Herald

19.veebruaril 2024 oli Herald erikülaliseks klubis Helitehas Udo Dirkschneider ja U.D.O. kontserdil. Heraldi vokalist Sven Varkel ütles, et Heraldil on suur au soojendada sellist hevilegendi. "Kogu Heraldi punt on üles kasvanud Accepti ja hiljem U.D.O. surematute hittide saatel, need on meie DNA-s," lausus Varkel "Herald sobib üritusele stiiliselt nagu hevirusikas silmaauku ja me kütame publiku kuumaks korraliku hitiparaadiga, et fännid pärast meid lavale tuleva U.D.O. ajal ennast ära ei nikastaks".
Jutu autor ja esmane lisaja:
Magnus - magnus@allstarz.ee 07.04.2004 - 10:40
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 20.02.2024 - 11:36
Eesti artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Herald on Eesti ainus stiilipuhas heavy-metal-bänd, mis on tegutsenud juba rohkem kui 12 aastat. Nende kaasakiskuvad kontserdid, osav instrumendikäsitlus ning kaasa mõtlema innustav sõnum on edukalt köitnud nii nooremate kaelakangutajate kui ka vanemate heviveteranide tähelepanu. Herald on andud kokku pea sadakond kontserti nii Eestis kui välismaal. Bändi põhisõnum on prohvetlik, kattes teemasid sellest maailmast teispoolsuseni - väeti inimene Looduse ürgse jõu vastu.

Herald sündis 2000. aastal, kui Egert Vandel ja tollane bassimees Mart Veski asutasid siis veel nimetu bändi. Kindel oli vaid muusikaline suund – heavy metal. Oktoobris 2000 ühines bändiga Ranno “Rajakas” Rajalaane trummidel ning nimeks võeti Herald. 2001. aasta kevadsuvel ühines bändiga laulja Mart Kalvet, kelle hääl ja lavaline olek said bändi kaubamärkideks tulevasteks aastateks. Heraldi esimene avalik etteaste toimus 2001. aasta augustis. Detsembris 2001 muutus bänd viieliikmeliseks, kui liitus kitarrist Tauno Nava. 2002. aastal avaldati kuue looga promo-EP “Heavy Metal Wakes The Beast“.

Esimene kauamängiv “Heavy Metal Wakes The Beast“ tuli 2005. aasta veebruaris. Plaadil kõlas 10 ingliskeelset lugu ja see koondas endasse 2002. aastal välja antud samanimelise promoplaadi lood ning neli uuemat lugu aastast 2005. Plaat on läinud Eesti metaliajalukku faktiga, et see anti esmalt välja Hiinas AreaDeath Productionsi poolt. 2006. aastal andis Herald välja 6 looga EP “Hevilihas/Heavy Metal Rules”. Lugude muusika oli kirjutanud Egert Vandel, sõnad Mart Kalvet. Samal aastal jäi bändi tegevus mõneks ajaks soiku.

Mart Kalvet asus laulma 2005. aasta novembrist eestikeelset doom metalit viljelevasse bändi Taak. Inglise filoloogi haridusega Kalvet tegeleb ka ingliskeelse ulmekirjanduse tõlkimisega eesti keelde. Laulutekste on Kalvet kirjutanud väga erinevatele esitajatele (näiteks Tanel Padarile, ansamblitele Tharaphita, August Hunt jt.). 2009. aasta kevadel ühines Heraldiga bändi Taak basskitarrist Ott “Otipowitch” Oras.

Heraldi uueks lauljaks sai 2009 kevadel Viljandist pärit Sven Varkel, kelle esinejanimi on Aksel (ka Aksel Sclerose). Ta on 2004. aastal lõpetanud TPÜ reklaami ja meedia erialal. 2007. aastal ilmus Varkelilt sooloplaat "Ära valeta!", millel ta laulab ja mängib enamikku pille ise, samuti on tema poolt viis ja sõnad.

Koos Sveniga sai Herald uue hingamise ja sellest tulvas värsket energiat. 4.juunil 2009 anti Hard Rock Laagris ülimalt edukas kontsert uue koosseisuga ning kava sisaldas juba uusi lugusid. Bänd salvestas uuesti 2006. aasta loo “Kõrbesurm”.

27.aprillil 2010 alustas Herald Music Works stuudios koos helirežissööri ja produtsendi Arne Holmiga tööd oma teise kauamängiva kallal. Samal ajal toimusid jälle muudatused kooseisus – trummide taha asus Jaan Liinat bändist Kantor Voy ning basskitarri hakkas mängima Mart Veski. Herald töötas albumi kallal kevade, kogu suve ning tüki sügisestki ning raske töö kandis vilja.

