Keane

20.aprillil on Record Store Day tähistab, mille puhul avaldab Keane kontsertsalvestise "Live At Paradiso", kus 2004.a. Amsterdamis antud kontsert.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 14.08.2004 - 21:34
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 19.04.2024 - 17:15
Välismaine artist, Ansambel, Alternative & Indie

Inglismaa järgmine suur avastus peale ansambleid Radiohead ja Coldplay sai aastast 2004 olema Keane. Bänd pärineb Inglismaa kaguosast East Sussex’i krahvkonna linnakesest nimega Battle ning asutamisajaks on märgitud 1997. Praegune koosseis on kolmeliikmeline: Tom Chaplin (laul), Richard Hughes (trummid), Tim Oxley-Rice (klahvpillid).

Ansambli kaks vanemat liiget trummar Richard ja klahvpillimängija Tim kohtusid juba 11-aastastena kui nende järelevaatajaks oli leedi hüüdnimega “Cherry Keane“ ning siit pärineb ka ansambli nimi Keane. Poisid kujundasid Tim’i vanematekodus ühest tühjast ruumist omale stuudio ning hakkasid seal muusikaga tegelema. Algul oli neid isegi neli ja lisaks lauljale Tom’ile oli pundis veel kitarrist Dominic Scott. Ja nagu ikka alustati teiste kuulsuste lugude õppimise ja koverdamisega nagu Oasis, U2 ja Beatles ning esineti oma ringkonnas kuni 1998 aastani.

Edasi suunduti Londonisse kus hakati juba tõsisemalt plaane pidama oma muusika salvestamiseks. Esimene nende endi lugu valmis singlina 2000 aasta veebruaris ja selleks oli “Call Me What You Like“. Septembris õnnestus bändil esineda Chesney Hawkes’i soojendajatena ning juunis 2001 tuli neilt teise singlina “Wolf At The Door“. Mõlemad esimesed singlid anti välja nende endi firma Zoomorphic alt. Ometi polnud neil peale pikki pingutusi siiski veel plaadilepingut ning kitarrist Scott lahkus juulis 2001.

21.detsembril 2002 esineti akustiliste kontsertidega kahes Londoni klubis ning neid märkas Simon Williams plaadifirmast Fierce Panda, kes tegi ettepaneku anda välja ametlik singel. Nende produtsendiks sai James Sanger, kelle stuudios Lõuna-Prantsusmaal Les Essarts’is valmis 12-looline demoplaat, mis pani aluse ka praegusele bändi muusikalisele kõlale. Esimeseks singliks valiti lõpuks "Everybody's Changing", mis ilmus Fierce Panda alt 12.mail 2003 ning 13.oktoobril samal aastal järgnes selle plaadifirma alt veel singlina "This Is The Last Time".

Peale singli "Everybody's Changing" paiskamist raadiotesse, hakkas ansamblile tulema tormina plaadilepingu pakkumisi ning lõpuks valiti 21 lepingu seast välja parim ja 2003 aasta augustist on Keane Island Recordsi artist. Edasi algas ansambli kiire kuulsuse tõus ning Isalndilt anti 16.veebruaril 2004 välja singel "Somewhere Only We Know" ja 03.mail 2004 uuesti järgmise singlina taas "Everybody's Changing".

Keane täispikk 12-looline album “Hopes And Fears“ tuli UK-s müügile 10.mail 2004 ning sellest sai pikaks ajaks #1 album. LP on täis suurepärast muusikat, melanhoolset ja meloodilist, lihtsat ja poeetilist ning vaid klaveri, bassi ja trummidega tehtud. Oskus kirjutada häid ja väga häid laule pole maailmast kusagile kadunud ja siin on teile unustamatud lood nagu “This Is The Last Time”, “Somewhere Only We Know”, “Everybody’s Changing” ning “Bend and Break”. “Lootused ja hirmud” on tänasest britpopi Next Big Thing ja kuidas teisiti saakski, sest andekusest ei tule Sussexi triol küll puudust. Plaadi nimi tuleneb laulust "Snowed Under", milles kõlavad sõnad "You've been looking everywhere, for someone to understand your hopes and fears".

