Usher

23.veebruaril tuli Usher välja singliga "Believe".
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 23.10.2004 - 23:27
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 23.02.2024 - 07:29
Välismaine artist, Sooloartist, R&B & Soul

Usher on USA r&b laulja, kelle albumeid oli 2012 aasta alguseks üle maailma müüdud 43 miljonit. Laulja pagasis on seitse Grammy auhinda.

Usher ehk Usher Raymond IV sündis 14.oktoobril 1978 USA Tennesee osariigis Chattanoogas. Üles kasvatas ta ema Jonetta Patton ning Usheril on ka noorem vend James. Noormees hakkas laulma 6-aastasena kirikukooris ning kui pere suundus elama Georgia osariiki Atlantasse, oli 12-aastane Usher tihe külaline noorte talentide otsimise showdes. Ühel nendest avastas tema suure ande LaFace plaadifirma kaasomanik Bryant Reid ning 14-aastane noormees kutsuti stuudiosse lindistustele ja valmis singel "Call Me A Mack". Usheri manageriks sai tema enda ema, kes on seda tänaseni.

1994 aastal ilmus Usheri esikalbum “Usher“, mis jäi aga suurele kuulajaskonnale märkamatuks. Mõningast edu saavutas vaid singel "Think Of You". 1995 aastal võis aga noormeest kuulda laulmas Coca-Cola jõulureklaamis ning samuti filmis Jason's Lyric loos "U Will Know" (pundis Black Men United). 1996 aastal kõlas Usheri esituses lugu "Dreamin'" Olympic albumil “Rhythm Of The Games“ ning ta laulis duetti uue staari Monica debüütplaadil “Miss Thang“.

Kui Usher lõpetas gümnaasiumi, oli tal rohkem aega pühenduda oma teisele albumile ning koostöö algas selliste produtsentidega kui Jermaine Dupri, Babyface ja Puff Daddy. Septembris 1997 ilmuski plaat nimega “My Way“, mis sisaldas selliseid hitte nagu “You Make Me Wanna“ ja “My Way“. See plaat tegi noorest lauljast hoobilt kuulsuse ning tasuks olid auhinnad nii Soul Trainilt kui 2 Billboardilt. 1999 aasta märtsis anti välja album “Usher Live“, mille materjal oli lindistatud kahel kontserdil oktoobrist 1998 Tennessees. Edasi leidis Usher aega mängida Babyface’i kahes filmis “She's All That“ ning “Light It Up“.

Augustis 2001 ilmus peale pikka pausi album “8701“ album ja see oli meeletu müügihitt. Laulja pärjati plaadi eest lausa kahe Grammy auhinnaga. Esimene singel "Pop Ya Collar" Ilmus siit juba novembris 2000 ja edasi tuli järjekorras selline hitisadu: "U Remind Me", "U Got It Bad", "U Don't Have To Call“ ja "Can U Help Me." Aprillis 2002 osales ta P. Diddy menusinglil "I Need A Girl (Part One)". Novembris 2002 ilmus esimene dvd “Live - Evolution 8701“. Veebruaris 2003 võitis Usher taas Grammy Awardil ning parima meeslaulja r&b vokaali eest loos "U Don't Have To Call". Kolm aastat püsis Usheril ka eraelus suhe ansambli TLC liikmega Rozanda "Chili" Thomas.

2004 aasta märtsis ilmus neljas LP “Confessions“, mis põrutas kohe USA #1-eks läbimüügiga 1,1 miljonit plaati esimese nädalaga. Album jutustas ikka seksist, afääridest ning suhete purunemisest, teemast mis alati üksikuid ja ka paarikesi võlunud. Plaadi avalöök anti juba jaanuaris esimese singliga "Yeah", milles osalesid veel Ludacris ja Lil' Jon. Singlitena tulid siit olid veel “Burn“ ja "Confessions Part 2." 27.mail 2004 ühines Usher rekordisaajate grupiga, kes on ühel ja samal nädalal USA singlimüügi edetabeli esikümnes esindatud olnud lausa kolme singliga. Sellise tulemuseni oli seni jõudnud vaid kaks artisti ja need olid Bee Gees aastal 1978 ning The Beatles aastal 1964. Singel "Burn" juhtis siis edetabelit juba kolmas nädal ning supersingel "Yeah!", mis juhtis edetabelit 12 nädalat järjest, püsis kohal number neli. Kõige uuem singel "Confessions" oli tõusnud aga juba üheksandale kohale.

