Dagö

12.augustil esines Dagö Käsmus Viru folgi pealaval, kaastegevad Saku Mandoliinid ja Segakoor Tuljak.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Helina - helina@allstarz.ee 29.11.2005 - 20:01
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 13.08.2023 - 06:07
Eesti artist, Ansambel, Pop

Eesti folkrokkansambli Dagö ajalugu algab 1998 aasta sügisest, kui Lauri Saatpalu , Peeter Rebane ja Tiit Kikas otsustasid teha päris oma bändi.

2000. aasta suveks oli valmis esimese plaadi materjal, mille etno-folkrockilik kõlapilt osutus nii uudseks, et selle välja andmisega julges lõpuks riskida vaid plaadifirma Hyperrecords. Risk tasus end kuhjaga, album "Dagö " müüs hästi ja 2001. aasta kevadel toimunud Eesti Muusikaauhindade jagamisel tunnistati ansambel parimaks etno-folkartistiks. Laval liitusid Dagöga Toomas Rull (trummid) ja Raul Vaigla (bass).

2001. aasta suvel võitis Dagö Pärnus "Lühima öö improvisatsioonifestivali" peapreemia, sügisel mängiti Tallinnas Jethro Tulli kontserdi soojendajana. Tiit Kikas lahkus Dagöst 2002. aasta algul, umbes samal ajal ühines ansambli aktiivse liikmena helirežissöör Kristo Kotkas. Sama aasta suvel ilmus teine album "Toiduklubi", mis tagas Dagöle järgmisel Eesti Muusikaauhindade jagamisel 2003. aasta kevadel "Aasta ansambli" tiitli.

2003. aasta suvel tuuritas Dagö mööda Eesti kontserdilavasid koos Ultima Thulega ning trummide taha istus Petteri Hasa. Sügisel ilmus kolmas album "Hiired tuules", mille nimi laenati ametlikult Mihkel Mutilt. 2003. aasta Eesti Muusikaauhindade gaalal valiti see parimaks bändialbumiks. Valimiku vaieldamatu lööklugu on "Teine Kadriorg".

Suvel 2004 tuuritas Dagö koos Singer Vingeriga. Pärast kaks ja pool aastat kestnud pausi ilmus 2006. aasta märtsis Dagö kauaoodatud neljas album "Joonistatud mees". Sama aasta juulis andis ansambel üle Eesti kaheksa suurt kontserti.

Augustiks 2007 kutsus Dagö oma fännid Palmse mõisa, kus anti kaks kontserti. Kontserdid salvestati ja DVD-st ning CD-st koosnev duubelkomplekt "Dagö DVD+CD" (tuntud ka nime "Dagö Palmses" all) ilmus novembris.

2008. aasta kevadel tuli Dagölt viies stuudioalbum "Möödakarvapai". Lahkus Kristo Kotkas ja helimeheks tuli Lauri Lepik. Samal suvel tuuritas Dagö jälle, seekord koos Chalice'i, Lenna Kuurmaa ja Kristiina Piperaliga. Novembris anti bändi kümnenda sünnipäeva puhul üle Eesti kolm kontserti ja teatati, et ansambel asub vaheajale.

Sügisel 2010 alustas Dagö taas stuudios tööd uue koosseisuga. Nüüdsest mängis ansamblis bassi Henno Kelp, löökpille Kristjan Priks ja klahvpille Tarvi Kull. Helipuldis oli nii stuudios kui kontsertidel Janek Kivi. Uus album "Plaan Delta" ilmus märtsis 2011. Plaadi ametlik esitluskontsert toimus 10. aprillil Nokia Kontserdimajas. 2011. aasta suvel toimus koos Bonzo ja Tõuniga üle-eestiline tuur "Plaan D : Munadega muusika", mille käigus anti kokku 9 kontserti.

2012 suvel tähistas ansambel kümne aasta möödumist "Toiduklubi" albumist nelja kontserdiga kulinaarselt huvitavates paikades üle Eesti. Toiduklubi tähistuseks toimus ka kaks kontserti koos Riho Sibulaga.

2013 suvel jätkati samas vaimus tähistamaks kümne aasta möödumist albumi "Hiired tuules" valmimisest.

24.11.2014 ilmus 45-looline 3cd "Soovikontsert". Dagö viieteistkümne tegevusaasta tähistamiseks toimusid suvel soovikontserdid, kus esitatud laulud valis publik. Esimeselt kettalt leiategi kuusteist laulu, mida kõikide kontsertide lõikes enim sooviti. Teisel kettal on ansambli enda valik stuudiosalvestusi albumitelt ajavahemikus 2000–2011. Kolmandal kettal on kõik väga head salvestused, mida üheltki Dagö albumilt ei leia.

Plaadiesitluskontserdid toimusid 10.detsembril Tartus Genialistide klubis ja 11.detsembril Tallinnas Rock Cafés.

5.juunil esineti kontserdisarjas Kaunid Kontserdid Käsmus 2015 ning 6.juunil Kohilas, Tohisoo mõisapargis festivalil Kaparock 2015.

Lauri Saatpalu kogus Hooandjas toetust oma sooloalbumi “Isaga draakonil” väljaandmiseks. 10-loolisel plaadil kõlavad jazziseades Lauri tuntumad lood ning üks uus laul. Musitseerivad Paul Daniel, Raivo Tafenau, Tanel Ruben ja Marti Tärn.

