Ricky Martin

28.juulil 2023 tuli välja Residente ja Ricky Martin ühine lugu "Quiero Ser Baladista".
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 24.12.2005 - 07:58
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 28.07.2023 - 08:25
Välismaine artist, Sooloartist, Latin

Ricky Martin on ligi 25 aastat tulistanud pop-taevasse hitte nagu Maria, Livin' La Vida Loca, Private Emotion, She Bangs, La Copa De La Vida ja Jaleo. Miljonite naiste iidoli ja Grammy-võitja plaate on müüdud 70 miljonit tükki.

Jõululaupäeval 1971. aastal San Juani linnas Puerto Ricos sündinud ja kasvanud Ricky Martin aka Enrique Martin Morales, on muusika ja eriti laulmisega tegelenud arvatavasti alates ema üsast väljudes. Lapsena laulis ta kõikvõimalikes koorides ja esines kooli näidendites. Juba kuue-aastaselt tegi Ricky kaasa mitmetes telereklaamides. Veel enne kui Ricky 10-aastaseks sai, asus ta põhikooli kõrvalt õppima laulmist ja näitlemist, mis omakorda avas tee toonasesse Ladina-Ameerika superbändi Menudo. Rickyst sai selle bändi eeslaulja juba 12-aastaselt. Järgmised viis aastat veetis Ricky lavadel ja stuudiotes aidates Menudo’l saada rahvusvaheliseks tegijaks. 1989. aastal pöördus Ricky siiski tagasi koju Puerto Rico’sse, et lõpetada keskkooli.

Aasta hiljem siirdub Ricky Mehikosse, et lüüa kaasa kohalikus seebiooperis. Veel aasta edasi ning Ricky toob poodidesse endanimelise debüütplaadi ”Ricky Martin” (1991), olles ühinenud muusikamoguliga Desmond Child ning puertoricollasega Angelo Medina. Latino maailmas saab plaadist hoobilt hitt. Veel kaks aastat edasi ja Ricky’l on valmis juba uus kauamängiv "Me Amoras" (1993), mis suudab isegi esimesest plaadist edukamaks saada. Ricky ei taha siiski olla ainult laulja. 1994. aastal saab ta Miguel Morez’i osa seebiooperis "General Hospital". Viimane osutub nii edukaks, et latiinostaar kutsutakse nüüd juba Broadway’le. Mariuse osa "Hüljatutes" on Rickyle piisav väljakutse. Ta lahkub seebist "General Hospital" ning teeb kaasa terve aasta Broadwayl.

1995. aastal ilmutab Ricky Martin oma kolmanda albumi "A Medio Vivir". Alates sellest plaadist jõuab Ricky ka eurooplaste ning eestlaste teadvusesse. Loost "(Un, Dos, Tres) María" saab vanas maailmas suur hitt ja ööklubis mängitakse singel täiesti kaltsuks.

1998. aasta varakevadeks on Rickyl valminud juba uus plaat "Vuelve", millelt singlid olid "The Cup of Life" ja "La Bomba". Ilmselt ei rahulda see siiski veel päriselt Ricky ambitsioone, sest juba aasta hiljem on Rickyl valmis jälle uue plaadi jagu laule, kuid seekord juba inglise keeles. Plaat saab sama nime, mis mehikese esimene kauamängiv, ehk ”Ricky Martin”. Singlid "Livin La Vida Loca", "She’s All I Ever Had", "Private Emotions” (feat. Meja) jätavad oma tugeva jälje maailma muusikasse, avades tee kõigile hilisematele latiinostaaridele kui meie kodulehel tutvustatud Shakira või siis Thalía. Üheks Ricky karjääri tipuks jääb veel menuballaad "Cuidado Con Mi Corazón" koos Madonna ja produtsent William Orbitiga.

Aastal 2000 ilmutab Ricky taas uue plaadi "Sound Loaded", mida jäävad meenutama hitid "She Bangs", "Come To Me", "Loaded" ja "Nobody Wants To Be Lonely", mis oli duett Christina Aguileraga. Võib arvata, et selline elutempo võttis mehe üsna võhmale ning väänas tühjaks. Järgnevalt ilmutabki Ricky Martin oma suurimate hispaaniakeelsete hittide kogumiku "La Historia" (2001) ning sügisel ka rahvusvaheliste hittide kogumiku "Best Of Ricky Martin". 2003 aastal tuli uus hispaaniakeelne album ”Almas del Silencio” koos singlitega "Jaleo", "Soy Un Culero" ning viimane singel siit oli “Tal Vez.”