5.augustil 2010 ilmus Heraldil esimene uue albumi singel “Tuline teras“. Lugu on raskekoeline, jõuline, kuid samas meloodiline heavy-metal hümn, mis tõstab ihukarvad püsti ka kõige tuimemal kuulajal ning jääb veel mitmekski päevaks pea sisse kajama.

13.oktoobril 2010 tuli Heraldi teine singel “Anna tulla“, mis oli kaverversioon Eesti 80ndate hevibändi Varaan omaaegsest hitist. Salvestusel tegid kaasa ka loo autor, legendaarne Tamur Marjasoo ning Varaani vokalist Eero Valdna.

1.detsembril 2010 ilmus Heraldil album “Gaia”. Albumil oli 12 lugu, mille autoriteks põhiliselt Egert Vandel, Tauno Nava ja Sven Varkel. Album oli vana loominguga võrreldes dünaamilisem ja mitmekesisem. Bänd oli samas jäänud truuks oma juurtele ning fännidele ja nii oli muusikaline suund endiselt väikese thrashi- ja rocki-touch'iga heavy-metal. Osad lood olid veel 2006. aasta EP perioodist (Kõrbesurm, Tormiratsanikud, Hevilihas), samas kui teised täiesti uued (Tuline teras, Veele, veele!). Samuti oli lüürika seekord vaid eestikeelne. Albumi esitluskontserdid toimusid 3.detsembril Tallinnas, klubis Tapper ning 11.detsembril Tartus, klubis Rock & Roll Hell.

“Gaia” ilmumisest alates on asjad ülesmäge läinud. Bänd on andnud palju kontserte, sh väga edukad esinemised festivalidel Rock Ramp (2010) ja Hard Rock Laager (2011).

2011 aasta sügisel asus bänd tööle oma esimese muusikavideo “Amanita” kallal, mis ilmus 3.detsembril. See sürrealistlik lühifilm, milles peaosa müstilisel mutantseenel, sai eetriaega rahvuskanalites ETV ja ETV2. Video kunstilised juhid olid Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia tudengid Adeele Sepp ja Marika Palm, operaatoriks Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakooli magistrand Madis Reimund ning video produtseeris Sven Varkel.

31.märtsil 2012 jätkas Herald traditsiooni ning astus üles Eesti suurimal showcase-festivalil Tallinn Music Weekil Tapperis.

16.mail 2012 esines klubis Rock Cafe USA kitarrivirtuoos Zakk Wylde oma bändiga Black Label Society, kelle kontserdi avaesinejaks oli Herald.

8.detsembril 2012 tuli kontserdil Rockstarsis ettekandele täiesti uus lugu “Hõbe ja kuld”.

15.oktoobril 2013 esineti klubis Tapper, kus lavale astus Mart Veski asemel uus bassimees Meelis Endla. Seni viimane kontsert Heavy Metal Wakes The Beast oli 23.novembril 2013 klubis Woodstock/Rockstars.

Herald esines 15.märtsil 2014 Tallinnas Rock Cafés Radio Mania 12. sünnipäeval.

Bänd sulgus stuudioseinte vahele 2014. aasta sügisel ning loobus igasugusest kontserttegevusest. Pärast pikka posimist, nõidumist ja nikerdamist nägi 4.juunil 2015 ilmavalgust esimene singel albumi nimilooga “Masin”. Lugu “Masin” on erakordne, sest selle salvestamisel kaasas Herald esmakordselt vabatahtlikke ja fänne, kes said kaasa vile- ja marssijate kooris ehk Põrgubrigaadi Segakooris nagu bänd seda nimetab. Singli temaatika on sünge, kuid päevakajaline, käsitledes julma maailma masinavärgi pahupoolt.

Herald naases stuudiopimedusest avalikkuse ette 6.juunil klubis Tapper, kus esineti koos maailmakuulsa Iron Maideni ex-solisti Blaze Bayley’ga.

