Lauris Reiniks

16.mail 2023 ilmus singel "GALERIJĀ" koos muusikavideoga. Muusika Lauris Reiniks, sõnad Lauris Reiniks ja Guntars Račs. Video lavastas Aija Strazdiņa-Ratinska. 23.mail tuli lugu välja leedu keeles - Galerijoje.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 30.01.2005 - 21:51
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 22.12.2023 - 18:17
Välismaine artist, Sooloartist, Pop

Lauris Reiniks on tuntud Läti telesaatejuht, näitleja, helilooja ja laulja, kes on eesti publiku südamed võitnud lugudega nagu "Ma jooksen", "Süda vaikselt närbub" ja "Linnamuinasjutt". Armastatud laulja Lauris Reiniks on kujutatud Läti Posti margil.

Tuntud muusikute perekonnast pärit Lauris Reiniks on tänapäeva üks kuulsamaid Läti poplauljaid. Tema lauljakarjäär algas juba viieaastaselt televisioonis. Lapse ja teismelisena oli Lauris solist pop-rock bändis AURI, mis oli moodustatud ta isa Artursi poolt. Selle bändiga sai ta esimese lavakogemuse osaledes erinevatel laste festivalidel ja võistlustel.

1998. aastal pakkus Läti Televisioon talle saatejuhi kohta uues muusikasaates, mis viis ta kokku Läti populaarse helilooja Raimonds Paulsiga, kes kutsus teda osalema mitmetes oma muusikaprojektides ja lauludes. See koostöö kestis ühe aasta, kuni Lauris mõistis, et ta saab kirjutada oma muusikat ja olla iseseisev artist. Alates aastast 2000 on Lauris avaldanud üheksa albumit, võitnud üle 20 Läti muusikaauhinna ja saavutanud märkimisväärse rahvusvahelise tuntuse kui Balti popartist.

Lauris Reiniks sai eesti publikule tuttavaks 2003. aastal, kui ta trios F.L.Y. looga "Hello From Mars" Lätit Eurovisioonil esindas. 2005. aastal kirjutas ta loo "And You Came", mida esitas Maarja-Liis Ilusaga. Riia ööklubis Grand Cabare Admiral salvestatud loo tegevustik leiab aset 30ndatel Chicago stiilis, Lauris ja Maarja mängivad lauljatest noorpaari, kelle suhe on karile jooksmas. Video autoriks Aija Strazdina.

2009.aastal valmis Lauris Reiniksil lugu "I Wish I Could Pretend", mis saavutas Iiirimaal Eurovisioonil teise koha. Lugu esitas Kristina Zaharova.

2010 suvel avaldas Lauris Reiniks oma esimese eestikeelse loo “Ma jooksen“. Laulu eestikeelsed sõnad kirjutas kirjanik ja luuletaja Leelo Tungal. “Ma jooksen“ lätikeelne versioon “Es skrienu“ saavutas samal ajal Lätis väga suure populaarsuse.

26.aprillil 2011 avaldasid Lauris Reiniks & Luisa Värk dueti “Linnamuinasjutt“. Laulu sõnade autor on Leelo Tungal, muusika autor on Lauris Reiniks. Eestikeelse dueti laulmise juures sai otsustavaks seegi, et talle meeldib muusikat teha ilusate naistega. Kui Lauris andis Luisale kuulata lätikeelset versiooni oma loost "Linnamuinasjutt", mida toona Youtubes oli vaadatud üle miljoni korra, siis ei tulnud tal Luisa vastust kaua oodata. "Ka lätikeelne versioon laulust on väga ilus ja kaasalauldav," ütleb superstaarisaatest tuntuks saanud Luisa.

Muusikavideo filmiti Eestis ja režissööriks Läti muusikavideote meister Aija Strazdina (Jump Studio). "Video tegemisel vedas meil väga ilmaga, see oli üks esimesi päevi, kui oli soe ja päikeseline ning lund ei olnud enam tänavatel. Vahepeal läks küll makk katki, millelt muusikat mängisime, aga seda asendas hiljem minu telefon," meenutab Luisa video sündi.

29.veebruaril 2011 viis Lauris kaasa Läti muusikaauhindade jagamiselt preemia "Radio Hit 2011". Läti Rahvusooperis toimunud gaalal astus ta üles hittloo ingliskeelse versiooniga “Is It You“, milles kaaslasteks kolm Baltimaade kaunitarist lauljannat Monika Ungure, Aija Andrejeva ja Luisa Värk.

