Muse

17.novembril 2023 ilmus juubeliks "Absolution (20th Anniversary Deluxe CD)", kus lisamaterjalina demod ja kontsertlood.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Enrico - enricosinivali@hot.ee 09.06.2004 - 11:58
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 17.11.2023 - 08:09
Välismaine artist, Ansambel, Rock

Muse on kolmeliikmeline rockansambel, kes pärit Inglismaalt, Devonist (Teignmouthist). Muse liikmed on: Chris Wolstenholme’i (bass), Matthew Bellamy’i (vokaalid, soolokitarr, klaver, sõnade kirjutamine) and Dominic Howard’i (trummid). Devon on väike mereäärne linn Torquayst põhjas, kus suvel mitte halligi ei toimunud ja talved olid kohutavalt külmad. Ning olles sellelajal, selles kohas lapsed, nagu seda olid Chris, Matt ja Dominic... See oleks tapvalt igav! Nagu Matt seda meelde tuletab: "Kõik mis me tegime, oli ringi hulkumine, suitsetamine ja musa kuulamine. Midagi muud lihtsalt polnud teha!"

13 aastaselt moodustasid need kolm poissi oma esimese bändi, Gothic Plague, mängides kas covereid või ’90date alguspoole indie stiili hitte. Hiljem sai Gothic Plaguest Fixed Penalty ning Fixed Penaltyst sai Rocket Baby Dolls. Polnud kahtlustki, et nad mängisid muusikat lõbu pärast. Tegelikult tegid nad seda ka igavuse peletamiseks. Kui nad said 18-19, pidid nad otsustama, kas minna ülikooli, või tegeleda edasi bändiga. Nagu Matthew ütles: „Me olime nõus bändi elus hoidma isegi siis, kui me pidime paskadel töökohtadel mis meile ei meeldi töötama.“

Matthew Bellamy on sündinud Cambridges ja elas alates kümnendast eluaastast kohas nimega Devon. " Kodus polnud viga, keskklass, raha meil oli. Noh... Vähemalt kuni neljateistkümnenda eluaastani. Ma arvan, et ma sain peaaegu kõik, mida mul vaja oli kuni ma 14 sain. Siis muutus kõik, vanemad lahutasid, ma läksin vanaema juurde elama ja tema oli vaesem. Mul on ka õde, kes on minust vanem, ta on tegelikult mu kasuõde: ta on mu isa tütar, isa eelmisest abielust. Mul on ka noorem vend. Kuni neljateistkümnenda eluaastani oli muusika osa mu elust, kuna sellel oli ka tähtis osa perekonnas. Mu isa oli muusik, tal oli bänd. Aga sellest ajast alates, kui ma vanaema juurde kolisin, hakkasin ma ka ise muusikat mängima. See oli minu jaoks väga tähtis,“ rääkis Matthew oma lapsepõlvest.

Dominic Howard, sündinud samuti Cambridges, kolis Devonisse elama 8 aastaselt. " Aga erinevalt Mattist, ei olnud minu vanemad muusikaga seotud. or were 'artists' in any way. Mul on vanem õde, kes tegeles kunstiga, ma arvan, et mingil määral oli see põhjus, miks ma muusikaga tegelema hakkasin. Kui ma olin laps oli muusika minu jaoks ainult see, mida ma televisioonist kuulsin. Vähemalt seni, kuni ma keskkooli läksin. Siis hakkas mind muusika rohkem huvitama, kuna seal oli tähtis jazz muusika punt. "

Chris Wolstenholme on sündinud Yorkshires, aga tema ema on pärit Devonist. Kogu perekond kolis sinna tagasi, kui Chris oli11. " Minu vanemad polnud muusikud, kuid mu ema kuulas väga palju muusikat, ta ostis tihti plaate. "

