Zorg

Pärast 5 aastat vaikust esitles Zorgi 7.juulil 2020 uut lugu "Head ööd". “Kuni üleelmise nädalani ei olnud me bändiga kokku saanud 3 aastat,” selgitab Lemo. “See lugu oli meil tegelikult mingil kujul olemas juba 2017. aastal, nüüd tuli see meelde. Joel mängis trummid uuesti, miksisime ja masterdasime – vaatame, mis saab”, rääkis Lemo.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Kaarel - kaarel_a@yahoo.com 15.08.2003 - 13:37
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 13.07.2020 - 10:58
Eesti artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Zorg tuli kokku 1999 aasta lõpus. Eesti metallisõbrad võtsid uue koosluse kiiresti ning sõbralikult omaks. Algseks stiiliks oli monotoonne ning suures osas rütmimasinale toetuv industrial-metal, praeguseks on suund muutunud “elusamaks” ning vähem determineeritud raskemuusikaks.

2001. aastal üllitas Zorg oma esimese albumi Artificial, mis pälvis metaliringkondades palju positiivset vastukaja.

Aasta hiljem sai Artificial endale järeltulija albumi XXX näol.

Lisaks omaloomingule on Zorg oma töötlusi teinud ka teiste artistide lugusid. Näiteks on nii Judas Priesti kui ka Depeche Mode’i Eesti tribuutplaadil Zorgi nägemus legendide lugudest. Samuti on Zorgi töötlus loost Jää jumalaga Mann kogumikul Kukerpillid – 30 aastaringi.

Zorgi muusikat on olnud võimalus kuulda ka Rocki ja Hard Rocki õllede reklaamikampaaniate teleklippides ning Videoplaneti raadioreklaamis.

Aasta 2003 suvel lahkus bändist laulja Tanel Rand ning tema asemel teeb häält endine B.D.Ö.-lane Lemo.

6. juunil 2005 andis ZORG välja teadaolevalt esimese LP - Singli (kauamängiv singel) maailmas. Aktiivse mängimisajaga 68 minutit ja 39 sekundit LP singel kannab nime "Activator". Vältimaks kõrvalnähte on "Activatori" kuulamine reglementeeritud LP-singlil kirjas oleva juhisega.

Zorg Activator sisaldab kümmet lugu. Lisaks 30 minutit ja 25 sekundit kestvale suurvormile "Activator" leiab LP - singlilt loo The One originaalversiooni ja The One erinevaid töötluseid, millede autoriteks on No Big Silence, DJ Critikal, Barbariz, Forgotten Sunrise ning teised. TTÜ meeskoori ja Zorgi ühisel ettekandel on CD-le raiutud lugu "Hakkame mehed minema".

Zorg on multiintelligentsi kõrgeim aste, mille puudutus muudab maailma asjad lihtsaks ja kergesti seeditavaks. Zorg valib oma sõnumi edastajaid väga hoolikalt. Zorgi eesmärk on saata universumi peale valgust. Zorgi ei ole võimalik näha vaid ainult tunnetada ja levitada. Zorgi ainsa materiaalse väljendusena on avastatud ja tuvastatud BrainBug (Ajuputukas). Zorg Activator on vahend BrainBugi aktiveerimiseks ning maailma totaalseks mõistmiseks.

2005 aasta lõpus lahkus bändist laulja Riina ning bändi tegevuses valitses 5 aastat vaikust.

06.septembril 2010 ilmutas Zorg albumi "Rooste", mida sai tasuta alla laadida nende facebookist. Veider kombinatsioon, kus reklaamimaailm kohtub inseneriteadusega ning kõigel sellel on seejuures inimlik orgaaniline mõõde. Plaadi nimilugu oli üks esimesi uusi lugusid, mis valmis aastal 2003 koos uue laulja Lemoga.Toona veel inglise keeles.

2011 aasta talve lõpus kohtusid Zorg ja Eesti pikselatsiooni vaieldamatud meistrid Forkfilmist ning mõte videost "Roostele" hakkas idanema. Video valmimiseks tehti 5825 fotot ning see on ühtlasi ka Zorgi laulja Lemo bakalaureuse diplomitöö Tallinna Ülikoolis. 6.oktoobril 2011 esitleti Eesti esimest pikselatsioonitehnikas muusikavideot ehk nukufilmi, kus nukkude asemel on inimesed.

28.detsembril 2012 kõlas Tapperis kontserdil tervenisti 5 uut lugu, millest oli laivis esmakordselt. 11.jaanuaril 2013 andis Zorg ootamatu lahingu Rock Cafes.

