Rammstein

2.detsembril 2023 esines Till Lindemann esmakordselt oma uue bändiga Tallinnas Tondiraba jäähallis. Ametlik jätkupidu toimus Helitehases.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 27.05.2002 - 12:12
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 03.12.2023 - 08:18
Välismaine artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Industriaalrockbänd Rammstein loodi kuue Ida-Saksamaa linnadest Berlin ja Schwerin pärit muusiku poolt 1994 aasta jaanuaris ning nende koosseis on olnud kogu aeg muutumatu. Olukord tollasel taasühinenud Saksamaal polnud idapool muusikutele soodne ning nii tuli leida omale produtsent läänest.

Rammstein alustas muusika lindistamist hoopistükkis Rootsis Polar stuudios ja nende produtsendiks sai Jacob Hellner, kes oli seni tuntud ansambli Clawfinger produtsendina ning Rammsteinil tuligi algul esineda koos eelpoolnimetatud bändiga.

1995 aastal sõlmiti plaadileping Motor Musicuga ning esimene LP “Herzeleid” ilmus sama aasta 24.septembril, teine album “Sehnsucht” 22.augustil 1997 ning vinge kontsertalbum “Live Aus Berlin”, mis sisaldas nende 15 parimat lugu, 31.augustil 1999. Kogu selle aja on Rammstein olnud truu Motor Musicule ning nende seni kõige kuulsam singel “Du Hast”, mille järgi ansamblit ka Eestis tuntakse, pärineb tegelikult juba 1997 aasta juulist. Vahepeal üritas ansambel läbimurret ka USA-s ning kuulsa Depeche Mode esikalbumilt coverdatud ingliskeelne singel “Stripped” lasti välja 27.juulil 1998.

Rammstein küttis Tallinna Lauluväljakul 21.juulil 2021.

Rammsteini come-back algas 2001 aastal 02.aprillil ilmunud albumiga "Mutter" ning juba 12.veebruaril tõusti esimese uue singel "Sonne" Saksamaal kohale #2. Kolmas stuudioalbum “Mutter” (“Ema”) nagu eelmised anti välja Motor Music’ult ja produtsendiks oli Jacob Hellner. Album lindistati Prantsusmaal stuudios Miraval ning lõpulihv anti veel Belgias ja Berliinis. Saksa tänapäeva industriaalrocki suurimaks tegijaks tõusnud ansambli uus plaat on fännidele kuulamiseks tõeline maiuspala ent kui sa pole bändi varem kuulnudki, võib ka sinust saada nüüd Rammsteini fänn, sest “Mutter” on LP mida võib ikka ja jälle kuulata. Album on viinud Rammsteini hoopis kõrgemale tasemele kui varem ning tegemist on teosega, millel tugev sisu ja vorm. Rohkem paremini ei suudaks poplugudele sarnaseid meloodiaid raske metalli muusikaga küll keegi enam siduda. Tõeliselt erutav ja ärritav. Rammstein on oma muusikat esitades õnnelik ja seda on öelnud välja laulja Lindemann. Iga ansambel peab olema oma muusikat tehes õnnelik nagu seda on nende endi suured iidolid Pantera ja varasem The Sex Pistols, kes üldse bändiliikmetes muusika ja lavashow kunsti sidumise äratas ent õnnelik saab muusik olla vaid omas keeles lauldes. Kitarrist Landers on ühes intervjuus öelnud, et nende ajendiks on olnud kogu aeg laulda omas keeles ja nad peavad lugu bändidest, kes seda suudavad, olgu need siis kas venelased või mehhiklased. Au teile, Rammstein, selle eest.

Allstars.ee toob teieni veel LP “Mutter" ilmunud singlid ning lisaks ülalmainitud avasinglile “Sonne” ilmus järgmisena 14.mail 2001 “Links 2, 3, 4”, mis oli äge sõjaväemarss koos Panteraliku kitarririffide andmisega. Sellel singlil kõlas veel üks uuem lugu “Halleluja”, mis ei ole esindatud “Mutter” LP-l vaid kõlab soundtrackil “Resident Evil”. Nagu loos “Sonne”, pärinevad siin lauldud naisvokaalid trupilt Spectrasonic's Symphony of Voices. 10.septembril ilmus järgmise singlina “Ich will”, mõnusa rütmiga kitarrilugu, millesse põimub osavalt süntesaatori kellamängu meenutav saade ja jälle sama naisehääl. Lugu kõneleb usaldusest ja mõistmisest ning koor kordab, kas kuuled mind kui ma küsin, et sa mõistaksid mind. Lisaks albumi loole võis singlil kuulda veel kontsrtversioon ja vahvat remixi Paul Van Dyk tõlgenduses. 25.märtsil 2002 jõudis kuulajateni viimane singel “Mutter” ning plaadi nimilugu ning siia on pandud pea kõike, mis Rammsteinil pakkuda on – võimast koorilaulu, kitarrisoolot, vaheosade harmoonilisust ning uudsena taas sümfooniaorkestrit. Kes Rammsteini fänn on, sellele on lugu tõeline maiuspala. Siin kõlab tõeline ja puhas Rammstein monoliitses võimsuses, ürgses gootilises õuduses ja kaeblikes vokaalides ning uhkes saksa keeles, mida Rammstein järjepidevalt kasutab. Singlil kuuleme veel sama lugu laulduna tervenisti läbi vokoderi ning uue loona leiame veel “5/4”, kus Rammstein laseb instrumentaalselt järjest paisuvas teemaarenduses kõlada võimsatel kitarrihelidel.

