Argo Vals

Argo Vals esitles koostöös plaadifirmaga Vaiguviiul kahe kontserdiga oma 2020. aasta albumit "In Loving Memory Of". Esitlused toimusid 1.novembril Tallinnas Kanuti Gildi SAALis ja 8.novembril Tartu Uue Teatri väikeses saalis. Argoga koos oli laval bänd koosseisus: Karl-Markus Kohv – trummikomplekt; Karl Petti – elektrikitarrid, klahvpillid; Kaie Olmre – klahvpillid; Argo Vals – kitarrid, klahvpillid; Alyona Movko – visuaalid; Taavo Teras – helikunstnik.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 08.04.2006 - 11:35
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 09.11.2020 - 07:39
Eesti artist, Sooloartist, Jazz

Argo Vals on kitarrist ja helilooja, pärit Põlva maakonnast Ahjalt. 1.novembril 1987 sündinud muusik alustas laulmist neljaselt ja klaveriõpinguid kaheksaselt. Kitarri võttis esimest korda kätte 11-aastaselt ning poolteist aastat hiljem hakkas käima Tartus Kuldar Kudu klassikalise kitarri tundides. Vanemad ostsid siis klassikalise kitarri Rodriguez. Kümnendas klassis ostis ta ise esimese elektrikitarri ja sellest midagi lahedamat olla enam ei saanud. 2004 aastal alustati Ahjal bändiga Clumsy Parachuter, mis tegutses kaks aastat.

Muusikat meeldib Argole kõige enam salvestada kodustes tingimustes öösiti. Esimesed sellelaadsed katsetused tegi ta aastal 2006. Esimese live-elektroonika soolokontserdi andis Argo aastal 2008. Argo Valsi loomingutee kitarristi ja heliloojana on olnud stiililiselt väga varieeruv. Ta on mänginud mitmetes bändides ning kirjutanud nii jazz-, indie-, kuid ka metal-muusika sugemetega lugusid. Suurteks inspiratsiooniallikateks on Argo nimetanud alternatiivse roki esindajaid Mew ja Radiohead, eksperimentaalset jazz-rühmitust Jaga Jazzist ja minimalistliku muusika esindajat Steve Reich´i.

Argo on tegev kokku viies bändis. Tõusva ilu-rock bändi Animal Drama asutajaks oli Fredy Schmidt, selle ansambli laulja ja suure osa loomingu autor. Bändi tõi ta kokku 2007. aastal, mil kolis elama Tartusse. Praeguseks on algkoosseis totaalselt vahetunud, uue koosseisuga jätkati 2009. aasta sügisest ning album avaldati 2010 aastal.

Viljandi Guitar Trioga alustati Viljandi Kultuuriakadeemias 2008. aastal Robert Jürjendali juhendamisel kui Jalmar Vabarna, Jaan Jaago ja Argo Valsi viis kokku suur soov tegeleda kitarrimuusikaga. 2011 aastal jõudis kvint-kitarristide kooslus Viljandi Guitar Trio debüütplaadini. 2010 aastast tegutseb arvutihuvilisest laulja ning kitarristi Siim Raidma bänd Rob Findel ning 2011. aasta kevadel sai alguse bassimängija Magnus Moreli ja kitarristide Karl Petti ja Argo Valsi ühine ansambel Talamak.

22.märtsil 2011 oli ansambli 3Pead poolt juhitud plaadi-ja raadiokaubamärgil Eesti Pops rõõm esitleda Argo Valsi esimest ametlikku 2-loolist singlit "Hallitussilmad / Oktoober".

Argo Vals Band sai alguse 2011. aasta novembris, mil tolle ajani veel olematule kooslusele Viljandi PÖFF 2011 avapeole esinemispakkumine tehti. Bänd esitas Argo viimase paari aasta loomingut ning sai debüütkontserdi järel sooja vastuvõtu osaliseks. Koosluse muusikas on tunda suurt armastust musitseerimise vastu ning sealtkaudu imbub nende muusikasse ka sügavust, mis kohati mõõtmetelt kosmiline. Argo Vals Band koosneb Argo koolivendadest muusikaõpingute ajast Viljandis ja tema teiste ansamblite liikmetest. Ansambli muusikas leidub elemente progressiivsest rockist, jazzist, minimalismist ja ambiendist.

Argo omaloominguline sooloetteaste kujundas 2012 aastal Eesti Vabariigi aastapäeva presidendi kätlemistseremooniat ning ta sai üleöö tuntuks kogu Eestis. 30.märtsil 2012 esineti bändiga Tallinn Music Weekil. 2012. aastal osales Argo festivalidel Jazzkaar, Rabarock ja Schilling. Kuigi ta sooloesinemine on pigem rahulikku ja mõtlikku keskkonda loov, on suutnud ta pakkuda elamust ka levimuusika festivalide Positivus ja Rabarock külastajatele. Ühtlasi on ta loonud muusikat nii filmidele, telesaadetele kui ka tantsuetendustele.

