Hanna-Liina Võsa

Hanna-Liina Võsa mängib peaosa 9.veebruaril rahvusooperis Estonia esietendunud John Kanderi muusikalis "Kabaree", mille lavastas AnnaKarin Hirdwall.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Helina - helina@allstarz.ee 17.07.2005 - 15:14
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 15.02.2024 - 09:40
Eesti artist, Sooloartist, Jazz

Hanna-Liina Võsa on eesti laulja ja näitleja, kes lisaks muusikalidele on esinenud solistina nii XXIV Üldlaulupeol kui ka IX Koolinoorte Laulupeol.

Hanna-Liina Võsa alustas laulmist 3-aastaselt Ave Kumpase laulustuudios ning osales ETV laulukarussellil. Esimesed ülesastumised solistina olid Aarne Saluveeri ETV tütarlastekoori ridades, millega esineti paljudes Euroopa maades ja kaugemalgi. Koor osales mitmetes ETV lavastuslikes lastesaadetes. Hanna-Liina on lõpetanud Viimsi muusikakooli ja teinud aktiivselt kaasa Viimsi kooliteatris, olles peaosaline muusikalides "Helisev muusika" (Liesl, Maria), "Mary Poppins" (nimiosa) ja "Oklahoma!" (Laurie Williams).

1997. aastal oli ta publiku lemmik ETV noorte lauljate võistlusel "Kaks takti ette". Samal aastal osales ta konkursil Eurolaul kui esitati koos Pearu Paulusega Ivar Must ja Leelo Tungal laulu "Liiga noor, et armuda". Esimesteks rollideks professionaalse teatri laval olid Tuptimi osa muusikalis "Kuningas ja mina" (Tallinna linnahall, 1998) ning Audrey muusikalis "Väike õuduste pood" (Eesti Draamateater, 2001). Koos Ivo Linnaga oldi solistideks Politseiorkestri 2000 aasta filmimuusikaplaadil "Siin me oleme", kus kõlas 15 kaunimat laulu Eesti filmidest. Samuti oli ta solistiks samal aastal ilmunud Kalle Erm muusikaga albumil "Taevane põrgu".

Hanna-Liina Võsa on lõpetanud Viimsi Keskkooli aastal 1999 ning jätkas seejärel 17-aastaselt õpinguid New Yorgis mainekas Ameerika Muusikali- ja Draamaakadeemias (AMDA), mille lõpetas muusikaliartisti kvalifikatsiooniga 2001. Ta on tunnustatud muusikalilaulja nii Eestis kui USA-s, kus ta valiti enam kui 1000 kandidaadi seast naispeaosalise Sandy rolli Jim Jacobsi muusikalis "Grease". Selles rollis esines ta muusikali USA-turnee jooksul aastatel 2002-2004 49 osariigi suuremates linnades, lisaks Torontos, Vancouveris, Singapuris, Macaos, andes kokku üle 600 etenduse.

Ta on osalenud Helsingi Linnateatris lavastatud muusikalis "Hairspray" (Penny). Veel kuuluvad tema USAs mängitud muusikalirollide hulka Lori Beth (Williamsi "Happy Days"), Serra (Lai "Angels") ja Anne (Hermani "La Cage aux Folles").

Võsa on ka laulnud mitmetel galaetendustel, sealhulgas Vanemuise teatri muusikalikontserdil "Memory" ja James Bondi filmide muusika galal. Mujal maailmas on ta soolokontserdi andnud Jaapani Laputa Rahvusvahelisel Animatsiooni Festivalil ning kahel aastal esinenud solistina ÜRO rahvusorganisatsiooni "Millennium Earth Day" ja "National Day" pidustustel New Yorgis. Veel on Võsa osalenud muusikalides "Hüljatud" (Cosette), "Hull sinu järele!" (Polly), "West Side'i lugu" (Maria) ning "Fantoom" (Christine).

Hanna-Liina Võsa mängis USA telekanalil näidatavas NBC sarjas "Seaduse nimel: seksuaalkuritegude uurimisüksus" ("Law and Order: Special Victims Unit"). 5.mail 2010 näidatud osas pealkirjaga "Ace" mängis Hanna-Liina Bulgaariast illegaalselt USAsse toodud rasedat neidu, kes kavatseb oma vastsündinu maha müüa.