10.oktoobril 2005 ilmus Ricky karjääri juba 10-s album ”Life”, mille sisu jutustabki staari enda elust ja emotsioonidest, see on superlihvitum, küpsem ja parem kui ei kunagi varem. Kõrge profiiliga albumi on kogunud ühte tipptootjad nagu George Noriega, Sean Garrett, Will I Am (Black Eyed Peas), Scott Storch (Beyoncé), Billy Mann (Sting) ja The Matrix (Avril Lavigne). Esimesel hitsinglil "I Don't Care" (Spanish version: “Que Mas Da”) aitavad Amerie ja Fat Joe. Lisaks veel mitu potentsiaalset hitlaulu, ntx Life, 'Til I Get To You, Stop Time Tonight ja I Won't Desert You.

Veebruari lõpus 2006 esilinastus video loole "It's alright", mille lavastas Simon Brand.

15.novembril 2006 ilmus album "MTV Unplugged", samas ka analoogne dvd.

Ricky lööb kaasa itaalia kuulsuse Eros Ramazzotti uuel albumil singliloos "No estamos solos". Plaat ilmus Euroopas 29.10.2007.

Ricky sa kaksikute Matteo ja Valentino vanemaks, kes sündisid 2008 augustis surrogaatema abil.

Ricky Martin hakkas mängima alates 2012 kevadest Broadwayl Andrew Lloyd Webberi muusikalis "Evita". Märtsis 2010 oma homoseksuaalsust tunnistanud laulja, kes kasvatab üksinda kaksikpoegi, hakkab kehastama Che'd.

Ricky 2011 aasta comeback plaadi produtsendiks valiti Desmond Child, kes on tuntud Bon Jovi suurimate hittidega. Album "M.A.S: Music + Soul + Sex" tuli 09.veebruaril 2011. Enamus plaadi lugusid on hispaaniakeelsed, sekka ka mõned inglisekeelsed lood nagu novembris 2010 tulnud singel "The Best Thing About Me Is You", kus duetipartneriks Joss Stone.

Plaadiga samaaegselt ilmus ka Ricky Martini elulooraamat "Minu lugu", milles ta räägib esmakordselt oma elust: lapsepõlvest, liitumisest eduka poistebändiga, kui oli vaid 12 aastane, Livin' La Vida Loca maailmatuuri menust ja latiinobuumi algusest.

11.juulil 2011 ilmus lauljalt kogumik "17: Greatest Hits", mis sisaldas selliste hittide kui "She Bangs" ja "Livin' La Vida Loca" kõrval kaks uut lugu.

14.juunil 2013 tuli europopilik singel "Come With Me”. Video esilinastus 21.augustil VEVOs.

3.märtsil 2014 esitlesid Jennifer Lopez, Ricky Martin ja Wisin ühise uue singli "Adrenalina" muusikavideot.

13.mail 2014 avaldasid FIFA ja Sony Jalgpalli MM albumi "One Love, One Rhythm", millel laulab Ricky Martin loo "Vida". Autoriks on Elijah King ning produtsendiks Salaam Remi. iTunes jõudis lugu müügile 22.aprillil.

23.septembril 2014 ilmus Ricky Martinilt digisingel “Adiós”. Laul avaldati inglise, prantsuse ja hispaania keeles. 21.oktoobril 2014 esitleti VEVOs nii hispaania kui ingliskeelset "Adiós" muusikavideot.

13.veebruaril 2015 avaldas Sony Music Latin Ricky Martini albumi “A quien quiera escuchar”. Plaadil kuuleb 13 lugu, millest singlina tuli 13.jaanuaril “Disparo al corazón”.

17.märtsil 2015 tuli Ricky välja ingliskeelse singliga “Mr. Put It Down” (featuring Pitbull).

2.juunil 2015 jõudis iTunes müügile Ricky Martini viimase albumi kolmas singel “La mordidita”. Loos osales kuubakas Yotuel ning remiksijaks oli Hispaania produtsent Brian Cross. Simon Brand lavastatud muusikavideo tuli Vevo's välja 13.juunil.

2.oktoobril 2015 jõudis Vevosse üles Jessy Terrero lavastatud muusikavideo Wisin ja Ricky Martin loole “Que se sienta el deseo”.

Neljandaks hispaaniakeelse plaadi singliks on Julio Reyes Copello produtseeritud “Perdóname”, mille muusikavideo tuli Vevosse 11.02.2016.

