Vanilla Ninja

Vanilla Ninja taastulekukontsert leidis aset 2.septembril Tallinnas. Telliskivi Kvartalis loodud eri-show'l ühes seninägemata visuaalidega oli soojendajaks nublu. Kontserdil tuli esitamisele 13 parimat pala.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Magnus - magnus@allstarz.ee 07.11.2004 - 02:32
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 03.09.2022 - 08:18
Eesti artist, Ansambel, Pop

2003 aasta Eurolaulukarussellis jättis kindlasti paljudele kena mulje tüdrukutebänd Vanilla Ninja ning nende hoogne lugu "Club "Kung-fu"". Loo autoriks on Sven Lõhmus ning sõnad pärinevad Piret Järvise sulest. Vanilla Ninjale oli eurolauluvõistlusel osalemise peaeesmärgiks jõuda finaali, et ennast seeläbi rahvale tutvustada. Ülesanne sai täidetud ja tüdrukud on rahul ent ega neil poleks oma sõnade järgi midagi selle vastu, kui võistlus võidetaks.

Ansambli Vanilla Ninja eelkäijaks oli kaks aastat tagasi moodustunud tütarlastenelik, mille koosseisus olid toona ka Piret ja Katrin. Tüdrukud olid juba keskkooliaegsed pinginaabrid ning tahtsid hirmsasti bändi teha. Kuna neil puudus aga päris oma repertuaar, jäi asi algul venima ning bänd sai uue hoo sisse alles 2002 aastal, mil sellega ühinesid kaks kooliõde Maarja ja Lenna. Sven Lõhmus võttis kõik neli oma tiiva alla ning nii moodustuski bänd Vanilla Ninja. Nelik loeb oma stiiliks popilikku rokki ent neile endile meeldib ka r’n’b, hip-hop ning ameerika new metal.

Algselt oli bändi repertuaaris kolm lugu. Esimesest loost “Nagu rockstaar“ on valminud ka muusikavideo. Nende plaat ilmus 2003 kevadel nagu oli plaadifirmal Topten plaanis ja sisaldas 15 lugu. Vanilla Ninja kaks vanemat lugu võib leida peale plaadi ka kogumikplaatidelt "Sügishitt 2002" ("Nagu rockstaar"), "Talvehitt 2003" ("Purunematu") ja videokogumikult "Eesti muusikavideod 2003" ("Nagu rockstaar"). Need lood peegeldavad hästi bändi muusikalist imagot, mis on segu erinevatest stiilidest, kus olulisel kohal kitarrid.

AS Liviko ja Eesti menukamaid uusi bände Vanilla Ninja sõlmisid aastase sponsorlepingu, mille kohaselt saab energiajook Starter populaarse tüdrukutebändi suurtoetajaks ning aitab neil tänavu suvel välja anda oma esikplaadi ja osaleda mai lõpus algaval üle-Eestilisel suvetuuril.

Eesotsas Sven Lõhmusega oli aga tüdrukutebänd sõlminud juba palju parema plaadilepingu Soome Edel Recordsi osakonnaga ning sealmaal ilmus septembris 2003 puhtalt ansambli inglisekeelne album. Sealsel versioonil on peal 14 lugu, eesotsas hittidega "Nagu rokkstaar", "Klubikuningad" ja "Purunematu" ning plaat oli esialgu müügil ainult Soomes.

Eesti fänne rõõmustati seni SMS-mänguga, mis käib hoogsalt uue shokolaadiglasuuriga vanillijäätise mugimise saatel ja muideks see on väga maitsev ja viib keele alla küll. Jäätisel nimeks samuti Vanilla Ninja.

Ansambel alustas läbimurret Saksamaal ja Austrias ning 24.novembril anti välja esimene singel "Tough Enough“. Tegemist oli vinge maxi-cd-ga, mille ilmutajaks plaadifirma Bros-Music (Sony), produtsendiks David Brandes ning plaadil kuulsime nimilugu lausa neljas versioonis - Radio Edit, Ambient Mix, Extended Version ja Unplugged Version. Lisaks oli multimeediana lisatud ka “Tough Enough“ video kus tüdrukud on sisse pääsenud naistele keelatud boksiklubisse ning möllavad lausa boksiareenil, kolmel neist on käes kitarrid, üks mängib klahvpille ning taga on meessoost trummar. Video on produtseerinud Blow Film ning produtsent oli Marcus Ratgeber.