Uue Rammstein albumi esimene singel kannab nime "Mein Teil" ning see ilmus Saksamaal 02.augustil 2004. Rammsteini video “Mein Teil“ filmiti juba juuni algul Berliinis ja selle direktoriks on Zoran Bihac, kelle käe all valmis ka viimatine "Links 2,3,4" video. Uus album ise on plaanitud ilmuma 20.september 2004 ja albumi nimeks on “Reise, Reise". Uskumatu on see, et veel enne seda antakse välja järgmise singlina "Amerika", mille video esitlus oli 20.augustil MTV saksa kanalil.

Uus album kannab tõlkes nime Reisi, Reisi ning see tähendab ansambli ajaloos läbilõiget paljudest sõlmpunktidest, mis nad läbinud on. Peateemaks on siiski armastus ning üllatusena kasutatakse seekord ka naturaalkitarre ja rohkem trumme kui varem. Lausa bluesilikke riffe kasutatakse loos "Los".

Kolmas singel "Ohne Dich" tuli välja 22.11.2004, ja samal päeval Saksamaal, mil ansambel Eestis võimsa kontserdi andis. Nukrateemalise video loole tegi Jörn Heitmann.

28.veebruaril 2005 ilmus singlina "Keine Lust, mille video esmaesitlus oli MTV-s juba 03.veebruaril. Maxi-singlil oli lisaks originaalile veel lausa seitse remiksi.

2005 aasta sügisel on kavas gigantne Rammsteini kontsert-tuur ning ilmub ka uus album nimega "Rosenrot". Plaadi esimeseks singliks on "Benzin", mille videot võib näha alates 16.septembrist MTV Saksamaa kanalil. Esimene singel on müügil Euroopas alates 10.oktoobrist ning album alates 31.oktoobrist 2005. Teine singel nimiloost "Rosenrot" tuli 16.detsembril 2005 ja kolmas singel "Mann Gegen Mann" ilmus 06.märtsil 2006.

20.novembril 2006 tuli üle Euroopa dvd "Völkerball", millel 140 minutit kontserte, lisaks 75 minutit cd-audiona kontsert. Salvestatud 23.juulil Prantsusmaal 2005 Les Arenes de Nimes. Sellele 19-loolisele kontserdile on veel lisaks muid ülesastumisi Londonis, Tokyos ja Moskvas. Spetsiaalses versioonis on lisaks veel üks DVD, millel on ports dokumentaalvisuaali, sh intevjuud bändiliikmetega ja "Reise, Reise" albumi tegemine jpm.

31.augustil 2007 tuli välja Richard Z. Kruspe debüütalbum “EMIGRATE”, allalaaditav esimene singel “My World”! on üleval kodulehel www.emigrate.eu. Samuti annab Rammstein mõningaid kontserte Euroopas ansamblitega Marilyn Manson ja Stone Sour. 24.augustil 2007 ilmub samuti The KRIEGER debüütalbum. Esimene singel “Wenn du mich küsst” on allalaadimisel kodulehel www.krieger.eu.

Till Lindemann osaleb soomlastest Apocalyptica uuel albumil "Worlds Collide", mis ilmub 14.09.2007. Laulja esitab lugu "Helden".

2008 aastal tegeles ansambel kuuenda albumi ettevalmistamisega Berliinis ning alates 06.novembrist alustati lindistamist Los Angelesis. Album “Liebe ist fär alle da” (tõlkes “Armastus on kõigi jaoks olemas”), mida tuli oodata neli aastat, ilmus 19.oktoobril 2009. Bändi kuues plaat on liikmete sõnul kõige „raskem“ stuudioalbum, mis nad seni teinud: “Sel ei kõla imalad armastuslaulud – otsime armastuse sügavamat ja tumedamat tähendust” kommenteerib Rammsteini asutajaliige ja kitarrist Richard Krupse. Albumil on 11 uut lugu, sealhulgas skandaalne singel “Pussy”, mille video kogus internetis paari nädalaga üle 12 miljoni vaataja.

