Seether

1.juulil 2022 ilmus albumi "Si Vis Pacem Para Bellum" deluxe versioon, kus kuuleb 22 lugu. Singlina avaldati 27.mail uus lugu "Leech" ning 16.juunil järgnes koos videoga "What Would You Do?".
Jutu autor ja esmane lisaja:
Oliver - bohemic_bastard@hotmail.com 13.05.2004 - 10:34
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 01.07.2022 - 02:25
Välismaine artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Bänd alustas oma tööd 1999. aasta mais Lõuna-Aafrikas, Johannesburgis. Nad kutsusid end Saron Gas – nimi, mille nad võtsid heliefektide CD tagakaanelt. Algusaastatel oli ansambli liikmeteks Shaun Welgemoed (kirtarr, laulja), David Cohoe (trummid, taustalaulja) ja Dale Stewart (bass, taustalaulja). Kõik olid näidanud huvi muusika vastu juba varajases nooruses. Dale käis oma esimeses kitarritunnis 5-aastaselt ja kolm aastat enne bändiga liitumist oli mänginud bassi. Shaun osales mitmete teiste bändide tegevuses, olles kitarrist ja laulja. David oli enne Saron Gas’iga ühinemist mänginud 10 aastat trumme.

Võiks öelda et nende osalus muusikamaailmas algas võistlusest Emerging Sounds Exposed, mille finaali nad jõudsid. Pärast seda on neil ilmunud kaks hitt-singlit, mis on jõudnud TOP 40, ja on ka saanud ühe SAMA nominatsiooni (South African Music Awards). Sellega nad tõestasid, et on riigis üks peamisi tõusvaid bände.

Kuid nende tee ei olnud kerge nagu teistel artistidelgi. Mitmeid kordi üritati plaadilepingut saada kuid asjata, ning raadijoomad isegi keeldusid mängimast nende lugusid, põhjendades, et on liiga heavy. Aga lõpuks nad kirjutasid alla lepingule Musketeer Records’iga ning lindistasid oma esimese albumi “Fragile” koos tuntub LAV produtsendi Brian O’Shea abiga. “Fragile” anti välja 2000. aasta oktoobris ning sai ka kohe SAMA nominatsiooni. Sellelt ilmusid mitmed edukad singlid , näiteks “69 Tea” , “Empty” ja “Fine again”. Võib puhta südamega öelda, et nende inspiratsioonid saada järgmiseks LAV eksporditavamaks rock-bändiks ei ole pelgalt ainult unistused, kaugeltki sellest. Nad on tihedalt esinenud kontsertitel kui ka LAV suurematel festivalidel. Detsembris 2000 nad asusid “Fragile” tuurile, mis kujutas endast 14-päevast tuurimist Lõuna-Aafrikas. Pärast seda nad said lepingu US plaadifirmaga Wind Up Entertaiment. Wind Up on näiteks selliste bändide taga nagu Creed, Finger11, Drowning Pool ja Evanescence, ning Wind Up’i hinnatakse kui ühtesi parimaid iseseisvamaid rock plaadifirmasid USA-s. Uue lepingu kohaselt pidi Saron Gas loobuma oma vanast nimest ning uueks sai Seether.

Saabudes Ameerikasse, alustas bänd kohe tööd oma teise albumi “Disclaimer” kallal, millel esineb lugusid vanalt plaadilt “Fragile”, kuid tutvustab ka kuut uut lugu. “Disclaimer”‘i produtseeris Jay Baumgardner. Plaat avab akna Shaun’i lapsepõlve, mis oli tema jaoks vägagi piinarikas. Ta pidi hakkama saama oma vanemate lahutusega, mitmel korral üritas enesetappu teha ning siis veel lisaks need mitmed mured, mis nooruseas esinevad. Oma muusika suhtes ei soovi ta inimestele puust ette teha millest juttu on, vaid tahab , et inimestel tekiks oma interpretatsioon tema muusikast.

Kahjuks trummar Dave Cohoe ei suutnud enam eemal olla oma perekonnast ja sõpradest ning tal tuli teha raske valik ning siiski pöördus ta tagasi koju. Teda asendas Nick Oshiro, kes kiiresti sai sõpradeks järelejäänud bändi liikmetega. Samal ajal otsustas ka Shaun muuta oma nime”Shaun Morgan” ‘iks, kuna nimi “Welgemoed” oli tema arvates inimestel nii raske hääldada kui ka meelde jätta.

Bänd on pidevalt arenenud ja muutunud pärast “Disclaimer”‘i välja andmist. Pärast “Fine Again” video filmimist läks ka Nick Oshiro oma teed. Tema asemele saabus Kevin Soffera, kes on andnud suure panuse Seether’i tegevusele. Koos temaga saabus ka neljas liige, Pat Callahan(kittarist) , muutes nüüd bändi üldise kõla olemuslikumaks ja rikkalikumaks. Aasta 2003 lõpus vahetus taas trummar ning täna mängib ansamblis John Humphrey.