Keane plaat on üle maailma müügil suure konsortsiumi Universal all ning teiselpool Atlandit ilmus see 25.mail. Viimaste uudistena UK-s tuleb Keane uue singlina juba 16.augustil 2004 välja “Bedshaped“. Selle loo animatiseeritud video autoriks on Corin Hardy ning peategelane seal pärineb tema lühifilmist “Butterfly“ (sama filmi tegelasi kasutati ka Keane esimeses videos “Somewhere Only We Know“). Joonistas bändi ennast videole aga David Lupton. Keane eelmise menuka video "Everybody's Changing" autoriks oli aga Matt Kirkby ning seal oli tõesti tegemist kõigi muutumistega esinemise ajal.

Keane lindistas koverversiooni Walker Brothers loost 'The Sun Ain't Gonna Shine (Anymore)' ning seda portaali nme.com lugejate tungival soovil. Alates 09.septembrist 2004 oli võimalik lugu downloadida ning selle tasu läks heategevusfondi Warchild.

Järgmise singlina tuli 22.novembril "This Is The Last Time" ning peale seda oli bänd valmis taas pühenduma stuuditööle, et lindistada lugusid järgmisele albumile. Pianist Tim Rice-Oxley on komposeerinud juba varem tuuribussis mitmeid heliteoseid ning kolm neist on kuuldavad olnud ka bändi kontsertidel nagu ‘Hamburg Song’, ‘Nothing In Your Way’ ja ‘On A Day Like Today’.

09.veebruaril 2005 jagati taas Briti muusikaauhindu ning Keane võitis kahes kategoorias - parim aasta läbilööja ning parim briti album. 18.veebruarist on üleval ametlikul lehel kiri, et USA publiku jaoks on valmimas uus video loost Everybody's Changing, mis filmiti Chicagos, lavastajaks Mark Pellington.

21.märtsist 2005 tuli müügile Keane Live EP, millel kuus nende parimat lugu: Somewhere Only We Know, We Might As Well Be Strangers, Allemende, This Is The Last Time, Everybody's Changing ja Bedshaped.

25.juulil 2005 anti Euroopas singlina välja "Bend And Break", millel lisaks nimiloole ja selle kontsertvideole veel lood "On A Day Like Today" ja "Allemande" (live).

14.novembril 2005 anti Euroopas välja duubel-dvd "Strangers".

2006 aasta märtsis teatati, et Keane järgmine stuudioalbum "Under The Iron Sea" jõuab müügile 12.juunil. 12-loolise albumi avalaulu tutvustav video "Atlantic" pandi kodulehele üles 21.aprillil ning 14.aprillil näitas ametlik leht esmakordselt ka albumi kaanepilti. Uus album kannab endiselt ansamblile omast meloodilist ilusate kooriosadega ent veidi raskemakõlalisemat muusikat ning siin kõlab plaadi nimilugu Iron Sea, mis on instrumentaal. 29.mail ilmus esimese singlina "Is It Any Wonder", mille autoriteks on Keane ja Andy Green. Singli b-poolteks olid lood "Let it Slide" ja "He Used To Be A Lonely Boy", mis ei kõla Keane uuel albumil. Teine 2006 aasta albumi singel oli reibas 'Crystal Ball', ilmudes 21.augustil.

Keane kolmas singel 'Nothing In My Way' ilmus 30.oktoobril 2006 ja Island Records pakkus seekord uudset usb-mälupulgal singlit, mida lasti müügile vaid 1500 tükki. Neljas singel 'A Bad Dream' tuli UK-s müügile 22.jaanuaril 2007 ning üle Euroopa tuli 09.veebruaril singlina "Try Again". Viimasele singlile valmis lausa kaks videot, neist esimene oli kontsertsalvestis ning teine Til Schweiger uue filmi "One Way" ainetel.