27.septembril 2012 avaldas Argo singli "Tsihcier", mis inspireeritud helilooja Steve Reich loomingust. Argo: "Trumme kutsusin mängima Hans Kurvitsa, kes on mu ansamblikaaslane ka proge-popi kollektiivis Talamak. See lugu oleks justkui loodud temale mängimiseks. Jakob Juhkamiga salvestasime trumme, kitarre, miksisime loo kokku ning ka tema oli kõige õigem valik Tsihcieriga töötama." Loo animatiseeritud muusikavideo tegi Stella Salumaa ja see jõudis Youtube üles 23.oktoobril. Järgmise loo "Valentinipäev" avaldas Argo 27.novembril.

Argo Valsi debüütalbum "Tsihcier" ilmus 8.detsembril 2012 ning selle andis välja plaadifirma Eesti Pops. Plaadiesitlused olid Tallinnas von Krahli teatrisaalis, Viljandi Pärimusmuusika aidas ja Tartu Genialistide klubis. Maria Mölderi kirjutatud plaadiarvustusest, mis ilmus Eesti Kontserdi ajakirjas "Aplaus", talv 2013: "Argo Vals on tõesti uskumatu atmosfäärivõlur, kes on küpselt keskendunud kitarrile, luuperid, sündid ja plokid on pelgalt abivahendid, võtmata kitarrilt pearolli. Hoolimata oma noorusest oleks tal justkui ammu selge, mis on tema tugev külg – meloodia ja neid ülestikku ladudes tekstuuride punumine."

24.aprillil 2013 anti bändiga kontsert Raadiomaja legendaarses 1. Stuudios saatesarjas "Areaal live". Septembri lõpus külastas Argo Vals Band Riiat ja Liepajat.

Argo avaldas kaks uut singlit "24 / Oksüümoron" 5.veebruaril 2014. Uued lood sisaldavad varasemaga võrreldes suuremal määral Argo Vals Band liikmete isiklikku panust ja lugude arranžeerimises on osalenud terve ansambel.

TMW 2014 raames astus Argo Vals Band üles Eesti Popsil 27.märtsil ja Hea Uus Heli festivalilaval 29.märtsil 2014. 5.juulil 2014 esines Argo Vals bändiga Kilingi-Nõmme Schilling festivalil.

20.juulil esines Argo Vals Band Positivus festivalil Lätis ning 1.augustil Intsikurmu Muusikafestivalil Põlvas.

Viljandi Guitar Trio on ärganud talveunest. Esimene kontsert sügisel ilmuva teise stuudioalbumi materjaliga toimus 13.augustil 2014 Kuressaare Kitarrinädalal Kuursaalis. Lugude esmaesitlusi lendas seintest ja põrandast.

Argo Vals bändiga reisis kontsertidega augustis 2014 Venemaal, kus läbiti autoga 7200km. "Väga meeldis Kirovi linnas kunstigaleriis mängida ja kõige kaugemas punktis Kurganis. Publikud olid erinevad ja väga põnevad. Veel mängisin ühe korrusmaja katusel, rockiklubis ja pargis," rääkis Argo Vals.

"Mängime kolme akustilise kitarriga ja katsetame igasuguseid kompositsioonilisi võtteid. Meil on väga erinevaid lugusid seal peal, keeruline kirjeldada," kommenteeris ta oktoobris ilmuvat uut albumit, mis on valminud koos Viljandi Guitar Trioga.

Viljandi Guitar Trio esitles oma teist stuudioalbumit 16.oktoobril 2014 Viljandi Kitarrifestivalil Pärimusmuusika Aida suures saalis. Uuel albumil kõlab endiselt valdavalt trioliikmete autorilooming, kuid koha on leidnud ka seaded teiste heliloojate lugudest (Gustav Ernesaks, Steve Vai, Robert Jürjendal), mis sellele koosseisule kolme vahepealse aastaga oluliseks osutusid.

"10-56" pole kindlasti mõeldud vaid kitarrimuusika austajatele, see on avatud ja mõjub ning mõjutab oma melanhoolse varjundiga kindlasti igat inimest. Plaat oli füüsilise CD-na müügil alates 18.novembrist 2014 ning seda esitleti kuue kontserdiga.

21.detsembril 2014 esines Argo Vals Band džässrokist, progest ja ambient’ist laotud majesteetliku helikontserdiga Moskvas Eesti muusikat tutvustaval Tallinn Music Weeki klubiõhtul.

2014 aasta Eiko Ojala poolt loodud Vabariigi presidendi jõulukaardil kõlas Viljandi Guitar Trio "Orjapõlve valss + Karjapõlve disko", millest sai kaardist ning eestlaste elust inspireerituna seekord pala "Ajajoon".

9.märtsil 2015 andis Viljandi Guitar Trio kontserdi Radisson Blu Sky hotelli kõrgeimal korrusel asuvas Lounge 24-s. 27.märtsil astus trio üles Tallinn Music Week raames kinos Sõprus ja päev hiljem Homeartis.

