Rihanna

1.augustil 2023 sündis Rihhannal ja A$AP Rockyl teine poeg Riot Rose.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 22.11.2005 - 20:03
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 08.09.2023 - 16:28
Välismaine artist, Sooloartist, Pop

Looga "Pon de Replay" MTV Europe Music Awards 2005 parimaks uueks artistiks kandideerinud Rihanna on pärit Kariibi mere saarelt Barbadoselt. Rihanna ehk õige nimega Robyn Rihanna Fenty on sündinud 20.veebruaril 1988 aastal paigas nimega St. Michael. Üles kasvades elas Rihanna üsna tavalist elu. Koolis käis ta Combrmere's, sealses tehnilises keskkoolis.

Tema muusikat nimetatakse seguks popist, dancehallist ja raggamuffinist. Muusikaliselt on Rihanna eeskujudeks Alicia Keys, Beyoncé Knowles ja Mariah Carey. Tänaseks on Rihanna üheks maailma edukaimaks artistiks, kelle albumeid on müüdud 41 miljonit koopiat ning digisingleid 150 miljonit.

Rihanna avastajaks oli muusikaprodutsent Evan Rogers, kellele esitles Rihannat tema sõber. Ka Evani abikaasa Jackie on samalt saarelt pärit ning suvisel puhkusel olles leitigi ühine huvi Rihannast staar vormida. Rogers ja tema äripartner Carl Sturken aitasid Rihannal lindistada 12-st loost koosneva demo mida esitleti mitmetele plaadikompaniidele. Vedu võttis lõpuks Def Jam, kelle ninameheks on endine räppar Jay-Z.

Juba 2005 aasta juunis lasti turule esimene singel ja viimase peal smash hitt "Pon de Replay". 30.augustil ilmus album ”Music of the Sun”, mis tõusis USA edetabelis kohale #10 ja Kanadas isegi #6-eks. Singlitena tulid siit septembris 2005 "If It's Lovin' That You Want" ja järgmine "Let Me" ilmus detsembris 2005.

Rihanna osales 2006 aastal linastuvas filmis ”Bring It Back Yet Again”. Rihanna järgmine singel oli "S.O.S. (rescue me)", mis tuli USA-s välja 07.veebruaril 2006. Rihanna oli Nike reklaamitüdruk ning esmalt oligi loo videot võimalik näha nikewomen internetilehel. Rihanna järgmine album "A Girl Like Me", millelt singel pärinebki, ilmus 25.aprillil 2006. Plaadil kõlab varemtuntud särtsakas musa ning r&b ja lisaks kuuleb Rihanna esituses Bob Marley kaverit "Redemption Song". Singel "S.O.S. (rescue me)" nautis mais 2006 USA edetabelis juba kolmas nädal esikohta ning mujalgi pole Rihannal halvasti läinud.

Rihanna teiseks singliks oli "Unfaithful", mis ilmus 04.augustil 2006 ja kolmas singel tuli "We Ride". Rihanna tegeleb oma muusikakarjääri kõrvalt aktiivselt ka heategevusega. 2006. aastal asutas ta organisatsiooni nimega «Believe», mis aitab kodutuid lapsi ja lapsi vaestest peredest.

Rihanna on maailma üks trendikamaid artiste. Tema stiilne moejoon on saanud paljudele tema fännidele eeskujuks. "See on lihtsalt mingi hullumeelsus, mõned tüdrukud üritavad sarnaneda mulle kõiges – riietuses, soengutes, make-upis. See on eriti aimatav Jaapanis, kus tundub, et mind on lausa kloonitud ja nüüd käib mööda tänavaid terve hulk minu koopiaid," jagab Rihanna oma muljeid. Eredaks eeskujuks olemine aitas lauljannal saada mitmemiljonilisi reklaamilepinguid selliste kuulsate kaubamärkide nagu Venus Gillette, Nike ja CoverGirl. Rihanna on tõusnud ka moeetenduste poodiumile Milaanos ja tema nime seostatakse selliste kuulsate moedisainerite töödega nagu Giorgio Armani, Dolce & Gabana ja Zac Posen.


