James Blunt

James Blunt naasis publiku ette värske albumiga “Who We Used To Be” 27.oktoobril. Albumilt leiab ka 2.augustil avaldatud tempoka singli “Beside You”. Loo produtseeris Manchesterist pärit kollektiiv The Six, kes on varasemalt teinud koostööd artistidega nagu Clean Bandit, Marshmello ja James Arthur. “See on mõnus suvehümn ja veidike nagu pidu, tähistamaks seda, et olete lõpuks ometi koos selle kaaslasega, keda olete kogu oma elu otsinud,” räägib uue singli taustast James Blunt. Uue kauamängiva 10 loo kirjutamisel tegi artist koostööd mitmete produtsentidega, kelle hulgas Jonny Coffer, Red Triangle, Jack & Coke, Steve Robson. Kolmas singel "The Girl That Never Was" tuli välja 4.oktoobril.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 20.08.2005 - 08:26
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 27.10.2023 - 08:17
Välismaine artist, Sooloartist, Pop

Juulis ja augustis 2005 võidutses UK-s nii albumite kui singlite edetabelites James Blunt. Veel viis aastat tagasi Kosovo rahuvalvajana töötanud James Blunti debüütalbumi tegemisel inspiratsioonist puudu ei olnud. Pristina öödel tinistas toona 22-aastane laule kirjutav Blunt kitarriga ja kompanjonide üritusest teda vaigistada ei tulnud midagi välja. “No Bravery” ja ”Cry” on kaks lugu, mis seal veedetud ajal sündinud. Kuigi 2004 aastal South by Southwesti ürituselgi esinenud James on uustulnuk, kõlab ta oma inglihäälega nagu aastakümneid muusikat teinud Elton John. Mõlemil on ka sama mänedzer, kes on Jamesi “You’re Beautifuli” võrrelnud Johni ”Your Songiga”. ”Back To Bedlam” albumi produtseerinud Tom Rothrock võrdleb Jamesi oma varasemate artistide Becki ja Elliott Smithiga.

James Blunt on sündinud 22.veebruaril aastal 1974 Inglismaal Wiltshire’is ning ta isa oli samuti Briti Armee kolonel. 90-ndatel teenis ta rahuvalvajana ent noormehe huvi muusika kirjutamise vastu oli niivõrd tõsine, et 2002 aastal loobus ta armees teenimisest ja alustas leivateenimist püsimuusikuna. Oma looga "No Bravery" suutis ta ära võluda Custard Recordsi bossi ja tuntud laulude kirjutaja Linda Perry, kes ajas talle välja plaadilepingu Atlantic Recordsiga. Koos plaadi produtsendiga Tom Rothrock lennati USA-sse Los Angelesi stuudiotesse lindistama ning 11.oktoobril 2004 ilmus album ”Back To Bedlam”. Plaadil kõlavad kümme laulu on tõeliselt hingelised ja romantilised ja kõnelevad armastuse ja sõprade kaotusest.

Ometi ei toonud avasingel ”High”, mis ilmus 18.oktoobril 2004, edetabelites edu. Blunt alustas esinemisi kontsertidel ja teles ning reklaamis nii ka armeed kuni võitis kuulajate südamed oma siirate esitlustega. 07.märtsil 2005 ilmus järgmise singlina ”Wisemen”, mis platseerus juba UK edetabelites kohale #44. Tundes publiku huvi tõusu jõuti loogilise jätkuna suvises romantikas kolmanda singliga "You’re Beautiful" (ilmus 30.mai 2005) hoobilt edetabeli #1-eks ning singli edu oli võrratu. Viis nädalat püsis kaunis ballaad esikohal ning vedas samale positsioonile ka 13.juunil 2005 uues kuues ilmunud albumi. James Blunt purustas sellega omanäolise rekordi, olles artist kelle singel ja album on olnud esikohal viis nädalat järjest. Varem oli sellise eduni jõudnud 1995 aastal UK edetabelites vaid Celine Dion. Lõpuks suutis album püsida edetabelis #1 kohal üheksa nädalat.

James Blunt ja plaadifirma alustasid nüüd võidukäiku üle maailma ning augusti lõpus tuli album välja üle Euroopa ja 03.oktoobril 2005 anti uuesti välja singlina ka ”High”. Ameerikas, kuhu James kontserte andma sõitis oktoobri lõpus, ilmus tema album 11.oktoobril.

