Red Hot Chili Peppers

14.märtsil 2023 jõuab müügile videomäng "WWE 2K23", mille soundtrackil kõlab Red Hot Chili Peppers esituses lugu "Can't Stop".
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 29.05.2002 - 12:24
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 15.02.2023 - 22:37
Välismaine artist, Ansambel, Rock

The Red Hot Chili Peppers on üks väheseid alternatiiv rocki bände, kes on säilitanud aktuaalsuse ja oma soundi eripära aastaid. Nende musa on täielik paroodiline stiilide segu - siin on esindatud rock, hip hop, funk, metal ja punk ning kõigi oma fännide rõõmuks jõudis juba 1983 aastal asutatud bänd oma sihikindlusega läbimurdele maailmas aastal 1992. Ansambel kuulub gruppi Warner Bros. Records ning on tänaseni välja andnud 11 kauamängivat heliplaati, millest seni parimaks loetakse 1991 aasta Lp-d "Blood Sugar Sex Magik" ning edukaim singel on loomulikult 1992 aasta "Under The Bridge".

Ansambli järgmine ajastu algas 1999 aastal albumiga "Californication" ning sellelt pärineva kahe võimsa singliga "Otherside" ning "Scar Tissue". 04.detsembril 2000 anti Euroopas välja viimane singel menualbumilt “Californication” ning selleks oli plaadi viimane lugu kena akustiline “Road Trippin”. Ansambel on pärjatud kahel korral Grammy auhinnaga. Veebruaris 1993 võideti Grammy parima raske rocki esitluse ja vokaali eest looga "Give It Away" ning veebruaris 2000 Grammy parima rockloo "Scar Tissue" eest.

2002 aastal näeme ilmumas ansambli üheksandat stuudioalbumit „By The Way“ ning see peaks jõudma müügile 09.juulil. Los Angelese rokkarid peegeldavad uuel LP-l öise elu sündmusi oma kodulinnas ja selle ümbruses ning nagu ikka on muusika siin üsna agressiivne. Plaadi esimeseks singliks saab nimilugu „By The Way“, milles kuuleme kena meeldejäävat soundi ning ärksust lisavad siia veelgi Flea funk-rock bass ning Anthony omapärane laul ja vokoderiefektid. "By The Way" singel ilmub 24. juunil. Loo video autoriteks on Jonathan Dayton ja Valerie Faris ning video on inspireeritud Mehhiko filmist „Amores Perros“ ja metsikult looduses kihutavas autos võime näha lisaks bändimeestele näitlejat David Sheridan’i. Video on plaanitud telekasse lasta juunis.

Red Hot Chili Peppers kolmas singel viimaselt plaadilt ilmus 10.veebruaril ja selleks oli “Can't Stop“.

17.novembril 2003 anti välja taas ”Greatest Hits” album, mille juhtkiri räägib nii: Maailma parima rockbändi lähiajalugu - 15 aastat ühtede kaante vahel! “Give It Away”, “Under The Bridge”, “Higher Ground”, “Soul To Squeeze”, “Scar Tissue”, “Suck My Kiss” ja “By The Way” – põhilistele rahvalemmikutele on lisaks veel kaks uut laulu “History” ja “Fortune Faded”, millest viimane on ka uus singel ja selle video jookseb juba telekas.

Kitarrist John Frusciante annab välja oma järgmise sooloalbumi “Shadows Collide With People“ 24.veebruaril 2004.

Red Hot Chili Peppers lindistas kontsertplaadi, mille ilmumisajaks oli 02.august 2004. Salvestused toimusid London Hyde Park’is anataval kolmel kontserdil 19., 20. ja 25 juunil. Plaat on kahel cd-l ning siin on lisaks vanematele kaks uut lugu "Rolling Sly Stone" ja "Leverage Of Space" ja kolm koverit nagu Donna Summeri "I Feel Love", Looking Glassi "Brandy" ja 45 Graven "Black Cross".

2005 aasta märtsis oli bänd taas valmis stuudiosse minekuks, et alustada järgmise plaadi lindistamisega. Anthony Kiedis teatas veel, et valida on neil juba valmiskirjutatud 38 loo hulgast. Kuigi algul oligi plaanis välja anda lausa 3cd album, lühenes see lõpuks siiski duubliks ning paketti jäi 24 lugu. Album nimega "Stadium Arcadium" ilmus 08.mail 2006 ning siin kõlas lõpuks 28 lugu, mille hulka mahub kogu RHCP:i muusikaline skaala hoogsast funkiest kuni meeldejäävate ballaadideni. Album koosneb eraldi plaatidest "Jupiter" ja "Mars". Albumit kuulates ei saa jätta imetlemata bändi äärmist andekust, mitte ainult laulu loojatena vaid ka pillimeestena. Igaüks neist on vaieldamatult oma instrumendi võlur ja koos saab see nelik hakkama imedega. Ja kuna lood on nii suurepärased, siis saab see album olema üks rock-muusika tulevasi nurgakive.
Stadium Arcadium peab olema iga endast lugupidava muusikasõbra plaadiriiulil! Esimeseks singliks oli aga "Dani California", mille video ja raadiosingel jõudsid eetrisse 03.aprillil. Järgmise singlina andis bänd 17.juulil 2006 välja ‘Tell Me Baby'.

