz mudelit. Ühtlasi on Mercedes-Benz ka Meie Mehe suvetuuri “Valge Mersu” peasponsor. Suvetuur algab augustis 2024 ning on rahvale tasuta.

Faktid

MM on:
Riisalu (Aivar Riisalu) - laul - sünnipäev: 13.03.1961
Piilöz (Emil Oja) - tamburiin, laul - 05.01.1963
Mõts (Margus Mõttus) - kitarrid, laul - 28.03.1966
Habe (Vahur Parve) - basskitarr, laul - 18.06.1963
Törlep (Toomas Pae) - trummid, laul - 20.08.1966
Klaver (Tarvi Jaago) - klahvpillid - 23.01.1965

Muud huvitavat

Seotud videod

Meie Mees - Kes Kolistab (Need on Jõulud)
Meie Mees - Kes Kolistab (Need on Jõulud)

Artist: Meie Mees

Lugu: Kes Kolistab (Need on Jõulud)

Aasta: 2020