Def Jam artist Rihanna esitles 29.märtsil 2007 USA-s järgmise albumi esimest singlit "Umbrella", milles lõi kaasa Jay-Z ja loo autoriks oli C. Tricky Stewart. Juuli keskmeks oli singel püsinud kümme nädalat järjest esikohal Inglismaal, püstitades sellega käesoleva sajandi rekordi UK-s enimesikohalpüsinud singli näol.

"Viimasel ajal olen ma kõvasti ette võtnud," rääkis Rihanna. "Et kõik mu unistused teoks saaksid, olen pidanud tõusma kell 5 hommikul, et minna proovidesse, trenni, õppima, intervjuudele, võttetele – ja nii päevast-päeva. Show-business’i ilusa glamuurse muinasjutu taga on väga raske töö. Ega sellepärast ma muusikat ja laulmist vähem armastama pole hakanud, ma lihtsalt võtsin "roosad prillid" eest."

Rihanna kolmas album "Good Girl Gone Bad" ilmus DefJam alt 04.juunil 2007 ja vallutas ootuspäraselt müügitabeleid üle maailma. Samal kuul jagati raadiotele lailai teine singel "Shut Up and Drive". Kolmas singel oli sügisene "Don't Stop The Music". Rihanna karjääri kolmanda stuudioalbumi kallal töötasid ka kuulus produtsent Timbaland ja laulja Justin Timberlake. "Uus materjal on omamoodi peegeldus minust, kelleks ma olen saanud ja mida oma karjääris saavutanud olen. Album demonstreerib suurepäraselt endise Rihanna erinevusi praegusest," rääkis lauljanna.

09.09.2007 Las Vegases toimunud MTV videomuusikaauhinnagalal anti Rihannale üle kaks auhinda loo "Umbrella" eest - aasta parim video ja parim singel. Maailma muusikaauhindade jagamiselt Monte Carlos viis Rihanna novembris koju aasta meelelahutaja tiitli ning talle anti veel ka parima nais artisti tiitel pop-muusika kategoorias.

Raadio 2 kuulutas 03.jaanuaril 2008 Tallinnas toimunud Aastahiti auhinnagalal teisele kohale välismaistest artistidest Rihanna looga "Umbrella" (Feat. Jay-Z). 10.veebruari õhtul USAs toimunud 50nda Grammy auhindade kätteandmise tseremoonial oli RIHANNA nomineeritud kuues kategoorias ja pälvis Grammy auhinna parima koostöö eest teise stiili viljelejaga - muusik Jay-Z’ga. Grammy auhinna sai lugu "Umbrella" Rihanna albumilt "Good Girl Gone Bad". 16. märtsil 2008 sai Rihannat esinemas näha Tallinnas, Saku Suurhalli laval Good Girl Gone Bad Tour raames. Ta esines 1,5 tunnise kontserdiga.

Rihanna neljas singel oli "Take a Bow" ning uus versioon albumist "Good Girl Gone Bad" ilmus 27.mail 2008. Albumi uuel versioonil kõlab Maroon 5 lugu "If I Never See Your Face Again", mis lindistati spetsiaalselt ringi, vaheosa lauljaks Rihanna. Lugu kõlab samuti ansambli re-reliisil albumil "It Won't Be Soon Before Long". Video direktreeris Anthony Mandler. Juulis 2008 ilmus singlina "Disturbia", millest tuli üks 2008 suve kuumim hitt. Loo autoriteks Robert Allen, Andre Merrit ning Rihanna boyfriend Chris Brown.

Novembris 2008 andis Rihanna välja juba rekordilise kaheksanda singli plaadilt "Good Girl Gone Bad". Loo "Rehab" videos osales ka Justin Timberlake.