Artikkel Austriast on umbes selline: “Millisel artistil on juba isegi oma jäätis?? Vastus: Vanilla Ninja! Plikad on juba kuus kuud edetabelites oma kodus Eestimaal ning nende debüütalbum püsib siiani esiviisikus!!! See on vaid üks pool ansambli kiirest populaarsusest, teine on sagedased kontserdid erinevates paikades. Järgmine etapp peab olema läbimurre rahvusvahelisele areenile. Selleks mängiti ennast kätte tipp-produtsendile, kelleks on David Brandes ning nende esimene koostöö ongi ilmuv singlilugu “Tough Enough“, mis on turvaline veidi rockilik poplugu ja peab veenma kriitikuid soosivale hoiakule.“ Vanilla Ninja on esinenud viimati mitmel korral Soomes ent nüüd astub live-esinemisega üles "The Dome" Wiener Stadthalle’is reedel, 28.novembril 2003 ja koos selliste kuulsustega nagu Sugababes, Scooter jt.

Edu aitasid kindlustada singlid "Don't Go Too Fast" (ilmus 22.03.04) ning "Liar" (ilmus 24.05.04). Saksamaal anti ansambli täispikk album "Traces Of Sadness" välja 07.juunil 2004, millele järgnes ridamisi kontserte, sealhulgas Tallinnas Lauluväljakul 05.juunil 2004.

Peale plaadi välja andmist otsustas aga Maarja Kivi ansamblist lahkuda - niisiis jäid Katrin, Lenna ja Piret esialgu omapead. Nüüdseks on ansambliga liitunud Viljandi neiu Triinu Kivilaan, kes sai liikmeks juulis 2004.

23.augustil naasesid tüdrukud järgmise singliga "When The Indians Cry", mille videos osales juba ka Triinu. Singel oli kena ballad ning tasuks jõuti Saksamaal isegi singlite edetabelis kohale #8.

Vanilla Ninja on valmis saanud nende teise välismaise plaadifirma albumi esimese singli ning juba 01. novembrist võib videot 'Blue Tattoo' näha telekanalil Viva+. Singel ilmus Saksamaal 15. novembril.

Novembris valisid Shveitsi avalik-õiguslikud ringhäälingud SF DRS, TSR ja TSI 2005. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel riiki esindama Eesti tüdrukutebändi Vanilla Ninja, teatas Šveitsi ringhääling SF DRS internetiportaalile Esctoday. "Vanilla Ninja on saavutanud rahvusvahelise läbimurde ja Šveitsile on au, et bänd esindab riiki Eurovisiooni lauluvõistlusel," seisab SF DRS-i pressiteates. Vanilla Ninja esitab Eurovisioonil Šveitsis Baselis sündinud David Brandesi kirjutatud laulu. Brandes on teinud tüdrukutebändiga koostööd möödunud aasta suvest ja on kirjutanud kõik bändi hitid.

Vanilla Ninja on hakkama saanud uue singliga. Singli nimi on "I Know". Sellele filmitakse kaks videot. Üks on on juba valmis ning paljud huvilised on juba seda vägivaldset videot näinud. Teisega nad alles tegelevad. Saksamaal
tuleb singel välja 28. veebruaril 2005.

Uus album "Blue Tattoo" järgnes Saksamaal 14.märtsil 2005 ja Eestis on seda võimalik osta alates 11.aprillist ning plaadi lugude asetus on sama, mis originaalversioonil.

Ansambel saavutas Eurovisiooni lauluvõistlusel Kiievis Šveitsi esindades 8. koha. Seal esitatud lugu "Cool Vibes" ilmus singlina 20.juunil 2005. Edasi tuleb singlina 25.novembril 2005 "Megamix", mis on lisatud viimase loona ka tüdrukute 02.detsembril 2005 ilmuvale albumile "Best Of Vanilla Ninja" ja samal ajal ilmuvale DVD-le "Best Of - The Video Collection".

