Kruuv

6.novembril tuli välja Kruuv uus lugu "Oige ja vasemba". Video võttis üles Juss Saska Ravila Karjakastellis kui õpetaja Jaanika Liiu eestvedamisel tantsis tantsuansambel Sõleke põhikooli ll rühm. 10.novembril avaldatud video jaoks mõtles koreograafia Ene Jakobson.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Magnus - magnus@allstarz.ee 24.08.2005 - 22:30
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 10.11.2023 - 20:37
Eesti artist, Ansambel, Pop

Kruuv on 2007. aastal loodud ansambel, kes viljeleb eestikeelset kerget rokkmuusikat. Alustati gruuviliku metal-muusika viljelemisega ja neljast noormehest koosnevas bändis mängisid Heiki Luts, Silver Solnask ning vennad Allan ja Valmar Kasuk. Õige pea jõuti akustilise rock’ini.

2007 kevadel võideti parima Tallinna Ülikooli bändi tiitel ning 17.aprillil 2007 osaleti Rock Cafes tudengibändide festivalil "Peda Folk".

Aprillis 2009 pälviti "Tartu Tudengilaul 2009" tiitel kui toona Tallinna ja Tartu ülikoolide noormehed võlusid Tartu publiku ja napsasid tudengilaulu tiitli maheda vokaali, trompeti ja tudengipoisiliku sõnumiga. Tudengipoiste laulud olid inspireeritud tudengineidudest: "Olen kohanud neide, kes koovad võrke, olen kohanud neide, kes koovad kampsuneid." Bänd sai auhinnaks IS Music Teami 10 000 kroonise kinkekaardi. Parima häälinstrumendi ehk heade vokaalsete võimete eest sai auhinna Allan Kasuk.

Ansabli muusika on heasoovlik, rõõmsameelne ja tantsuline. Laulud on enamasti kahehäälsed, eestikeelsed ning lõbusa sõnumiga. Lisavärvina kõlab lugudes vahel ka törtsuke ska-likku trompetit. Stiililisel maastikul võib tunda elemente rokist, folgist, bluusist ja popist. Ansambli Kruuv liikmed on omavahel kõik head sõbrad - see väljendub nii muusikas kui ka bändi omavahelises heas koostöös.

2009 aastal kõlas Kruuvi singel "Kaera-Jaan" menu-kogumikul "Elmari Tantsuõhtu 14". 12.veebruaril 2010 avaldati sõbrapäevaks muusikavideo "Sõprade laul". Operaatoriks oli Krista Maajärv ning video panid kokku Heiki ja Allan. Bändi oli lisandunud kontrabassil Villem Rootalu.

Kruuv avaldas oma debüütplaadi "Muusika muutub" 2010 aasta oktoobris. Album sai kriitikutelt ja fännidelt hea vasutukaja. Eesti Päevalehe plaadiarvustuses kirjutati: "Viis päikesepoissi – Allan, Heiki, Silver, Valmar ja Villem – mängivad nii positiivse vibratsiooniga musa, et neid võiks pidada šamaanideks." Plaadilt leiab 12 lugu, nende hulgas "Kaera-Jaan", "Las nad koovad", "See on õige" jt. 12-leheküljelise kauni raamatu, mis asub plaadi vahel, kujundas Grete Siim ja fotod pildistas Maido Hollo. Oma esimest plaati esitleti Tallinnas 6.oktoobril teatris Von Krahl ja Tartus 9.oktoobril Genialistide Klubis.

2011. aasta suvel valmis muusikavideo "Tantsida on hea". Kuna Kruuvile meeldib luua tantsulist ja rõõmsat meeleolu, kaasati videosse lõbus tantsugrupp Kagu Kabujalakõsõ. Video lavastas Krista Maajärv. Kruuvi videod valmivad Heiki Lutsu firmas Frost FX, mis meisterdab filmide ja reklaamide efekte. Hiiglasliku Ansipi ja Haloneni vihane ning verine madin 2011 aastavahetuse saates "Tujurikkuja" võis küll kesta vaid viis minutit, kuid klipile järgnenud vastukaja kõlas nädalaid.

