Dramamama

5.veebruaril 2024 ilmus Mikk Tammepõllu ja Tõnu Timmi kolmas ühine lugu pealkirjaga “Elu magusam kui mesi”. Duol toimub 9.02-9.03 Eesti tuur 8. kontserdiga. “Alustame sel nädalal Tõuniga väikest tuuri kohtades, kus teame, et meid ootavad head inimesed ja soe vastuvõtt. Võtame kaasa oma parimad pillid, ilusaimad laulud ja muidugi muhedad jutud,” sõnas Mikk. “Plaanis on nende kontsertidega tuua rõõmu ja soojust pikkadesse talveõhtutesse,” lisas Tõnu.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 11.05.2006 - 19:30
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 09.02.2024 - 13:23
Eesti artist, Ansambel, Rock

Dramamama on Tallinna rockansambel mis on tegutsenud alates 2008. aasta suvest. Ansambli asutasid laulja Mikk Tammepõld ja bassimängija Viljar Norman pärast varasema kollektiivi Brides In Bloom lagunemist. Bändi kuuluvad veel eesti tunnustatumaid noore põlvkonna kitarriste Laur Joamets ning trummar Ott Adamson. Dramamama esimene esinemine oli "Hea muusika festivalil".

Bändi peamiselt ingliskeelne looming on kantud eeskätt 60ndate ja 70ndate blues’ist ja rockist – ansambli liikmete sõnul on just selle ajastu muusika väljenduslaad ja esteetika nende alateadvusesse püsivaima jälje jätnud. Siiski kohtab Dramamama repertuaaris ka pungilikumaid saunde ning kauneid ballaade, mis võivad õrnema hingega kuulajale pisaragi silma tuua. Bänd on saanud suure esinemiskogemuse ning kogunud igati arvestatava ja truu kuulajaskonna, mis kasvab pidevalt. Dramamama on soojendanud selliseid maailma nimesid nagu Rival Sons ja Von Hertzen Brothers.

"Esimene idee midagi sellist teha oli meil Lauriga. Me saime lihtsalt täiesti juhuslikult kokku mingite seltskondade haakumisel ja arutlesime muusika teemal. Mõni päev hiljem juba kohtusime, kuulasime teineteise demosid ja panime bändi kokku," meenutab Mikk.

"Kui me saime esimese prooviruumi, põles see nädal aega hiljem maha. Meil oli justkui ilus pesa, aga see läks lihtsalt põlema, kuna oli tekkinud mingi lühis! Seal oli palju kitarre, aga ükski neist õnneks kannatada ei saanud. Kannatada sai küll mõni trummikomplekti asi, aga need polnud meie omad," räägib ansambli Dramamama basskitarrist Viljar Norman bändi seni suurimast draamast.

Kitarrist Laur Joamets tõdeb, et draamategemine jääb tavaliselt prooviruumi seinte vahele. "Kui otsida draamat väljastpoolt, siis seda ei näe, kuigi oleme üsna kirev seltskond." Aga neid olukordi, kus jalutatakse prooviruumist välja, mõeldakse asjade üle järele ja tullakse jälle kokku, on olnud küll, tunnistab bassimees Viljar. Bändiruumi seinte vahel kohtuvad kõik ideed. "See, mis on läinud plaadile, on jäänud sõelale."

Dramamama teeb dünaamilist ja meloodilist rokkmuusikat. Suurimateks eeskujudeks on ansamblile Jimi Hendrix, The Beatles, Rolling Stones ja Led Zeppelin. Laur ütleb, et tema isiklikult kuulab väga palju mustanahaliste muusikat ning ülejäänud bänd noogutab innukalt kaasa. Kuttide sõnul on ka kodumaal väga palju häid bände. "Ultima Thule, Nevesis, Elephants from Neptune, Taavi Peterson & Üdi, Ewert an The Two Dragons, Blinking Lights," loetleb Laur ja teised nõustuvad taas.

Dramamama avaldas 16.septembril 2009 esimese singli "Dance". Loo muusikavideo jooksis MTV balticu kanalitel. Dramamama esimese muusikavideo rezhissööriks oli Maria Reinup ning see valmis tänu paljude noorte ja andekate inimeste ning Balti Filmi ja Meedia kooli suurele abile. Dramamama omanimeline debüütalbum ilmus 16. oktoobril 2009 ning esitluskontserdil Rock Cafe laval osalesid ka ansamblid Aides ning Phlox.