Keane soostus välja andma singli heategevus-kampaaniale War Child. 29.oktoobril 2007 tuli selleks "The Night Sky", mille tasuline allalaadimine algas nädal varem lehelt Warchildmusic.com. Loo produtsendid on Keane ja Andy Green.

06.oktoobril 2008 andis legendaarne dj Chicane UK-s välja oma kogumikalbumi "The Best of Chicane 1996-2008", millel uue loona kõlab Keane hitt "Wake Up".

Bändi kolmas album on "Perfect Symmetry" ja see ilmus 13.oktoobril 2008 ja sisaldab 11 lugu. Augusti esimesel nädalal sai ametlikult lehelt alla laadida plaadi avalugu "Spiralling". Albumile järgnes nädal hiljem singel "The Lovers Are Losing", millel lisalooks on "Time To Go". Seekord on plaadi muusika veelgi eksperimenteerivam ja elektroonilisem. Alates septembrist 2008 võib näha mängimas elektrikitarril lauljat Tom Chaplin ning basskitarri mängib Jesse Quin. 29.detsembril 2008 tuli välja juba järgmine singel "Perfect Symmetry".

Neljas singel Keane kolmandalt albumilt oli "You Don`t See Me". Promovideos näeme ansamblit esinemas kontserdil Los Angelesis, saatjaks keelpillitüdrukud. Tom Chaplin kirjutas loo"Pattern of My Life" diivale Annie Lennox ning lugu ilmus lauljatari Sony Music kogumikul "The Annie Lennox Collection" 17.veebruaril 2009.

10.mail 2010 tuli kaheksa looga EP "Night Train", mille pealkiri iseloomustab nende lemmikut transpordivahendit kontsert-tuuril. Fännidele sai osaks shokk, sest kuuldus täiesti uudne muusika. Esiteks oli kahes loos osalemas Kanada räppar K’Naan, kaasaarvatud avasingel "Stop For A Minute". Kaasa lõid veel Ishin Denshin ning jaapanlasest MC Tigarah, samuti laulis ühes loos vokaale Tim Rice-Oxley.

Augustis 2011 tetas bänd, et nad on valinud stuudios välja 15 lugu järgmisele albumile ning jaanuaris 2012 oldi albumiga valmis saadud. 3.veebruaril 2011 teatas bänd, et basskitarrist Jesse Quin on nüüdsest ametlikult ansambli liige.

Keane album "Strangeland" ilmus 07.mail 2012 ning on väga emotsionaalne. Esimene singel "Silenced by the Night" tuli 23.aprillil ning singli b-pooleks on lugu "Myth".

Keane esines suurepärase kontserdiga 20. juulil 2012 Positivus festivalil Lätis. 23.juulil ilmus singlina "Sovereign Light Café" ning selle video esilinastus 30.mail. Singli b-pooleks on "Difficult Child".

8.oktoobril ilmus Keane uus singel "Disconnected".

Detsembris 2012 salvestas Tom Chaplin koos hollandlannaga Laura Jansen viimase kirjutatud ilusa dueti "Same Heart", mille tulu läheb Punasele Ristile läbi kampaania 3FM Serious Request.

15.veebruaril 2013 ilmus heategevusalbum "The Best of War Child", millel Keane kaverdab Elton John lugu "Goodbye Yellow Brick Road".

6.novembril 2013 kandis Keane kinodes üle maailma üle liveshow Berliini Goyast.

11.novembril 2013 ilmus 20-looline kogumik "Best Of". Uued lood on "Higher Than The Sun" ja "Won’t Be Broken". Lisa dvd-l kõlab akustiline kontsert. Singli "Higher Than The Sun" video esilinastus 2.oktoobril.

20.jaanuaril 2014 avaldati uus singel "Won't Be Broken".

Lily Allen ja Tim Rice-Oxley kirjutasid lood “Something’s Not Right” ja “Little Soldiers” inglise filmile “PAN“, mis esilinastus 20.septembril 2015. Lily esituses kõlavad need ka 2.oktoobril ilmunud filmi soundtrackil.