Augustis 2004 võitis Usher esimest korda elus VMA auhinna kategoorias parim meesartist ja ikka looga “Yeah!“. Sama loo video oli aga edukaim tantsusaatja telekates.

Oktoobris 2004 andis Usher välja uues variandis plaadi “Confessions“ ning ilmus uus hitt-singel "My Boo" ja seekord oli saatjaks laulus Alicia Keys, kes üllatas kuulajaid hoopiski räppari osas.

14.novembril Los Angeleses toimunud American Music Awardsil võitis Usher kõigis neljas kategoorias kus ta nominendiks seatud. Nimekaim fakt oli loomulikult 34-aastat tagasi püstitatud rekordi purustamine kui ühe artisti neli singlit on kalendriaasta jooksul kõik tõusnud USA edetabelisse, samas on Usheri albumit "Confessions" ainuüksi kodumaal müüdud juba 6.6 miljonit.

08.detsembril 2004 toimunud Billboard Music auhindade jagamisel võitis Usher lausa 11 autasu ning neist kaks olid kõige magusamad - aasta artist ja aasta parima läbimüügiga plaat.

Usherist on valminud mini-film "Rhythm City Volume I: Money, Power, Respect", milles ta astub üles kolme looga -"Caught Up," "Seduction" ja “Take Your Hand.” 21 sajandi tantsuthriller esilinastub aastavahetusel Fox TV-s ning hiljem on seda võimalik näha MTV-s.

28.veebruaril 2005 võitis Usher juba 19-ndat korda jagatavatel Soul Train Awardsil kahes individuaalses kategoorias: parim meeslaulja singel oli "Confessions Part II" ja parim meeslaulja album "Confessions". Lisaks võitsid nad koos Alicia Keys'iga parima grupi singli auhinna looga "My Boo" ja parim tantsulugu oli "Yeah!", milles osalesid teadupärast veel Ludacris & Lil Jon.

08.novembril 2005 tuli dvd "Behind the Truth: Truth Tour - Live". Kolmele DVDle on laetud üle 5 tunni materjali hetke kõige tähtsamast R&B –artistist. Esimene plaat on Usherist jutustav dokumentaal Behind The Truth. Teine sisaldab täispikka kontserti Usheri kodulinnas Atlantas. Kontserdi ajal on võimalus valida ise kaameraid ja rakursse. Kolmandal plaadil näete intekaid ja promovideosid.

Usher sõlmis lepingu osalemaks muusikalis "Chicago". Kontserdid toimusid kuulsal Broadway'l New York City'es alates 22.augustist kuni 01.oktoobrini 2006. Edasi laulis Usher Jay-Z viimasel albumil kaasa loos "Anything".

R&B laulja Usher kihlus märtsis 2007 oma pikaajalise tüdruksõbra Tameka Foster'ga ning abiellu astuti 03.augustil 2007. Poeg Usher Raymond V sündis neil 26.novembril 2007. Teine poeg Naviyd Ely Raymond tuli ilmale 10.detsembril 2008. Abielu purunes 2009 kevadel.

Usher asus taas muusikat kirjutama, abilisteks olid produtsendid Jermaine Dupri, Dre & Vidal, Jimmy Jam & Terry Lewis, Robin Thicke ning Jay-Z. Oma viienda stuudiolbumini kavatsetakse jõuda 27.maiks 2008 aastal. Plaadi nimeks on "Here I Stand" ja selle annab USA-s välja LaFace/Zomba. Esimene singel üle pika aja oli veebruari lõpus 2008 "Love in This Club" featuring Young Jeezy ning see tõusis USA #1 hitiks 06.03.2008. Teine singel oli "Moving Mountains" ning kolmas "Trading Places".

Usheri kuues album kannab nime "Raymond Vs Raymond" ning see tuli 30.märtsil 2010 ja müüs esimese nädalaga end USA # plaadiks, müüginumbrid 329 tuhat. Plaadi valmimisele aitas kaasa Janet Jacksoni elukaaslane Jermain Dupri. Esimese promosingli kirjutas Sean Garrett ning vanamoeline r&b lugu “Papers” leidis tee raadiotesse 05.oktoobril 2009. Ametlik esimene singel oli aga "Hey Daddy (Daddy's Home)" koos räppariga Plies, mis jõudis raaditesse USA-s 08.detsembril 2009. Nimekamad kooslused olid veel "Lil Freak" duetis Nicki Minaj, "There Goes My Baby" ning "OMG," featuring will.i.am.