2.juunil 2017 esietendunud NUKU teatri suvelavastuses "Mees, kes ei teinud mitte midagi" kõlab Lauri Saatpalu uus lugu "Nõidumise laul", milles lööb kaasa ka noor näitlejanna Lauli Otsar.

Lauri Saatpalu osales Pärnumaa räppari AG ehk Silver Orissaare singlil "Muusik", mis ilmus 8.mail 2019.

Dagö esitles 2.juulil uut singlit "Tantsin su poole", mis on esimene 2020 kevadel ilmuvalt uuelt albumilt. Uue plaadi materjali valmistasid Lauri Saatpalu ja Peeter Rebane ette Hiiumaal Kassaris. "Tegime seal kolm päeva kahekesi tööd. Meil olid mõtted ja siis me salvestasime need jupid ära," ütles Saatpalu, et musitseerimise vahepeal tehti ainult söögipause ja juppidest koorus välja idee uueks albumiks.

Ansamblil Dagö ilmus 21.mail 2020 uus ja seitsmes album “Küte”, mille peal 12 lugu. Küsimusele, mida tähendab albumi pealkiri “Küte”, vastas Saatpalu, et bändi tekstid on alati olnud mõistetavad mitut moodi. Igaljuhul plaadi nimilaul on väga rahulik, patriootlik ja üdini Eesti lugu, mis räägib sisemisest küttest ja üles kütmisest, seda kõike heas patriootlikus võtmes. Värske plaadi kõigi lugude arranžeeringud tegi Peeter Rebane, kõik tekstid kirjutas Lauri Saatpalu. Kitarrid, bassid, orkestripillid ja taustavokaalid salvestas Peeter Rebane Lumus stuudios, klahvpillid Tarvi Kull Vaakum Studios, trummid ja Lauri Saatpalu laulu Janek Kivi Heliala stuudios. Plaadikujunduse tegi Asko Künnap, kes kasutas kujunduses malmist ahjuust, mis on valatud vahemikus 1860-1883 Hiiumaal.

26.novembrist 4.detsembrini esitles Peeter Rebane oma esimest sooloalbumit "ISE". Kava “ISE” oli kitarril ja luuperil esitatud originaalmuusika. Lisaks loodusele on inspiratsiooni andnud ka näiteks kujuteldavad ajaloosündmused ning inimestevahelised mikro-, makro- ja semikosmosed. “Kõik algas sellest, kui kord loodusesse uitama minnes vedasin fotoka asemel kaasa kitarri ja luuperi, et ümbritsevat jäädvustada. Oli talv Eesti põhjarannikul… väga ebamugav…, kuid just neis oludes hakkas klaaruma see kauaotsitud “enda” kõla. Ideed, mis sedalaadi käikudel tekkisid, olid osa hetkest ja ümbrusest ning esialgu tundus võõras esitada seda tehiskeskkonnas. Vii või publik endaga metsa külmetama… Õnneks selgus materjali settides ja klaarudes, otsingute ja katsetuste tulemusena, et loodus jääb selle muusika osaks, esitades seda kus iganes, kasvõi kontserdisaalis.”

12.augustil 2022 andis Dagö Saku mõisapargis ligi kahetunnise kontserdi koos segakoor Tuljaku ja Saku Mandoliiinidega üritusel Sack von Sound. Haven Kakumäe jahisadamas andis Tallinna Merepäevadel 26.augustil Dagö oma ainukese sellesuvise kontserdi Tallinnas.

Dagö 25 Suur sünnipäevapidu toimub 20.oktoobril Alexela Kontserdimajas. Bändi toetavad Liisi Koikson, Joel Rasmus Remmel, Aleksander Paal, Jason Hunter ja Raivo Tafenau ja et lava teeb valgeks, mustaks ja kirjuks Meelis Lusmägi.

5.juulil toimus Pärnus Wunderbaari esisel jõeäärsel alal minifestival, kus astusid üles Dagö, Sibyl Vane ja Haldi. Dagö tähistab 2023 oma 25. sünnipäeva ning kontsert oli kantud sellest märgilisest verstapostist. 7.juulil esinesid Dagö & Brassing Haapsalus jazzifestivalil TAFF:fest.

12.augustil esines Dagö Käsmus Viru folgi pealaval, kaastegevad Saku Mandoliinid ja Segakoor Tuljak.

Faktid

Koosseis: (nimi/tegevus bändis/sünniaeg)
Lauri Saatpalu – vokaal - 10.04.1965
Peeter Rebane – kitarrid ja vokaal - 29.08.1973
Henno Kelp – bass, kontrabass ja vokaal - 18.08.1973
Kristjan Priks – löökpillid ja vokaal - 22.06.1977
Tarvi Kull – klahvpillid ja vokaal - 22.12.1987
Janek Kivi - helipuldis nii stuudios, kui kontsertidel - 08.08.1978

Muud huvitavat

Seotud videod

Dagö - Kevad a la Carte
Dagö - Kevad a la Carte

Artist: Dagö

Lugu: Kevad a la Carte

Album: Soovikontsert

Aasta: 2014

Režissöör: Doris Tääker