2012 novembris tuli ansambel välja oma teise plaadiga "Lihtsalt Jee", millelt leiab 13 õnnelikku laulu. Kogu plaat oli salvestatud Kruuvi enda poolt nii suvel kui ka talvel, külmas ja kuumas, Tallinnas, Tartus ning Paides, püüdes heliridadele kinni vaimud, näkineiud ja kuninga hinged kõigist kolmest linnast. Plaadi kauni kujunduse on joonistanud Grete Siim ning bändi foto autoriks on Tauno Ööbik. Plaadiesitluskontsert võeti Tartus täissaali poolt suurepäraselt vastu.

Lisaks esitleti novembris ka bändi uut muusikavideot loole "Suvelaul", milles lustib taas tantsugrupp Kagu Kabujalakõsõ. Video filmiti Prangli saarel 27. ja 28.juunil 2012, režissöör Krista Maajärv.

8.novembril 2013 avaldati uus singel "Armastus".

13.veebruaril 2014 tuli sõbrapäevaks muusikavideo "Tiigrid", mille lõi Madis Vasser. Laulu sõnade ja viisi autor oli Allan Kasuk.

5.detsembril avaldas Kruuv uue loo "Tiiu talu tütrekene", mis võistles veebruaris 2015 Eesti Laul 2015 poolfinaalis.

30.jaanuaril 2015 avaldati Kruuvi põneva tehnilise lahendusega Eesti Laulu "Tiiu talu tütrekene". Sealt leiab Tiiu tütre, kauni papist muinasjutumaailma ja 6 lõbusat päikesepoissi!

Kruuv kolmanda albumi esitluskontserdid toimusid 26.veebruaril Tartus ja 14.märtsil Tallinnas. Album on varasematest mitmekesisem ja katsub uusi piire. "Stiililises mõttes on see plaat rikkam. Meil on siin reggaet, bluesi, folki - kompame piire ja teeme enda üle nalja ka. Mõnes kohas me laulame väga julgelt ja jätame mõned vead meelega sisse, et oleks orgaanilisem," selgitas Kasuk.

Allan Kasuk lugu "Hispaania tüdruk" jõudis Eesti Laul 20 parima hulka. Eesti Laulu esimene poolfinaal on eetris järgmise aastal 13. veebruaril, teine poolfinaal 20. veebruaril ning finaal Saku Suurhallis 5. märtsil.

19.jaanuaril 2016 kuulutas portaal Pulmad.ee ansambli Kruuv rahvahääletuse võitjaks. Bänd võib oma kodulehel järgmise aasta jooksul kasutada tiitlit "Pulmad.ee Aasta Tegija 2015".

14.02.2016 postitas bänd kodulehele loo "Laimjala labajalg".

16.juunil 2016 tuli lugu "Jaanipäev", mis räägib Jaanikatest ja sellest, et tasub rõõmustada - Jaanipäev tuleb päikeseline! Lisaks põhimeestele mängivad viiulil Valju Kasuk ja mandoliinil Otto-Georg Kirsi.

20.novembril 2016 tuli Kruuvilt uus lugu "Teokarp", mille autor on Allan Kasuk. Loo trumbiks on kompliment/pickup line, mis töötab igas seltskonnas.

22.detsembril 2016 avaldas Indrek Ventmann uue jõuluhõngulise loo "Suurim kingitus". Loo autoriks on Allan Kasuk.

25.detsembril 2016 tuli välja laululooja Allan Kasuk ja Tartu artisti Janice lugu "Tsunami", mis tuletab meelde suve kuumemaid hetki, troopilisi suvereise ja parimaid mälestusi.

Eesti uus muusikakollektiiv Reporter avaldas 7.mail 2017 esimese singli "Kohviautomaat". Loo autoriteks on noor ja andekas produtsent Egert Kanep ning Allan Kasuk. Laulab Liana Kolodinskaja, kes on tuntud Paha Polly ja Maria Stuarti solistina. Nii loo autorid, kui ka laulja armastavad väga Lattet ja joovad seda päevas vähemalt tassi.

18.juunil 2017 avaldas Indrek Ventmann uue loo "Suve parim päev", mille autoriks on Allan Kasuk. "Tegemist on rõõmsameelse, kaasakiskuva ja suvise looga,“ võtab loo lühidalt kokku Indrek.

25.juunil 2017 tuli välja Allan Kasuk kirjutatud lugu "See on meie suvi". Troopilise hausi hõnguga pala esitavad Jaan Sepp ja Liana Kolodinskaja ning Reporter.

