Ska Faktor

13.mail esineti emadepäeva pidulikul aktus-kontserdil Tallinnas, Vabaduse väljakul.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Magnus - magnus@allstarz.ee 24.03.2002 - 09:23
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 13.05.2018 - 16:13
Eesti artist, Ansambel, Jazz

Ska Faktor on bänd, kus kuus täiesti isemoodi inimest leidsid just sellise ühise keele, millest mitte ainult nemad, vaid ka teie, armsad kuulajad, peaksite unepealt aru saama. Üdini positiivne ja energiast ülelaetud Ska muusika hellitab kõrvu ja toob päeva päikese ka siis, kui taevast sajab alla pussnuge või naaber on öö otsa nii valjult pidutsenud, et elutoa armatuur on laest alla kukkunud ja unetus on igasuguse hea tuju mõrvanud. Ska on 1950. aastate lõpus tekkinud Jamaica päritolu tantsumuusika stiil, milles on kokku sulanud Kariibi muusikatraditsioon ning raadio kaudu Ameerika lõunaosariikidest tuntuks saanud jazz ja rütmibluus.

Ska Faktori kutsus ellu bassimees Dmitri Gornakov, kes pakkus välja idee teha ska muusikat. Ansamblis oli algselt seitse liiget: Rebecca Kontus (laul), Taavi Otsus (tromboon), Märt Ääremaa (saksofon), Peep Geraštšenko (trompet), Juss Kaarepere (kitarr), Dmitri Gornakov (bass) ja Elvis Jakobson (trummid). Mitmed ansambli liikmed olid Georg Otsa kooli õpilased ja jazzikallakuga. Taavi Otsus, Märt Ääremaa ja Peep Geraštšenko on Põltsamaalt pärit, Elvis Jakobson Kuusalust ning Dmitri Gornakov ja Juss Kaarepere Tallinnast.

Esialgu alustati tuntumate ska bändide kaveritest ja klubimängude tõttu ka klassikalisest eesti disko- ja tantsumuusikast. Sel perioodil tehti noore ansamblina suhteliselt palju kontserte, mis esmatähtsuselt andis liikmetele ühise muusikalise hingamise. Otsimiste tee ja enese leidmine teel otsustati aasta 2006 augustist edasi minna kuuekesi ning bändist lahkunud Rebecca Kontuse asemel sai lauljaks Taavi Otsus.

Kohe salvestati ka esimene singel ”Isemoodi Tüdruk”. Algselt Balti Uue Muusika Edetabeli jaoks salvestatud lugu saavutas üsna palju. Laul tuli raadio kahe edetabelis (R2 Top 20) esimeseks ja saavutas sellega ka nädala demo tiitli ning kokkuvõtteks suutis tabelis püsida ligikaudu 33 nädalat. Oktoobris 2006 läksid Peep ja Taavi sõjaväkke ning tegevuses oli paus. Bändi mänedžeriks tuli Emil Oja ansamblist Meie Mees ning peagi anti välja teise singlina Rein Rannapi loo “Käime Koos” ska versioon.

Augustis ja septembris salvestati Erki Sepa stuudios debüütalbum “Aeg On Uus”, mille ideeks oli vaade tagasi aega milles oldi, et näha aega milles ollakse. Albumi boonusträkk tehti tänuks oma kodule Põltsamaa Ühisgümnaasiumi puhkpilliorkestriga. Noormeeste keskmine vanus oli toona 22 ning populaarsust tunnistas fakt, et ohtralt publikut jagus plaadiesitlusele 18. oktoobril 2007 Von Krahlis.

Ska Faktori siiani popim lugu oli “Isemoodi tüdruk“, mis ka Raadio 2 edetabeleid vallutanud. Selle kohta jutustas Taavi saksofonistilt Märdilt kuuldud loo, kuidas too oli kalal käies kalapaadist kuulnud just sedasama laulu. “Kui juba jõe peal kuuled oma lugu, siis kuskil on midagi laiali läinud.“

Ska Faktor esines edukalt Eurolaul 2008 konkursil Taavi Otsuse kirjutatud lauluga “Real Big Money“ ning 2.veebruaril ETV Stuudio toimunud finaalis saavutati kuues koht. 4.aprillil 2008 sai Ska Faktor valmis singli “Ära Joo, Ära Suitseta“, mille eesmärk oli koputada kõigi inimeste südametunnistusele.

