Mylene Farmer

Mylene Farmer osales 19.märtsil 2021 ilmunud Sting'i duettide albumil loos "Stolen Car". Singlina ilmus lugu 2015 aastal.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Helina - helina@allstarz.ee 07.08.2005 - 12:47
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 19.03.2021 - 06:56
Välismaine artist, Sooloartist, Electronic & Dance

Mylene Farmer on oma enam kui 45 miljoni müüdud plaadiga läbi aegade edukaim prantsuse laulja. Tema tuntuimad laulud on “Desenchantee”, “Pourvu qu’elles soient douces”, “Sans contrefacon”, “Libertine”, “C’est une belle journee”, “Rever” ja “Fuck them all”. Laulja sündis 12.septembril 1961 Montrealis ja teda iseloomustab romantiline ja sensuaalne lüürika, mida kirjutab ta ise, saades paljuski inspiratsiooni 19. sajandi kirjandusest ja sofistlikust meloodiast. Selline, pisut erootiline olemus on olnud lauljanna kaubamärgiks läbi tema karjääri.

Aastal 1984 kohtas ta Laurent Boutonnat, noort filmieriala tudengit, kui ta vastas kuulutusele, kus otsiti osatäitjat ühte lühifilmi, mille kallal Laurent töötas. Farmer ja Boutonnat sõbrunesid ja moodustasid loomingulise tandemi, kirjutades ja produtseerides muusikat koos. Boutonnat on paljude Mylene videote edasiviiv jõud. Just suure osa Farmeri kuulsusest ja edust saab omistada tema viimistletud ja teatraalsetele videotele, mis meenutavad pigem lühifilme. Just Boutonnat ja noor laulukirjutaja Jerome Dahan kirjutasid Mylene esimese hiti “Maman a tort”, singli, mis kohe peale ilmumist 1984 aasta märtsis tõusis Prantsusmaa edetabelite tippu. Mylene esimest albumit “Cendres de Lune“, mis saabus müügile 1986. aasta jaanuaris, saatis üüratu edu, müües üle 1 miljoni koopia. Plaadi kolmas singel "Libertine" viis Mylene kuulsuse tippu üle Euroopa. Neljanda singli "Tristana" autoriks oli Mylene Farmer ise.

1988 aastal alustasid Boutonnat ja Farmer teise albumi “Ainsi soit je“ tegemist. Selles albumis oli sama sünge ja erootiline atmosfäär, nagu lauljanna eelnevas töös. Lood olid inspireeritud Mylene lemmikautorite nagu prantsuse romantiline poeet Baudelaire ja Ameerika õuduskirjanik Edgar Allan Poe loomingust. Kohe pärast ilmumist tõusis album prantsuse edetabelite tippu, müües vapustavalt 1,8 miljonit koopiat. Singlit “Pourvu qu’elles soient douces” osteti 1988 detsembris iga päev 10 tuhat koopiat ning loo videoga pälvis Mylene kodumaal muusikaauhinna “Victoires de la musique”. Järgnes kaheksakümne kontserdiga Prantsusmaa tuur, millest valmis live-album “En concert“.

Aastakümne möödumisel oli Mylene Farmer Prantsusmaal suurim superstaar. Oma kolmanda albumi, “L’Autre“ ja singliga “Desenchantee” saigi ta 1991 aastal ikooniks. “Desenchantee” on prantsuse pop-muusika fenomen, seda on märgitud kui aegade tähtsaimat laulu, mis on Prantsusmaalt välja lastud. Laul läks ajalukku kui üle maailma enim müüdud prantsuse singel. 2 miljonit müünud plaadilt ei jäänud see muidugi ainsaks singliks ning videoga loole "Que mon coeur lache" võitis ta taas prantsuse muusikaauhinna.

Järgnesid keerulised ajad Mylene elus ja karjääris ning ta suundus Ameerikasse. Californias viibides, hakkas Farmer kirjutama oma neljandat stuudioalbumit “Anamorphosee“, mis sai väga ameerikalik, chick-rock heliga. Plaat müüs ometi hästi ning seda ühe miljoni tänu singlitele "XXL" ja"California". Taas algas kontsertuur ning 1997 aastal valmis live-album “ Live a Bercy“.

7.aprillil 1999 ilmus Mylene Farmeri viies stuudioalbum "Innamoramento", mis tähendab itaalia keeli armumist. Esiksingel "L'Ame-stram-gram" oli futuristlik kiire tempoga elektrooniline laul erootilise lüürikaga, mida saatis hiina-teemaline video, kus Farmer sooritab enesetapu, et päästa oma kaksikõde. Teise singli "Je te rends ton Amuur“ video põhjustas suure vaidluse oma pühaduseteotusega ning mõisteti hukka Katoliku Kiriku poolt. Järgmised singlid "Souviens-toi du jour", "Optimistique-moi" ja "Innamoramento" kindlustasid aga püsiva edu. 1999 aasta lõpus alanud Mylenium Tour kestel andis Farmer 42 kontserti kui tuuritas Prantsusmaal, Belgias, Sveitsis ja Venemaal ning avaldas oma kolmanda kontsertalbumi koos singliga "Dessine-moi un mouton".