30.augustil avaldati Egert Kanep ja Allan Kasuk kirjutatud "Koolitee" noore artisti Mikk Kaasik esituses, mis saadab koolijütsid rõõmsalt uuele õppeaastale vastu.

Eesti räpigrupeering Mõigu Hirm avaldas 25.oktoobril 2017 oma esimese singli “Kalamaja IPA”. Valmis sai tehtud ka video, mis on üles filmitud Kalamajas ning kus lööb kaasa ka kohalik staarkass Kalamaja August. Loo muusika Allan Kasuk, sõnad Silver Solnask.

Kruuvilt ilmus 31.jaanuaril värske singel “Meremehe armastus”, milles saab kuulda lõõtsa, merd ja tormilist armastust. Loos teevad külalistena kaasa Kaia Oidekivi (laul) ja Juhan Uppin (lõõtspill).

Eesti Laul 2018 poolfinaalis 17.veebruaril osales Allan Kasuk, Siim Koppel ja Indrek Ventmann kirjutatud lugu “Tempel” viimase esituses. Lugu avaldati 20.detsembril.

Kas Eesti mees on raudmees? Laulukirjutaja Allan Kasuk ja produtsent Egert Kanep panid kokku tagasihoidliku üldistuse. Reporter "Mees" avaldati 9.aprillil.

Jaan Sepp ja Reporter andsid 7.mail välja loo ühest mõnusast tegevusest - ummikus istumisest. Ummik on hea võimalus võtta aeg maha ja tõsta jalg gaasi pedaalilt. Sul pole kuhugi kiiret ja kui ongi, siis ei saa sa sinna midagi parata, sest ummik on force majeure (vääramatu jõud). Naudi hetke. Laulu autorid on Jaan Sepp, Allan Kasuk ja Egert Kanep.

Kaks korda Eesti Laulul osalenud Indrek Ventmann andis 10.mail välja singli "Hundid". Kuna hunt valiti hiljuti Eesti rahvusloomaks, siis on see lugu omamoodi hümn nendele kaunitele olevustele ja müütidele, mis susidega kaasas käivad. Laulu autoriks on Allan Kasuk.

Ansambel Kruuv andis 19.juunil välja lõbusa loo - "See on suvi". Päikesepoisid laulavad südamest kõigest sellest, mis suvel ilus on. Huuled trompetisse ja traksid peale ning suvi võib tulla metsik.

14.septembril 2018 andis Allan Kasuk esimest korda välja loo enda nime alt. "Ukulele" on midagi personaalset ja intiimset. Silmast-silma, südamest-südamesse laulukirjutaja ja sina, armas kuulaja. 1.novembril avaldatud loo video tegi Andres Jalak.

2.mail 2019 tuli Kruuv välja singliga “Tüdruk pika kleidiga”. Alati rõõmus Kruuv laulab murul valsi keerutamisest ja ühest pika kleidiga näitsikust, keda ükski poiss kätte ei saa. Sellised on meie vägevad Eesti neiud. Traksipoisid kutsuvad lauluga üles kõiki Eesti tantsijaid keerutama laulu saatel videosse ühe toreda omaloodud tantsu. Esimesele 200-le tantsijale, kes videos osalevad, kingib Kruuv oma kolmanda albumi “Tiiu talu tütrekene” (autogrammidega). Tantsuvideotest loe lähemalt kodulehelt www.kruuv.ee. Päike südamesse ja süda kevadesse!

Allan Kasuk kirjutas viis lastelaulu, mille loomine sai võimalikuks tänu Eesti Esitajate Liidule. Iga laulu all on YouTubes võimalik alla laadida noot ja instrumentaalfonogramm. https://www.youtube.com/channel/UC_Dd89sKkMBnpwg_5VgwW8g

11.juulil avaldas Allan Kasuk loo "Stoori", millele leidis inspiratsiooni instagrammist. Sõprade coolid ja suviseid stoorid innustasid kirjutama just sellisest mõnusast hetkest. Nüüd kui suve selgroog murtud, loodame, et ees ootab veel suviseid päevi. Allanile meeldib katsetada erinevate muusikastiilidega ja selles loos on kombineeritud ukulele meloodiad elektroonilise popmuusikaga ehk hip hop ukulele trap pop :) Lauluga kutsub Allan üles tegema koos sulle kalli inimesega suvise instapostituse häshtäägiga #stoori2019 Lugu on YouTubes siin: https://youtu.be/mORkKydKCi0

Indrek Ventmann avaldas 21.juulil uue singli "Viimane tants", mille autoriteks on Allan Kasuk, Indrek Ventmann ja Leedu laulukirjutaja Juozas Martinkenas. Muusikavideo sepistas valmis Martin Heinla.