14.juulil 2011 avaldas Lauris Reiniks siinsetele fännidele suunatud plaadi "Ma Jooksen". Albumil on tosinkond meeldejäävat poplaulu, teiste seas eestikeelsed raadiohitid "Ma jooksen" ja "Linnamuinasjutt". Laurise plaadil astuvad üles ka Maarja-Liis Ilus ja Luisa Värk.

18.juuli 2012 esitleti lugu pealkirjaga "Süda vaikselt närbub", mis on eestikeelne versioon Reiniksi 2002. aasta hitist "Sirds Sadeg Neparasti", mis võitis Läti kõik olulisemad muusikaauhinnad. Reiniksi väitel tuli eestikeelne versioon laulust välja kõige dramaatilisem. Lugu on tehtud ka leedu keelde.

Eestikeelsed sõnas on laulule kirjutanud Tõnu Oja ning kui Reiniks neid esimest korda nägi, tundusid need tema jaoks liiga keerulised. Loo pealkiri on nii läti, leedu kui eesti keeles peaaegu sama ja mõte on sama, sõnad on aga erinevad. Loole vändatud video on Reiniksi sõnul dramaatiline ja emotsionaalne. "Kui kaks südant teineteist armastavad, peavad nad teineteist lõpuni armastama," selgitab Lauris video lugu. "See on väga tõsine ja sügav teema, samas väga aktuaalne ja oluline."

1.detsembril 2012 avaldas Lauris Reiniks jõululaulude plaadi "Lauris Reiniks Ziemassvetkos", millel kõlab 13 lätikeelset laulu. Tervituseks eesti fännidele saatis laulja meie raadioeetrisse loo “Aisakell“.

29.märtsil 2013 avaldasid Lauris Reiniks & Luisa Värk video loole "Keerleval Kaljul", mille video võeti üles Itaalias. Muusika kirjutas Lauris ja sõnad Luisa. Originaalis valmis lugu märtsis 2009 ning Lauris esitas "Es Esmu Tev Dzīslās" koos oma õega Rūta Reinika.

20.juunil 2013 tuli ingliskeelne lugu "Can't get over you". Lugu ja video räägivad kaotusest ja depressioonis mehest, kes põgeneb linnast maale iseendaga rahu tegema ja ennast leidma. Videot filmiti kolm päeva Ida-Lätis, riigi suurima järve Rāzna ääres.

27.augustil 2013 avaldas Luisa Värk video "Palun pöördu tagasi", milles mängivad Lauris Reiniks ja Leedu lauljatar Liepa Mondekaite. See on lugu sellest, mis parast "Keerleval kaljut" juhtus. Loo muusika kirjutas Lauris ning see oli tema 2009 aasta iiri eurolaul.

20.novembril 2013 ilmus Laurise jõulu-dvd “Lauris Reiniks Ziemassvētkos”, millelt avalikkusele esitleti videot loost "Tik Balti". 10.detsembril esitles Lauris versioone "Nii valge" (EST) ja "Balti" (LIT).

Lauris viibis 2014 suvest USAs ning õppis kahes näitekoolis parimate Hollywoodi õpetajate käe all. Õpingud lõppesid 10.detsembril ning Lauris naasis kodumaale.

6.mail 2015 tuli välja Laurise uus lugu, mis avaldati taas läti, leedu ja eesti keeles ("Hommik võilille-ehmetes"). Muusikavideot, milles mängib kaasa Uku Suviste, esitles ta 18.juunil.

Lauris Reiniks järgmine singel oli taaskord salvestatud nii läti, eesti kui leedu keeles. Eestikeelseks pealkirjaks “Meid on kaks” ning singel koos videoga avaldati 5.novembril 2015.

4.augustil 2016 toimus Läti raadiojaamas Radio 2 Lauris Reiniks singli “Var jau būt” esmaesitlus. Eestikeelne versioon oli “Olla võib”.

6.novembril 2018 avaldas Lauris uue loo "Viss labi būt". Koostöös Eesti helilooja ja sõnade autori Imre Sooäärega sündis selle laulu eestikeelne versioon "Koos on hea". See on ühtlasi nimilaul Läti uues romantilises komöödias "Uusaasta takso" ("Jaungada taksometrs"). Laulu muusikavideo saadab 30. novembril Läti kinodes esilinastuvat mängufilmi. Filmi režissöör on Maris Martinson ja Lauris Reiniks mängib selles peaosa, taksojuht Andreid.

Lauris Reiniks avaldas 6.juulil 2019 suvise loo “Lendame koos” (originaalis "Izvēdināt galvu") , mille eestikeelse teksti kirjutasid Leelo Tungal ja Imre Sooäär. Muusikavideo tuli välja 12.septembril.

