System Of A Down

Serj Tankian laulis 22.märtsil avaldatud Bear McCreary loos "Incinerator".
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 08.09.2002 - 12:29
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 22.03.2024 - 18:50
Välismaine artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

System Of A Down on üks uuema aja edukaimaid metallibände USA-s ning esimest korda astusid neli ansambli liiget üles 1993 aastal. Siis kandis nende ühendus nime Soil ent bändi koosseis oli sama juba algusest peale. Siia kuuluvad neli armeenia juurtega meest, Serj Tankian (laul), Daron Malakian (kitarr) ja Shavo Odadjian (bass), lisaks neile mängib trummidel John Dolmayan. Praegust nime kannab bänd alates 1995 aastast ning tegutseb Los Angeleses.

Ansambli kuulajaskonda kuuluvad noored mehed aastates 14-24, kes on samas veel Korni ja Deftones fännid. Kontsertidel käiaksegi põhiliselt nende samade bändidega. Kui rääkida ansambli esimesest albumist, siis hakati seda valmistama juba 1997 aasta septembris, mil mehed võttis enda hoolde Rick Rubin ja tegi neist oma asutatud plaadifirma American Recordings esimese bändi. LP nimega ”System Of A Down” ilmus 28.septembril 1998 ning müüs ligi miljon plaati. Siit tuleks esile tõsta lugusid "P.L.U.C.K." ("Politically, Lying, Unholy, Cowardly Killers") ning eriti kontsertidel kõvasti laineid lööv "War?". Plaadilt raadiotes mängimist leidnud looks kujunes aga hoopiski pehmem "Sugar". Esimese plaadi pealt oli üks hittidest ka "Spiders", mis muuhulgas sisaldub filmi "Scream3" soundtrackil.

2001 aastal hakkasid mehed uut plaati kirjutama ning kokku lindistati üheksa nädala jooksul algul 33 lugu, millest valmis miksiti 17. Lõpuks tõmmati joon alla 14 loo pealt ning LP “Toxicity” lasti välja 10.septemberil 2001. Esimeseks singliks siit albumilt sai "Chop Suey!" ning sellele lisaks kõlavad albumil tugeva sotsiaalse sõnumiga lood, mis on inspireeritud tänapäeva Ameerika mustemast ilmast ning kõnelevad tapmisest, vanglaelust ning kokaiinist ent samas ka armastusest ja selle purunemisest. Muusikaliselt on album eelmisest sügavam ning üsna keeruline ning on inspireeritud selliste bändide muusikast nagu Slayer, Depeche Mode, The Beatles ja Pink Floyd. Plaadil lööb kaasa ka jazzigeenius Arto Tuncboyaciyan, kes mängib absoluutselt kõiki löökriistu meenutavaid pille. Plaadilt on jõutud tänaseks välja anda kolm singlit, millest viimane kannab nime “Aerials“ ja teine singel oli nimilugu “Toxicity“.

26. novembril ilmus System Of A Downi uus album nimega "Steal This Album". See sisaldab 16 lugu alates 90'ndate keskpaigast kuni 2001 aastani välja. Album sisaldab palju häid lugusid, kuid on ka väga imelikke laule nagu näiteks "Chin'N'Stu", kus jahutakse mingist pitsast. Omavahel on segatud metal ja punk, mida mina küll eriti tavaliseks seguks ei pea. Parimad laulud plaadilt on "F**k The System", "A.D.D." (American Dream Disorder) ja "Boom!".

System Of A Down teatas järgmise albumi lugude kirjutamise lõpule jõudmisest ning asus Columbia all lindistamisele. Kitarrist Daron Malakian on iseloomustanud uut plaati kui tugevat rocki ning lisanud, et muusika ja laulusõnad siin väljendavad emotsioone, mis viimased kolm aastat kogu maailma on raputanud. Plaat kannab nime "Mesmerize" ning ilmus 17.mail 2005. Esimeseks singliks siit valiti lugu "B.Y.O.B. (Bring Your Own Bombs)", mis tuli välja juba aprillis.