Kuigi laulja oli sügiseks UK 2005 aasta edukaima singli autor ja müünud oma albumit 1,5 miljonit, on ta lausunud ajakirjale Sun, et pole seni tasuks saanud sentigi raha. James lausus, et on purupaljas, tal pole ei autot ega korterit ning mees elab tänini hotellides ja liikleb mootorrattaga. Samas väidab ta, et rahal polegi tema elus määravat rolli, sest on harjunud elama sularahata juba aastaid.

19.detsembril 2005 tuli singlina "Goodbye My Lover", mis on albumi hingestatuim ja emotsionaalseim lugu. Autoriteks James ja Starbek, produtsent Tom Rothrock (varem Badly Drawn Boy) ning video valmis Los Angeleses Sam Brown juhtimisel, kusjuures naisosa mängis The O.C näitlejanna Mischa Barton.

Album "Back To Bedlam" võitis 2005 aasta UK #1 heliplaadi tiitli, müües kokku 2.37 miljonit koopiat ja seljatades Coldplay ning Robbie Williamsi. Samuti oli mees edukas USA turul, kus tal õnnestus saada kuldplaat ehk 500 tuhat müüginumbrid täis. Album oli samuti pikka aega esimene ka Austraalias.

13.veebruaril 2006 ilmus dvd "Chasing Time - The Bedlam Sessions", millel Iirimaal filmitud kontsert ning BBC's ülesvõetud singlite salvestised. Lisaks oma lugudele kõlasid veel kaks kaverit - Pixies' 'Where Is My Mind' ning Crowded House's 'Fall At Your Feet'.

15.veebruaril 2006 toimunud Brit Awardsi auhindade jagamisel võitis James Blunt kahes kategoorias: aasta parim popesineja ja aasta parim meesartist.

02.märtsil 2006 tõusis singel 'You're Beautiful' #1 hitiks USA singliedetabelis ning sellega sai Jamesist legendaarne inglise artist kes sellise tembuga hakkama saanud peale pikka vahet, mil 1997 aastal viimati Sir Elton John singel 'Candle in the Wind'/ 'Something in the Way You Look Tonight' sellise edu saavutas.

13.märtsil 2006 anti Uk-s uuenenud singlina välja "'Wise Men". Jamesi esikalbum oli aga maiks 2006 müünud üle maailma juba 9 miljonit ning Saksamaal tuli 12.mail 2006 albumi eduks völja maxi-singlina "Goodbye My Lover", mille videos lõi taas kaasa näitlejatar Mischa Barton.

08.augustil 2006 andis Atlantic Records välja James Blunt dvd "Chasing Time: The Bedlam Sessions", millel 2005 aasta 08.novembril BBC stuudios ülesvõetud esinemine. Blunt esitas oma kõik hitid ja kaveri Pixies' loost "Where Is My Mind." Lisaks olid dvd-l tema kõik videod, lavatagused intervjuud ning kaks dokumentatsiooni.

31.augustil 2006 toimunud MTV Video Music Awardsil võitis James parima meeslaulja video tiitli videoga "You're Beautiful". 15.novembril 2006 Londonis jagatud maailmamuusika auhindadel kuulus James BLunt pagasissse parima uue artisti auhind. Laulja ostis vaikuse ja rahu nautimiseks omale mäe koos vana majaga Hispaanias ning seal kavatseb ta järgmise plaadi lood valmis kirjutada, elades koos koduloomadega. Ibizal asuva 150 aastat vana luksusvilla eest käis ta välja 1,7 miljonit inglise naela.

Albumi lindistused algasid jaanuaris 2007 Los Angelesis ja produtsendiks oli taas Tom Rothrock. Plaadi nimeks sai "All The Lost Souls" ning see ilmus 17.septembril 2007. Esimese singlina lasti turule "1973" ja seda juba 24.augustil, lisaks väärivad äramärkimist veel lood ''I Really Want You'', ''Same Mistake" ja ''Annie''. Esimesel müüginädalal võidutses album nii UK-s, Austraalias, Kanadas kui ka paljudes Euroopa riikidees. Plaadi teise singli "Same Mistake" video esilinastus novembri algul.

Oktoobriks 2008 oli album "All The Lost Souls" müünud üle maailma juba üle 5 miljoni ning Blunt jätkas kontserttuuriga. 21.märtsil 2008 valmistuti aga järgmise singli ja plaadi ühe kõrghetke "Carry You Home" väljaandmiseks. Video autoriks oli seekord Jake Nava. Viimase loona tuli "I Really Want You" singel müügile 04.augustil 2008.