24.augustil 2010 andis Usher välja uute lugudega 8-loolise EP "Versus". Samad lood lisati ka special deluxe versioonile albumist "Raymond V. Raymond". Uueks singliks oli siit "DJ Got Us Fallin' In Love", kus kaasosaliseks Pitbull. 13.detsembril 2010 tuli singlina RedOne & Jimmy Joker Remix loost "More".

21.märtsil 2011 tuli singlina "Hey Daddy" ning oktoobris osales Usher David Guetta pop-ballaadi singlil "Without You".

Veebruaris 2012 esitleti Usheri seitsmenda albumi esimest singlit “Climax”, mille produtsendiks Diplo ning 26.aprillil 2012 teist singlit “Scream”.

13.juunil 2012 tuli laulja seitsmes LP "Looking 4 Myself", mis esitab väljakutse väljakujunenud stiilipiiridele. Usher teeb oma uuel albumil koostööd teiste seas Max Martini, Swedish House Mafia, Will I. Ami ja Empire Of The Suniga.

15.juunil 2012 esilinastus albumilt myspaces Ush­er fea­tur­ing Rick Ross video loole "Lemme See".

26.augustil 2012 avaldas Usher viienda singli, meeldiva R&B ballaadi "Dive" video. 4.novembril 2012 tuli Usherilt singel "Numb".

10.veebruaril 2013 võitis Usher Grammy parim R&B esituse eest looga "Climax". Sarnase falsetilooga “Go Missin’”, mille kaasautoriks Diplo, jätkas Usher singliseeriat.

10.juunil 2013 esitles Usher plaadi "Looking 4 Myself” kuuendat singlit “Twisted”, mis valmis koostöös Pharrell Williamsiga.

Usher singel "Good Kisser" ilmus RCA Recordsilt 5.mail 2014.

8.juulil 2014 esitles Usher järgmist singlit “She Came to Give It to You” koos räppariga Nicki Minaj. Loo produtsendiks on Pharrell Williams. Muusikavideo avaldati VEVOs 26.augustil.

9.septembril 2014 ilmus ühissingel “Body Language”, mille esitajateks Kid Ink, Usher ja Tinashe.

21.novembril 2014 ilmus digisingel “I Don’t Mind” (featuring Juicy J).

31.12.2014 tervitas Usher uue singliga “Still Got It” koos USA hiphop ansambliga Migos.

Usher "The UR Experience" kontserttuur peatub 23 Euroopa linnas ning kestis 13.veebruarist 26.märtsini 2015. USA-s alanud tuur sai alguse 4.novembril 2014.

Usher laulab 17.märtsil 2015 ilmunud Martin Garrix digisinglil “Don’t Look Down”. Muusikavideo, mille lavastas Petros, avaldati Youtubes 23.märtsil.

Septembris 2015 abiellusid Usher ja tema manager Grace Miguel. Koos oldi aastast 2009 ning kihluti 2014 jaanuaris.

16.oktoobril 2015 tuli läbi digiplatvormi TIDAL avaldamisele Usher uus lugu “Chains” (featuring Nas & Bibi Bourelly). 17.novembril 2015 avaldas Usher loo “Miracles“, mis on peateemaks tulevas muuvis “Black Knight Decoded“. Muusikavideot loole “Chains” (featuring Nas & Bibi Bourelly) esitles ta Vevos 2.veebruaril.

9.juunil 2016 esitles Usher Tidalis oma uut lugu “No Limit” (feat. Young Thug) ning 10.juunil tuli müügile digisingel “Crash“.

7.septembril 2016 sai Usher oma tähe Hollywoodi kuulsuste alleel.

16.septembril 2016 ilmus laulja kaheksas stuudioalbum “Hard II Love”, millel kõlab 15 lugu. Plaadi viienda singli “Rivals” (featuring Future) muusikavideo esilinastus Vevos 30.augustil.

Usher osales 16.detsembril 2016 ilmunud Chris Brown digisinglil “Party” koos räppariga Gucci Mane.