Nende jaoks oli britpop ja Oasis täielik jura ja pettus, mida tehakse peamiselt raha pärast. See ei tundunud piisavalt hingega tehtud olevat. See pärast nad hakkasidki kuulama Ameerika muusikat, see tundus neile lahedam. Kui ülejäänud riik oli süüvinud Bluri ja Oasisesse, siis Matt, Chris ja Dominic koondasid oma tähelepanu üle ookeani. Nirvana „Nevermind“ ja Radioheadi „The Bends“ olid kaks albumit mis muutsid nende nägemust muusikast. Kui nad muutsid nime Muse’ks, läksid asjad tõsisemaks. Proove hakati tegema tihedamini ja esinemisi otsiti igast võimalikust kohast. Polnud just lihtne kui sa oled 250 miili eemal Londoni kesklinnast. Põhilised kohad kus nad esinesid olid Devoni pubid, mis olid täis pensionäre, kes tahtsid kuulata ainult kuuekümnendate hittide covereid. See pärast ei läinud Muse ka rahvale eriti peale. Muutused tekkisid aastal 1998 kui mõned Ameerika plaadifirmad näitasid huvi nende muusika vastu. Aasta lõpus sõitis Muse New Yorki kontserti andma. Peale viite aastat suurt rassimist sai bänd mõne kuuga neli plaadi lepingut. Kaks nende esimest albumit „Showbiz“ ning „Origin Of Symmetry“ müüdi välja üsnagi kiiresti. Nende produtsent oli vaimustuses nende märatsevast energiast.

Matt: „Vähesed bändid teevad oma muusikat hingega nagu meie. See on kurb, kuid ma arvan, et Nirvana oli viimane bänd, kes seda tegi. Inimesed peaksid muusikaga oma emotsioone väljaelama ning väljendama. Ma arvan, et kui ma poleks Muses, siis ma oleks vastik vägivaldne isik.“

Muse diskograafia algas albumitega – “Showbiz“ aastast 1999 ja “Origin Of Symmetry“ aastast 2001 ning lisaks veel 2002 aasta singlite b-pooli ja kontsertpalu sisaldav plaat “Hullabaloo“. Kokku on ülalmainitud plaatide läbimüük olnud üle maailma kaks miljonit. Edasi tuleb neilt 22.septembril 2003 välja juba kolmas stuudioplaat “Absolution“, mille esimene singel kannab nime “Time is running out”. Uus plaat lindistati paljudes stuudiotes nii Londonis, koduses Devonis, Iirimaal ja Los Angeles. Produtsentideks olid bändiliikmed ise ning lisaks veel Rich Costey, kes meile seni tuntud legendi Rage Against The Machine produtsendina ning veel The Mars Volta ja Philip Glass.

Muse album “Absolution” on saavutanud suurt edu üle maailma ning ajakiri NME pakub seda juba 2003 aasta parimaks UK rock-albumiks. Edu kinnituseks lasi bänd 01.detsembril välja teise singlina loo “Hysteria”. 17.mail 2004 ilmus kolmas singel “Sing For Absolution".

Muse eksperimendid lugude internetis müümisega on kandnud vilja ning "Stockholm Syndrome" on tasuliselt downloaditud juba 10 tuhat korda. Nüüd järgneb plaadilt "Absolution" järgmisena "Apocalypse Please", mis pannakse laadimiseks koostöös firmaga Oxfam välja lehele bignoisemusic.com alates 23. augustist. Päris poodidesse jõuab aga uue singlina lugu “Butterflies and Hurricanes" 20.septembril 2004.

Muse järgmine stuudioalbum "Black Holes And Revelations" ilmus 03.juulil 2006 Waner alt. Esimese singlina lasti välja 19.juunil "Supermassive Black Hole". Terve album pandi avatult allalaadimiseks bändi MySpace ametlikule lehele. Teise singlina ilmus 04.septembril 2006 "Starlight" ja kolmandana 27.11.2006 "Knights Of Cydonia". Neljas singel ilmus 09.aprillil 2007 ja selleks oli "Invincible". Edasi tuli singel "Map Of The Problematique" 18.juunil 2007.

