Linkin Park / Mike Shinoda

23.veebruaril 2024 tuli välja Linkin' Park kogumikalbum "Papercuts - Singles Collection 2000-2023". 20 lugu sisaldava plaadi singlina ilmussamal päeval seniavaldamata 2017.a. lugu "Friendly Fire".
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 27.03.2002 - 08:57
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 23.02.2024 - 07:34
Välismaine artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Bänd asutati Lõuna-Californias 1996 aastal ning algselt kandis see nime Hybrid Theory ning sinna kuulusid trummar Rob Bourdon, kittarrist Brad Delson ning MC/laulja Mike Shinoda. Peagi liitus nendega kunstitudengist DJ Joseph Hahn. Bändi laulja Chester Bennington oli viimane puuduv lüli edukast algusest ning sellises koosseisus jõuti 2000 aasta 30.oktoobril esimese albumini Linkin Park [Hybrid Theory], mis sisaldas 12 lugu ning selle produtsendiks oli juba Pearl Jam’i kuulsust tagant tõuganud Don Gilmore. Linkin Park kuuendaks liikmeks võeti juba varem nendega koostööd teinud basskitarrist Dave ‘Phoenix’ Farrell, kes lööb kaasa kõigil kontsertidel ning reklaamüritustel, kaasaarvatud vinges videos “One Step Closer”.

LP Hybrid Theory tõusis juba esimesel nädalal USA albumite edetabelis kohale 16, andes märku tõeliselt hea uue bändi tulekust. 2001 aasta 15.jaanuaril andis Linkin Park välja eduka esimese singli “One Step Closer”, millega kinnitati kanda paljude riikide edetabelites ning 02.aprillil teise singli “Crawling”. Linkin Park muusika leidis tunnustamist samuti filminduses ning juba 31.oktoobril ilmunud “Little Nicky Soundrack” sisaldas lugu “Points Of Authority” ning 05.detsembril ilmunud “Dracula 2000 Soundtrack” jõulist singlit “One Step Closer”. Sellel aastal on Linkin Park esindatud olnud plaadil “Valentine Soundtrack” oma LP viimase looga “Pushing Me Away”.

Hübriidne teooria – just täpselt selliste sõnadega sobibki plaadi nimi nagu rusikas silmaauku. Hübriid muusikast ent mitte laulusõnadest, mis tõusevad siin täiesti omaette esile, kõneledes tõeliselt elust endast ning meist igaühes elavast varjatud pahupoolest. Muusikaliselt on tegu muidugi ameerikaliku räp-rockiga mida eeldab ka poiste endi muusikaline maitse, sest eeskujudeks peavad nad selliseid bände nagu Deftones, Nine Inch Nails, Aphex Twin ja The Roots. Ometi kõlab plaadil rajurocki vahele ka palju leebemalt ja isegi unistavalt lauldud fraase, mis sobiksid rohkem nagu tavalistele boybändidele.

Seekord kirjeldame “Hybrid Theory” bonus-cd-d, mis ilmus 2001 aasta veebruaris ning siin on lisandunud algsele LP-variandile kaks uut lugu “My December” ning “High Voltage”. Warner Music on niiviisi suutnud plaadi pikkuse viia 45 minutini ning mõlemad lisalood näitavad ansamblit hoopis uuemas valguses, mis peegeldub tõeliselt kenas rockballaadis “My December” ning puhtalt räpploos “High Voltage”. Loomulikult muudavad need kaks maiuspala ühe uuema ajastu rockplaadi tõeliseks pärliks ning lisades siia veel ilmunud kolm singlit “One Step Closer”, “Crawling” ja plaadi avalugu “Papercut”, saabki aru, miks album veel isegi pool aastat hiljem ikka edetabelite esikahekümnes püsib.