Kuna ansambli liikmed leidsid, et 14 lugu ei ole nende jaoks piisav plaadile pista, otsustati teha veel teinegi, mille nimeks saab "Hypnotize". Uute plaatide produtsentideks on bändi kitarrist Daron Malakian tandemis ameeriklasega Rick Rubin. Album "Hypnotize" ilmus 21.novembril 2005. Teine album oli aasta alguses ilmunud õest veel raskem 12 pala võrra - albumi avarajast Attack kuni viimase pala Soldier Side 'ni välja, mille intro alustab omakorda Mezmerize. Plaadil oli ka SOADi esimene crossover-rada, Lonely Day, millest sai suur hitt 2006 aastal. "Lonely Day" video esmaesitlus Yahoo Musicus 03.märtsil 2006.

Suvel 2006 algas bändi kontsert-tuur. Peale seda alustas Serj Tankian sooloplaadiga "Elect The Dead", mis ilmus 23.10.2007 ning esimene singel siit oli "Empty Walls" ja teise singlina tuli jaanauris 2008 "Sky is Over".

Samal ajal kui System of a Down on bändipausil, tegid kitarrist Daron Malakian ja trummar John Dolmayan uue bändi, millel 29. juulil ka omanimeline debüütalbum "Scars on Broadway" tuli. Hiljuti Coachella festivalil oma esimese suure kontserdi andnud Scars on Broadway 14 looga albumi produtsendiks on kitarrist Malakian ise. Bändi lugusid saab kuulata nende MySpace'is.

12.märtsil 2010 tuli Serj Tankian üllitis "Elect The Dead Symphony" (CD + DVD), millel salvestis 16.märtsist 2009 kui Serj Tankian esines Uus-Meremaal Aucklandi linnahallis koos kohaliku 70-liikmelise Aucklandi Filharmooniaorkestriga.

Serj teine sooloalbum "Imperfect Harmonies" tuli 07.septembril 2010 ja singliks oli juulis "Left Of Center". 01.märtsil 2011 ilmus nelja looga EP "Imperfect Remixes".

System of a Down taasühines mais 2011 alanud kontsert-tuuriks. 15.juunil 2011 tuli müügile 5-plaadiline box-set kõigi albumitega - System of a Down (1998), Toxicity (2001), Steal This Album (2002), Mezmerize (2005) ning Hypnotize (2005).

9.juulil 2012 tuli Reprise Records alt Serj Tankian sooloalbum "Harakiri", esimeseks singliks oli 07.mail "Figure It Out". 11-st looga plaadilt tulid veel singlid "Cornucopia" ja "Harakiri".

Serj Tankian avaldab enda firma Serjical Strike Records alt oma esimese sümfoonilise albumi "Orca". Plaat ilmub 25.juunil 2013. Lisaks tuleb 23.juulil 2013 jazz-sugemetega teine album "Jazz-iz Christ".

29.septembril 2013 esitles Serj Tankian Helsinki Hartwall Areenal koos 52-liikmelise Ukraina sümfooniaorkestriga oma esiksümfooniat "Orca". 16.oktoobril kõlas sama kontsert Tallinnas Saku Suurhallis.

8.septembril 2014 avaldas Ultra Records Benny Benassi singli "Shooting Helicopters", milles laulab Serj Tankian. Kuuldavasti osaleb ta ka Avicii järgmisel albumil.

2015 aasta aprillis toimus ansamblil Euroopas "Wake Up The Souls" tuur.

Serj Tankian kirjutas muusika Armeenia genotsiidist valminud psühholoogilisele thrillerile "1915", mis aprillist 2016 on müügil Blu-ray, DVD ja iTunes variantides.

23.aprillil 2018 andis uue singli ja video "Lives" välja kitarristi Daron Malakian kõrvalprojekt Scars on Broadway. Järgmine lugu "Guns Are Loaded" tuli välja 13.juulil. Kuue aasta jooksul salvestatud 12-looline album "Dictator" ilmus 20.juulil.