Argo tegi helikujunduse Kaja Lindali lavastusele "Kehameel", mis etendus kaasaegse tantsu sarja "Tantsutuur" raames 11., 12. ja 13.aprillil Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis Tallinnas.

19.juunil 2015 ilmus tunnustatud noore kitarristi ja helilooja Argo Valsi teine sooloalbum “Nokturn”, mis on saadaval füüsilisel kujul kui ka digitaalsetes kanalites. 3.juunil tutvustas ta sellelt lugu "Mjuuli". Esimene esitluskontsert toimub Sügisjazzi raames, 17.oktoobril Kumu auditooriumis.

25.juulil andis Argo Valsi ja Karl Petti ansambel Talamak välja oma kuue-loolise debüüt-EP, mis on saadaval veebilehtedel iTunes, Tidal, Spotify, Deezer jm.

18.oktoobril 2015 sai Argo Valsi albumilt “Nokturn” pärit lugu “Uni” ammu plaanitud muusikavideo, mille autoriks on Roland Seer.

12.veebruaril 2016 esines Argo Vals klubis Sinilind, kus muusikaleht Rada7.ee õnnitles nende klikivõistlusel teise koha saanud albumit.

Argo Vals Band esines Tallinn Music Week raames 1.aprillil 2016 kohvikus Sinilind.

14. juulil alustas Häädemeestel Kollamaa talu õuel kitarrist ja helilooja Argo Vals vinüüli “Nokturn” esitlustuuri. Ühtlasi avaldas ta oma soolotuuri alguse puhul “Nokturnilt” viimase singli “Koiduskaudid”. Kokku annab Argo juulikuus seitse kontserti, millest viis leiavad aset Eestis ning kaks Lätis.

6.augustil esines Argo Vals Bänd Põlvas Intsikurmu festivalil.

20.jaanuaril esines Karl Petti Band kultuuriklubis Kelm, kus esitatakse ka uus lugu "Drive". Bändi kuuluvad veel Kirke Karja (klahvpillid, laul), Argo Vals (kitarr, klahvpillid), Indrek Mällo (basskitarr) ja Hans Kurvits (trummid).

2.juunil 2017 avaldas Argo Vals esimese topeltsingli oma kolmandalt kauamängivalt, mis ilmub tuleva aasta alguses. Topeltsingli "Väsimatule unistajale" esitlus toimub järgmise nädala reedel, 9. juunil Tallinnas kultuuriaia Pada hooaja avapeol.

14.detsembril avaldas Argo Vals topeltsingli “Armastus” / “Image Drain”. Viimasele on ta koostöös visuaalkunstnikuga Sander Tuvikene loonud muusikavideo virtuaalreaalsusesse, mis on esimene säärane Eestis ning video on samast päevast vaadatav 2D ja 360-kraadi versioonis YouTube’is ja Vimeos.

18.mail 2020 ilmus Argo Valsil uus album – "In Loving Memory Of", kuhu on koondatud viimase kolme aasta jooksul loodud ja salvestatud muusika. Võrreldes kahe eelmise albumiga – "Tsichier" (2012) ja "Nokturn" (2016) – on nüüdne album ehk nii tundetoonidelt kui ka muusikaliselt mitmekesisem ja avaram. Olgugi kui napilt tahes, on peagi ilmuval heliplaadil tunda Argo ja külalismuusikute (Karl Petti, Karl-Markus Kohv, Tõnu Tubli jt) sünergia, mis välistab "ühemehealbumitele" nii sageli osaks saava teatava üheplaanilisuse. Argo ise nendib, et praegusest keerulisevõitu ajast hoolimata peaks meil kõigil olema rohkem aega iseendale ja oma perekonnale ning võimalust keskenduda kõigele sellele meeldivale, millele muidu on raske piisavalt aega leida – raamatute lugemisele ning muusika kuulamisele. Ehk "In Loving Memory Of" 77 minutit muusikat ongi just see, mille kuulamisel oleks hea unustada end aknast paistvaid maastikke silmitsema ning lasta muusikalõimel end lihtsalt kaasa kanda. 7.aprillil ilmus Argo uus singel "A Great Run".

Argo Vals esitles koostöös plaadifirmaga Vaiguviiul kahe kontserdiga oma 2020. aasta albumit "In Loving Memory Of". Esitlused toimusid 1.novembril Tallinnas Kanuti Gildi SAALis ja 8.novembril Tartu Uue Teatri väikeses saalis. Argoga koos oli laval bänd koosseisus: Karl-Markus Kohv – trummikomplekt; Karl Petti – elektrikitarrid, klahvpillid; Kaie Olmre – klahvpillid; Argo Vals – kitarrid, klahvpillid; Alyona Movko – visuaalid; Taavo Teras – helikunstnik.

Muud huvitavat