Vanilla Ninja andis 10. detsembril 2005 Tallinnas Rocca al Mare suurhallis täispika kontserdi 7500 pealtvaatajale. Esitusele tulid nii ansambli uued kui vanad lood. Järgmiselt albumilt reklaamiti rahvale lugusid "Rockstarz" ja ballaadilik "Silence".

Eesti tüdrukutebänd Vanilla Ninja allkirjastas novembri lõpus Saksamaal Kölnis asuva plaadifirmaga Capitol uue lepingu. Bänd alustab Kölnis Maarwegi stuudios oma uue albumi salvestamist, Vanilla Ninja uus plaat peaks ilmuma järgmise aasta esimesel poolel. Esimese singli ilmumisaeg on kavandatud järgmise aasta veebruari. Edasi töötatakse kolmekesi, sest jaanuarist levis uudis, et Triinu on samuti lahkunud.

Jaanuaris 2006 esitles oma esimest soolosinglit Maarja ning singliks oli "Could You". Avati tema ametlik leht www.maarja.com 01.septembril 2006 järgnes teine singel "Shine It On".

21. aprillil 2006 ilmus nende uus singel "Dangerzone" ja 19. mail uus album "Love Is War". Kolmeliikmelise bändi singli "Dangerzone" video esmaesitlus oli VIVA kanalil 08.aprillil.

08.septembril 2006 ilmus tüdrukute uus singel "Rockstarz". Singlile filmiti ka põõrane video, milles üks tüdrukute fänn näeb unes et Vanilla Ninja liikmetest on saanud hoopis pöörased 80ndate stiilis rokkstaarid. Videos näeme peaaegu kõiki klisheesid rokkstaari elu kohta. Vanilla Ninja liikmed ise arvavad et video on satiiriline ning erinev nende eelnevatest. Muutusi on bändis veelgi, sest seni põhiliselt sakslastest koosnenud saatebänd vahetati eesti poiste vastu välja. Vanilla Ninja koosseisus mängivad nüüdsest trummidel Priit Mägi (31) ehk Mäks, kes on tutnud bändidest Ruffus, Shelton San ja Brides In Bloom ning basskitaaril Riivo Torstenberg (32) ja kitarril Taavi Langi (22), kes mõlemad samuti pärist Brides In Bloomi ridadest. Klahvpillidele palkasid ninjad aga senise popbändi Slobodan Riveri süntekamehe Stig Rätsa (26).

2.novembril 2006 Kopenhaagenis peetaval iga-aastasel MTV Euroopa muusikaauhindade jagamisel anti esimest korda välja ka parima Balti artisti auhind, viie kandidaadi seas oli ka Vanilla Ninja.

Ansambel osales Eurovisiooni Eesti eelvoorus. Laulu "Birds of Peace" autoriks on Elmar Liitmaa, sõnad Piretilt ja Lennalt. 07.mail 2007 jõudis raadiotesse Elmar Liitmaa laul "Vabadus valatud verest", mis on inspireeritud viimase aja ärevatest sündmustest Eestis. Laulu on üheskoos linti laulnud Elmar Liitmaa ja Lenna Kuurmaa. "See on selline veidi teistsugune isamaaline laul, kui need, millega inimesed minevikust tuttavad on. See on südamlikum ja hästi ilusa viisiga. Me loodame, et see ühendab inimesi," kommenteeris uut heliteost lauljatar Lenna Kuurmaa.

17.juulil 2007 teatas maineka raskerokiplaadifirma Roadrunner Recordsi uudisteleht Blabbermouth.net, et Eesti lauljatar Maarja Kivi salvestab Ameerikas metal-plaati koos kitarrist Paul Crookiga (Meat Loaf, Anthrax ja Sebastian Bach), bassist Scott Metaxasega (Nuclear Assault), klahvipillimängija Derek Sherinianiga (Kiss, Billy Idol) ja trummar Brian Tichighaga (Ozzy Osbourne, Slash’s Snakepit), mille produtsendiks on Kevin Shirley (Iron Maiden, HIM jne). Uudist on kinnitanud ka mänedzer Renee Meriste. Marya Roxx esimene singel ''21?!'' tuli Ameerikas müügile veebruaris 2008.