Oma teist plaati "VIP" esitleti 31.märtsil 2012 klubis Rock Cafe ning bändimeeste enda arvates on sellel läinud hästi. "Siiani on olnud kuulda ainult positiivset vastukaja. Tundub, et oleme kuskilt läbi murdnud."

Dramamama teisel albumil "VIP" on kümme uut lugu, mis on salvestatud Tallinna Linnahalli stuudios Elmu Värgi käe all. Ansambli laulja Mikk Tammepõllu sõnul on uus plaat bändi koostöö vili. „Kui enamus lauludest meie esimesel plaadil olid eelnevalt autoritel kodus valmis kirjutatud, siis nüüd katsetasime lugude kirjutamist koos. Lood plaadil on vägagi erinevad, varieerudes funkist grungeni, kuid siduvaks elemendiks on elusa fiilinguga sound. Kasutasime võimalust salvestada 24-realisele analoog lintmagnetofonile, millel on omad eelised, kuid ka omad piirangud.

Laulja Mikk, kelle sulest lauludele sõnad sünnivad, ütleb, et lauldakse lihtsatest asjadest ja tugevatest emotsioonidest, mis on seotud mingite inimeste või sündmustega, ja kõigest, mis endale korda läheb. "Viimase plaadi peal on ka päris mitu sellist lugu, kus tegelaskuju seikleb ringi oma mingis unenäo- või fantaasiamaailmas. Aga mingit suurt mütoloogiat või poliitilist sõnumit me püsitanud pole," ütleb ta. Näiteks loo "World without music" idee tuli Mikule unenäos. "Seiklesin seal maailmas, kus keegi ei mäletanud enam, kuidas pilli mängida ja viisi pidada. Ma üritasin mingile seltskonnale mingisuguseid lugusid mängida, mille peale seltskond väga vihastas ja hakkas mind taga ajama," räägib ta. "Õnneks oli mul ärgates pill kõrval ja ma panin esialgse laulu kohe kirja. Selliseid hetki väga tihti ei tule, et esimese impulsi saad unenäos, minu jaoks oli see väga põnev!"

Dramamama viimane avalik kontsert toimus 16.detsembril aastal 2014. Laur Joamets liitus USA kantri-, souli- ja bluusimuusik Sturgill Simpsoni kontsertansambliga 2014. aastal. 12.veebruaril 2017 võitis bändi album "A Sailor's Guide to Earth" Grammy auhinna Parima kantrialbumi kategoorias. 2017 liitus Laur Atlanta bändiga Drivin N Cryin.

Mikk Tammepõld avaldanud kaks soolosinglit: Artur Alliksaare luuletusele kirjutatud "On asju, milles eksida ei saa" (2009) ja Juhan Liivi luuletusele "Mu viimne laul" (2010). Septembrist 2013 oli Mikk Tammepõld salvestamas oma esimest sooloalbumit, mis tugineb austatud eesti luuletajate tekstidel. Aprillis tuli singel Paul-Erik Rummo luuletusest "Puudel õitsevad leevikesed" ning septembris "Kummardamas kuud", mille sõnad on autori enda sulest. 18.novembril esitletud singel "Hall laul" oli kirjutatud Ernst Enno samanimelise luuletuse ainetel. Album "On asju, milles eksida ei saa" ilmus 3.detsembril 2013.

Miku ja Luisa Värk ühislugu “Minu päike” võistles 21.veebruaril 2015 Eesti Laul finaalis. 16.novembril 2015 avaldas Mikk Tammepõld oma esimese inglisekeelse singli pealkirjaga “Come Anytime”.

Viljar Norman on lõpetanud G. Otsa nim. Tallinna Muusikakooli 2007. aastal basskitarri erialal. Hetkel figureerib ta Ott Leplandi, Inese ja Mikk Saare ansamblites ning peale nende on veel väga palju erinevaid projekte.

Trummar Ott Adamson on tuntud ka 2009 aastal alustanud bändist Põhja Konn. Ott on lõpetanud Viimsi Keskkooli ning 2013 aastal Otsakooli. Ott läks edasi õppima Muusika- ja Teatriakadeemiasse dzässmuusika osakonda, mis on hetkel veel pooleli.