Kevadel 2009 tegi Hanna-Liina rollidebüüdi Rahvusooper Estonia laval, olles Eliza osas muusikalis "Minu veetlev leedi". 2010 aastal alustas ta Vanemuises peaosas Mariana muusikaliklassikas "Helisev muusika". Nuku- ja noorsooteatris 2011 aastal etendunud Eesti algupärane muusikal "Libahunt" oli lauljatari jaoks nii muusikalises kui ka lavastuslikus mõttes põnev väljakutse. Laulude ja laulusõnade autor Jaagup Kreem ütles, et koostöö laabus neil suurepäraselt. Jaagup Kreem lisas, et kui päriselus on Hanna-Liina malbe ja armas, siis Marina osas avas ta end hoopis uuest küljest ning tegi väga hea rolli. 25.novembril 2011 esietendus Vanemuise suures majas muusikal "Mary Poppins", milles Hanna-Liina peaosa mängib.

Hanna-Liina Võsal on ilmunud 2 sooloplaati, neist esimene "Premiere" (Mojo Club, 2004) tuli koostöös XXI Sajandi Orkestriga, kellega esitati 12 lugu tuntumatest või talle endale armsamatest muusikalidest.

Kuus aastat hiljem ilmus teine sooloalbum, mille loomisel sai Hanna-Liina inspiratsiooni muinasjutuliselt lumerohkest talvest. 11-looline album "Pimedas on valge" (Callierpe Music, 2010) valmis koostöös keelpillikvartetiga Prezioso ja jazztrioga Marti Tärni juhatamisel. Marti Tärn oli mees, kelle tõttu Hanna-Liina Võsa jättis New Yorgi säravad tuled, et tunda elust rõõmu. Plaadil kõlas valik kõigile tuntud talve ja jõululaule ning ka kodumaist originaalloomingut, näiteks just plaadi nimilugu oli laulja enda sulest. Erikülalistena lõid kaasa Jaan Tätte ning Arno Tamm ansamblist Paabel.

10.mail 2013 esietendus Kumus muusikaline monolavastus "Viimane monogaamlane", mis oli rahvusvaheliselt tunnustatud noorte muusikute Hanna-Liina Võsa ning Kristjan Randalu esimene ühisprojekt. Mõlemale oli see esimene kogemus kirjutada muusikat teatrilavastusele, libreto sündis Kristiina Ehini ja Hanna-Liina Võsa ühistöös, kasutades Ehini 2011. aastal ilmunud luule- ja proosateost "Viimane monogaamlane". Etenduse tõi lavale uus loomeinimesi ühendav kooslus Kamber ning ettekandes osalesid noortest muusikutest koosnev keelpillikvartett Prezioso ja Kristjan Randalu klaveril. Ainsa näitlejana oli laval Hanna-Liina Võsa, mängides armastust ja tõde mõista üritavat naist.

Lauljatar Hanna-Liina Võsa ütles, et on juba aastaid küsinud endalt, mida ta tegelikult teha tahab ning seetõttu lavastas ka monotüki "Viimane monogaamlane". "Väga palju on tekkinud mõte, et ma tahan luua mingit uut rolli, mida pole varem olemas olnud. Teha seda enda pealt ja ise," selgitas ta. Seetõttu püüab lauljatar ka suurtest muusikalirollidest eemale tõmbuda: "Jah, mul on hästi läinud ja mul on vedanud, et olen saanud neid teha, aga see roll on olnud ikkagi kellegi teise valik. Mulle meeldib ise otsustada. "

2013 aastal osales ta koos Mart Sanderiga Bel-Etage Swingorkestri albumil "Valgre ja sõbrad: Raskete aegade laulud". 2013 detsembris toimusid Hanna-Liina Võsa, Jarek Kasari ja ETV Lastekoori ühised kontserdid, kus neid saatis kitarrist Marek Talts. Koos Jarekiga esitati laulud "Väikese tüdrukuna" ja "Lumi".

Muusikalirollidest olid jätkuvalt kavas "Helisev Muusika" (Maria), "Mary Poppins" (Mary Poppins) Vanemuise teatris ja "Mees La Manchast" (Aldonza/Dulcinea) ja "Minu Veetlev Leedi" Rahvusooper Estonias. 14.jaanuaril 2014 esietendus Rahvusooper Estonias Mart Sanderi lavastatud Pįl Įbrahįmi operett "Savoy ball", milles Hanna-Liina mängib Daisy osa.

17.jaanuaril 2014 jõudis Eesti kinodesse Walt Disney stuudio täispikk animafilm "Lumekuninganna ja igavene talv" ("Frozen"). Lumekuninganna Elsa häälena kõlas Hanna-Liina Võsa, kellele oli see roll suurepäraseks võimaluseks mängida tegelaskuju, keda filmi originaalversioonis kehastab tema suur eeskuju, Broadway staar Idina Menzel.