Wind-Up on pannud bändi juba kahele 2003 aasta soundtrackile ja need on Freddy vs. Jason OST (Seether - Out Of My Way) ning Daredevil OST (Seether - Hang On). Samuti anti välja oma nn. “klassikaaslase” bändi Evanescence solistiga Amy Lee’ loo “Broken” singel, mis on plaadil “Disclaimer” ainult bändi esituses. Kuid kahtlemata Amy panus on loo hoopis teise klassi viinud. Lugu on kuulda ka filmis “The Punisher” ning esineb selle soundtrackil, kus leidub veel üks uus Seether’i lugu - “Sold Me”.

15. juunil 2004 ilmub “Disclaimer II: Remixed and Remastered”, mis sisaldab nelja tuliuut lugu ning ka bonus DVD-d, kus on lõike live-showst kui ka lavataguseid võtteid ning veel neli muusikavideot, seal hulgas “Broken” feat. Amy Lee.

Aastal 2005 tuli Seether esile järgmise albumiga mil nimeks "Karma and Effect". Album ilmus 24.mail USA-s ja selle esimene singel oli "Remedy". Plaati on oodata Euroopa turule 14.septembril 2005. Septembris tuli teine singel "Truth" ning nagu eelmisegi video "Remedy", on ka selle loonud Dean Karr. 14.märtsil 2006 esilinastus Yahoo Musicus uus video loole "The Gift".

13.juunil 2006 andis Warner Music Canada Ltd välja ansambli kontsertalbumi "One Cold Night", mis salvesatud Philadelphia's Grape Street'il ning siin kuuleb lugusid kõigilt kolmelt Seether albumilt "Disclaimer", "Disclaimer II" kui "Karma & Effect". Samal kuul lahkus kohe bändist kitarrist Pat Callahan.

Septembris 2007 tuli bändilt uus singel "Fake It" ning 23.oktoobril 2007 on järgnes Wind-Up Recordsilt album "Finding Beauty in Negative Spaces". Teise singlina järgnes taas edukas "Rise Above This". Alates 15.veebruarist 2008 asus soolokitarristi kohale bändis Troy McLawhorn ning ansambel asutas end kontsert-tuurile. Edasi tuli singel "Breakdown".

Sõbrapäevaks 2009 üllatas Seether fänne kaveriga Barry Manilow loost "Careless Whisper".

08.märtsil 2011 teatas ansambel Twitteris, et bändist on lahkunud kitarrist Troy McLawhorn, kes liitus taas ameeriklastest Evanescence'iga.

Seether andis välja albumi "Holding on the Strings Better Left to Fray". 16.mail 2011 Wind-Up Recordsilt ilmunud 12-loolise plaadi esiksingel “Country Song” astus kuulajate ette 08.märtsil. Tõsiseks poprocki hitiks kujunes teine singel "Tonight".

30.juunil 2014 tuli välja kuues stuudioalbum "Isolate And Medicate", millel kõlab 10 lugu. Singliks on "Words As Weapons".

30.novembril 2014 andis bänd kontserdi esmakordselt Eestis.

Seether avas lehe http://nobodyprayingforme.com/, kus nägi videot loole "Nobody Praying for Me".

24.veebruaril 2017 tuli Seetherilt digisingel "Let You Down". Promolugu "Count Me Out" avaldati 5.mail.

12.mail 2017 tuli välja seitsmes stuudioalbum "Poison the Parish". Plaadi avaldas Shaun Morgani uus label Canine Riot Records ning sellel kõlab 15 lugu. 10.augustil 2017 avaldas bänd loo "Betray And Degrade" muusikavideo. 2018 aasta suvest mängib kitarri Corey Lowery.

Juunist 2019 oli Seether taas stuudios, et anda välja uus album. Salvestused lõppesid mais ning 28.augustil 2020 ilmunud plaadile "Si Vis Pacem Para Bellum" jõudis 13 lugu. Sngliks oli hoogne "Dangerous".

10.detsembril avaldati teise singli "Wasteland" animeeritud video, mille autoriks Mertcan Mertbilek.

27.jaanuaril 2021 tõi Seether välja singli "Bruised And Bloodied" koos muusikavideoga.

13.augustil andis bänd välja viie looga "Wasteland - The Purgatory" EP. 16.juulil esitleti siit singlit "Feast Or Famine".

15.oktoobril võttis ansambel kokku senise karjääri 20-loolisel albumil "Vicennial - 2 Decades Of Seether". Plaat sisaldas kaheksa stuudioplaadi sähvatusi kui "Broken", "Fine Again" ja "Dangerous" ning fännide lemmikuks saanud bändi fWHAM "Careless Whisper" kaverit.

1.juulil 2022 ilmus albumi "Si Vis Pacem Para Bellum" deluxe versioon, kus kuuleb 22 lugu. Singlina avaldati 27.mail uus lugu "Leech" ning 16.juunil järgnes koos videoga "What Would You Do?".

Faktid

Seether on:
Shaun Morgan (vokaal, kitarr, laulude autor) - sünnipäev 21.detsember 1978
Dale Stewart (bass, vokaal) - sünnipäev 30.november 1979
John Humphrey (trummid) - sünnipäev 23.märts 1970
Corey Lowery (kitarr) - sünnipäev 23.veebruar 1973

Muud huvitavat

Ametlik leht: http://www.seether.com