Within Temptation

5.aprillil 2024 andis Within Temptation välja singli "A Fool's Parade" kus osaleb Ukraina rokkar Alex Yarmak. Muusikavideo avaldati 11.aprillil ning selle valmimist juhtis Ukrainas filmimees Indy Hait. Within Temptation astub "Bleed Out 2024 Tour" raames lavale Tallinnas 12.oktoobril 2024, Unibet Arena Blackboxis.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 06.11.2003 - 12:40
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 11.04.2024 - 21:48
Välismaine artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Within Temptation asutati 1996 aasta mais ja on Hollandi bänd, kelle albumeid on müüdud ülemaailma 2,8 miljonit. Asutajaliikmed olid kitarrist Robert Westerholt ja tema tüdruk-sõber Sharon den Adel, kes hakkas lauljaks. Varem oli Robert olnud bändis nimega The Circle, mis nimetati hiljem ümber Voyage’ks. Kuigi mehel oli taskus plaadileping, polnud neil algul rohkem bändiliikmeid. Robert kutsus uue bändiga liituma eelmisest ansambli liikmeid ning tehinguga olid nõus basskitarrist Jeoren van Veen ja teine kitarrist Michiel Papenhove. Bänd vajas veel trummarit, kelleks sai Dennis Leeflangi ning klahvpillimeest, kes sai olema Martijn Spierenburg. Niisiis oli bänd plaadi lindistamiseks valmis.

Within Temptation alustas esimese albumiga plaadifirma DSFA all. Album "Enter" lasti välja 1997 aasta aprillis ja kohe peale selle ilmumist osalesid nad kontserdiga üritusel Dynamo 1997, mis oli nende viies show. Peale selle kutsuti neid veel paljudele showdele esinema. Saksamaal lasti album välja 01.septembril 1997 ning novembris tegid nad kahenädalase tuuri läbi Saksamaa ja Austria. Vahepeal olid toimunud muutused ka ansambli koosseisus ning kontsertidel trumme mänginud Ivar de Graaf asendati Ciro Palmaga. Järgnesid veel suured showd, kaasaarvatud Noordeslag ja Dynamo 1998, kus WT mängis pealaval. Peale showd Dynamol lasid nad 15.juunil 1998 välja EP "The Dance".

1999 aastal otsustas WT asju aeglasemalt võtma hakata, sest peale kahte aastat tormilisi esinemisi oli neil liiga vähe aega iseeenditele. Nüüd said nad lõpetada oma eraelus õpinguid. 2000 aastal sai bänd taas palju kutseid osaleda kontsertidel Beneluxi maades ning üllatusena paisati veel detsembris Hollandis müüki uus album "Mother Earth". 2001 aastal tegi WT palju tuure nii sees- kui väljaspool Hollandit. Suur edu oli Pinkpopi festivalil (100 000 külastajat). Olid ka kontserdid Pariisis, Mexico Citys ja Belgias. Välja anti 2 cd singlit - "Our Farewall" ning "Ice Queen".

Ometi sai lõputu kuulsuse tipuks 2002 aasta, mil esmalt jõudis singel "Ice Queen" edetabelites #1-eks nii Hollandis kui Belgias. Album "Mother Earth" jõudis plaatina staatuseni Hollandis ja kuldse staatuseni Belgias. Ometi polnud väike plaadifirma võimeline mujal Euroopas ansambli tuntust tiivustama ning nii müüdi plaadi väljaandmise õigus edasi Gun Records’ile (BMG). Uues kuues LP “Mother Earth“ ilmus taas 27.jaanuaril 2003 ning juba 07.aprillil anti välja 14-looliseks venitatud teine versioon, millel peal ka vanemad kuulsamad lood nagu näiteks “Enter“ ja “The Dance“.

Muutunud oli samuti bändi koosseis ning see oli järgmine: Robert Westerholt (kitarr), Sharon den Adel (laul), Jeroen van Veen (basskitarr), Martijn Spierenburg (klahvpillid), Stephen van Haestregt (trummid) ja Ruud Jolie (teine kitarr).

Edetabelites hakkas Euroopas pöörlema BMG grupilt taasväljastatud singel “Ice Queen“, mis näiteks Saksamaal ilmus alles 12.mail 2003. Plaadi teine singel nimilooga “Mother Earth“ anti välja 13.oktoobril 2003.

Täiesti uus singel “Running Up That Hill“ ilmus Saksamaal maxina 23.veebruaril 2004 ning singli videos näidatakse bändi esinemas kirikus ja omajagu müstikat peitub siin storys tõepoolest. Within Temptation on koverdanud 1985. aasta hiti samanimelisest loost, mis kõlas toona Kate Bush esituses ja sisaldus EMI väljaantud lauljatari plaadil “Hounds Of Love“.