15.veebruaril 2016 võitis parima latiino popalbumi Grammy Ricky Martin "A Quien Quiera Escuchar (Deluxe Edition)".

11-nes stuudioalbum on valmimisel ning 23.septembril 2016 tuli välja singel “Vente pa’ ca” koos Columbia noormehega Maluma. Muusikavideo lavastas Jessy Terrero.

Menusingel “Vente pa’ ca” (ing.k. Come Here) sai rahvusvahelised mõõtmed ning Aasia turule suunatud versioonis laulab Wendy Lõuna-Koreast ning Austraalia versioonis Delta Goodrem. Digiturule tulid singlid 27.detsembril 2016.

16.novembril 2016 teatas Ricky Martin Ellen DeGeneresi jutusaates, et tegi abieluettepaneku 32-aastasele kunstnikule Jwan Yosefile. 11.jaanuaril 2018 tehti teatavaks abielu sõlmimine. Rickyst 14 aastat noorem Jwan sündis Süürias, kuid kasvas üles Rootsis. Esmakordselt astusid nad üheskoos avalikkuse ette 2016. aasta aprillis. Kunstikollektsionäärist Ricky oli avastanud Jwani kunsti, sellest vaimustunud ning seejärel autoriga ühendust võtnud. Edasine on juba kaunis lembelugu...

23.veebruaril 2018 avaldas Ricky Martin singli "Fiebre" (feat. Wisin & Yandel).

31.detsembril 2018 sündis Ricky Martin ja Jwan Yosef perekonda tütar Lucia Martin-Yosef.

Ricky Martin ja Maluma ühendasid jõud uueks looks "No se me quita", mis avaldati 30.augustil 2019.

29.pktoobril 2019 sündis Ricky Martin ja Jwan Yosef perekonda poeg Renn Martin-Yosef.

12.novembril avaldas Ricky Martin loo “Cántalo”, kaaslasteks Residente ja Bad Bunny.

24.jaanuaril 2020 tuli välja loo "Tiburones" muusikavideo, lavastajaks Kacho López.

Enrique Iglesias ja Ricky Martin lähevad ühisele Põhja-Ameerika tuurile, mis algab 5.septembril Phoenixist ning lõpeb 30.oktoobril Atlantas.

Ricky Martin lõi kaasa Sebastian Yatra 27.märtsil ilmunud singlil "Falta amor". 10.aprillil tuli ta välja uue versiooniga loost "Tiburones" kus kaasatud Farruko.

29.mail üllatas Ricky Martin 6-loolise EP-ga "Pausa", kus kaasatud Sting, Diego El Cigala, Carla Morrison, Bad Bunny jt.

Ricky Martin ja Carla Morrison avaldasid 24.juulil muusikavideo loole "Recuerdo".

14.aprillil 2021 ilmus Carlos Vives ja Ricky Martin singel "Cancion Bonita" koos muusikavideoga.

11.juunil tuli välja Ricky Martin & Paloma Mami singel "Qué Rico Fuera" koos videoga.

28.jaanuaril 2022 avaldas Ricky Martin singli "Otra Noche En LA" koos muusikavideoga.

15.aprillil ilmus Ricky Martin ja Reik singel "A Veces Bien Y A Veces Mal" koos muusikavideoga.

13.juulil avaldas Ricky Martin kuue looga EP "Play".

28.juulil 2023 tuli välja Residente ja Ricky Martin ühine lugu "Quiero Ser Baladista".

Faktid

Pärisnimi: Enrique Martin Morales
Sünnipäev: 24.detsember 1971
Sünnikoht: Hato Rey, Puerto Rico
Täemärk: Kaljukits
Pikkus: 185,5cm
Silmad: tumepruunid
Juuksed: helepruunid
Abikaasa: Jwan Yosef
Lapsed: Matteo ja Valentino, sündisid 2008 augustis surrogaatema abil, tütar Lucia Martin-Yosef sündis 31.12.2018, poeg Renn Martin-Yosef sündis 29.10.2019
Vanemad: ema Nereida Morales, isa Enrique Martin Negroni
Õed/vennad: Angel, Vanessa, Fernando, Eric, Daniel
Lemmik:
Söök: kuuba ja itaalia road
Näitleja: Robert De Niro
Film: The Godfather
Disainer: Giorgio Armani
Laul: Fragile (Sting)
Kvaliteet: Sincerity
Kardab: madusid

Muud huvitavat