Jaanuaris 2009 jõudis Def Jam alt turule 12-looline plaat "Good Girl Gone Bad: The Remixes", millel Rihanna albumi tantsulised töötlused superprodutsentidelt nagu Tony Moran, Seamus Haji, Jody Den Broeder, Moto Blanco ja Wideboys. Otse loomulikul lõi Rihanna kaasa Jay-Z uue albumi singlil "Run This Town", mis ilmus augustis 2009.

Rihanna järgmine plaat "Rated R" tuli 23.novembril 2009. Lugusid aitasid kirjutada Ne-Yo, Akon, StarGate, The-Dream, Ryan Tedder, Justin Timberlake, Kanye West, Jay-Z, Pharrell ning Christoper "Tricky" Stewart. Esimest singlit "Russian Roulette" esitles lauljatar oma kodulehel 20.oktoobril ning teiseks singliks teatati kiirelt "Hard" featuring Young Jeezy. Kolmas singel oli veebruaris 2010 "Rude Boy", millest sai 18.03.2010 Rihanna kuues #1 singel USA edetabelis.

07.aprillil 2010 esitas Rihanna kitarri kandes kodumaal saates "American Idol" oma järgmist rokkivat singlit "Rockstar 101".

Juulis 2010 ilmus räppar Eminem ja Rihanna ühine singel "Love The Way You Lie". Koduvägivallast kõnelev video puudutas paljude inimeste südameid. Muusikavideos sai peale laulustaaride näha ka näitleja Megan Foxi ja Dominic Monaghanit, kes mängisid riidlevaid, kaklevaid ja suudlevaid kallimaid. Oktoobris 2010 osales Rihanna prantslasest dj Guetta singlil "Who's That Chick?"

Septembris 2010 esitleti lugu "Only Girl (In The World)", mille autoriteks taas norrakatest Grammy võitjad Stargate. Järgmine ja viies Rihanna album oli "Loud!" ja see ilmus 15.novembril 2010. Koostööd on plaadile teinud Drake, Nicki Minaj ning Lady Gaga loos "Broken Heels". Koostöös Drake'ga valminud singel ""What's My Name" tõusis 09.jaanuaril 2011 Uk edetabeli #1-eks ning see sündmus läheb ajalukku kui esimese naisartisti viies #1 singel läbi aegade.

Veebruaris 2011 tuli Rihanna muusikavideo "S&M". YouTube'is avaldatud klipp on videokeskkonnas märgitud alaealistele ebasobivaks. Et seda näha, tuleb end registreerida ja kinnitada, et tegu pole alaealisega. "S&M" videos näeb Rihannat provokatiivsetes kostüümides, lisaks on kuulsat kõmublogijat Perez Hiltonit kujutatud koerana. Singel oli Rihanna kümnes #1 USA-s.

03.mail 2011 tuli US rhythmic and urban raadiotele singlina kariibirütmiline "Man Down", millega Rihanna pöördus tagasi oma juurte juurde.

31.mail 2011 tuli US mainstream raadiotele Rihannalt singel "California King Bed", mille kena ballaadi autoriteks Priscilla Renea ja Alex Delicata. Singli romantilise ja puhta kauni video esitlemine oli 09.mail. Samuti alustas Rihanna juunis järgmist kontsert-tuuri ning esitles videot "Man Down".

15.juunil 2011 sai Rihannast Facebooki kuninganna kui tema fännide arv oli 40,632,528.

Albumi "Loud" kuuendaks singliks on "Cheers (Drink To That)", mis tuli 11.septembril 2011.

21.novembril 2011 ilmus Rihanna juba kuues album “Talk That Talk”, mis sisaldab 14 lugu. 22.septembril esitleti esimest singlit “We Found Love”, mille autoriks Calvin Harris. Singel juhtis USA edetabelit kaheksa nädalat järjest, olles 22.detsembriks saanud lauljatari kõigi aegade edukaimaks singliks. 11.novembril 2011 tuli Rihannalt singel "You Da One".

Rihanna kolmandaks singliks valiti albumi nimilugu "Talk That Talk", milles oma fraase lausub ka räppar Jay-Z. Neljas singel oli "Where Have You Been", mis ilmus 28.mail 2012.