25.oktoober 2004 oli fännidele taas tähtis päev, sest siis ilmus uus viielooline maxi-singel "Stand My Ground". Uus album nimega "The Silent Force" on Eestis saadaval alates 11.novembrist 2004 ja meil seekord Premium Versioon. Lisaks tugevale muusikalisele elamusele on siin kaks boonuslugu ning arvutis vaatamiseks eraldi multimeedia osa, milles "Stand My Gorund" video koos behind the scenes osaga, fotogalerii ja screensaver. Album on kenas lehvikus, milles lisaks võimas piltidega 24 lk laulusõnade lehvik ja eraldi veel 4 Within Temptation postkaarti.

Teine singel uuelt plaadilt oli "Memories", mis tuli välja 31.jaanuaril 2005 ning kolmas singel "Angels" jõudis müügile 06.juunil 2005. Selle maxil leidus lisaks veel avaldamata lugu "Say My Name" ja kontsertversioonid lugudest "Forsaken", "The Promise" ning "Angels".

Juulis 2005 teatas ansambel austusega, et nende uut plaati hakkab müüma Jaapanis, Austraalias ja Suurbritannias RoadRunner Records. 22. juulil andis bänd aga omanäolise kontserdi kümnele tuhandele fännile otse koduses Amsterdamis keset jõge saarel.

Septembris 2005 anti uues variandis välja album "The Silent Force", mille cd-l seni ilmumata boonuslood Destroyed ja Jane Doe. Lisaks DVD: Stand My Ground - Live @ Rock Am Ring 2005, Angels - Live @Rock Am Ring 2005, Memories -Live @ Rock Am Ring 2005, Mother Earth Live @ Rock Am Ring 2005, Ice Queen-live @ Rock Am Ring 2005, Stand My Gound – Video.

18.novembril 2005 nägi ilmavalgust ansambli dvd, mis koosnes kahest dvd plaadist ja kontsert-cd-st. Peamiselt kuuleb ja näeb spetsiaalkontserti Amsterdami Java saarelt ent lisaks on veel lõike ka teistelt kontsertidelt ning kõik fännidele vajalik stuff. DVD kannab nime "The Silent Force Tour".

Bändi ametlik leht teatas, et 07.12.2005 sündis Sharon & Robert tütar Luna.

Ansambli järgmise albumi esimese singli 'What Have You Done' video filmiti Londonis 13.02.2006 koos fännidega ning selle video oli algselt üleval bändi MySpace lehel. Singlil osales külalisena Keith Caputo bändist Life Of Agony ja see ilmus 05.märtsil 2007. Uus album 'The Heart Of Everything' tuli Roadrunner Recordsi alt 12.märtsil 2007 ja sisaldab 11 lugu. Uus album on sümfooniline metall Sharon den Adeli ingelliku lauluga, asetades plaadi arvutisse, saad pääsed netiküljele kuulama ainulaadset materjali. Veel kõlab ansambli muusika varstilinastuvas filmis 'Blood and Chocolate'.

Järgmine singel "Frozen" tuli välja 20.juunil 2007 ning oktoobris alustati kolmanda singli "All I Need" video näitamist. Samas oli bändil au teatada albumi ‘The Heart of Everything’ special editioni tuleust, millel boonusena lisaks neli lugu ning DVD kontserdist Tokios.

Sharon laulis sisse hüpnootilised vokaalid hollandlase Armin van Buuren albumi "Imagine" teiseks singliks saanud loole "In And Out Of Love", mis on vallutamas augustis 2008 tantsusaale Euroopas. Maxi-singlile lisavad värvi tormilised tehnotrance remiksid Richard Durandilt ja norrakate duuolt The Blizzard.

WITHIN TEMPTATION kingib fännidele duubel-DVD nimega "Black Symphony". See tuleb 22.septembril 2008 ning sisaldab unikaalset kontserti Rotterdami Ahoy Arenalt, mis anti 10 tuhande fänni ees 07.02.2008. Bändiga koos astusid üles 60-liikmeline Metropole Orchestra ja 20-pealine klassikakoor, külalisvokaale esitasid Keith Caputo (LIFE OF AGONY), Anneke van Giersbergen (ex-THE GATHERING) ja George Oosthoek (ORPHANAGE). Materjal on olemas ka cd-l ning singlina tuli 12.septembril 2008 välja "Forgiven".

Sharon den Adel ja Robert Westerholt tervitasid 01.juunil 2009 oma teise lapse sündi, seekord oli poeg, kelle nimeks sai Robin Aiden Westerholt.

02.novembril 2009 saabus müügile järgmine live-album, 12-looline "An Acoustic Night At The Theatre". Plaadile eelnes 23.oktoobril singlina vaid Beneluxi maades plaadi ainuke uus lugu "Utopia", milles laulavad duetti Sharon ja Chris Jones. Video loole pandi üles 28.septembril 2009.

15.detsembril 2010 avaldas bänd kodulehel uue loo “Where Is The Edge”, mis pärines nende 30.märtsil 2011 tulnud 12-looliselt albumilt "The Unforgiving". Ansambli viies stuudioalbum on suurepärane kontseptsioonialbum, mis ühendab spetsiaalselt bändile loodud seeriafilmi ning bändi muusika. 21.jaanuaril avaldati esimene singel "Faster". Kõigist plaadilt ilmuvatest singlitest on tehtud ka lühifilmid, mis on lisatud albumi limiteeritud eriversioonile.