14. veebruaril tutvustas Hanna-Liina Võsa Rahvusoooper Estonia Talveaias albumit "Särav vaikus", mis koondab möödunud kevadel esietendunud muusikalise monolavastuse "Viimane Monogaamlane" lummavad meloodiad. Plaadil kõlavate lugude tekstide autor on Kristiina Ehin, muusika loojateks Hanna-Liina Võsa ise ning pianist ja helilooja Kristjan Randalu.

17.veebruarist müügile jõudnud "Särav vaikus" on erinevate kunstivaldkondade noorema põlvkonna esindajaid ühendava Kambri esimene album. Salvestuse helirežissöör on Tanel Klesment, plaadi on kujundanud Martin Rästa.

4.oktoobril 2014 esietendus Vanemuise suures majas Andrew Lloyd Webberi "Ooperifantoom", kus lööb kaasa ka Hanna-Liina Võsa.

Hanna-Liina Võsal on peaosa mängida Rahvusooperi "Tsirkusprintsessis“. Esietendus toimus 3.jaanuaril 2015.

1.juunil 2015 ilmus muusikute triolt Hanna-Liina Võsa, Marek Talts ja Marti Tärn lastelaulude plaat "Miki merehädas”, mis on mõnusaks kuulamiseks nii lastele kui ka lapsevanematele, sest plaadil kõlavad krutskeid täis laulud, mis annavad ideid uuteks põnevateks mängudeks, aga ka rahulikud unelaulud, mis aitavad puhata, kui päeva mängud on saanud mängitud.

""Miki merehädas” plaat on pühendatud minu esimese lauluõpetaja Ave Kumpase austuseks ja paljude laululaste, sealhulgas minu teleema, Eve Viilupi, mälestuseks,” sõnab Võsa. Lisaks Hanna-Liinale laulavad plaadil ka Märt Avandi, Liisi Koikson ja Klara Mägi. Esitluskontserdid toimuvad juunis üle Eesti.

Pirita kloostri varemetes 11. korda peetud Birgitta festivali lõpuetenduse "Passion of Broadway" 15.augusti galakontserdi solistid olid Hanna-Liina Võsa, Koit Toome ning õed Marion Melnik ja Angelika Klas-Fagerlund.

1.septembril 2016 avas uksed Tallinna vanalinnas Hanna-Liina Võsa muusikalikool, millega täitus lauljatari unistus õpetada lapsi.

Hanna-Liina Võsa sai septembris 2016 poja Otto emaks. Lapse isa on elukaaslane Christer Saaliste.

14.juunil 2019 esietendus Hanna-Liina Võsa muusikalikooli eestvedamisel tuliuus koguperemuusikal “Uksed”, mille autoriteks on Jaagup Kreem ja Tiit Kikas ning lavastajaks Tanel Saar.

H.-L. Võsa, H. H. Põlda, Eesti Sinfonietta ja Joel Remmel Trio esinesid 25.-28. detsembril 2019 suuremate linnade kontserdisaalides. Kuulsime muusikalide parimaid palu, jõululaule, tundelisi ballaade.

Maarja-Liis Ilus, Hanna-Liina Võsa & Noorkuu ühised Jõulukontserdid toimusid: 13.12 Laitse Graniitvilla, 16.12 Pärnu Kontserdimaja, 17.12 Tartu Vanemuise Kontserdimaja, 21.12 Tallinna Kaarli kirik.

Tallinna Merepäevade 2022 programmi ametlik avamine toimus 26.augustil Lennusadamas, kus publiku ette astusid Eesti filmidest pärit muusikat esitama Ivo Linna ja Hanna-Liina Võsa koos Tallinna Politseiorkestriga.

Hanna-Liina Võsa mängib peaosa 9.veebruaril rahvusooperis Estonia esietendunud John Kanderi muusikalis "Kabaree", mille lavastas AnnaKarin Hirdwall.

Faktid

Sünninimi: Hanna-Liina Võõsa
Sünniaeg: 5.aprillil 1981
Pikkus: 161cm
Pere: poeg Otto (2016), elukaaslane ja lapse isa Christer Saaliste

Prezioso String Quartet:
Hanna-Liis Nahkur – I viiul – 07.juuli 1982
Mari-Katrina Suss – II viiul – 04.jaanuar 1984
Helena Altmanis (Kiik) – vioola – 18.jaanuar 1979
Andreas Lend – tšello – 14.oktoober 1983

Kristjan Randalu - pianist - 27. augustil 1978

Muud huvitavat