Kruuv oli 13.veebruaril toimunud Eesti Laul 2020 poolfinalist Allan Kasuk kirjutatud looga "Leelo". Lugu avaldati 30.novembril.

20.aprillil avaldas Kruuv loo Maagia", mille teema on inspireeritud muinasjutust, mida laulja Allan Kasuk oma lastele luges. Muinasjutt sellest, kuidas kuningriiki valitses tõsidus selle hetkeni, mil printsess kogu maailma naeratama pani. See lugu on kõigile, kes soovivad natukene maagiat tänasesse päeva.

Noor laulja Mikk Kaasik andis 27.juunil välja suvesingli “Võililletolm”. Laul sündis koostöös muusikaprodutsent Allan Kasukiga, kes kirjutas ka laulule sõnad.

Indrek Ventmann andis 6.juulil välja uue suvise minekuga loo “Kolm kuud päikest”, mis kutsub üles nautima Eestimaa suve ja ilusaid paikasid. Laulu autoriteks on Allan Kasuk ja Indrek Ventmann. “Looga tegime algust juba tegelikult enne koroona-ajastut ning viimase lihvi andsime eriolukorra ajal, sest muud tegemised-toimetused olid ju pausile pandud. Hetkel tundub üldse, et kevadine koduspüsimine on ka paljudele teistele muusikutele viljakas loomeperiood olnud,” lausus Ventmann. Loole valmis ka sõnadega video, mis sai üles võetud Ventmanni kodulinnas Tartus Emajõel seigeldes. Lugu sobib koroonajärgsesse suvesse väga hästi, sest kutsub inimesi üles nautima Eestimaa loodust ja kõiki võlusid, mida meie väike riik suudab suvitajatele pakkuda.

23.novembril avaldas Allan Kasuk uue loo "Roni". Allan tahaks tihti hommikuse äratuskella edasi lükata, vahel on tal vaja hoogu võtta, et trenni minna ja mõnikord tundub üks hobidest (boulderdamine ja kaljuronimine) liiga hirmus. "Mis iganes väljakutseid elu ei paku, lõpuks on ikkagi hea tunne, kui oled ennast ületanud," sõnas ta.

15.detsembril avaldas Kruuv laulu "Jõulud oleks valged", mis räägib sellest, kuidas lumi on kõigi meie ootus. Lumeinglid, -lossid, -memmed ja kelgutamine teeb ju tuju heaks. Kruuvi liige Allan Kasuk rääkis, et kõige metsikum oleks juua kuuma glögi enda ehitatud iglus.

5.juulil 2021 tuli välja ansambel Kruuvi laulja Allan Kasuki neljas soolosingel "Tänu Sinule". Laul on pühendatud Allani abikaasa Liisile pulma-aastapäevaks. "See laul valmis väga lihtsalt ja loomulikult ning lihtne on ka muusikavideo, mis sai meil koos andeka fotograafi Kristin Juurmaaga üles võetud," ütles Allan Kasuk.

6.mail 2022 ilmus Indrek Ventmann singel "Helena". "Helena" on lugu, mida on esimeste soojade ilmadega lihtsalt mõnus kuulata, kerge ja suvine. Paned raadio käima, teed esimese grilli ja kuulad uut eesti muusikat. No mida veel tahta! Loo sõnad kirjutas Allan Kasuk ning valmimisse andsid enda panuse Allan Kasuk, Indrek Ventmann, Peter Põder, Villem Rootalu, Siim Koppel ja Elis Loik.

2.mail ilmunud Kruuvi lugu "Maasikas" on natuke teistsugune võrreldes eelnevate lugudega. "Läbiv teema on positiivsus, aga stiililiselt on see erinev – me teeme funkmuusikat selles loos," teatas Kasuk ning lisas, et seekord on loole valminud ka professionaalsem muusikavideo kui varem. 17.mail avaldatud video režissööriks oli Alice Alensandridi ning tantsijaks Agnes Ihoma.