12.oktoobril 2018 andis Usher välja üheksanda stuudioalbumi "A". 8-loolise Atlanta teemalise plaadi produtseeris Zaytoven.

10.septembril 2019 avaldas Usher singli "LaLaLa" koos Lõuna-Aafrika produtsendiga Black Coffee.

Usher osales 4.oktoobril ilmunud Summer Walker albumi loos "Come Thru".

19.novembril esitles Usher uut lugu "Don’t Waste My Time” featuring Ella Mai. Muusikavideo tuli välja 25.märtsil 2020.

Usher, Ludacris ja Lil Jon tegid seda jälle. Legendaarne trio, kes üllatanud meid hittidega “Yeah!” ja “Lovers And Friends”, avaldasid 10.aprillil 2020 uue loo “SexBeat”.

16.juunil tuli välja Usher singel "California" featuring Tyga ning 26.juunil ilmus singel "I Cry".

10.septembril avaldas Usher singli "Bad Habits" koos videoga.

3.oktoobril tuli välja Usher uus lugu "This Day", kus kaaslaseks Kiana Ledé. Lugu on pärit Netflix jõulumuuvist "Jingle Jangle: A Christmas Journey".

Usher osales 23.oktoobril ilmunud Marshmello & Imanbek singlil "Too Much".

Usher osales 4.detsembril 2020 ilmunud Justin Bieber jõulu-EP loos "The Christmas Song (Chestnuts Roasting On An Open Fire)".

7.juunil tuli välja Justin Bieber loo "Peaches" remiks, kus kaasatud olid Ludacris, Usher ja Snoop Dogg.

Usher lõi kaasa 24.juunil 2022 ilmunud The City Girls singlil "Good Love". Muusikavideot esitleti 1.juulil.

17.märtsil 2023 avaldas Usher loo "GLU", mille videos osales Lori Harvey.

4.augustil tuli välja Usher singel "Good Good" featuring 21 Savage & Summer Walker.

16.augustil tuli Usher lagedale singliga "Boyfriend", kus kaaslaseks Keke Palmer. Muusikavideo lavastas Ricky Alvarez.

15.septembril avaldasid J Balvin, Usher ja DJ Khaled singli "Dientes".

17.novembril tuli välja Usher osalusega 2 Chainz ja Lil Wayne singel "Transparency".

1.detsembril tuli välja BTS liikme Jung Kook loo “Standing Next to You” Usher remiks.

8.detsembril ilmus singlina Usher ja H.E.R. "Risk It All" filmist "The Color Purple". 27.detsembril esitleti Dave Myers lavastatud sensuaalset muusikavideot. 2.veebruaril ilmus Usher uus singel "Ruin" featuring Pheelz.

9.veebruaril andis ta välja üheksanda albumi "Coming Home", millel kõlab 20 lugu. Kaasa löövad Burna Boy, Summer Walker, 21 Savage, Latto, The-Dream, HER, Pheelz & Jung Kook.

11.veebruaril 2024 esines Usher Las Vegases Ameerika jalgpalli liiga NFL Super Bowl poolajal 15. minutilise show'ga. Samal õhtul abiellusid Usher ja tema kahe tütre ema Jenn Goiciechea Las Vegases.

23.veebruaril tuli Usher välja singliga "Believe".

Faktid

Artistinimi: Usher
Pärisnimi: Usher Raymond IV
Sünniaeg: 14.oktoober 1978
Sünnikoht: Chattanooga, Tennessee
Tähemärk: Kaalud
Hüüdnimi: "Big Ush"
Pikkus: 175 cm
Elukaaslane: Jenn Goicoechea
Tütar: Sovereign Bo Raymond, sünd. 20.09.2020

Lemmikvärv: kollane
Lemmiklilled: orhideed
Lemmiktoit: soul food
Lemmikraamat: Conversations With God.
Lemmiklauljad: Michael Jackson, Donnie Hathoway, Marvin Gaye & Stevie Wonder.

Usheril on Harley Davidson mootorratas
Usher on mänginud filmides ja tv-seriaalides: Moesha, The Parenthood, The Faculty, She's All That, Texas Rangers, Light It Up, Disney's Gepetto.
Usheri firmamärgiks on teemantidega kaetud kaelaehe ehk 'U' medaljon. Iga uue plaadi ilmutades tehakse talle alati uus selline medaljon.

Muud huvitavat