24.mail 2013 avaldati netikogumik "Depeche Rock Covers vol.2", kus erinevatest riikidest pärit erinevad rockbändid paljastasid oma nägemuse Depeche Mode lugudest. Netikogumikul on 16 lugu pungist deathini ja blackist progeni. Industriaalimekist rääkimata. Zorg avaldas oma tõlgenduse loost "Behind The Wheel".

21.detsembril 2013 esines Zorg Tapperis Industriaali eril Black Christmas.

24.märtsil 2014 avaldati singel "AS Maa", mille kohta ütles Lemo: “See on hea näide uue plaadi mitmenäolisusest, millel leidub seikluseid igasse suunda, aga kokku klikib kogu materjal kosmiliselt hästi. “AS Maa” on “Hüperborea” ilmselt kõige popim lugu. No nii pop kui Zorg olla saab. Lugu on mõeldud sümboolse keskmise sõrmena tegelastele, kes on kaotanud reaalsustaju ja mängivad Planeedi Direktoreid”.

17.aprillil 2014 ilmus Zorg kolmas stuudioalbum "Hüperborea", mis on meloodilisem ning samas toorem kui Rooste. Plaadi materjal on salvestatud Zorg Sound Laboratory stuudios ning miksitud Indrek Palu ja Toomas Paidra poolt. Selle protsessi tulemuseks on 9 uut lugu, 1 improvisatsioon, 2 coverit ja 2 remixi. Remixid on teinud Zorgi bassimees Dr.R. Coverid on valminud tänu kahele kogumikule.

Hüperborea võib tähendada erinevaid asju. Ühelt poolt on ta Tacituse poolt mainitud piirkond, mis jääb Põhjatuulte taha, teiselt poolt jällegi müütline kõrgkultuur kuskil Uuralitest läänes. Meie lähtume sellest, et Hüperborea on see koht siin kus me 10 000 aastat elanud oleme ja mis ei välista ka teist teooriatJ. Aga ennekõike meie aastatuhendete tagune lugu, mis on meid ja meie elu vorminud selliseks nagu me seda täna näeme. “Hüperborea “on kogum hetkedest meie ümber.

18.aprillist kuni 17.maini 2014 oli Zorg koos Eesti juhtiva rap metal jõuguga Driven plaaditutvustustuuril Hüperdrive.

6.jaanuaril 2014 avaldas Zorg albumi "Hüperborea" neljanda singli "Teflon". Lemo kommenteerib uut singlit nii: "Tefloni inspireeris hulk tänaseni vastuseta jäänud küsimusi. Millal Anna Maria vangi läheb? Aga Ester ja Villu? Millal Edgar täidab oma lubaduse, mille ta pärast lindiskandaali intervjuus andis? Mis siis ikkagi sai Indreku ja Nikolai elamislubade asjast? Ja siis veel see vaene kummalise nimega poiss kes pandi välja prinditud võõraste e-mailidega tanki … ? Millal maksad memme vaeva? Isegi kui me ei saagi kunagi tõde teada, siis on hea aeg ajalt teemat meelde tuletada ja loota, et Mihklipäev saabuks, Teflon kuluks ning hapukapsas põhja kõrbeks. Eriti tore oleks see nüüd, vahetult enne uusi valimisi. Oleks ju."

Pärast 5 aastat vaikust esitles Zorgi 7.juulil 2020 uut lugu "Head ööd". “Kuni üleelmise nädalani ei olnud me bändiga kokku saanud 3 aastat,” selgitab Lemo. “See lugu oli meil tegelikult mingil kujul olemas juba 2017. aastal, nüüd tuli see meelde. Joel mängis trummid uuesti, miksisime ja masterdasime – vaatame, mis saab”, rääkis Lemo.

Faktid

Zorg on:
Lemo (Laur-Leho Kaljumets) – vokaal – 23.04.1973
Intz (Indrek Palu) – kitarr – 26.08.1972
Dr.R (Rene-Armin Rebane) – bass, taustalaul – 06.10.1971
groZmot (Toomas Paidra) – süntesaator, taustalaul – 19.04.1972
Joel (Joel Volkov) – trummid – 13.02.1972

Muud huvitavat

Seotud videod

Zorg - Rooste
Zorg - Rooste

Artist: Zorg

Lugu: Rooste

Album: Rooste

Aasta: 2011

Režissöör: Helen Paat & Marianne Ostrat