Neon Fir

31.oktoobril andis plaadifirma Backstage Records välja Eesti progepop-ansambli Neon Firi uue lühialbumi "Buffering". Laulja Eeva Trei loodab, et kuigi lühialbum on valminud ebakindlust ja lootusetust täis ajal, ei kanna lood endas vaid musta masendust. "Eesmärk oli oma mõtteid protsessida ja jõuda kuskile uude, paremasse kohta," ütles Trei.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Liisa - lustakas_27@hotmail.com 18.03.2005 - 15:07
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 01.11.2023 - 13:57
Eesti artist, Ansambel, Pop

Progepopi ansambel Neon Fir on viie noore eklektiline kõlamaailm, mis sai alguse 2019. aastal eesmärgiga painutada senikuuldud popmuusika piire. Kollektiiv näeb oma loomingut kui äärmiselt kirjut maalingut. Neon Fir koosseisu kuuluvad laulja ja sõnade autor Eeva Trei, Miina Adermann klahvidel ja taustavokaalidel, Kaarel Raud kitarril, Paul-Gunnar Loorand bassil ja Harald Soosalu trummidel.

Otsa-kooli kasvandikest koosnev kollektiiv on avaldanud iseseisvalt neli singlit, millest esimeseks oli 2020. aastal "Momentum" ja viieosalise "Living Room Live" sessiooni, mis salvestati 11.juulil 2020. Kriitikute seas kiidusõnu teeninud ja Neon Fir kohalikul muusikamaastikul sisse juhatanud singlid olid popimaiguline "Overthoughts" ja post-pungilik "Happy Hour". Neljas singel oli 21.mail 2021 avaldatud "Allure". Bändi singlid on teeninud eetriaega nii kohalikes kui välismaa raadiokanalites ja playlistides ning nad valiti 2021. aasta Trad.fest!’i ja Tudengijazzi programmidesse.

3.detsembril 2021 avaldas eklektiline 80-ndate sündipopi elemente pea peale pöörav Neon Fir omanimelise üheksa looga debüütalbumi. Tasakesi õrritatud ja pikisilmi oodatud kauamängiv jätkab looklemist mööda ansambli poolt juba tutvustatud mitmetahulise, detailiderohke ja uneleva uuekooli popmuusika rada.

Enamik albumist valmis ansambli teekonnal algusest kaasa sammunud produtsendi Hyrr Innokent Vainola pehme puute all. "Neon Fir muusika on kindlasti midagi sellist, mis ei jäta külmaks. See kas meeldib sulle väga või ei meeldi absoluutselt ja see asjaolu tõestab, et nad on loonud midagi unikaalset. Nad on üsna julgelt ette võtnud pop- ja progemuusika joonised, need täielikult omistanud ja seejärel need põlema läitnud, et luua mälestustest uus, ühise katuse all olev detailplaneering," rääkis Vainola.

Muusik Robert Linna kirjeldab albumit järgnevalt: "Pealtnäha 80-ndate neoonpatšokkidega pintsakusse riietatud, kitsa, veidi lõdvaks lastud lipsuga, kuid nõiduslikult kaasahaarav muusika viib mind kuulajana kohta, kus ma pole enne käinud. See langeb mulle peale nagu unenäoline loor, kus ma võin ennast täielikult ära unustada, samas kristallselgel veel pehmes tuules purjetada ning iga horisondi taga ootab mind mingisugune ootamatu üllatus."

Neon Fir debüütalbum ilmus 3.detsembril digitaalselt kõikidel voogedastuskanalitel ja retro-meeleolusid austades kassetil. Plaadikunsti ja kujunduse sule taga on geniaalne Paulina Belik. Märtsis 2022 jõudis see plaadipoodidesse ka vinüüli kujul. Neon Fir esitles albumit 9.detsembril Uues Laines.

27.jaanuaril 2022 linastus Youtube's Neon Fir esimene täispikk (11 minutit) dokumentaalfilmi! Avalikkus sai lõpuks vastused küsimustele, mis puudutasid ansambli ohtrat poleemikat tekitanud 9. detsembri plaadiesitluskontserti.

29.aprillil esines Neon Fir Jazzkaare raames Fotografiskas ning 6.mail esines Neon Fir Tallinn Music Week kavas Võnge Festivali laval.

5.augustil esines Neon Fir Intsikurmu festivalil.

Tallinna hipstermussi skeene peol 10.septembril klubis Uus Laine esinesid Alfa Collective, Ouu, Neon Fir ja Kenors.

28.juunil 2023 esines Neon Fir Backstage Records üritusel Proloog Fotografiskas.

Neon Fir avaldas 5.juulil laulu "Here We Are", mis on esiksingliks peagi ilmuvalt lühialbumilt. "Here We Are" on Neon Firi ühislooming, mille miksinud Karl-Eric Alert ning masterdanud Jörgen Hermaste. Värske looming peegeldab bändi soovi laadida end, seedida ümber toimuvat ning leevendada helgemate tulevikuvärvidega nii isiklikke torme kui ka muret laiemas ilmas toimuva vastu.

Neon Fir esitles oma esimest täispikka muusikavideot loole “Here We Are” suursuguse peoga 30.augustil plaadipoes Terminal Records & Bar. “Here We Are” on Neon Fir’i lugu sõprusest ja seiklustest keerulistel aegadel. Kuna progepop enam rahakotti kopsakana ei hoia, on bänd otsustanud finantseerida uut loomepuhangut läbi fiktiiv-pitsaäri. Režissöör Urmas Saluga on valminud aus ja ilustamata pilguheit bändi esmastest sammudest ärimaailmas. Kontserdil esitati avaldamata lugusid nende peagi ilmuvalt lühialbumilt.

31.oktoobril andis plaadifirma Backstage Records välja Eesti progepop-ansambli Neon Firi uue lühialbumi "Buffering". Laulja Eeva Trei loodab, et kuigi lühialbum on valminud ebakindlust ja lootusetust täis ajal, ei kanna lood endas vaid musta masendust. "Eesmärk oli oma mõtteid protsessida ja jõuda kuskile uude, paremasse kohta," ütles Trei.

Faktid

Neon Fir koosseisu kuuluvad:
Eeva-Liisa Trei (s.1998) - laulja ja sõnade autor
Miina Adermann - klahvidel ja taustavokaalidel
Kaarel Eno Raud (s.1997) - kitarril
Paul-Gunnar Loorand (s. 08.07.1991) - bassil
Harald Soosalu (s. 11.01.1996) - trummidel

Muud huvitavat

Seotud videod

Neon Fir - Here We Are
Neon Fir - Here We Are

Artist: Neon Fir

Lugu: Here We Are

Aasta: 2023