Muse võitis 14.02.2007 Brit Awardsil parima kontsertastisti kategoorias. Bändil oli au esineda esimese ansamblina taasavataval Wembley Stadium'il Londonis 16.juunil 2007. Sellest kontserdist vändati valmis live-dvd "H.A.A.R.P", mis ilmus müüki 17.märtsil 2008. Avalikkusele esitleti siit live-videot fännide lemmikloost "Knights of Cydonia". Muse näitab kõigile vähegi kõhklejatele, kuidas superbänd peab kõlama. Üle kahe tunni muusikat, mida võib nii eraldi kuulata kui vaadata.

Internetis fännidega vestelnud laulja Matt Bellamy rääkis novembris 2008, et nende järgmise albumi kolmeks viimaseks looks on sümfoonia "Exogenesis". Plaadi nimeks teatati oma Twitteris 22.mail 2009 "The Resistance" ning ilmumisajaks 14.september 2009. Warner Bros. Recordsi alt tulnud plaadi miksis Mark ‘Spike’ Stent ning esimest singlit "Uprising" esitleti MTV Video Music Awardsil. Briti edetabeli liidriks tõusnud plaadi kohta lausub laulja Matt Bellamy, et suurem osa albumist on inspireeritud maailmas toimuvast ent seda ei pea surmtõsiselt võtma. Plaadi teine singel oli "Undisclosed Desires".

Kolmas singel "Resistance" tuli 22.veebruaril 2010, seda saatis alates 14.jaanuarist Wayne Isham loodud video, milles kaadrid ansambli The Resistance tuurilt on üles võetud Madriidis. 17.mail 2010 esitles Muse uut lugu "Neutron Star Collision (Love is Forever)", mis on avasingliks soundtracklie kolmandale osale filmist "The Twilight Saga: Eclipse".

27.juunil 2012 esitles Muse Londoni Olümpiamängude ametlikku singlit "Survival", mis tuli elavas ettekandes esitamisele mängude lõputseremoonial 12.augustil. Nii see lugu kui 20.augustil ilmunud singel "Madness" kõlavad bändi kuuendal kauamängival "The 2nd Law". 13-loolisel plaadil kuuleme rokki, siin on jazz’i, siin on ilusat klaveripoppi, siin on dubstep’i ja staadionite pop-muusikat.

Uue materjali toetuseks siirdus bänd 16.oktoobril maailmaturneele. Ansambli uus show toob muusikute sõnul lavale tantsivad tulnukad, LED-püramiidi ja kung-fu elemente. Nii on näiteks lava kohale ehitatud hiigelsuur tagurpidine püramiid, mis on liikuvaid ja kuju muutvaid videoekraane täis. Terve esinemise vältel langeb see püramiid järk-järgult allapoole, neelates lõpuks bändi täielikult alla.

10.detsembril avaldati teine singel "Follow Me" ning 11.detsembril 2012 andis ansambel kontserdi Tallinnas, Saku Suurhallis.

20.veebruaril esines Muse BRIT Awardsil, kus nad olid üles seatud parima grupi ja parima kontsertbändi kategoorias. 25.veebruaril 2013 avaldati singel "Supremacy" 1,5 miljonit üle maailma müünud viimaselt albumilt.

3.juunil 2013 tuli singel "Panic Station". Video esilinastus 22.aprillil.

6.novembril 2013 jõudis viimase tuuri kontserfilm "Muse - Live At Rome Olympic Stadium" kinodesse. Eestis linastus film 12.novembril. 20-looline kontsert jõudis cd+dvd või Blu-ray versioonis müügile 29.novembril.

Matt Bellamy mängib kitarri austraallanna Kimbra mais 2014 ilmunud singlil.

Muse alustas mais 2014 seitsmenda stuudioalbumi salvestamist. Produtsendiks on legendaarne Robert 'Mutt' Lange. Esimese loona uuelt plaadilt avaldati 12.märtsil “Psycho”, mille video autoriteks Tom Kirk ja Simon Bennet. Singlit “Dead Inside“ esitleti 23.märtsil ning Robert Hales lavastatud videot 28.aprillil.