Plaadi produtsent Don Gilmore on seni tuntud tegija koos selliste nimedega nagu Pearl Jam, Lit ja Eve 6 ning koos Linkin Park poistega on jõutud järjekordse tasemeni Ameerika rockmuusikas. Plaadil kõlavad tõesti kenasti just kahe solisti omavahelised dialoogid kus meloodiline Bennington ja räppiv Shinoda üksteist täiendades võrratult teistest bändidest erinevad. Bennington on öelnud, et tema lüüriline lauluanne on pärit ilmselt vanemate muusikalisest maitsest, sest mäletab end juba väiksena ringi jooksmas ja ümisemas Foreigner’i laule. Muidugi ei tasu alahinnata siin ka pillimehi, kellest eriti tasub esile tõsta kitarristi Delsoni ning tema partiid lugudes “In The End” ja “Pushing Me Away” annavad silmad ette musta romantismi lipulaevale USA-s bändile A Perfect Circle. Kuna plaat on salvestatud enne praeguse kontsertidel esineva basskitarristi liitumist, siis tundub hämmastav DJ Joseph Hahn’i esinemine loos “Cure for the Itch”. Lõpetuseks sobivadki ilusasti öeldud Delsoni sõnad, et nad soovivad kõlada niivõrd erinevalt, et kuulajad suudaksid ära tunda otse iga laulu järgi, et tegemist on Linkin Park’iga.

29.juulil andis Linkin Park välja remiksalbumi “Reanimation“, millelt leiab nende kõik senised 15 lugu menuplaadilt “Hybrid Theory“. Albumil on põhitegijateks ansambli kaks liiget Mike Shinoda (Emcee) ja Joe Hahn (DJ) ning igat plaadi lugu esitavad nii uusmetalli kui räpimaailmas tuntud tegijad, kellest kuulsaimad on loomulikult Staind laulja Aaron Lewis ning Korn solist Jonathan Davis. Plaadilt anti välja esimese singlina 22.juulil “Points Of Authority“, mis valmis koostöös Orgy solisti Jay Gordoniga. Loomulikult on plaat tõeline maius kõigile fännidele ent siit võib avastada endale meeldivaid suundi ka tantsu ja rave sõpradele.

Linkin Park järgmise album "Meteora" tuli plaadikompanii Warner Bros. Records alt 24.märtsil 2003. Seekordki on plaadi produtseerinud Mike Shinoda ja Don Gilmore. Nagu ikka ansamblile kombeks on olnud, tähistab ka seekordne plaadi nimi midagi reaalsuse ja ulme piirimail ent tegelikult on Meteora üks mungaklooster Kreekas, mis asub uskumatul kohal kaljudel. Ansambli kitarrist Brad Delson kirjeldab bändi ametlikul lehel uut plaati kui nende arengu uut ajajärku. Laulusõnade autorid Chester ja Mike on taas pannud ridamisi tuliseid emotsioone lugudesse ning see kõik kirjeldab nende endi läbielamisi elus. Plaadi esimeseks singliks oli üsna vihane “Somewhere I Belong“ ning see ilmus juba veebruaris.

17.novembril 2003 kinkis Linkin Park fännidele kontsert-dvd “Live In Texas“, millelt leiab 17 lugu nende senisest repertuaarist, lisaks kuulub paketti veel 12-looline pea samade lugudega audio-cd.

12. jaanuar 2004 oli järgmise singli ilmumise päevaks ning see oli “From The Inside”. Singlil on kolm lugu ja neist esimene on “Meteora” albumi versioon loost ”From The Inside”, edasi tulevad juba “Live In Texas” materjalist pärinevad “Runaway” ning jälle “From The Inside”.

Plaadi “Meteora“ järgmine singel ilmus Warner Musicult 24.mail 2004 ja see oli “Breaking The Habit“. Maksil on lisaks veel üks uus lugu ning videoklipp nimiloost, mis on seekord jälle animatsioon.

Linkin Park ja räppar Jay-Z lasid koos turule nende 18.juuli kontserti sisaldava CD/DVD "Jay-Z / Linkin Park: Collision Course" 30.novembril 2004.

Mike Shinoda andis novembris 2005 välja sooloplaadi pseudonüümi Fort Minor all. Albumi nimega "The Rising Tied" on produtseerinud teine räppar Jay-Z. Külalistena löövad siin kaasa Styles of Beyond, Common, John Legend, Black Thought (The Roots), Kenna ja Holly Brook. Mike Shinoda esimene sooloalbum The Rising Tied toob MC tagasi oma juurte juurde, tegema seda, millega ta harjunud on ja kõige paremini oskab. Täisvereline hip-hop album sisaldab endas erinevaid teemasid . Albumil on väga head tekstid, mis kinnitab, et Shinoda näol on tegemist tugeva artistiga, kes on kodus nii rap-žanris kui Linkin Parkis.