Rihanna osales Coldplay albumi "Mylo Xyloto" neljandal singlil “Princess of China”, mille videot esmaesitleti 4.juunil 2012.

6.septembril 2012 võitis Rihanna MTV videomuusikaauhinna kui "We Found Love" kuulutati aasta videoks. Seni oli Rihanna pagasis kuus Grammy ja kaks BRIT auhinda, lauljatari albumeid on ostetud üle maailma 37 miljonit ning tal on 60 miljonit Facebook fänni.

Rihanna järgmise albumi esimene singel "Diamonds" avaldati USA-s 26.septembril 2012 ning selle on kirjutanud Sia. Veel on albumil osalenud Eminem, Chris Brown, Mikky Ekko ja Future. Album "Unapologetic" ilmus 16.novembril 2012 ning oli lauljatarile esimeseks, mis USA plaadietetabeli #1 kohale tõusis.

17.detsembril 2012 saabus müügile Universal Musicult Rihanna DVD "Loud Tour Live At The O2" kogupikkusega 111 minutit.

7.jaanuaril 2013 ilmus singel "Stay" feat. Mikky Ekko. Ilusa ballaadi video esilinastus 12.veebruaril.

10.veebruaril 2013 võitis Rihanna ft Calvin Harris "We Found Love" parim lühikese muusikavideo Grammy auhinna.

"Diamonds World Tour 2013" algas 8.märtsil USA-st ning tuur jõudis Euroopasse mais. 28.juulil 2013 esines Rihanna Helsinkis Hartwall Arenal.

24.juunil 2013 ilmus singel “Right Now” feat. David Guetta.

2.oktoobril 2013 esitleti VEVOs muusikavideot “Pour It Up”, mille kaaslavastajaks Rihanna ise oli.

Rihanna laulab loos "The Monster" Eminemi 4.novembril 2013 ilmunud plaadil "Marshall Mathers LP 2". Lugu avaldati singlina 28.oktoobril ning sellest sai UK #1 3.novembril.

21.oktoobril 2013 tuli iTunes Rihanna viimane albumi "Unapologetic" singel "What Now". Loo videot esitleti 15.novembril.

16.detsembril 2013 osales Rihanna VEVOs avaldatud Eminemi muusikavideos "The Monster".

Rihanna osales Shakira uuel singlil "Can't Remember To Forget", mis ilmus 13.jaanuaril 2014.

26.jaanuaril 2014 võitis Rihanna Grammy auhinna. Parim kaasaegne urbanalbum oli "Unapologetic".

13.aprillil 2014 esitasid Eminem ja Rihanna esimest korda laval koos loo "The Monster". Ürituseks oli 2014 MTV Movie Awards.

Mais 2014 liitus Rihanna Jay Z plaadifirmaga Roc Nation ning alustas tööd oma kaheksanda stuudioplaadiga.

24.jaanuaril 2015 avaldas Sir Paul McCartney uue singli “FourFiveSeconds“. Akustilise saatega ballaadis osalevad Rihanna ja Kanye West. Inez & Vinoodh lavastatud muusikavideo avaldati 3.veebruaril.

8.veebruaril 2015 võitis Rihanna Grammy auhinna, kui parim räppari/laulja koostöö oli "The Monster" koos Eminemiga.

Rihanna laulud kõlavad Tim Johnson lavastatud multifilmis "Home", mis esilinastus 27.märtsil 2015. Singliks oli Rihanna “Towards the Sun”. 6.aprillil 2015 näitas TIDAL Rihanna videot loole “American Oxygen”. iTunes tuli singel müügile 16.aprillil.

Rihanna järgmiseks singliks oli “Bitch Better Have My Money”. Lugu esitas ta esmakordselt iHeartRadio Music Awardsil L.A.-s 29.märtsil. Loo muusikavideo esmaesitlus oli 2.juulil.

Rihanna kaheksas stuudioalbum kannab nime "Anti" ning 13 lugu on üleval Tidalis alates 28.jaanuarist 2016. Plaati laaditi 15 tunniga alla 1 miljon korda. Plaadi singliks oli “Work” featuring Drake, mille video avaldati 22.veebruaril.