Prantsuse diskomuusikas on alati olnud üks särav täht, kes jõuab just oma keeles lauldes maailma areenile. Üheks selliseks säravaimaks täheks on kindlasti olnud Mylene Farmer, kes peale 15 aasta kestnud edukat karjääri otsustas koos muusikameistriga Laurent Boutonnat leida oma lugudele uue noore esitaja. Selleks nooreks täheks leiti Korsika saarelt pärit 15-aastane Alizee Jacotey ning esimeseks looks valiti "Moi... Lolita". Peale pikki lauluproove ja stuudiotööd leidsid loo autorid noore lauljatari neile sobiva olevat ning nii algaski Alizee suur karjäär ning hämmastava läbilöögi sooritas ilmunud singel “Moi.. Lolita” Prantsusmaal, müües 1,5 miljonit eksemplari! Farmer seisis Alizee albumite “Gourmandises“ (2000) ja “Mes Courants Electriques“ (2003) taga.

2001 aastal avalikustas IFOP Mylene kui aasta enim teeniva prantsuse meelelahutaja. 2001. aasta lõpus tuli müügile Farmeri esimene suurimate hittide kogumik “Les Mots“, mille tiitellugu ja juhtsingel oli duett laulja Seal'iga. Uued lood plaadil olid veel “C’est une belle journee” ja “Pardonne-moi”. Kogumikplaat oli Prantsusmaal enim müünud album aastatel 2001 ja 2002.

Mylene Farmer kuues album “Avant que l'ombre“ ilmus aprillis 2005 ning müüs üle kolme miljoni koopia. Singliteks olid "Fuck Them All", "Q.I", "Redonne-moi", "L'amour n'est rien" ja "Peut-etre toi". Jaanuaris 2006 andis Mylene Pariisis 13 kontserti, millest valmis tema esimene dvd “ Avant que l'ombre... a Bercy“. Farmer lindistas singli Mobyga, "Slipping Away (Crier la vie)", mis tuli müügile
2006. aasta septembris. Sellest sai tema neljas singel, mis oli edetabelites esimesel kohal.

Farmeri seitsmes stuudioalbum oli elektrooniline “Point de Suture“, mis ilmus 20.augustil 2008. Albumi juhtsingel “Degeneration“ tuli müügile 19.juunil ning oli Mylene viies #1 hitt edetabelites. Albumil kõlas taas duett Moby'ga – "Looking for my name". Järgnesid singlid "Appelle mon numero", "Si j'avais au moins...", "C'est dans l'air" ja "Sextonik" – kõik tõusid edetabelis esimesele kohale. See oli esimene kord, kui kõik Mylene ühe albumi singlid Prantsusmaal edetabelis esimesele kohale jõudsid. Farmeri väljamüüdud kontserttuur algas 2. mail 2009 Nices ja lõppes 19. septembril Brüsselis. Lavakujunduse autoriks oli arhitekt Mark Fisher. Erinevalt 2006. aasta tuurist, oli Farmeril seekord transporditav lava. Tema 2009. aasta tuurist valmis kontsertalbum “N°5 on Tour“.

6.detsembril 2010 avaldas lauljatar oma kaheksanda stuudioalbumi “Bleu Noir“. Esimest korda tegi ta koostööd kellegi teisega peale Laurent Boutonnat. Kui laulusõnad kirjutas ta nagu alati ise, siis muusika eest hoolitsesid Moby, Archive ja RedOne. Prantsusmaa #1 singlid olid "Oui mais... non" ning 2011 aastal "Bleu Noir" ja "Lonely Lisa". Plaat jäi siiski mujal maailmas suurema tähelepanuta ning on müünud tänaseks 600 tuhat koopiat. 13.detsembril 2011 andis Mylene Farmer välja 17-loolise kogumiku “Best Of 2001-2011", mille singliks oli uus lugu "Du temps".

3.detsembril 2012 ilmus Mylene uus album “Monkey Me“, millel kõlab 12 lugu. Singliks oli 18.oktoobril 2012 "A l'ombre".

Plaadi teine singel "Je te dis tout” jõudis prantsuse raadiotesse 28.jaanuaril 2013. Muusikavideo autoriks on François Hanss.

2.septembril 2013 tuli Prantsuse raadiotes mängimisle singel “Monkey Me”. Videot esitleti 3.oktoobril VEVOs.

“Timeless 2013“ tuur toimus 7.septembrist kuni 6.detsembrini ning viies riigis antakse 39 kontserti. 9.detsembril tuli tuurist duubelplaat "Timeless 2013", millel kõlas 18 lugu. Singlina ilmus 4.detsembril "Diabolique mon ange".

28.augustil 2015 ilmus singel "Stolen Car", kus lööb kaasa inglise rokkar Sting. Lugu oli kaks korda Prantsuse #1 ning sellele aitas kaasa sensuaalne video.

6.novembril 2015 tuli Mylène Farmer 11-looline kümnes stuudioalbum “Interstellaires”. Teine digisingel “Insondables” tuli müügile 28.oktoobril.

Albumi kolmas singel oli “City of Love“, mille kaasautoriteks Martin Kierszenbaum ja Matthew Koma. 20.detsembril esitleti Pascal Laugier lavastatud temaatilist videot.

19.jaanuaril 2018 tuli välja järgmise plaadi singel "Rolling Stone".

22.juunil tulid ühise looga "N'oublie pas" välja Mylene Farmer ja 4.juulil Eestis esinenud ameeriklanna LP. 25.juunil avaldatud muusikavideo autoriks oli Laurent Boutonnat.

Mylene Farmer uus album "Desobeissance" tuli välja 27.septembril ning sisaldab 12 lugu.

Mylene Farmer osales 19.märtsil 2021 ilmunud Sting'i duettide albumil loos "Stolen Car". Singlina ilmus lugu 2015 aastal.

Faktid

Sünninimi: Marie Helene Gauthier
Sündinud: 12.september 1961 Kanadas
Pikkus: 166cm

Muud huvitavat