Within Temptation teiseks singliks uuelt plaadilt oli "Sinéad", mille video esitlus oli 08.juunil 2011. Bändi Euroopa tuur algas 10.augustil. Oktoobris esitleti kolmanda singli "Shot in the Dark" videot.

Aprillis 2010 lahkus ansamblist Stephen van Haestregt ja uueks trummariks on Mike Coolen. Lisaks võeti juurde kitarrist Stefan Helleblad.

19.aprillil 2013 avaldati Hollandis ja Belgias fännidele kaveritealbum "The Q-Music Sessions", millel 11 kaverit artistidelt nagu Bruno Mars, David Guetta jt.

Within Temptation uus plaat tuleb Inglise plaadifirma Dramatico alt ning esimeseks singliks oli "Paradise (What About Us?)", mis ilmus 27.septembril. Singlil ja loo videos lõi kaasa endine Nightwish solist Tarja Turunen.

20.detsembril 2013 avaldati teise "Hydra" singli “Dangerous” video ning 14.jaanuaril 2014 esitleti raadiotele kolmandat singlit “Whole World Is Watching” (featuring Dave Pirner). Loo video avaldati 27.jaanuaril.

31.jaanuaril 2014 ilmunud album kannab nime "Hydra". Lisaks Tarja Turunenile löövad külalistena kaasa endine Killswitch Engage laulja Howard Jones, Dave Pirner bändist Soul Asylum ja räppar Xzibit. Maailmaturnee algas 28.veebruaril Helsinkist.

Neljas albumi "Hydra" singel on “And We Run” (featuring Xzbit). Muusikavideo avaldati bändi Youtube kanalil 23.mail 2014.

14.novembril 2014 ilmus dvd "Let Us Burn - Elements & Hydra Live In Concert", millel kaks täispikka kontserti.

19.aprillil 2018 tuli Sharon Den Adel välja sooloprojektiga My Indigo ning avaldas esimese loo "My Indigo".

22.oktoobril alustas bänd järgmise tuuriga. Uus plaadileping on firmaga Spinefarm Records ja esimene singel "The Reckoning" avaldati 14.septembril ning muusikavideo 24.aeptembril. Singlil osaleb Jacoby Shaddix bändist Papa Roach. 15.novembril tuli välja järgmine singel "Raise Your Banner" (feat. Anders Fridén).

1.veebruaril 2019 ilmus bändi seitsmes stuudioalbum "Resist", kus kõlab 10 lugu. 6.veebruaril avaldati loo "Supernova" video.

8.mail 2020 ilmus Within Temptation singel “Entertain You”. Muusikavideot esitleti 22.mail. 20.novembril avaldas Within Temptation uue singli "The Purge".

Within Temptation "Worlds Collide" Euroopa turnee on edasi lükatud ning bänd tegi selle heastamiseks virtuaaltuuri ülekande 8.juulil Euroopas ja 9.juuli Ameerikas. 25.juunil avaldati uus lugu "Shed My Skin" koos saksa metalcore bändiga Annisokay. Loo muusikavideo tuli välja 14.juulil 2021.

8.juulil 2022 ilmus singel "Don't Pray For Me". Muusikavideot esitleti 13.juulil.

20.detsembril 2022 avaldas Within Temptation singli "The Fire Within". Muusikavideo on üles võetud "Worlds Collide" Euroopa tuuril.

19.mail ilmus Within Temptation singel "Wireless". Sõjateemalise video autoriks Adriano Theel.

Within Temptation tõi 18.augustil välja singli "Bleed Out", mis pühendatud Iraani naiste õiguste eest võitlemisele. Käre neljas singel "Ritual" toodi lagedale 29.septembril. Euroopa tuur kestab 5.oktoobrist 6.detsembrini.

Within Temptation uus album "Bleed Out" ilmus 20.oktoobril 2023 ning sisaldas 11 lugu.

5.aprillil 2024 andis Within Temptation välja singli "A Fool's Parade" kus osaleb Ukraina rokkar Alex Yarmak. Muusikavideo avaldati 11.aprillil ning selle valmimist juhtis Ukrainas filmimees Indy Hait. Within Temptation astub "Bleed Out 2024 Tour" raames lavale Tallinnas 12.oktoobril 2024, Unibet Arena Blackboxis.

Faktid

Within Temptation on:
Robert – kitarr – sünd. Robert Westerholt (02.jaanuar 1975)
Ruud – kitarr – sünd. Rudolf Adrianus Jolie (19.aprill 1976)
Sharon – vokaal – sünd. Sharon Janny den Adel (12.juuli 1974)
Jeroen – basskitarr – sünd. Jeroen van Veen (26. oktoober 1974)
Martijn – klahvpillid – sünd. Martinus Johannes Everardus Spierenburg (30.jaanuar 1975)
Stefan Helleblad - rütmikitarr
Mike Coolen - trummid

2010 lahkus:
Stephen – trummid – sünd. Stephen van Haestregt (12.september 1972)

Muud huvitavat