Ansambel Kruuv andis 21.novembril välja uue laulu "Aardekaart", mis räägib sellest, kuidas kõigis meis on olemas aardekaart, mis juhatab meid eesmärkideni. Vaja on endasse uskuda. "See on ilmselt esimene ja viimane lugu bandžoga. Metsikult raske on seda pilli hääles hoida ja lihtne pole seda ka mängida", tõdeb Kruuvi solist, kellele kingiti pill sünnipäevaks. Samas tegi bandžo nurgas nukraid silmi ja üks pala tuli sellega ikka ära.

Allan Kasuk avaldas 22.jaanuaril 2023 laulu pealkirjaga “37,5”, mis räägib vanusest või temperatuurist. Nagu igas Allani soololaulus, kõlab ka siin juba tuttavaks saanud ukulele.

Ansambel Kruuv salvestas traditsionaalse, pulmades tuntud laulu "Pruudipärg", mis avaldati 15.märtsil. Algupärase muusika autor on 18-19. sajandi Saksa helilooja Carl Maria von Weber. Eestis on pruudipärja laul tuntud osana pulmatraditsioonist, kus muusika ja ringtantsu saatel antakse pruudipärg edasi neiule, kellest võiks saada uus pruut. Pärast pruudipärja mahamängimist oli mõrsja astunud noorikuseisusse, seega ei tohtinud ka enam mõrsjat varastada.

Allan Kasuk ja Mari Kalkun andsid 25.märtsil välja unelaulu pealkirjaga “Head und”. Laul kirjutati Peaasi.ee unenädala raames, mis oli 13.–17. märtsini. Autorid loodavad, et uus laul aitab uinuda nii noorematel kui ka vanematel. Aga kuidas saab hea une? Anname nõu: Alusta päeva positiivse noodiga. Võta aega värskes õhus ning ära kiirusta, sest “aigu om”. Toitu tervislikult õigetel kellaaegadel ning miks ka mitte kuula enne uinumist unelaulu.

6.novembril tuli välja Kruuv uus lugu "Oige ja vasemba". Video võttis üles Juss Saska Ravila Karjakastellis kui õpetaja Jaanika Liiu eestvedamisel tantsis tantsuansambel Sõleke põhikooli ll rühm. 10.novembril avaldatud video jaoks mõtles koreograafia Ene Jakobson.

Faktid

Kruuv on: (nimi/tegevus bändis/sünniaeg)
Allan Kasuk - laul, kitarr – 17.07.1985
Heiki Luts - laul, trompet - 05.04.1983
Silver Solnask – trummid – 05.03.1986
Valmar Kasuk – kitarr – 05.01.1988
Villem Rootalu – bass – 17.02.1990
Liisa Tali - flööt - 05.12.1995
Lehar Lepler - torupill, helitehnik - 16.10.1990

Muud huvitavat

Seotud videod

Kruuv - Oige ja vasemba
Kruuv - Oige ja vasemba

Artist: Kruuv

Lugu: Oige ja vasemba

Aasta: 2023

Kruuv - Maasikas
Kruuv - Maasikas

Artist: Kruuv

Lugu: Maasikas

Aasta: 2022

Allan Kasuk - Tänu Sinule
Allan Kasuk - Tänu Sinule

Artist: Allan Kasuk

Lugu: Tänu Sinule

Aasta: 2021

Indrek Ventmann - Viimane tants
Indrek Ventmann - Viimane tants

Artist: Indrek Ventmann

Lugu: Viimane tants

Aasta: 2019

Kruuv - Leelo
Kruuv - Leelo

Artist: Kruuv

Lugu: Leelo

Aasta: 2019

Allan Kasuk - Ukulele
Allan Kasuk - Ukulele

Artist: Allan Kasuk

Lugu: Ukulele

Aasta: 2018

Režissöör: Andres Jalak

Kruuv - Tiiu talu tütreke
Kruuv - Tiiu talu tütreke

Artist: Kruuv

Lugu: Tiiu talu tütreke

Aasta: 2015

Režissöör: CJ Kask ja Heiki Luts

Kruuv - Tiigrid
Kruuv - Tiigrid

Artist: Kruuv

Lugu: Tiigrid

Aasta: 2014

Režissöör: Madis Vasser

Kruuv - Suvelaul
Kruuv - Suvelaul

Artist: Kruuv

Lugu: Suvelaul

Album: Lihtsalt Jee

Aasta: 2012

Režissöör: Krista Maajärv