Rammsteini värsket materjali tutvustava tuuri avalöök toimus 8. novembril Lissabonis ning 24. veebruaril 2010 esineti Eestis. Bänd plaanib järgneva kahe poole aasta jooksul anda 200 kontserti.

Mais 2010 tuli viimase plaadi kolmas singel "Haifisch" ("Hai"), mille videot sai vaadata altes 23.aprillist bändi myspace lehelt.

06.novembril 2011 algas Euroopas võimas kontsertide sari "Made In Germany 1995 - 2011" ning 05.detsembril ilmus samanimeline album, millel 20 parimat lugu ning nende hulgas üks uus - "Mein Land". DVD lisab kogu bändi videokataloogi. "Mein Land" singli video esilinastus 11.11.2011

14.detsembril 2012 tuli DVD "Videos 1995-2012", millel 7 tundi materjali. Näeb 25 muusikavideot koos lavataguste osadega. Lisaks seninägemata kaks videot 2011 aasta loost "Mein Herz Brennt", millest "Piano Version" video esilinastus 7.detsembril.

"Mein Herz Brennt" anti välja lisaks maxi-singlina 7.detsembril ning sellel kõlab loo uus "Piano Version", lisaks neli b-poolt, sealhulgas seniavaldamata lugu "Gib mir Deine Augen".

2.oktoobril 2013 avaldas Till Lindemann oma teise luulekogu “In stillen Nächten”. 160 leheküljelise raamatu illustraatoriks on Matthias Matthies.

Richard Kruspe-Bernstein ansambel Emigrate avaldas 31.oktoobril 2014 11-loolise albumi "Silent So Long", mille esimese singli "Eat You Alive" video tuli Youtubes 24.oktoobril.

Till Lindemann kõrvalprojekti Lindemann 11 looga album "Skills In Pills" ilmus 19.juunil 2015.

25.septembril 2015 ilmus dvd "Rammstein in Amerika", millel 18-looline 12.novembril 2010 New Yorkis antud kontsert "Live From Madison Square Garden".

4.detsembril 2015 andis bänd oma sünnipäevaks välja kogumiku "XXI", mis koosneb kuuest seniilmunud vinüülist. Lisaks tuli välja duubelalbum"Raritäten", kus kõlavad plaatidele mittemahtunud lood ning seni avaldamata lugu "Los".

23.märtsil 2017 esilinastus valitud kinodes üle maailma Jonas Åkerlund loodud film "RAMMSTEIN: PARIS", mis filmitud Pariisis 2012 aasta märtsis antud kontsertidel "Made in Germany" tuuril. 19.mail avaldati 22-loolise kontserdi materjal DVD-l.

Rammstein müristas 11.juunil 2017 Tallinna lauluväljakul poolteist tundi, andes ennenägematu valgusshowga kontserdi.

19.oktoobril 2018 ilmus Rammsteini kitarristi Richard Kruspe bändi Emigrate singel “1234”, kus laulab Benjamin Kowalewicz ansamblist Billy Talent. Emigrate kolmas album "A Million Degrees" ilmub 30.novembril ning sisaldab 11 lugu.

28.märtsil 2019 esitles bänd singli "Deutschland" muusikavideot, mille lavastas Specter Berlin. Järgmisena avaldati 26.aprillil “Radio“. Uus 11 looline seitsmes album "Rammstein" ilmus 17 mail. 28.mail avaldas bänd kolmanda singli "Ausländer" muusikavideo.

Bändi album jõudis esimese nädalaga esikohale 14s riigis, need olid Saksamaa, Belgia, Taani, Prantsusmaa, Holland, Norra, Soome, Eesti, Portugal, Poola, Venemaa, Shveits, Austria ja Kanada.

6.augustil 2019 toimus Rammsteini kontsert Riias (Lucavsala Park).

Industriaali viljelev duo Lindemann, kuhu kuuluvad Till Lindemann ja Hypocrisy asutaja Peter Tägtgren, andsid 13.septembril välja singli "Steh Auf" koos muusikavideoga. Järgmine singel oli 18.oktoobril "Ich weiß es nicht". 1.novembril esitletud loo "Knebel" video on Rummu karjääris üles võetud. 11-looline duo album "F & M" ilmus 22.novembril.

Till Lindemann ja Peter Tägtgren andsid 21.mail 2021 välja duubelplaadi ja dvd "Live in Moscow". Lindemann kontsert toimus 15.märtsil 2020 ning kontserdil kõlas 17 lugu. 20.mail linastus film valitud kinodes.

