Wheatus

1.detsembril 2023 ilmus album "Wheatus 2020", millel bändi kümne looga esimene plaat uuesti salvestatud kujul. Lisaks kuuleb veel 10 nn kadunud lugu läbi aegade.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 13.06.2004 - 13:32
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 01.12.2023 - 08:24
Välismaine artist, Ansambel, Alternative & Indie

2001 aasta 14. juulil Haapsalu Firenight Festivalil esinenud New York’i bänd Wheatus seostub meile eelkõige menuka singliga “Teenage Dirtbag”, mis oli pea iga arvestatavama alternatiivrocki edetabeli esikümnes. Euroopa sai ansamblist kuulda alles tõepoolest 2001 aasta veebruaris ning “Teenage Dirtbag” oli üks paremini müünud selle aasta singelplaat üldse. 2001 aasta juunikuus ilmus neilt järgminegi hitt “A Little Respect” ning siinkohal tuleb mainida, et tegemist oli coveriga ansambli Erasure 1988 aasta loost, mis toona UK-s neljandale edetabelikohale jõudis.

Wheatuselt on ilmunud koos avasingliga täispikk omanimeline LP (USA-s tegelikult juba 1.august 2000) ning julgema temaatikaga lugudest mainiksin siin Valges Majas eelmise presidendi valitsemisajal juhtunu ainetel kirjutatud “Hump’em n’ Dump’em” , naljakat mantsomehest kõnelevat lugu “Leroy” ning plaadi viimast üsna siivutut lugu “Punk Asses Bitch”. Kogu see edu oleks olnud olematu ilma Columbia Recordsi toeta, sest ega sellist 80-ndate rock’n’rolli soundi tänapäeval keegi enam vabatahtlikult kuulama ei kipu. Eriti veel kui lood on lindistatud koduses stuudios kus lugude vahele kostub koera haukumist ja vanaema mulinat.

2002 aasta 14.jaanuaril andis ansambel välja veel ühe singli, seekord koos Iron Maideni laulja Bruce Dickinsoniga veidike varasemast erineva “Wannabe Gangstar”. Loos kõlab Bruce küll põhiliselt refräänis fraasiga "better go back to commak" ning paari Iron Maidenile omase karjatusega.

Wheatus koosnes varem neljast liikmest ning bändi hingeks on laulja ja kitarrist Brendan B. Brown, kes kirjutab ka bändile ise lugusid. Veel kuulub ansamblisse tema noorem vend ja trummar Peter Brown ning klahvpillimängija Phil A. Jiminez. Alguses mängis ansamblis basskitarri Rich Leigey ent esimese plaadi valmimisel asendas teda Mike McCabe. 2002 aasta jooksul kui ansambel valmistas ette oma teist plaati, toimus jälle liikmete vahetus ning lahkunud Jimenezi asendas uus klahvpillimees Shannon Harris. Veel on lisandunud ansamblisse kaks taustalauljannat: Brendani girlfriend Kathryn Froggatt ning Liz Brown (Brendan ja Peter õde).

Wheatus teine LP hakkab kandma nime “Hand Over Your Loved Ones” ning Euroopas antakse see välja augustis 2003 ning USA-s 21.oktoobril 2003. 12-loolisel plaadil kuuleme ikka endiselt lõbusat ja humoorikat bändi eelmisele albumile sarnast muusikat end uuendusena on lisandunud modernset tehnoloogiat. Nimelt kasutati lugude miksimisel Brendani Macintoch arvuti abi ning tulevastel kontsertidel on Apple firma neile abiks üles seadnud laptopide võrgu heliefektide partemaks saavutamiseks. Uuel plaadil on üheks ägedamaks looks “The Song That I Wrote When You Dissed Me“ ent esimese singlina ilmub hoopiski plaadi avalugu "American In Amsterdam", mis peegeldab Brendan’i endiselt head lihtsakoelist ja hummorikate sõnadega vürtsitatud loomingut. Euroopas ilmus singel 11.augustil 2003.

14.veebruaril 2005 ilmus taas LP, mil seekord nimeks 'Suck Fony'. Paljud lood on põhiliselt samad, mis nende eelmisel plaadil ent LP anti välja bändi enda Montauk Mantis Records alt ning lindistati Brendan’i kodus. Albumil oli lisaks kaks uut lugu - "William McGovern" ning Pat Benatari cover "Hit Me With Your Best Shot". Klahvpille mängis siin juba Michael Bellar, kes asendas Shannon Harris'e oktoobris 2004. Samuti lahkus 2005 aasta alguses bassimees Mike McCabe, keda asendas Nic DiPierro.

Ansambli kolmas album "Too Soon Monsoon" ilmus 2005 aasta oktoobris bändi oma Montauk Mantis firma alt.

Edasi on ilmutatud kaks EP-d, The Lightning EP ja The Jupiter EP, mis ilmusid kogualbumina "Pop, Songs & Death" 2011 aasta lõpus. Bändi algsest koosseisust on alles vaid laulja Brendan.

2.augustil 2013 ilmus kümne looga "The Valentine LP", mille põhisingliks oli "Holiday". 2.juunil 2014 avaldati muusikavideo singlile "Only You" (featuring Josh Devine & Sandy Beales) ning album tuli uues kuues välja kolme lisalooga.

2015 aastal tähistas bänd tuuriga 15. sünnipäeva ning sellest tuli välja 28 looga album "Live 2015".

Ansambel on olnud tegev seitsmenda stuudioplaadiga ning esimene singel "Tipsy" avaldati 22.detsembril 2016. 8.juunil 2018 ilmus teine singel "Lullaby".

20.novembril 2023 avaldati jõulusingel "Christmas Dirtbag" koos muusikavideoga, millele eelnes 13.oktoobril viie looga "Just a Dirtbag Christmas EP".

1.detsembril 2023 ilmus album "Wheatus 2020", millel bändi kümne looga esimene plaat uuesti salvestatud kujul. Lisaks kuuleb veel 10 nn kadunud lugu läbi aegade.

Faktid

2023 aasta koosseis:
Brendan B Brown / Guitar & Vocal.
Matthew Milligan / Bass.
Brandon Ticer / Keyboards.
KC Marotta / Drums.
Joey Slater / Backing Vocal.
Gabrielle Sterbenz / Backing Vocal.

Muud huvitavat