Chester Bennington on samuti salvestamas oma sooloplaati koos produtsentidega Amir Derakh ja Ryan Shuck bändistis Orgy.

Jaanuaris 2006 teatas ansambel Linkin Park, et on alustamas tööd stuudiotes järgmise albumiga. Selleks ajaks oli nende eelmisi plaate müüdud üle maailma juba 38 miljonit.

15.märtsil 2006 esilinastub jällegi Fort Minor uusim video "Where'd You Go".

LP lauljal Chester Bennington sai 16.märtsil taas isaks kui tema abikaasa Talinda sünnitas Los Angeleses poja nimega Tyler Lee. Bennington on nüüd kolme poja isa - Jaime on 10 ja Draven 4 aastat vana.

Augustis esines bänd koos Metallicaga Jaapanis ning seal esitati uut lugu "Qwerty" ning samuti üht varasemat demo "Reading My Eyes", samuti on internetis kuulda olnud uut lugu "Announcement Service Public". Edasi jätkas bänd stuuditööd ning detsembris 2006 intervjuus ajakirjale Blender teatati uue plaadi esimese singli ilmumisajaks märts 2007.

"What I've Done" oli tegelik esimene uue albumi singel ja see ilmus downloadimiseks 02.aprillil 2007. Bändi kolmas stuudioalbum kannab nime "Minutes to Midnight" ja tuli müügile Warner Music alt 14.mail 2007. Plaat purustas 2007 aasta müügirekordid ning oli #1 lausa 32-s riigis juhtivates maades esikohal, müües üle maailma 4.2 miljonit. Albumi singel "What I've Done" kõlas samuti Warner Bros uuestisündinud 80-ndate robotifilmis "Transformers", mille esilinastus oli 03.juulil 2007.

Albumi teise singli video "Bleed It Out" mängimist alustasid telejaamad augustis 2007. Singel tuli Euroopas välja 31.augustil. Kolmas video singlile "Shadow of the Day" esilinastus 16.oktoobril 2007 ning selle autoriks oli bändimees Joe Hahn ning videos näitleb üksi vaid solist Chester.

18.novembril 2007 võitis Linkin Park parima alternatiivrocki tiitli Ameerika Muusikaauhindade jagamisel. Samal päeval esines ansambel ise Hiinas Shanghai Hongkou Stadiumil, olles esimeseks suurimaks välismaiseks kuulsuseks kes Hiinas üldse üles astuda julgenud.

20.veebruarist 2008 on võimalik iTunes kaudu soetada ansambli "Live From Soho EP" lugudega Given Up, My December, Shadow Of The Day, Bleed It Out, Wake, In Pieces. Singlina tuli "Given Up" ning selle kontsertvideo autoriks on Mike Fiore. 2008 suvel algab bändi juba neljas Projekt Revolution Tour ent sedapuhku Euroopas. Mängitakse Hispaanias, Portugalis, Saksamaal, Shveitsis, Itaalias ja Suurbritannias.

15.prillil 2008 filmis bänd koos räpilegendiga Busta Rhymes video viimase uuele singlile "We Made It". Video hakkab promoma räppari kaheksandat stuudioalbumit ning singel tuleb välja 16.juunil 2008. Ansambli enda uus singel ja video oli juunis "Leave Out All The Rest", autoriks Joe Hahn.

11.juunil 2008 esines Linkin Park esimest korda Riias kuhu ansambel jõudis albumi "Minutes to Midnight" väljaandmisele pühendatud turnee raames. Juulis linastus video uuele singlile "Leave out all the rest". Septembris 2008 võitis Linkin Park MTV Video Music Awardsi kategoorias Best Rock Video looga "Shadow Of The Day".

24.novembril 2008 anti välja kontsert dvd ja cd "Road To Revolution: Live At Milton Keynes". Salvestis pärineb juunist 2008 ning kaasosaline on Jay-Z.

Ansambli liikmed aitasid heliloojat Steve Jablonsky luua soundtracki filmile "Transformers 2: Revenge Of The Fallen". 24.juunil 2009 linastunud filmi jaoks kirjutas Linkin Park uue loo "New Divide", mille video esmaesitlus toimus 12.juunil.

Chester Bennington ja tema uus bänd Dead By Sunrise andsiad debüütplaadi "Out of Ashes" välja 13.oktoobril 2009, produtsendiks oli Howard Benson. Singlina tuli siit "Crawl Back In".