1.juunil tuli Till Lindemann lagedale soolosingliga "Ich Hasse Kinder", muusikavideo lavastas Serghey Grey.

Richard Kruspe-Bernsteini bänd Emigrate avaldas 27.augustil loo "Freeze My Mind" muusikavideo, lavastas Anuk Rohde. Järgmine singel "You Can't Run Away" koos videoga avaldati 24.septembril ning 14.oktoobril järgnes "Always On My Mind" (feat. Till Lindemann). Emigrate neljas album "The Persistence Of Memory", millel 9 lugu, ilmus 12.novembril.

Singlit "Zeit" koos muusikavideoga esitleti 10.märtsil ning 7.aprillil esitleti "Zick Zack" muusikavideot.

29.aprillil tuli välja uus album "Zeit". Bändi sõnul töötasid nad albumi 11 loo kallal kaks aastat ning ühendasid oma väed taas produtsent Olsen Involtiniga. Plaadi kaanefoto on teinud Kanada muusik Bryan Adams. Singliks oli "Angst", mille videot esitleti Youtube'is.

Albumi "Zeit" neljas singel "Dicke Titten" tuli välja 25.mail. Muusikavideo võeti üles septembris 2021 in Ellmaus Austrias ning selle lavastas Joern Heitmann.

20.juulil 2022 esines Rammstein Tallinna lauluväljakul staadioniturnee “Europe Stadium Tour 2021” raames. Erikülalisena astus lavale Duo Abélard.

24.novembril avaldati Specter Berlin lavastatud muusikavideo uuele singlile "Adieu".

9.juunil 2023 taasilmus remasterdatud kujul 1997.a. albumist "Sehnsucht Anniversary Edition", kus kõlavad lood "Du hast" ja "Engel", boonuseks on uuesti miksitud lugu "Spiel mit mir", mis avaldati 12.mail.

11.mail 2024 alustab Rammstein European Stadium Tour'iga.

8.septembril 2023 jõudis kuuljate ette Till Lindemann' uus lugu "Zunge“. Samanimeline 12-looline album tuli välja 6.novembril 2023.

2.detsembril 2023 esines Till Lindemann esmakordselt oma uue bändiga Tallinnas Tondiraba jäähallis. Ametlik jätkupidu toimus Helitehases.

Faktid

Nimi: Till Lindemann
Bändis: Laulja ja pürotehnik
Sündis / Koht: 04.jaanuar, 1963 / Leipzig, Saksamaa
Tähtkuju: Kaljukits
Juuksed: Pruunid
Silmad: Sinised
Pikkus: 190,5 cm
Kaal: 90 kg
Eelmine bänd: First Arsch (trummar)

Nimi: Paul Landers
Bändis: Kitarrist
Sündis / Koht: 09.detsember, 1964 / Valgevene
Tähtkuju: Ambur
Juuksed: Pruunid
Silmad: Pruunid
Pikkus: 178 cm
Kaal: 79 kg
Eelmine bänd: Feeling B ja Die Firma

Nimi: Richard Kruspe-Bernstein
Bändis: Kitarrist
Sündis / Koht: 24.juuni, 1967 / Wittenburg, Saksamaa
Tähtkuju: Vähk
Juuksed: Helepruunid
Silmad: Sinised
Pikkus: 188 cm
Eelmine bänd: Orgasm Death Gimmick

Nimi: Christian "Flake" Lorenz
Bändis: Klahvpillid
Sündis / Koht: 06.november, 1966 / Berliin, Saksamaa
Tähtkuju: Skorpion
Juuksed: Pruunid, kuid praegu blondiks värvitud
Silmad: Sinised
Pikkus: 190,5 cm
Kaal: 73 kg
Eelmine bänd: Feeling B

Nimi: Oliver Riedel
Bändis: Basskitarr
Sündis / Koht: 11.aprill, 1971 / Schwerin, Saksamaa
Tähtkuju: Jäär
Juuksed: Tumepruunid
Silmad: Pruunid
Pikkus: 203 cm
Kaal: 84 kg
Eelmine bänd: The Inchtaboktables (The Inchies)

Nimi: Christoph "Doom" Schneider
Bändis: Trummar
Sündis / Koht: 11.mai, 1966 / Berliin, Saksamaa
Tähtkuju: Sõnn
Juuksed: Pruunid
Silmad: Sinised
Pikkus: 193 cm
Kaal: 84 kg
Eelmine bänd: Die Firma

Muud huvitavat

Ametlik leht: (Inglise keelne) http://www.rammstein.com

http://emigrate.eu/