Janet Jackson

Janet Jakson 2023 aasta Ameerika tuur "Together Again Tour" algas 14.aprillil ning lõppeb 27.oktoobril.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 14.07.2006 - 09:37
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 12.06.2023 - 06:47
Välismaine artist, Sooloartist, Pop

Janet Jackson on võitnud kuus Grammy auhinda ning andnud oma silmapaistva karjääri jooksul välja kokku 11 stuudioalbumit. Lauljanna albumeid on üle kogu maailma müüdud rohkem kui 160 miljonit koopiat ning tema hitid nagu “Nasty”, “Rhythm Nation”, “That’s The Way Love Goes” ja “Got ‘Til It’s Gone” on tuttavad igale pop-muusika sõbrale.

Janet Damita Jo Jackson (sündinud 16. mail 1966) on Ameerika laulja ja popartist Michael Jacksoni õde. Ta oli kaheksakümnendatel ja üheksakümnendatel üks rahaliselt kõige edukamaid naisartiste.

Alustas esinemisi koos vendadega, Jackson 5-ega. Ta esimesed albumid “Janet Jackson” (1982) ja “Dream Street” (1984) on vähetähtsad. Seevastu järgmised, “Control” (1986), “Rhythm Nation 1814” (1989) ja “janet.” (1993), olid väga edukad. Mainitud viimase albumi singlist "That's The Way Love Goes" sai lauljanna läbi aegade edukaim lugu.

1995. aastal salvestas Janet Jackson koos oma venna Michaeliga dueti “Scream”, millest sai suur hitt. Sellest tehtud video oli kõigi aegade kalleim. 1995. aastal ilmus album “Design of a Decade 1986/1996” lauludega “Runaway” ja “Twenty Foreplay”.

1997. aastal andis Jackson välja albumi “The Velvet Rope” edukate singlitega “Got ‘til It’s Gone”, “Together Again”, “I Get Lonely”.

Album “All For You” (2001) oli optimistlikum kui “The Velvet Rope”, laulude põhiteemaks armastus ja üksindus. See polnud nii edukas nagu eelmised ja avaldati vaid kolm singlit. Kuid nimiloost sai Janeti teine suurim hitt. Aastal 2000 mängis Janet filmis ”Nutty Professor II: The Klumps”.

Aastal 2004, vahetult oma kaheksanda stuudioalbumi ilmumise ees, kasutas Janet reklaamitrikina nn. "Nipplegate’i afääri" kui veebruari esimesel päeval tootis ajakirjanduses vist rohkemgi uudiseveergusid kui vananev ja tähtsust kaotav täht isegi lootis. JJ ja Justin Timberlake esinesid CBSi toodetud Super Bowli telesaates – spordiürituse vaheajal laval duetti lauldes – kui viimane tal kätega veheldes ootamatult parema tissi paljaks tõmbas. Pruuni rinnanipliti ilustas päikese kujuga metallehe (mida hakati USAs muide kõvasti ostma). Edasi tuli tõeline avalik skandaal Ameerika Ühendriikide retsepti järgi. Kuid see pole kõik, mida keskealised naised teeks karjääri päästmiseks. Janet poseeris uue albumi "Damita Jo" (täisnimi ongi Janet Damita Joe Jackson) kaanel samuti poolalasti. Plaat müüs aprillis 2004, esimesel müüginädalal USA-s, lausa 400 tuhat koopiat. Singlitena tulid siit "Just a Little While", "I Want You" ja "All Nite (Don't Stop)". Eraelus sujus suhe produtsendiga Jermaine Dupri.

Septembris 2006 andis 40-aastane Janet välja oma 20-ndale karjääri aastapäevale pühendatud üheksanda stuudioplaadi "20 Years old". Juba mais promos lauljatari koduleht uut lugu "Weekend" ning esimene ametlik singel "Call on me" (koos räppariga Nelly) jagati raadiotele mängimiseks 19.juunil ning teise singlina tuli lugu "So Excited". Samuti tuuritas Janet albumiga üle maailma.

Oktoobris 2007 teatas Janet, et on alustanud taas näitlejakarjääri, millest ta eemal viibis lausa seitse aastat. Ta mängib psühholoogi Tyler Perry filmis "Why Did I Get Married". Film oli USA vaatatuim esimesel linanädalal, lisaks võitis Janet ka parima kõrval osatäitja auhinna 2008 NAACP Image Awardsil. Jacksonite pere kuulsamail tütrel on ette näidata veel ka ülesastumised sellistes filmides nagu “Nutty Professor II” ja “Poetic Justice”.

Janet järgmine plaat tuli 26.veebruaril 2008 ja lõi USA-s plaadiedetabeli kinni, müüginumbriks oli 181 000. Klubimuusikale orienteeritud albumi "Discipline" produtsendiks on Def Jam boss L.A. Reid. Uue albumi valmimisele aitasid kaasa sellised mehed nagu Rodney Jenkins, Jermaine Dupri, Ne-Yo, Stargate, Tricky Stewart, T-Dream. Albumi mustvalgel kaanel on pilt ülipeenikesest Jacksonist, kes on mähitud musta nahknööri ning kannab õlgadeni ulatuvaid latekskindaid, millest ühele on kirjutatud lauljanna nimi ning teisele albumi pealkiri. Esimene singel oli tempokas "Feedback", autoriks Rodney Jerkins. 05.märtsil 2008 esilinastus juba teine plaadi video "Rock With U".