Mike Shinoda osales aprillis 2010 ilmunud Cypress Hill albumil "Rise Up". Bändi uus lugu "Blackbirds" lasti turule läbi mobiilimängu "Linkin Park 8-Bit Rebellion!".

Linkin Park neljas stuudioalbum "A Thousand Suns" ilmus aga 13.septembril 2010. Produtsentideks taas Mike Shinoda ja Rick Rubin. Esiksingel "The Catalys" tegi raadiodebüüdi 02.augustil ning seda esitas bänd esmakordselt 12.septembril Video Music Awardsil Los Angelesis. Teise singliks oli "Waiting For The End".

Üle 50 miljoni heliplaadi müünud ansambel jätkas 21.märtsil 2011 singliga "Burning in the Skies". 17.juunil tuli singel "Iridescent", mis pärines filmi "Transformers: Dark of the Moon" soundtrackilt.

Bändi viies album "Living Things" leidis tee kuulajani 25.juunil 2012 ning esimene digisingel "Burn It Down" tuli müügile 16.aprillil. 12-loolist plaati sai kuulata varem iTunes alates 19.juunist.

20.augustil avaldas Linkin Park singli "Lost In The Echo". Oktoobris lõppes 2012 Honda Civic Tour.

31.oktoobril ilmus Jaapanis Linkin Park singel "Powerless". Uus muusikavideo loole avaldati 27.novembril 2012 (eelmine oli juulis teatavasti "Abraham Lincoln The Vampire Hunter" pikendatud treiler).

Singel "Castle of Glass", mis ilmus 12.11.2012, aitas heategevuskampaaniat "Help for Heroes". Saksamaal tuli singel "Castle of Glass" välja 1.veebruaril 2013.

22.märtsil 2013 anti Saksamaal välja digitaalne EP "Castle of Glass", millel lisaks kõlavad "Lost In The Echo (KillSonik Remix)", "Burn It Down (Live Rock Im Park)" ja "Lies Greed Misery (Live Rock Im Park)".

Chester Bennington asus lauljaks bändi Stone Temple Pilots ning esimene etteaste anti 18.mail 2013. Uue loona kõlas "Out Of Time". 8.oktoobril 2013 avaldati EP "High Rise".

18.augustil 2013 üllatasid Mike ja Chester Tokyot, astudes üles koos tantsumusa produtsendiga Steve Aoki. Koos esitati lugu "A Light That Never Comes". Singel avaldati 12.septembril ning videot esitleti 15.oktoobril.

25.oktoobril 2013 avaldas Linkin Park remikside albumi “Recharged”, mis koosneb 2012 aasta plaadi “Living Things” tõlgendustest artistidelt Pusha T, DATSIK, KillSonik, Bun B ja Money Mark. Kokku kõlab 14 lugu.

10.novembril 2013 valiti Amsterdamis MTV EMA auhindade jagamisel Linkin Park võitjaks parima maailmalava kategoorias. WS Mexico 2012 kontsert toimus 26.oktoobril.

5.märtsil 2014 üllatati avalooga “Guilty All The Same” (feat. Rakim) uuelt albumilt ning loo videot esitleti 25.märtsil.

Linkin Park kuues stuudioalbum “The Hunting Party” ilmus 13.juunil 2014 ja sisaldab 12 lugu. Teiseks singliks oli 30.mail “Until It’s Gone”, mille video tuli avaldamisele 11.juunil.

Järgmise singli "Final Masquerade" muusikavideo esilinastus MTV Saksamaa telekanalil 29.juulil 2014.

Linkin Park lõi kaasa Steve Aoki 12.mail 2015 ilmunud kolmanda albumi loos “Darker Than Blood”. Loo digisingel tuli müügile 14.aprillil.

22.juunil 2015 avaldas Mike Shinoda kõrvalprojekt Fort Minor digisingli “Welcome” koos 360º videoga.

Linkin Park seitsmenda stuudioalbumi esimene singel “Heavy” koos USA laulja-laulukirjutajaga Kiiara tuli välja 16.veebruaril. Tim Mattia lavastatud muusikavideot esitleti 9.märtsil. Järgmise loona esitleti 17.märtsil "Battle Symphony".