Album “Drones” sisaldab 12 lugu ning ilmus 5.juunil 2015. Teise singlina tuli 18.mail "Mercy", mille Sing Lee lavastatud video avaldati 8.juunil. Album “Drones” müüs UK-s esimese nädalaga 73 tuhat koopiat ning oli ansamblile juba viies #1 album. USA-s oldi samuti #1 müüginumbritega 84 tuhat.

15.02.2016 võideti plaadiga "Drones" Grammy auhind aasta rockalbumi kategoorias. Loo "Aftermath" animavideo tuli välja 12.mail ja selle autoriks on jaapanlane Tekken.

17.novembril 2015 alustas bänd albumiga "Drones" maailmaturneed, mille käigus anti 16.juunil 2016 kontsert Arena Rigal.

Muse tuli 18.mail 2017 välja singliga "Dig Down". Muusikavideo lavastas Lance Drake.

15.veebruaril 2018 avaldati uus singel "Thought Contagion" koos muusikavideoga.

Rokk-kollektiiv oli 2015. ja 2016. aastal ambitsioonikal turneel, mille kontsertfilmi "Muse: Drones World Tour" sai eksklusiivselt näha 12.juulil kinodes Coca-Cola Plaza, Ekraan ja Centrum.

19.juulil ilmus Muse singel "Something Human" koos muusikavideoga.

8.novembril 2018 ilmus bändilt 11-looline album "Simulation Theory", mille kolmas singel oli 31.augustil "The Dark Side" ning neljandana tuli 27.septembril "Pressure". 9.novembril avaldati "Blockades" muusikavideo.

26.aprillil 2019 avaldas Columbia Records HBO seriaali "Game Of Thrones" viimase hooaja soundtracki "For The Throne", kus kõlab Matthew Bellamy esituses lugu "Pray (High Valyrian)".

21.augustil 2020 tuli digimüüki Muse film "The Simulation Theory", milles näeb 2018 aasta albumi kontsertülesvõtteid UK ja Euroopa tuurilt. Filmi lavastajaks on Lance Drake.

17.juulil 2021 andis Matt Bellamy välja kogumikalbumi "Cryosleep", millel kümme lugu. Seniavaldamata on neist 'Take A Bow (Four Hands Piano)', 'Guiding Light (On Jeff’s Guitar)’ and ‘Pray’ (without the Game Of Thrones voice over).

13.jaanuaril 2022 ilmus Muse singel "Won't Stand Down". Muusikavideo lavastas Jared Hogan.

17.märtsil andis bänd välja singli "Compliance" koos Jeremi Durand lavastatud videoga.

Muse uus album "Will Of The People" tuli välja 26.augustil ning sisaldas 10 lugu. Euroopa turnee algas 3.juunil Saksamaalt ning samal päeval ilmus singel "Will Of The People". Järgmiseks singliks oli 21.juulil "Kill Or Be Killed".

13.novembril Düsseldorfis toimunud MTV EMA galal võitis Muse kategoorias Best Rock.

17.novembril 2023 ilmus juubeliks "Absolution (20th Anniversary Deluxe CD)", kus lisamaterjalina demod ja kontsertlood.

Faktid

Nimi: Matt Bellamy
Pärisnimi: Matthew James Bellamy
Sünniaeg: 09.juuni 1978
Sünnikoht: Cambridge, Inglismaa
Bändis: Kitarr, vokaalid, klaver, sõnade kirjutamine

Nimi: Chris Wolstenholme
Pärisnimi: Christopher Tony Wolstenholme
Sünniaeg: 2.detsember 1978
Sünnikoht: Yorkshire, Inglismaa
Bändis: Bass

Nimi: Dom Howard
Pärisnimi: Dominic James Howard
Sünniaeg: 7.detsember 1977
Sünnikoht: Cambridge, Inglismaa
Bändis: Trummid

Muse albumid:
Showbiz (1999)
Origin of Symmetry (2001)
Hullabaloo (2002)
Absolution (2003)
Black Holes and Revelations (2006)
The Resistance (2009)
The 2nd Law (2012)
Drones (2015)

Muud huvitavat

Ametlik leht: http://www.muse.mu