Valentinipäeval ehk 14.veebruaril 2020 esitles Lauris Reiniks oma uut armastuslaulu ja muusikavideot “Üle Linnutee”. See on eestikeelne versioon Laurise populaarsest lätikeelsest hitist “Es tev apmulsis”.

24.jaanuaril 2021 tuli välja Lauris Reiniks ja Luisa Rõivas ühine lugu "Sinuga" koos videoga. Viisi kirjutas Lauris ja sõnad Luisa. "Loodetavasti see laul ja video ning selle lugu inspireerivad teid, teevad teid õnnelikumaks ja tulevase aasta suhtes lootustandvamaks," kirjutas Lauris instagramis. Läti versioonis "Savējais" laulab Alise Haijima, leedu variandis "Savi" Liepa Mondeikaitė.

20.augustil ilmus Veronika Reinika ja Lauris Reiniks lasteraamat ja laulude album "Ritchie Roo korraldab kontserdi".

Lauluvõistluse "Supernova LTV 2022" õhtujuhid olid Ketija Šēnberga ja Lauris Reiniks. LTV1 telekanali otsesaate poolfinaal toimus 5.veebruaril ja finaal 12.veebruaril.

16.mail 2023 ilmus singel "GALERIJĀ" koos muusikavideoga. Muusika Lauris Reiniks, sõnad Lauris Reiniks ja Guntars Račs. Video lavastas Aija Strazdiņa-Ratinska. 23.mail tuli lugu välja leedu keeles - Galerijoje.

Faktid

Sünnipäev: 11.juuli 1979
Sünnikoht: Dobele (linn Lätis Zemgales, Bērze jõe kaldal)
Elukoht: Riia
Perekond: ema Dace, isa Arturs, õde Ruta Reinika
Keeled: läti, inglise, vene
Armastab: reisida, ratsutada, veeta aega positiivsete ja rõõmsate inimestega
Suurim eesmärk: näidata maailmale kus asub Läti
Muusikastilid: Pop, pop-rock
Plaadifirma: Microphone Records / EMI Baltics

Muud huvitavat

Seotud videod

Lauris Reiniks - Üle Linnutee
Lauris Reiniks - Üle Linnutee

Artist: Lauris Reiniks

Lugu: Üle Linnutee

Aasta: 2020

Lauris Reiniks - Lendame koos
Lauris Reiniks - Lendame koos

Artist: Lauris Reiniks

Lugu: Lendame koos

Aasta: 2019

Režissöör: Aija Strazdiņa

Lauris Reiniks - Koos on hea
Lauris Reiniks - Koos on hea

Artist: Lauris Reiniks

Lugu: Koos on hea

Aasta: 2018

Lauris Reiniks - Ma mõtlen sinu peale
Lauris Reiniks - Ma mõtlen sinu peale

Artist: Lauris Reiniks

Lugu: Ma mõtlen sinu peale

Aasta: 2017

Režissöör: Aija Strazdiņa

Lauris Reiniks - Hommik võilille-ehmetes
Lauris Reiniks - Hommik võilille-ehmetes

Artist: Lauris Reiniks

Lugu: Hommik võilille-ehmetes

Aasta: 2015

Režissöör: Aija Strazdina

Lauris Reiniks - Meid on kaks
Lauris Reiniks - Meid on kaks

Artist: Lauris Reiniks

Lugu: Meid on kaks

Aasta: 2015

Režissöör: Aija Strazdiņa

Lauris Reiniks & Luisa Värk - Keerleval Kaljul
Lauris Reiniks & Luisa Värk - Keerleval Kaljul

Artist: Lauris Reiniks & Luisa Värk

Lugu: Keerleval Kaljul

Aasta: 2013

Režissöör: Aija Strazdina

Lauris Reiniks - Süda Vaikselt Närbub
Lauris Reiniks - Süda Vaikselt Närbub

Artist: Lauris Reiniks

Lugu: Süda Vaikselt Närbub

Aasta: 2012

Režissöör: Aija Strazdina

Lauris Reiniks & Luisa Värk - Linnamuinasjutt
Lauris Reiniks & Luisa Värk - Linnamuinasjutt

Artist: Lauris Reiniks & Luisa Värk

Lugu: Linnamuinasjutt

Aasta: 2011

Režissöör: Aija Strazdina

Lauris Reiniks - Ma jooksen
Lauris Reiniks - Ma jooksen

Artist: Lauris Reiniks

Lugu: Ma jooksen

Aasta: 2010

Režissöör: Aija Strazdina