Septembris 2007 sai Lenna Kuurmaa koostöös Slide-Fifty kitarristi Martin Kuudiga valmis oma esimese soololoo “Saatus naerdes homse toob”. Lugu on pärit uuest Rainer Sarneti, Aidi Valliku ja Peeter Sauteri noortefilmist “Kuhu põgenevad hinged”, kus mängib ka Lenna Kuurmaa (kehastades peategelase Anni isepäist sõbrannat Mayat) ning mis esilinastus tänavu 26. oktoobril. Samuti mängib Lenna kaasa kodumaises seebikas "Kodu keset linna".

Vanilla Ninja esines 15.novembril 2007 Iraagis Camp Taji sõjaväebaasis tuhandetele sõduritele. Bagdadi lähistel asuvas baasis esines bänd rohkem kui tunni, esitades 15 lugu ja ka ühe lisaloo. Vanilla Ninja publiku seas olid lisaks USA sõjaväelastele ka Eesti jalaväerühma Estpla-15 kaitseväelased, kellele Vanilla Ninja liikmed kinkisid oma plaadi "Love Is War".

Ninjad esindasid eurolauluga "Birds of Peace" Eestit 2008 aasta veebruaris Ladina-Ameerika suurimal ja mainekamal laulufestivalil Viña del Mar, parima laulu kategoorias napsasid võidu eestlaste eest itaallased ent bänd nimetati parimaks artistiks. Piret Järvis, Katrin Siska ja Lenna Kuurmaa plaanivad enne kodumaale naasmist promo eesmärgil sõita ka Brasiiliasse.

Vanilla Ninja sai oma kaubamärgi tagasi 20.03.2008 ETV saates "Paar", mil vastavad paberid allkirjastati. Lisaks 2 tordile, mis bänditüdrukud oma heategijaile telesaates kinkisid, andsid nad ka klubis Panoraam jõulise tunnipikkuse live. Lisaks vahetati Andres Aaviku ja Aleksander Otsaga sümboolne kaubamärk Vanilla Ninja postri vastu.

Juulis 2008 tuli raadiosingel "Crashing Through The Doors", mis valmis koostöös legendaarse Rootsi ansambli Roxette ninamehe Per Gessle`iga.

Ex-liige Triinu Kivilaan oli Saksamaal 2008 aastal tegevuses oma sooloplaadi ettevalmistusega ning augusti lõpus tuli Triinu 12-looline album "'Now And Forever". Esimene singel ja video kandis nime "Fallen". Edasi tulid singlid "Home", "Be with You" ja mais 2009 "Is It Me".

Juunis 2010 jõudis müügile Lenna Kuurmaa debüütalbum “Lenna”. Plaadil kõlavad kümme eestikeelset laulu, mille on kirjutanud ja produtseerinud Vaiko Eplik. Kaasautoriteks tekstide osas on Lenna ja Jarek Kasar (Chalice). Külalisartistina teeb plaadil kaasa Mihkel Raud. Plaadiesitluskontsertidel esitles Lenna oma värsket rokkbändi, kelle moodustavad Reigo Ahven trummidel, Mihkel Masso kitarril, Kiur Aarma kitarril ja Martin Laksberg bassil.

05.novembril 2010 jõudis Euroopas müügile Maarja Meriste-Kivi alias Marya Roxx'i sooloalbum "Payback Time". Plaadil, mille andis välja Global Music DR2, on kümme lugu, millest "21" -nimeline on varem ilmunud singlina. Plaat on haarav ja võimas maailmatasemel rock, mis on saanud võimalikuks tänu Marya uutele tutvustele Los Angeleses, maailma ühes muusikakeskuses. Albumi produtsendiks on Kevin "The Caveman" Shirley, kes on teinud koostööd HIM-i ja Iron Maideniga.

Ansambli kümnendat aastapäeva tähistati isekeskis koos bändi ja sõpradega.

Lenna Kuurmaa ja tema kauaaegne elukaaslane Robert Vaigla ühine tütar Ami sündis 2.märtsil 2013.

Katrini ja tema elukaaslase, ärimees Kristjan Variku perre sündis 20.juulil 2013 terve ja tugev poisslaps Alexander.