Heraldi kolmas täispikk album "Masin" ilmus 4.juulil 2015 ning on saadaval Nailboardi netipoest. Uuel albumil on 12 eriilmelist lugu, millest üks on esmakordselt Heraldi ajaloos mängitud mitte elektri-, vaid akustiliste kitarridega. Samuti kõlab selles loos eksootiline pill didžeriduu. Albumi rajad võttis bänd oma Besat ja Attic stuudiotes üles ise. Albumi miksis ja masterdas Kristo Kotkas Sinusoid stuudios. Plaadikujunduse lõi kunstnik Kaspar Tamsalu ning albumi vahelehe kujundas-küljendas legendaarne Kristjan Luiga. Varasema loominguga võrreldes mõnevõrra küpsema ning mitmekesisema albumiga tähistab bänd ühtlasi oma 15. tegutsemisaastat.

Heraldit sai näha 4.juulil Vana-Vigalas raskerockifestivalil Hard Rock Laager.

21.augustil toimus plaadiesitluskontsert koostöös motoklubiga MC Madallend nende peakorteris Ülase tänaval Tallinnas.

8.oktoobril Rock Cafes toimunud legendaarse USA heavy-bändi W.A.S.P. kontserdil küttis publikul nahad kuumaks kodumaine Herald.

Eesti Muusikaauhinnad 2016 parima metal-albumi auhinna võitnud ansambel Herald esines 16.veebruaril 2016 ETV Terevisioonis lugudega "Masin" ja "Meister".

Herald tähistas oma 16. sünnipäeva akustilise kontserdiga ja koos fännidega 1.aprillil 2016 Kalamajas, Telliskivis asuvas gluteenivabas peopesas Kivi Paber Käärid.

Herald esitles 11.novembril 2016 duubel-LP-d “Masin” intiimsema kontsertiga peomajas Kivi Paber Käärid. Ühtlasi ilmutas bänd video lõkkeõhtu-variandi legendaarsele loole “Heavy Metal Wakes The Beast”.

11.mail 2017 soojendabs Herald Inglismaa legendaarse heavy-metali vokalisti Blaze Bayley kontserti Tallinna klubis Tapper.

13.detsembril 2017 tuli välja video loole "Meister", mis räägib Meistrist, kes oma viimsele teekonnale asudes annab teda järgivatele Jüngritele edasi nii oma teadmised kui ka suured sussid, mida täita. "Meistri" video planeerimine algas 2016. aastal, kuid võteteni jõuti alles 2017. aasta kevadel. Algselt peaosa mängima pidanud Arvo Kukumägi lahkumise tõttu lükkusid võtted edasi ning uuesti võeti videotegu ette sügisel. Seekord saadi peaosa täitmiseks nõusse teleekraanidelt Hambahaldjana tuntud ning filmis "November" kuulsust kogunud Heino Kalm. Jüngritena löövad kaasa erinevas vanuses mehed, kellest osa on juba Heraldi videote püsistatistid, lüües varasemalt kaasa videos "Amanita".

Herald esitles "Meister" videot suurel ekraanil 15.detsembril klubis Rockstars, kus andis lisaks täispika kontserdi ja fännidel oli võimalik tutvuda video osatäitjatega.

20.aprill tõi maavalla 10231ndal aastal Tallinnasse ugri-metali öö, kui klubis Factory astusid üles Metsatöll, Taak ja Herald. 21.juulil esineb Herald Tartu Lauluväljakul Lõuna-Eesti rockifestivalil – ROCK IN TARTU.

HERALD müristas Tunnel Vision Tour 2018 novembris, kaaslasteks Tampere bänd Crimson Day ja Mad Road Eestist.

Herald avaldas 13.mail 2020 loo “Hüsteerium”, mis sündis ansambli solisti Sven Varkeli peas mullu, mistõttu on selle sisulised kokkulangevused koroonaviiruse ning eriolukorra meeleoludega lihtsalt prohvetlikud juhused.

23.septembril sai Herald valmis video singlile “Kurat”. Klubis Barbar filmitud alkoholismi salvava video peaosas oli vanameister Heino Kalm, kes on tuntud mängufilmist “November”. Režissöörid: Egert Vandel ja Sven Varkel. Operaator: Tarvo Tammeoks @ Tammeoks Media. Monteerija: Taavi "Taff" Aavik.

1.oktoobril ilmunud neljanda albumiga “Kurat” jätkas Herald kindlakäeliselt klassikalise hevimetalli radadel. Kõik lood on eestikeelsed, uuendustest niipalju, et efektina kasutatakse päris sireeni ja plaadil kõlab muidu ainult analooginstrumente kasutava bändi ajaloos esimest korda ka süntesaator. Kokku on albumil kümme lugu ja kestust nelikümmend minutit. Albumi "Kurat" esitluskontserdid olid 2.oktoobril Kinomaja Bar & Stage’is ning 3.oktoobril rokiklubis Rock & Roll.