30.märtsil 2016 jõudsid USA raadiotesse Rihanna singlid “Needed Me“ ja “Kiss It Better”. Viimase muusikavideo avaldati 31.märtsil.

Rihanna lööb taas kaasa Calvin Harrise singlil, seekordne lugu kannab nime “This Is What You Came For” ja ilmus 29.aprillil 2016. Järgnevalt osales Rihanna 3.juunil avaldatud Mike Will Made-It singlil "Nothing Is Promised".

Rihanna uus lugu “Sledgehammer”, mille kaasautor on Sia, kõlas 22.juulil esilinastunud ulmefilmis "Star Trek Beyond". Floria Sigismondi lavastatud muusikavideo tuli Vevos välja 30.juunil.

Rihanna järgmine singel albumilt "Anti" oli "Love on the Brain", mis jõudis 21.02.2017 Billboard Hot 100 edetabelis kaheksandale kohale. Nii jõudis Rihanna rekordini, kus üle 30 tema singli on olnud top-10-s.

Rihanna lõi kaasa Future 24.02.2017 ilmunud albumi loos “Selfish”.

Rihanna osales loos "Loyalty" Kendrick Lamar 14.aprillil 2017 ilmunud albumil "Damn".

Rihanna laulab 23.juunil ilmunud DJ Khaled albumil "Grateful" loos "Wild Thoughts". Singlina ilmus see 16.juunil.

Rihanna osales Kendrick Lamar loos "LOYALTY", mille video tuli välja 28.juulil.

1.novembril 2017 üllatas N.E.R.D uue looga "Lemon" koos Rihannaga.

Rihanna andis 19.oktoobril 2019 välja visuaalseks autobiograafiaks tituleeritud pildialbumi, mis on 504 lehekülge paks. Luksuslikus köites on kirjastuse Phaidon teatel üle tuhande intiimse foto Rihanna elust muusiku, artisti, disaineri ja ärinaisena.

Rihanna osales PARTYNEXTDOOR 27.märtsil 2020 ilmunud singlil "Believe It".

30.novembril 2021 sai Rihanna sünnimaast Barbados omaette vabariik ning tähistamistseremoonial kuulutati kohalviibinud lauljatar ametlikult rahvuskangelaseks.

19.mail 2022 sündis Rihanna ja A$AP Rocky perre pisipoeg RZA Athelson. Rihanna ja räppar A$AP Rocky on koos aastast 2020.

28.oktoobril 2022 ilmus Rihanna singel "Lift Me Up", mis pärit superkangelase filmist "Black Panther: Wakanda Forever". Teise loona tuli samast 11.novembril välja "Born Again".

12.veebruaril 2023 esines Rihanna Apple Music Super Bowl Halftime Show'l 13 minutilise kavaga.

12.märtsil esitas Rihanna Oscarite jagamisel oma laulu "Lift Me Up", mis kandideeris parima originaalloo Oscarile.

27.aprillil teatas Paramount Pictures, et Rihanna räägib Smurfette osa tulevases Smurfs muuvis, mis esilinastub 14.veebruaril 2025.

1.augustil 2023 sündis Rihhannal ja A$AP Rockyl teine poeg Riot Rose.

Faktid

Pärisnimi: Robyn Rihanna Fenty
Sünnipäev: 20.veebruar 1988
Sünnikoht: St. Michael, Barbados
Isa: Ronald Fenty, barbadoslane
Ema: Monica Fenty, guinealanna
Pikkus: 173cm
Silmad: hallid
Juuksed: mustad
Hüüdnimi: RiRi
Kiindumus: on tattoo fanatt

Rihanna ja räppar A$AP Rocky (kodanikunimi Rakim Mayers) on koos aastast 2020.
19.mail 2022 sündis perre pisipoeg RZA Athelson ning 1.augustil 2023 teine poeg Riot Rose

Muud huvitavat