11.novembril 2013 ilmus Lenna album "Teine". Lenna töötas koos oma ansambliga uue materjali kallal ligi poolteist aastat ning tulemuseks on kaheksa loo ning kahe remiksiga album, mille kõigi laulude muusika autoriks on Mihkel Raud. Laulutekstid on kirjutanud Mihkel Raud, Lenna Kuurmaa ja Jürgen Rooste.

12.detsembril 2013 pääses Eesti Laul 2014 poolfinaali Mihkel Raua laul "Supernoova", mida esitab Lenna. Samal päeval avaldati ka muusikavideo, mille autoriks Indrek Kasesalu.

Lenna Kuurmaa ja Robert Vaigla esitasid 25.detsembril 2013 ETV "Jõulutunneli" saates pala nimega "Sinule", mille nad on koos kirjutanud. Nendega ühes astus üles Reigo Ahven.

Edasisi uudiseid võib lugeda lehelt http://vanillaninja.eu/, mis jaanuaris 2016 uue versiooniga välja tuli.

Vanilla Ninja eksliige, viimast hooaega ka ETV "Pealtnägija“ saatejuhiks olnud Piret Järvis ja Gruusias kinnisvaraäris tegutsev Egert Milder abiellusid 3. augustil 2017 tulises Tbilisis.

18.detsembril 2019 tähistas Sportland suurejooneliselt oma jõulupidu, kuhu oli paljude teiste seas kutsutud mängima Vanilla Ninja. Trummidel mängis Borka, kitarrist oli Taavi Langi ja süntesaatoril oli lisaks Katrin Siskale ka Taukari bändist Rene Puura, basskitarri sõrmitses Riivo Torstenberg. Ninjadest olid laval Lenna Kuurmaa, Piret Järvis-Milder ja Katrin Siska. Kuna kõikidel peol esinenud artistidel lubati esineda 20 minutit, siis kandsid nad ette viis laulu. Kontsert kõlas nii nagu ei olekski pausi olnud. Väga jõuliselt ja kvaliteetselt.

Kümme aastat muusikas pausi pidanud laulja Maarja Kivi avaldas äsja uue loo "Victorious". Kivi sõnul leiab uuest palast just sellist romantikat ja optimismi, mida maailm aastal 2020 vajab. "Tegu on rõõmsa poplooga, mis loodetavasti leiab kuulajaid kõikjal maailmas," ütles ta.

Vanilla Ninja liikmed teatasid 27.novembril, et tulevad taas kokku ja annavad 2021 aastal välja uue albumi, mida on viimase aasta jooksul koos David Brandesega salvestanud. Katkendeid kahest uust loost "The Reason Is You" ja "It Ain't You" saab juba praegu kuulata Youtube'ist. Nelikus on tagasi Triinu Kivilaan.

18.juunil ilmus ansambli Vanilla Ninja kauaoodatud tagasitulekusingel “Gotta Get It Right". Youtube'i jõudis ka loo video, mis filmiti mai alguses Berliinis koos Saksa reþissöör Oliver Sommeriga.

16.juulil ilmus singel “No Regrets” koos muusikavideoga. Video uuele laulule filmiti mais Berliini lähistel. Osa videost on üles võetud kollasel rapsipõllul, teine osa aga salapärases Schönowi lossis, mis on ehitatud 19. sajandi esimesel poolel. Laulu viisi autor on Ninjade produtsent David Brandes, sõnad kirjutasid Piret Järvis-Milder ja Lenna Kuurmaa.

Kolmas singel “The Reason Is You” tuli välja 20.augustil ning selle video on üles võetud Kultuurikatla katelde saalis ning ehkki klipi reþissööriks on sakslane Oliver Sommer, siis võttemeeskond koosnes enamjaolt eestlastest. Video operaatoriks on Mart Vares, stilistika eest hoolitses Karolin Kuusik, meiki tegid Kaia Triisa ja Mammu ning trummide taga näeb Borkat.

17.septembril toimus viiendat korda Eesti filmi- ja teleauhindade gala, mida kandis üle ETV. Muusikalise etteastega tuli lavale sünnipäevale sobiva kavaga, kus ei puudu nii nostalgianoodid kui ka uus muusika, Vanilla Ninja.