Dramamama andis 8.mail 2017 välja uue singli pealkirjaga "Long Way Home". Lugu oli algselt planeeritud meie teisele albumile "VIP"," rääkis bändi solist Mikk Tammepõld. "Aga nagu laulu pealkirigi viitab, ei jõudnud me selle looga toona õigeks ajaks koju. Mai alguses sai laul linnahalli stuudios Elmu Värgi abiga oma lõpliku kuju," lisas Tammepõld. "Long Way Home" muusika autoriteks on Mikk Tammepõld ja Laur Joamets, loo sõnad kirjutas Mikk Tammepõld.

Dramamama andis kaks eksklusiivset kontserti, 9.juunil Tartus Athena keskuses ja 15.juunil Tallinnas Sinilinnus. Kontsertidel kõlas lisaks varasemale loomingule ka täiesti uut muusikat, mida varem koos esitatud ei ole. Külalisesinejatena andsid oma panuse The Boondocks (Tartus) ja The Queen Of Spades (Tallinnas).

19.juunil 2017 avaldas Ott Adamson koos Dramamamaga ühise singli "Monica". "Monica" on jutustus omanäolisest ja seiklushimulisest tüdrukust, loo kirjutas ja produtseeris Ott Adamson. Sõnad on valminud koostöös Jürgen Kütneriga. Pala lindistas, miksis ja masterdas José Diogo Neves ning see on salvestatud Kultuurikatlas asuvas Crickets Empire nimelises stuudios.

Dramamama täitus 2018 suvel 10 tegutsemisaastat. 8.augustil astus bänd üles kontsertklubis Kivi Paber Käärid ning tegemist oli ainsa esinemisega Eestis sel aastal. Bändi kitarrist Laur Joamets elab USAs ning rõõmustab üksikute Dramamama kontsertide üle südamest: “Väga hea meel on üle pika aja koju tulles heade sõpradega lava jagada ning meie enda lugusid esitada. Loodan nädala pärast toimuval kontserdil palju tuttavaid nägusid näha.”

26.veebruaril 2020 avalikustati esimene singel Dramamama kolmandalt stuudioalbumilt “Uphill Battle”. Lugu kannab nime “End Of The Line” ning 21.aprillil ilmunud 8 lugu salvestati 2018. aasta sügisel Loud Recording Studios Nashville’is, USAs. Lüürikavideo autoriks on Mikk Tammepõld. Teine singel “Here for a Moment” tuli välja 3.aprillil.

Dramamamale tõi 2021 aasta kevad kaasa uue hingamise, sest bändis mängib nüüdsest kitarri Jörgen Pakkas, trummide taga on Soomest pärit Jeremia Kangas ning ühiselt on salvestatud juba mitu lugu, mis järjest kuulajateni jõuavad. Samuti on töös uus täispikk stuudioalbum.

16.märtsil toodi välja singel "Rhythm of the Sun". "Uus singel astub võib olla meie senisest kõlapildist veidi välja, aga on oma juurtega ikkagi tugevalt rokkmuusikas. Üle kõige on mul hea meel, et Dramamama on uuesti bändina valmis tegutsema. Pärast Lauri ümberasumist Ameerikasse olen teinud muusikat veidi teistsuguse helikeelega ning igatsus selle bändi ja rokkmuusika energia järele jäi kriipima," ütles Tammepõld.

Mikk Tammepõld avaldas 21.juunil uue loo pealkirjaga “Aegade sillal”. Laul on kirjutatud koos helilooja Andres Valkoneniga, kes tähistas oma 70. sünnipäeva.

12.juulil andis Dramamama välja singli “Head Above the Water”. Muusikalist osa saadab bändi solisti Mikk Tammepõllu joonistatud video. Dramamama astus esimest korda uuenenud koosseisus üles 16.juulil Noblessneris, Eesti uhkeima merepeo Sail Tallinn raames.

25.septembril astus Dramamama üles lokaalis Kivi Paber Käärid. Erikülalisena tegi kaasa bändi endine kitarrist Laur Joamets. 1.oktoobril esines Dramamama TMW KinoMaja Hard Night'il.

Dramamama avaldas 4.novembril 2021 singli "Bad Company" koos stuudiovideoga. Lugu räägib oma tunnete ja emotsioonide analüüsimisest. Sellest, millises seltskonnas viibid, keda endale lähedale lased ning kas kõik need inimesed on ikka su sõbrad.

6.mail esines Dramamama Tallinn Music Week kavas Võnge Festivali laval.