2009. aasta tantsupeol kõlas ka Ska Faktori laul “Tantsupeole“, millele lõi spetsiaalse tantsu koreograaf Karmen Ong ning seda tantsisid keskkoolinoored. “Kuna selline lugu sai tehtud, siis mõtlesime seda ka päris tantsupeole pakkuda. Laulu- ja tantsupeo sihtasutusele see mõte meeldis ja nüüd ongi see ametlikult kavas,“ meenutas Taavi Otsus.

2.detsembril 2009 esitleti Von Krahlis bändi teist albumit “Lollide Armee“. Taavi Otsus: "Oleme sellele albumile kogunud vahepealse kahe aasta materjali. Palju jäi välja, kuid meie arust paremik on sisse jäänud. Tekstid räägivad seinast-seina asjadest, sama kehtib ka muusika kohta. Heas mõttes pudru ja kapsaid leiab sealt iga pala puhul. Vahepeal singlite näol välja antud lood "Suudle Mind" ja "Lollide Armee" on samuti olemas. Nii, et kuulajale päris kõik uus ei ole. Küll aga on palju varem avaldamata muusikat, mida me pole isegi veel enne esitluskontserte live-s mänginutki. Üldiselt võib öelda, et see plaat on esimesest oluliselt arenenum. Seda nii sisu kui kujunduse poolest. Kujundusgraafik Piret Mildeberg joonistas just selliselt, nagu me alati oleme soovinud. Temaatika läheb täpselt kokku bändiga ja informatsiooni mida ridade vahelt lugeda on samuti küllaga. Kui plaati pisut uurida, võib avastada sealt väga palju esmalt märkamatuks jäänud repliike ja detaile, mis kindlasti toovad naeratuse näole. Kuulake plaati ja nautige!"

29. juulil 2010 toimus klubis Rock Cafe Eesti esimene ska/reggae muusika festival, kus osales loomulikult ka Ska Faktor. Festivali peaesinejaks ja erikülaliseks oli Spitfire, vana hea ska punk Venemaalt.

9.augustil 2011 tuli pärast mõningast pausi ja prooviruumis nokitsemist singel “Vaarika“. “Lugu räägib taaskord armastusest kuid seekord viimase iharamast väljendusest, lausa ülistavas võtmes. Kuidas kõik tundub nii puhas, ilus ja siiras, et selle rikkumine ei tule mõttessegi,“ kirjeldas laulja Taavi Otsus äsjavalminud pala. Siiski oli seekord Otsus autor vaid muusikale, sõnad kirjutas endine Genialistide bassimees ja sõnasepp Feliks Kütt. 4.mail 2012 nägi päevavalgust ka muusikavideo.

11.jaanuaril 2012 tuli Gunnar Graps Tribuut “Ciao“, mis üleval bändi soundcloudis. Samas on üleval ka 9.maist 2012 Taavi Otsuse lugu “Unistaja“.

Üle pika aja valmis 12.augustiks 2015 uus lugu "Armastuse suvi", natukene teistsugune kui tavaliselt. Suvised mõtted tegi lauluks Maian Kärmas. Järgmine lugu oli "Pühapäev" ning 25.aprillil 2016 avaldati lugu "Parimad Asja".

24.oktoobril 2017 avaldati uus lugu "Sinuga Koos". Basskitarri mängib nüüd Kalle Tetsmann.

13.mail esineti emadepäeva pidulikul aktus-kontserdil Tallinnas, Vabaduse väljakul.

Faktid

Ska Faktor on: (nimi/tegevus bändis/sünniaeg)
Taavi Otsus - vokaal, tromboon, kitarr - 24.10.1986
Juss Kaarepere – kitarr – 11.12.1984
Kalle Tetsmann – bass – 31.05.1966
Elvis Jakobson – trummid – 13.12.1983
Märt Ääremaa – saksofon - 12.05.1985
Peep Geraštšenko – trompet - 1983

Muud huvitavat

Seotud videod

Ska Faktor - Vaarika
Ska Faktor - Vaarika

Artist: Ska Faktor

Lugu: Vaarika

Aasta: 2012