28.veebruaril 2020 andis plaadi välja trummar John Dolmayan. Albumil "These Grey Men" kõlas 8 teiste artistide kaverit. Kahes loos laulis Serj Tankian. Singlil, Radiohead "Street Spirit", laulab Avenged Sevenfold’i M Shadows ning kitarrisoolo teeb Tom Morello.

Shavo Odadjian projekt North Kingsley, kus on produtsent Saro Paparian ja laulja Ray Hawthorne, tuli 14.augustil välja kolme looga "Vol. 1", toetamaks kanepibrändi 22 Red.

System Of A Down andis üle 15st aasta välja uut muusikat, 5.novembril avaldati lood "Protect The Land" ja “Genocidal Humanoidz”.

8.jaanuaril 2021 tulid Tom Morello ja Serj Tankian välja tõlgendusega post-punk bänd Gang of Four loost "Natural's Not in It". Lugu kõlab 14.mail ilmuval Andy Gill tribuutalbumil "The Problem of Leisure".

30.jaanuaril toimus bändi live-event koos "Genocidal Humanoidz" muusikavideo esitlusega, mille tulu läheb Armeenia humanitarrabiks.

5.veebruaril avaldas Serj Tankian singli "Elasticity". Lugu pärines samanimeliselt 5-looliselt EP-lt, mis ilmus 19.märtsil. Koos plaadiga tuli välja loo "Electric Yerevan" muusikavideo.

30.aprillil tegi Serj Tankian avalikus loo "Rumi" muusikavideo, mis pühendatud 13.sajandi poeedile ja tema enda samanimelisele pojale.

Serj Tankian andis 6.augustil välja 25-loolise plaadi "Cinematique", mille esimeste näidetena avaldas "Entitled" ja "Film Piano".

Serj Tankian osales 27.augustil ilmunud tsellisti Tina Guo albumi loos "Moonhearts In Space" ning selle muusikavideos.

6.juunil 2022 avaldas Serj Tankian armeeniakeelse folkloo "Amber" koos muusikavideoga. Kaasa laulis Sevak Amroyan.

21.oktoobril andis Serj Tankian välja viie looga "Perplex Cities" EP. Esimese loo "Pop Imperialism" avaldas ta 27.septembril ning 5.oktoobril esitles ta "The Race" muusikavideot.

29.aprillil 2023 andis Serj Tankian kontserdi Soraya Theater in Los Angeles ning 27.oktoobril tuli sellest välja live-lp "Invocations" sümfooniliste ja spirituaalsete kompositsioonidega.

7.detsembril 2023 ilmus Gibson Recordsilt Armeenia heategevussingel "Deconstruction", kus osalesid System Of A Down laulja Serj Tankian ja Black Sabbath kitarrist Tony Iommi. Kaasa lõi ka Gibsoni boss Cesar Gueikian.

Serj Tankian laulis 22.märtsil avaldatud Bear McCreary loos "Incinerator".

Faktid

Liikmetest:

Serj Tankian – laul
Serj on sündinud 21.augustil 1967 Liibanon. Los Angelesse asus elama üsna noorelt, mil muusikust isa Ameerikasse emigreerus. Muusika on olnud talle kogu elu ning ta mängib väga hästi klaverit. Abiellus 9.juunil 2012, naine Angela Madatyan.

John Dolmayan – trummid
John on sündinud samuti Liibanonis 15. juulil 1973. Ameerikasse jõudis Kanada kaudu ning elas varem Torontos.

Shavo Odadjian – basskitarr
Shavo on ainukesena sündinud Armeenias. Sünnipäev 22.aprill 1974.

Daron Malakian - kitarr
Daron on ainukesena sündinud ameeriklane ning pärit Californiast Glendale’ist. Sünnipäev 18.juuli 1975

Muud huvitavat