11.juulil avaldas Mikk Tammepõllu loo “Tüdrukud tantsivad”, mis loodud Lauri Räpp luuleridadele. Tõnu Timm mängis väga ägeda pedalsteeli partii ja Ann Kuut tegi imelise keelpilliseade. Samuti andis Teet Velling oma perkussidega loole särtsu juurde.

25.augustil esines Dramamama Fotografiska sisehoovis. Mikk Tammepõld: “Mängime nii fännide vanu lemmikuid kui ka uusi lugusid meie veel sel aastal ilmavalgust nägevalt albumilt.”

Dramamama andis 20.septembril välja singli "Deeper Dream". Loo autor on bändi solist Mikk Tammepõld.

12.oktoobril ilmus Dramamama neljas stuudioalbum nimega "Doomsday Tango", mille nimilugu avaldati 10.oktoobril. Mitmele loole salvestas kitarri ja pedalsteeli partiisid bändi asutajaliige Laur Joamets. Külalistena teevad albumil kaasa ka lauljatarid Vivi ja Viveli Maar ning ühe loo laulis sisse kitarrist Jörgen Pakkas.

Dramamama esitles plaati kahe kontserdiga 21.oktoobril Tallinnas Kinomajas ning 22.oktoobril Tartus Genialistide klubis. Külalisena astus lavale Jazy. Bändide solistid Mikk Tammepõld ja Ott Jalakas on vennad ning teineteist muusikaliselt palju mõjutanud.

13.novembril 2022 andsid Tõnu Timm ja Mikk Tammepõld Isadepäeva puhul välja ühise loo “Poegade laul”. Muusika: Tõnu Timm; sõnad: Tõnu Timm, Lauri Räpp.

Dramamama esines 19.aprillil klubis Uus Laine ning külalisena astus lavale ka USAs resideeruv bändi endine kitarrist ja asutajaliige Laur Joamets. “Kui Laur Eestisse satub, oleme püüdnud alati ka mõne Dramamama kontserdi korraldada, et saaks koos temaga üles astuda,” rääkis bändi solist Mikk Tammepõld. “Esineme ja kirjutame Dramamamaga muusikat küll juba mitu aastat uuenenud koosseisus, kuid alati on rõõm Lauri näha ja koos pilli mängida.”

2.juunil esinesid pealinna uusimas kontsertpaigas Paavli Kultuurivabrikus Dramamama ja Sibyl Vane. Kontserdil astusid mõlemad bändid üles täispika kavaga.

12.oktoobril ilmus Dramamama lugu “Until We Meet Again”. Loo autoriteks on Dramamama liikmed Mikk Tammepõld, Viljar Norman, Jeremia Kangas, Jörgen Pakkas ja Laur Joamets. Taustalauljatena teevad seekord kaasa Vivi ja Viveli Maar. “Loo sõnum on üsna selge ja ilmselt suudavad samastuda paljud, kes kunagi lähedase inimese kaotanud on ning temast puudust tunnevad. Meie bändiga pühendame loo heale sõbrale, kes lahkus liiga vara,” rääkis Mikk laulu taustast.

5.veebruaril 2024 ilmus Mikk Tammepõllu ja Tõnu Timmi kolmas ühine lugu pealkirjaga “Elu magusam kui mesi”. Duol toimub 9.02-9.03 Eesti tuur 8. kontserdiga. “Alustame sel nädalal Tõuniga väikest tuuri kohtades, kus teame, et meid ootavad head inimesed ja soe vastuvõtt. Võtame kaasa oma parimad pillid, ilusaimad laulud ja muidugi muhedad jutud,” sõnas Mikk. “Plaanis on nende kontsertidega tuua rõõmu ja soojust pikkadesse talveõhtutesse,” lisas Tõnu.

Faktid

Liikmed: (nimi/tegevus bändis/sünniaeg)
Mikk Tammepõld – vokaal - 27.01.1982
Viljar Norman – bass - 05.05.1983
Jörgen Pakkas - kitarrid - 14.08.1991
Jeremia Kangas - trummid

Lahkunud:
Laur Joamets – kitarr - 31.10.1988
Ott Adamson – trummid - 06.12.1989

Muud huvitavat

Seotud videod

Dramamama - Bad Company
Dramamama - Bad Company

Artist: Dramamama

Lugu: Bad Company

Aasta: 2021