13.09.2009 esines Janet MTV Video Music Awardsil ning venna Michaeli mälestuseks kõlas nende duett "Scream". Samas pani Janet oma kodulehele üles uue singli "Make Me", mis pärines 17.11.2009 ilmuvalt kogumikult "Number Ones". See kahele plaadile pressitud Janeti paremik sisaldab 33 lugu alates aastast 1986.

Janet osales 2010 aastal näitlejana Tyler Perry filmis "Why Did I Get Married Too?". Filmi soundtrackil kõlas Janet esituses lugu "Nothing", autoriteks Jermaine Dupri ning Bryan-Michael Cox.

2012 aastal abiellus R&B/pop superstaar endast 9 aastat noorema Qatari miljardäriga Wissam Al Mana'ga. Paar avaldas saladuse alles 25.02.2013.

3.juunil 2015 teatas Janet oma ametlikul kodulehel, et tema uus album ilmub BMG alt. 23.juunil 2015 avaldas Janet digisingli “No Sleeep“. Loo autoriteks on Janet, Jimmy Jam ja Terry Lewis. 24.juulil tehti avalikuks loo remiksi muusikavideo, kus osaleb J Cole.

Janet alustas 31.augustil Põhja-Ameerikas kontsert-tuuriga ning järgmise loona avaldas ta "The Great Forever".

Janet Jackson uus album "Unbreakable" ilmus 2.oktoobril 2015 ja sellel kõlab 17 lugu. Produtsentideks olid Jimmy Jam ja Terry Lewis ning kaasa löövad Missy Elliot ja J Cole. 24.septembril ilmus klubihitt "Burn It Up" koos Missy Elliott'iga.

Janet Jackson uus album "Unbreakable" tõusis esimese müüginädalaga 116 tuhande koopiaga USA Billboard edetabeli tippu ning see oli Janeti seitsmes #1 plaat.

5.mail 2016 avaldas Janet muusikavideo loole “Dammn Baby”, mille lavastas Dave Meyers.

3.jaanuaril 2017 sündis Janet Jackson ja tema abikaasa Wissam Al Mana esiklaps, poeg Eissa Al Mana.

Janet Jackson esines 20.mail 2018 Billboard Music Awardsil ning teda pärjati Icon Award'iga.

17.augustil 2018 tuli välja Janet Jackson uus singel “Made for Now”, kus osaleb puertoriikolane Daddy Yankee. Loo produtseeris Harmony Samuels ja muusikavideo lõi Dave Meyers tiim.

4.novembril sai Janet au Global Icon auhinnana MTV Europe Music Awardsil.

30.juulil 2019 andis Janet vinüülidel välja oma albumid "Rhythm Nation", "Janet", "The Velvet Rope" ja "All For You".

Jaanuaris 2022 linastus Janet Jackson eluloofilm "Janet", mis tähistab 40 aasta möödumist tema debüütalbumi ilmumisest. Dokumentaali lavastaja on Ben Hirsch ning produtsendid Janet Jackson ja Randy Jackson. "See on minu lugu, räägitud minu poolt, mitte läbi kellegi teise pilgu," räägib lauljatar reklaamklipis. "See on tõde. Võta või jäta. Armasta või vihka seda. See olen mina."

7.oktoobril 2022 avaldas Janet Jackson albumi "The Velvet Rope" 25-aastapäeva versiooni. Digiplaadile on kogutud 25 lugu ning lisaks 13 remiksi.

Janet Jakson 2023 aasta Ameerika tuur "Together Again Tour" algas 14.aprillil ning lõppeb 27.oktoobril.

Faktid

Janet Jacksoni tsitaate
• Tunnustus on õige. Lahkus on õige. Armastus on õige. Palvetan praegu, et me liiguks paremasse aega, kus eelarvamustest saab üle mõistmisega, kui kitsarinnalisuse võidab lahke empaatia, kui kohtumõistmise valu asendab armastuse puhtus.
• Kui tuli “Thriller”, olin nii kade… Olin Michaeli üle õnnelik, kuid see oli nagu: “Miks ei võiks see olla mina?”
• Ma näen igaühes konkurenti. Olen väga võistlev inimene. Kuid minu arust on see hea. Võistlus on suurepärane. Ja nii kaua, kui see on sõbralik ja mitte õel, on see minu arust vahva.
• Mu esimene armumine oli Barry Manilow. Ta esines televiisoris ja ma mäletan, et salvestasin seda. Kui kedagi polnud läheduses, suudlesin ekraani.
• Meil kõigil on vajadus olla erilised.
• Kannatus on mu pärisosa, eriti mustanahalise naisena… See jõud lubab meid alustada, asja läbi viia ja sellest üle saada.
• Ainult tarkus ja teadmised eraldavad meid täielikust pimedusest.
• Me ei pea meenutama valu, kui meenutame mälestust.
• Pole midagi masendavamat, kui sul on kõik ja sa oled ikka veel kurb.

Tutvustuse vanem osa ja tsitaadid pärinevad raamatust ”Muusikute tsitaate elust, armastusest ja tööst”.

Muud huvitavat