Kui bändil on plaanis viimaselt albumilt välja anda lausa seitse singlit, siis kolmandana tuli 17.11.2006 välja "Snow ((Hey Oh))", mille video autoriks on MTV tellimusel jälle Tony Kaye. Neljas singel "Desecreation Smile" tuli 12.02.2007.

11.veebruaril 2007 võitis ansambel taas kolm Grammy auhinda. Red Hot Chili Peppers sai parima rokklaulu ja parima esituse "Dani California" ja parima albumi "Stadium Arcadium" eest.

01.juunil 2008 teatati, et puhkusele asutanud peppersite trummar Chad kuulub vastmoodustatud supergruppi varjunimega CHICKENFOOT, milles on veel Joe Satriani (kitarr), Michael Anthony (bass) ja Sammy Hagar (vokaal).

Jaanuaris 2009 tuli John Frusciante sooloalbum "The Empyrean". Kitarristi albumi kompositsioonid sündisid 2006. detsembri ja 2008. novembri vahel. Albumi kümme lugu on Frusciante loodud, välja arvatud Tim Buckley suurepärane “Song To The Siren”. Muusikutest teevad kaasa mh. bändi kaaslane Flea, Johnny Marr (mh. The Smiths), The New Dimension Singers ja Sonus Quartet.

Red Hot Chili Peppersi kaheaastane paus sai läbi kui bänd taasühines oktoobris 2009. 12.detsembrist 2009 ei mängi kitarri enam John Frusciante vaid Josh Klinghoffer. Juulis 2010 alustati 20 laulu salvestamist ansambli 10-ks LP-ks ning produtsendiks oli taas Rick Rubin.

Kümnes stuuioalbum "I'm With You" ilmus 29.augustil 2011 ja sisaldab 14 lugu. Plaadiümbris avaldati 07.juulil ning esimene singel "The Adventures Of Raindance Maggie" tuli müügile 18.juulil. Novembris 2011 ilmus singel "Monarchy of Roses" ning kolmas singel oli "Look Around".

07.mail 2012 andis Warner Bros. välja RHCP kuueloolise kaverite-EP "'Hall Of Fame EP", millel bänd esitab oma lemmikute lugusid.

Juulis 2012 esitles Red Hot Chili Peppers videot laulule "Brendan's Death Song", millega teeb bänd kummarduse muusikute sõbrale Brendan Mullenile. Louisianas New Orleans’is valminud videoloo režissööriks on Marc Klasfeld.

30. juulil 2012 esineti Tallinna lauluväljakul. Baltikumi ainus välikontsert ja regiooni suurim show leidis aset bändi uue kaua oodatud maailmaturnee raames.

Red Hot Chili Peppers avaldas 17 uut lugu, mis valmisid bändi värskeima stuudioalbumi "I’m With You" lindistamise ajal, paarikaupa digitaalselt ja vinüülidel kokku 8. Esimesed kaks "Strange Man" ja "Long Progression" ilmusid 13.augustil 2012. Edasi tulid veel "Magpies on Fire" / "Victorian Machinery", "Never Is a Long Time" / "Love of Your Life", "The Sunset Sleeps" / "Hometown Gypsy", "Pink as Floyd" / "Your Eyes Girl" ja "In Love Dying".

Bändi "I'm with You tour" lõppes aprillis 2013.

29.novembril 2013 anti viimased 17 uut lugu, mis ilmusid singlitena, välja LP-na "I'm Beside You".

2.veebruaril 2014 esines Bruno Mars New Jersey MetLife staadionil Ameerika jalgpalli hooaja finaali Super Bowl XLVIII vaheajal, teda toetas Red Hot Chili Peppers oma looga "Give It Away".

Ansambel Red Hot Chili Peppers uue albumi "The Getaway" produtsendiks on Danger Mouse ning kõik 13 lugu miksis Nigel Godrich. Bändi 11-s stuudioalbum ilmus 17.juunil ning 5.mail avaldas ansambel uue singli “Dark Necessities”. Red Hot Chili Peppers annab uue albumiga Euroopas 6 kontserti, millest esimene on 1.septembril Budapestis.

8.septembril 2016 tuli välja albumi teine singel "Go Robot" koos muusikavideoga.

5.detsembril avaldati animavideo loole "Sick Love" ning 9.mail 2017 kontsertvideo loole "Goodbye Angels".

Bänd andis välikontserdi 27.juulil 2017 Riias, Lucavsala saarel Daugaval.