Vanilla Ninja viies stuudioalbum “Encore” nägi ilmavalgust 8.oktoobril ja sisaldas 12 lugu. Uus album "Encore" ilmus nii CD kui ka vinüülina, lisaks andis bänd välja albumi deluxe-versiooni, millelt leidis 2 lisalugu ning millega oli kaasas fänniraamat. Neljas singel "Uskumatu" ilmus 24.septembril.

Albumi “Encore” viienda singli “Driving Through The Night” muusikavideo esitlus oli 22.oktoobril YouTube’is.

3.detsembril esilinastus YouTube’is ansambli Vanilla Ninja muusikavideo “Waterfalls”. Video laulule “Waterfalls” filmiti juba kümme kuud tagasi ehk veebruaris Tallinnas Kultuurikatlas ja osaliselt Linnahallis. Loo puhul on huvitav fakt, et selle vokaalid salvestas Lenna Kuurmaa oma Setumaa kodus, elutoas asuvas kapis, kus ta hoiab riideid.

25.veebruaril 2022 andis bänd teada, et lahkuvad välismaal elavad Katrin Siska ja Triinu Kivilaan. "Meil on südamest kahju, et meie bänditeekond koos Katrini ja Triinuga on saanud lõpu," ütlesid Vanilla Ninja liikmed Lenna Kuurmaa ja Piret Järvis-Milder. "Me jääme väga taga igatsema seda kirjeldamatut sünergiat, mis meie nelja vahel on alati olnud ja mis oli jätkuvalt olemas veel ka nüüd, aastaid hiljem, kui oma tagasituleku albumit "Encore" tegime."

Katrini ja Triinu asemel võttis bändis koha sisse Kerli Kivilaan ning 4.märtsil ilmus singel "Encore '22". Video tegid noored reþissöörid Romet ja Raul Esko ehk Eskobros.

Vanilla Ninja taastulekukontsert leidis aset 2.septembril Tallinnas. Telliskivi Kvartalis loodud eri-show'l ühes seninägemata visuaalidega oli soojendajaks nublu. Kontserdil tuli esitamisele 13 parimat pala.

Faktid

Vanilla Ninja on:
Lenna Kuurmaa (sünnipäev 26.september 1985)
Piret Järvis-Milder (sünnipäev 06.veebruar 1984)
Kerli Kivilaan (sünnipäev 15.detsember 1992)

ex-liige Katrin Siska (sünnipäev 10.detsember 1983)
ex-liige Triinu Kivilaan (sünnipäev 13.jaanuar 1989)
ex-liige, soolokarjääril: Maarja Kivi (sünnipäev 18.jaanuar 1986)

Muud huvitavat

Seotud videod

Vanilla Ninja - Encore '22
Vanilla Ninja - Encore '22

Artist: Vanilla Ninja

Lugu: Encore '22

Album: Encore

Aasta: 2022

Reþissöör: Romet ja Raul Esko

Vanilla Ninja - Driving Through The Night
Vanilla Ninja - Driving Through The Night

Artist: Vanilla Ninja

Lugu: Driving Through The Night

Album: Encore

Aasta: 2021

Vanilla Ninja - Gotta get it right
Vanilla Ninja - Gotta get it right

Artist: Vanilla Ninja

Lugu: Gotta get it right

Album: Encore

Aasta: 2021

Reþissöör: Oliver Sommer

Vanilla Ninja - No Regrets
Vanilla Ninja - No Regrets

Artist: Vanilla Ninja

Lugu: No Regrets

Album: Encore

Aasta: 2021

Vanilla Ninja - The reason is you
Vanilla Ninja - The reason is you

Artist: Vanilla Ninja

Lugu: The reason is you

Aasta: 2021

Vanilla Ninja - Incredible
Vanilla Ninja - Incredible

Artist: Vanilla Ninja

Lugu: Incredible

Album: Encore

Aasta: 2021

Vanilla Ninja - Waterfalls
Vanilla Ninja - Waterfalls

Artist: Vanilla Ninja

Lugu: Waterfalls

Album: Encore

Aasta: 2021