14.aprillil tuli välja singel "Good Goodbye", kus külalisteks Stormzy ja Pusha T. Loo video lavastas Isaac Rentz ja see avaldati 5.mail. Järgmine singel oli 10.mail ilmunud “Invisible”.

Linkin Park uus 10-looline album "One More Light" ilmus 18.mail 2017. Album tõi bändile kuuenda USA #1 tiitli.

20.juuil tuli välja loo "Talking To Myself" muusikavideo, mille pani kokku Mark Fiore.

20.juuli hommikul leiti surnuna oma kodus Los Angelse lähistel Palos Verdesis laulja Chester Bennington, kes oli end üles poonud.

18.septembril 2017 avaldas bänd laulja mälestuseks muusikavideo loole "One More Light".

27.oktoobril toimus Los Angelesis Chester Benningtoni mälestuskontsert, mille kandis bänd üle oma Youtube kanalil.

15.detsembril 2017 ilmus Linkin Park 16-looline kontsertide salvestis "One More Light Live".

Mike Shinoda andis 25.01.2018 välja 3-loolise "Post Traumatic EP". 29.märtsil avaldas Mike Shinoda uued lood "Crossing a Line" ning "Nothing Makes Sense Anymore". 26.aprillil tuli välja singel ja video "About You" featuring blackbear ning 24.mail singel ja video "Running From My Shadow" featuring grandson. Need pärinevad 15.juunil Warner Bros alt ilmunud albumilt "Post Traumatic".

Mike Shinoda osales 18.oktoobril avaldatud Martin Garrix loos "Waiting For Tomorrow".

8.jaanuaril 2019 esitles Lamb of God kitarrist Mark Morton oma 1.märtsil ilmuva albumi lugu "Cross Off", kus postuumselt osales Chester Bennington.

5.septembril tuli Mike Shinodalt loo "World's On Fire" animavideo, mille kaasautoriks Juan M. Urbina.

1.novembril andis Mike Shinoda välja singli "Fine", mis pärit 28.novembril ka Eestis esilinastunud filmist "The Blackout". Muusikavideo avaldas ta 3.detsembril.

Mike Shinoda ja Lights osalesid 3.aprillil 2020 ilmunud Steve Aoki albumil "Neon Future IV" loos "Last One To Know".

10.juulil andis Mike Shinoda välja instrumentaalmuusika albumi "Dropped Frames, Vol. 1", millel 12 lugu.

Linkin Park debüütalbumi "Hybrid Theory'" 20ks aastapäevaks anti plaadist välja 9.oktoobril 2020 erinevaid kingiversioone. Demo "She Couldn't" ilmus singlina 14.augustil.

13.novembril tuli välja Mike Shinoda remiks Deftones loost "Passenger".

19.veebruaril 2021 avaldas Mike Shinoda uue singli "Happy Endings", kaaslasteks iann dior ja UPSAHL.

Demi Lovato, Mike Shinoda ja Laura Veltz kirjutasid teemaloo "Still Alive" 10.märtsil esilinastunud filmile "Scream VI". 3.märtsil välja tulnud Demi singlile lavastas muusikavideo Jensen Noen ning Mike Shinodal on seal oma roll.

Mike Shinoda uus singel "In My Head" ilmus 10.märtsil. Kaasa laulab Kailee Morgue.

10.veebruaril 2023 avaldas Linkin Park laiemale kuulajaskonnale senikuulmata loo "Lost", mis pärit nende teise albumi "Meteora" arhiivist.

Plaadi "Meteora" 20ndat aastapäeva tähistati taasavaldamisega 7.aprillil ning 24.märtsil tuli välja singel "Fighting Myself".

6.oktoobril ilmus Mike Shinoda uus singel "Already Over" ning 1.detsembril tuli välja album "The Crimson Chapter".

23.veebruaril 2024 tuli välja Linkin' Park kogumikalbum "Papercuts - Singles Collection 2000-2023". 20 lugu sisaldava plaadi singlina ilmussamal päeval seniavaldamata 2017.a. lugu "Friendly Fire".

Faktid

Linkin park on:
Chester Bennington - vokaal – 20.märts 1976
Phoenix Farrell - basskitarr– 08.veebruar 1977
Mike Shinoda - emcee – 11.veebruar 1977
Joe Hahn - dj – 15.märts 1977
Brad Delson - kitarr – 01.detsember 1977
Rob Bourdon - trummid – 20.jaanuar 1979

Muud huvitavat