13.novembril esines Herald lugudega "Kurat" ja "Seilame!" ETV Terevisioonis.

Sven Varkel üllitas 20.mail 2021 soolosingli “Rutiin”, mis käsitleb autori sõnul elu mõtet: “Püüdes vastata ühiskonna, lähedaste, aga ka iseenda poolt seatud kõrgetele ootustele, rabame me ennast järjekindlalt haigeks või lausa surnuks, ja seda eriti mitte millegi nimel.” Loo video kohta ütleb Varkel, et tal oli väga üldine nägemus “peast telekastis”. “Ülejäänud režii panid kokku Tarvo Tammeoks ja Priit Lahi. Võtete ajal sain aimu, et video tuleb eriline, aga tervikpilti mul polnud. Lõpptulemust nähes olin väga üllatunud, meeldivalt,” kiidab ta efektset tulemust. Loo ingliskeelse versiooni “Routine” sõnade autoriks on kohalike klubikaakide hirm ja hinnatud õpetaja Aleksandr Popov.

11.detsembril 2021 toimus Barbari Amfiteatris raskemuusikafestival "Winter Feast", kus astusid üles punk-rock legendid THE BELKA, Eesti parima hevikahuri HERALD ning AC/DC & METALLICA tribute bändid COVERAGE & PATAREI!

15.augustil 2022 avaldas Herald uue loo “Varju tume pool”, mis viib kuulaja meie kirevast ja stressirohkest keerulisest maailmast lihtsasse, kõigest kahemõõtmelisse varjuderiiki, kus valitsevad vaikus ja kurbus. Kord sinna sattunud - jäävad siiajäänutele vaid otsingud ning igatsus. Teos on muusikaliselt Heraldi sirgjoonelisemast loomingust pisut eristuv, olles oma ülesehituselt kolmeosaline ja pigem veidi ballaadilik, aga evides siiski ka teravamaid nurki. Akseli kirjutatud lugu kasvatab pinget ja ükskord prahvatab vimm, mis kogunend salaja … et siis jälle vaikusesse sumbuda. Sellel salvestusel lööb kaasa arhailise meestelaulu ansambel Lüü-Türr, kes tähistab 20.augustil oma X juubelit koos Heraldiga Aruküla lauluväljakul antava kontserdiga.

Herald esines 30.juunil Vana-Vigalas festivalil Hard Rock Laager.

19.veebruaril 2024 oli Herald erikülaliseks klubis Helitehas Udo Dirkschneider ja U.D.O. kontserdil. Heraldi vokalist Sven Varkel ütles, et Heraldil on suur au soojendada sellist hevilegendi. "Kogu Heraldi punt on üles kasvanud Accepti ja hiljem U.D.O. surematute hittide saatel, need on meie DNA-s," lausus Varkel "Herald sobib üritusele stiiliselt nagu hevirusikas silmaauku ja me kütame publiku kuumaks korraliku hitiparaadiga, et fännid pärast meid lavale tuleva U.D.O. ajal ennast ära ei nikastaks".

Faktid

Liikmed: (nimi/tegevus bändis/sünniaeg)
Sven "Aksel" Varkel – laul alates 2009 - 20.04.1976
Egert Vandel – kitarr alates 2000 - 26.03.1982
Tauno Nava – kitarr alates 2001 - 25.02.1975
Jaan Liinat – löökriistad alates 2010 - 28.05.1977
Meelis Endla – basskitarr alates 2013 - 30.01.1976

Lahkunud:
Mart Veski – basskitarr - 21.01.1981
Ott “Otipowitch” Oras – basskitarr - 22.10.1975
Ranno “Rajakas” Rajalaane – trummid - 02.08.1978
Mart Kalvet – laul – 06.11.1975

Muud huvitavat

Seotud videod

Sven Varkel - Rutiin
Sven Varkel - Rutiin

Artist: Sven Varkel

Lugu: Rutiin

Aasta: 2021

Herald - Kurat
Herald - Kurat

Artist: Herald

Lugu: Kurat

Album: Kurat

Aasta: 2020

Herald - Meister
Herald - Meister

Artist: Herald

Lugu: Meister

Album: Masin

Aasta: 2017

Herald - Amanita
Herald - Amanita

Artist: Herald

Lugu: Amanita

Album: Gaia

Aasta: 2011

Režissöör: Adeele Sepp ja Marika Palm