15.märtsil 2019 andis bänd kontserdi Egiptuses Giza püramiidide juures ning see kanti otse üle bändi YouTube, Facebooki ja Twitteri kanalitel.

22.novembril andis Josh Klinghoffer sooloprojekt Pluralone välja 10-loolise albumi "To Be One With You".

15.detsembril andis RHCP teada, et bändiga taasühineb kitarrist John Frusciante ning Josh Klinghoffer asub oma teele.

23.oktoobril 2020 annab John Frusciante välja 9-loolise sooloalbumi "Maya", millelt 13.oktoobril tuli video ja singlina "Brand E".

Flea ja John Frusciante salvestasid oma tõlgenduse post-punk bändi Gang of Four loost "Not Great Men", mis kõlas 14.mail 2021 ilmunud Andy Gill tribuutalbumil "The Problem of Leisure".

4.veebruaril 2022 ilmus Red Hot Chili Peppers singel "Black Summer" koos muusikavideoga. 4.märtsil tuli välja Red Hot Chili Peppers uus singel "Poster Child". 25.märtsil avaldas bänd singli "Not The One".

Red Hot Chili Peppers 17st looga stuudioalbum "Unlimited Love" ilmus 1.aprillil. Päev varem sai bänd oma tähe Hollywoodi kuulsuste alleel. 3.juunil tuli bänd välja singliga "Nerve Flip".

19.augustil 2022 avaldas Red Hot Chili Peppers singli "Tippa My Tongue". 23.septembril tuli välja legendaarsele kitarristile Eddie Van Halenile pühendatud lugu "Eddie".

14.oktoobril ilmus järgmine album "Return Of The Dream Canteen", produtsendiks taas Rick Rubin. Plaadil kuuleb 17 lugu. Singel "The Shape I'm Takin'" tuli välja 25.novembril.

14.märtsil 2023 jõuab müügile videomäng "WWE 2K23", mille soundtrackil kõlab Red Hot Chili Peppers esituses lugu "Can't Stop".

Faktid

Liikmetest:

Anthony Kiedis – laul
Anthony Kiedis sündis 01.novembril 1962 Grand Rapids'is Michiganis. Kuraasikas ning vägagi eriskummalisi soenguid kandev laulja on väga andekas sõnade kirjutaja ning tema luuletused on arenenud ansambliga koos. Anthony pidavat olema taimetoitlane ent on suur autode ja tsiklite fänn. Pruunisilmne laulja on 178 cm pikk ning kaalub 68kg. 1983 aastal asutas ta bändi Red Hot Chili Peppers kuhu kuulusid veel bassimees Flea ja Hillel Slovak.

Flea – bass
Flea, õige nimega Michael Balzary, sündis Melbourne's Austraalias 16.oktoobril 1962. Kui ta oli 5 aastat vana, läksid tema vanemad lahku ning Flea kolis koos emaga ära Ameerikasse ning tema uueks isaks sai jazzmuusik Walter Urban Jr. ning see fakt viis Flea õppima algul trumme ja trompetit ning lõpuks basskitarri. Flea abiellus juba 1985 aastal naisega Loesha, kelle nimi on siiani tätoveeritud tema vasakule rinnale ning kuigi nad on tänaseks lahku läinud, seisab Flea'le lähedal tema tütar Clara, kes sündis 16.septembril 1988 ning oskab väga hästi joonistada ja on teinud Peppersi T-särkidele mitmeid pilte. Flea on 175 cm pikk ning tal on sinised silmad.

Chad Smith - trummid
Chad Smith on sündinud 25.oktoobril 1961 St Paul'is Minnesota osariigis ning liitus bändiga 1989 aasta märtsist. Chad kui asjalik trummar on olnud hinnatud ka teiste esinejate poolt, kellest kuulsaim on Dave Navarro projekt Spread CD. Chad on abielus Maria'ga ning nende tütar Manon St. John sündis 03.märtsil 1997. Chad on 190 cm pikk ja kaalub 83 kg.

John Anthony Frusciante - kitarr
Sündinud 05.märtsil 1970 Queensis New Yorgis kuid kolis 12-aastaselt Los Angelesse. RHCP-ga on Frusciante teinud 5 stuudioalbumit (Mother's Milk, Blood Sugar Sex Magik, Californication, By the Way ja Stadium Arcadium). OLi bändis aastatel 1989–1992; 1998–2008. Frusciantel on ka aktiivne soolokarjäär, ta on välja andnud kaheksa sooloalbumit. Naasis bändi 15.12.2019.

Josh Adam Klinghoffer - kitarr
Josh sündis Los Angeles'is 03.oktoobril 1979 ning liitus bändiga 2009 sügisel. Aktiivset tegevust muusikuna alustas 1999 ning mängib pillidest lisaks kitarrile veel trumme, sünti, klahvkasid, klaverit, bassi. Osales ansamli kahel albumil, lahkus 15.12.2019.

Muud huvitavat