07.novembril 2008 tuli seni avaldamata loost "Love Love Love" uus singel ning 14.novembril 2008 ilmus special edition albumist "All The Lost Souls." Lisaks uuele singliloole kuulis siin lisalugudena veel "Primavera in anticipio", millel kaasa löömas Laura Pausini ning kaverid "Cuz I Love You," "Young Folks" ja "Breakfast in America".

15.veebruaril 2009 esines James Blunt unustamatu kontserdiga Tallinnas Saku Suurhallis.

03.aprillil 2009 eilinastus video loole "Primavera In Anticipo (It's My Song)", milles nägime esmakordselt Blunti laulmas teise artisti videos. Õnnelikuks naiseks oli ei keegi muu kui Laura Pausini.

29.juunil 2010 andis Blunt ajaloolise kontserdi 150 fänni ees Boeing 767 pardal. Sellega püstitati maailmarekord kuna lennuk oli kontserdi hetkel 12,8km kõrgusel.

08.novembril 2010 ilmus kolmas album "Some Kind of Trouble", millel kümme lugu. Plaat lindistati vahemikus jaanuar kuni august 2010 Blunt'i privaatstuudios Los Angeles. Blunt uue albumi lood olid varasematest hoopis optimistlikumad, sest ta väsis kirjutamast laule enesehaletsuslikel motiividel. Plaadi esimene singel "Stay The Night" ilmus UK-s 25.oktoobril 2010, teiseks singliks oli jaanuaris 2011 "So Far Gone" ja aprillis tuli kolmas singel "I'll Be Your Man".

Miljonite lemmik esines Eestis 29. septembril 2011 Nokia Kontserdimajas kuhu müüdi vaid 1950 piletit.

Märtsis 2012 andis Atlantic Records välja James Blunt loost "Superstar"remiksi itaallastest triolt Daddy’s Groove.

Peale maailmaturnee lõppemist rääkis laulja: "See oli esimene suvi üle seitsme aasta, kui ma tõeliselt puhata ja elu nautida sain. "Meil oli Sofiaga väga lõbus - veetsime sõpradega mu jahi peal aega ning pidutsesime."

18 miljonit albumit müünud laulja oli oktoobrist 2012 taastegev Conway Recording Studios muusika salvestamisega. Plaadi produtsendiks Tom Rothrock ning Blunt kirjeldas muusikat kui tagasiminekut oma varasema stiili juurde.

James Blunt neljas stuudioalbum "Moon Landing" ilmus 18.oktoobril 2013, produtsendiks Tom Rothrock. 11-loolise plaadi esimene singel "Bonfire Heart" tuli 7.oktoobril ning selle videot esitleti 28.augustil. Teiseks singliks oli “Satellites”.

8.novembril 2013 esitleti Youtube'is videot loole “Blue on Blue”, mis ilmub singlina detsembris. 20.novembril avaldas Blunt uudise neljandast singlist “Heart to Heart” ning muusikavideo avaldas ta oma Youtube kanalil 17.detsembril 2013.

9.aprillil 2014 esitles laulja singli “Postcards” muusikavideot.

James Blunt ja Sofia Wellesley abiellusid septembris 2014 pisikeses kabelis Mallorca saarel.

31.oktoobril 2014 tuli müügile albumi “Moon Landing” uus versioon “Apollo Edition”, mis sisaldab viit uut lugu. Singli “When I Find Love Again” video avaldati 14.oktoobril.

Laulja viienda stuudioplaadi “The Afterlove” avaldas Atlantic Records 24.märtsil ning sellel kõlab 10 lugu. 27.jaanuaril 2017 tuli välja promosingel "Love Me Better" ning selle muusikavideo 2.veebruaril. Promolugu “Time of Our Lives” avaldati 16.veebruaril ning 10.märtsil tuli välja loo “Bartender” muusikavideo.

18.mail esitles laulja oma Youtube kanalil “Don’t Give Me Those Eyes” videot. James Blunt laulis 19.mail ilmunud Robin Schulz uuel singlil “OK”.

10.augustil 2017 tuli välja "Courtney's Song" Simon Dymond lavastatud muusikavideo ning 17.augustil "Someone Singing Along" video.