Ansambli Keane seniavaldamata lugu “Tear Up This Town” oli peateemaks 23.detsembril 2016 esilinastunud fantaasiadraamas "A Monster Calls".

Tom Chaplin avaldas 10.augustil 2016 Vevos soolosingli “Hardened Heart“ muusikavideo, mille lavastas David East. 25.augustil tuli välja singel “Quicksand” koos Michael Baldwin lavastatud videoga. Laulja 10 looga album “The Wave” ilmus 14.oktoobril. 16.jaanuaril 2017 tuli Tom Chaplin välja “Still Waiting” muusikavideoga, lavastajaks Kevin Godley.

17.märtsil 2017 tuli digisingel "Solid Gold", mille uues versioonis on Tomil abiks lauljatar Jones.

Tom Chaplin teine album "Twelve Tales of Christmas" tuli välja 17.novembril. 12-loolisel plaadil on Tomi loomingule lisaks 4 klaverit. Esimese loona avaldas ta "Under A Million Lights".

Tim ja Jesse projekt Mt. Desolation andis 25.mail 2018 välja teise albumi "When The Night Calls". Esimeste lugudena esitleti "Distraction" ja "Valentine". Kokku kõlab plaadil neid 11.

2019 aastal tuli Keane'i nelik taas kokku ning salvestas stuudios. 17.mail anti välja nelja vanema looga "Retroactive EP1". 24.juunil algab Pariisist kontserttuur.

Keane 5-s stuudioalbum "Cause and Effect" tuli välja 20.septembril. Albumil kõlab 11 lugu ning deluxe versioonil 5 lisalugu. Esimene singel "The Way I Feel" koos videoga avaldati 6.juunil ning teine singel ja video "Love Too Much’" avaldati 8.augustil.

29.novembril ilmus Keane nelja vanema demolooga "Retroactive EP2" ning sarnane "Retroactive EP3" tuli välja jaanuaris 2020.

2.aprillil 2021 avaldas Keane 10-loolise kontsertalbumi "Live at Largo", millel 2008 aasta kontsertsalvestis Los Angelesist.

Keane "The Dirt" EP tuli välja 17.juulil 2021, sisaldades 2019.a. nelja seniavaldamata lugu.

1.juulil 2022 jõudis müügile duubelvinüülplaat "The Best Of Keane" ning samas anti vinüülina välja 10ndaks aastapäevaks neljas album "Strangeland". Parimate lugude kogumikul kõlas 20 lugu, mille hulgas seniavaldamata 2012 aastast pärit "‘Higher Than The Sun" ja "Won’t Be Broken".

2.septembril 2022 ilmus Tom Chaplin kolmas album "Midpoint", mille 13 lugu produtseeris Ethan Johns. Plaat salvestati 2021 aasta lõpus väikse pundi muusikutega. 20.juulil esitleti singlit "Gravitational".

1.detsembril 2023 ilmus Keane seniavaldamata singel "Love Actually".

Keane tähistas albumi "Hopes and Fears" 20ndat sünnipäeva 10.mail 2024 rereliisiga 3ck kujul. 15.märtsil toodi välja seniavaldamata lugu "Wonderful River".

20.aprillil on Record Store Day tähistab, mille puhul avaldab Keane kontsertsalvestise "Live At Paradiso", kus 2004.a. Amsterdamis antud kontsert.

Faktid

Nimi: Tom Oliver Chaplin
Sünnipäev: 08.märts 1979
Ansamblis: laul, elektrikitarr

Nimi: Tim James Rice-Oxley
Sünnipäev: 02.juuni 1976
Ansamblis: klaver, klahvpillid, taustalaul

Nimi: Richard David Hughes
Sünnipäev: 08.september 1975
Ansamblis: trummid ja löökriistad

Nimi: Jesse Joseph Quin
Sünnipäev: 03.september 1981
Ansamblis: basskitarr ja löökriistad

Muud huvitavat