19.mail 2018 esines muusik kolmandat korda Eestis, seekord Nordea kontserdimajas. Ta laulis Lost Frequencies 27.aprillil ilmunud singlil "Melody".

Blunti vokaalid kõlasid Alle Farben 29.märtsil 2019 ilmunud singlil "Walk Away".

29.augustil andis James Blunt singliga "Cold" aimu 25.oktoobril ilmunud 11-loolselt kuuendalt albumilt "Once Upon A Mind". Plaat valmis koos produtsentidega Steve Robson, Jimmy Hogarth ja TMS. 4.oktoobril tuli singel "Champions" ja 11.oktoobril tuli singel "I Told You". Järgmisena avaldas ta 18.oktoobril loo "Monsters".

Pärast väikest flirti elektroonilise muusikaga oma eelmisel plaadil, on ta tagasi juurte juures, kirjutades klassikalisi laule, mis toidavad hinge ja puudutavad südant. Läbi terve albumi võib tunda õhkumas soojust ning tundelist isikupära. Laulja tunnistab, et tegu on tema kõige sügavalt isiklikuma albumiga peale viisteist aastat tagasi ilmunud debüütplaati “Back to Bedlam”, millelt pärineb ka Blunti ülemaailmselt kuulsaks teinud pala “You're Beautiful”.

15.jaanuaril 2020 esitles James Blunt loo "Monsters" muusikavideot. Ta esineb 4.juunil Alexela Kontserdimajas albumi “Once Upon A Mind” esitlusturnee raames.

James Blunt avaldas 5.veebruaril oma järgmise singlina üllatuslikult uue kantriliku versiooni laulust "Halfway", millel teeb kaasa kantripop duo Ward Thomas.

17.aprillil avaldas James Blunt "The Greatest" muusikavideo, mille tulu läks Maailma Tervishoiuorganisatsioonile.

James Blunt andis 19.novembril välja albumi “The Stars Beneath My Feet (2004-2021)” oma karjääri parimate lugudega. 30-looline album ilmus tähistamaks 17 imelist aastat kestnud karjääri, mille jooksul on Blunt müünud enam kui 23 miljonit albumit ja avaldanud mitmeid armastatud lugusid, sealhulgas superhiti “You’re Beautiful”, viinud koju kaks mainekat auhinda nii Brit Awards kui ka Ivor Novello Awards galadelt. Tuntud singlite seast leidis albumilt ka neli uut lugu (“Love Under Pressure”, “Unstoppable”, “Adrenaline” ja “I Came For Love”) ning neli eksklusiivset etteaste salvestust maailma eri paikadest. 10.septembril ilmus esimene singel "Love Under Pressure" ning 12.novembril “Unstoppable”.

4.veebruaril 2022 avaldas James Blunt loo "Adrenaline" muusikavideo. Ekstreemsustest kubiseva video lavastas Moon.

2.juunil 2022 esines James Blunt Alexela Kontserdimajas, külastades Eestit neljandat korda. Briti muusik saabus Tallinnasse albumi “The Stars Beneath My Feet (2004-2021)” esitlusturnee raames.

James Blunt laulis 14.aprillil 2023 ilmunud James Carter & Ofenbach singlil "Can't Forget You". 30.juunil tulid loost välja VIP remiksid.

James Blunt naasis publiku ette värske albumiga “Who We Used To Be” 27.oktoobril. Albumilt leiab ka 2.augustil avaldatud tempoka singli “Beside You”. Loo produtseeris Manchesterist pärit kollektiiv The Six, kes on varasemalt teinud koostööd artistidega nagu Clean Bandit, Marshmello ja James Arthur. “See on mõnus suvehümn ja veidike nagu pidu, tähistamaks seda, et olete lõpuks ometi koos selle kaaslasega, keda olete kogu oma elu otsinud,” räägib uue singli taustast James Blunt. Uue kauamängiva 10 loo kirjutamisel tegi artist koostööd mitmete produtsentidega, kelle hulgas Jonny Coffer, Red Triangle, Jack & Coke, Steve Robson. Kolmas singel "The Girl That Never Was" tuli välja 4.oktoobril.

Faktid

Pärisnimi: James Hillier Blount
Sünniaeg: 22.veebruar 1974
Sünnikoht: Tidworth, Wiltshire, UK
Pikkus: 173 cm

Saateansambel:
klahvpillidel Paul Beard
Kitarril Ben Castle
basskitarril Malcolm Moore
trummidel Karl Brazil

Muud huvitavat