Dahling

Plaat ilmus 11.detsembril 2013 eksklusiivselt ka CD kujul.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 04.11.2006 - 20:09
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 06.01.2014 - 22:35
Eesti artist, Ansambel, Rock

Dahling on ingliskeelset poprokki viljelev bänd, mis tuli kokku Tartus 2000. aastal. Nende eeskujuks olid Suede, Marillion ja The Cure. Peale mitmeid koosseisumuutusi jõuti tänase viisikuni. Bänd esitab ainult ingliskeelseid lugusid, mille autoriks on solist Tanel Kuningas.

Proovidega alustati 2000. aastal ja esimene kontsert toimus samal aastal Tartu Teatrilaboris. Dahling mõjus laval väga veenvalt, ausalt ja ennastunustavalt. Dahlingust on Tartus väikestviisi legend saanud. Nad ei esine tihti ning kui mõni live toimub, külastab seda terve hulk inimesi, kes pea kõiki laule peast teavad. Dahling on olemas siiani eelkõige sõpruse tõttu ja armastusest sarnase muusika vastu.

Oktoobris 2007 toimus unustamatu kontsert Tartus Genialistide klubis. Mis Dahlingu puhul rahvast ilmselgelt lummas, oli lihtsus ja dekadentliku iluga meloodiad, mida need viis härrast justkui torust tulistasid. Dahlingu hittlood olid “Wilde”, “Is It Raining?”, “Menthol“ ja “Still Beautiful”.

Bändi esimene album salvestati kuu ajaga leibeli Tallinn Records all. Kauaoodatud album sisaldas 13 lugu. "Paar lugu on kirjutatud siis, kui bändi veel ei eksisteerinud, näiteks "Still Beautiful". Paljude algne iva on mitu aastat vana, aga selle aja jooksul on nad läbinud mitu noorenduskuuri," rääkis Tanel. "Üldiselt on need laulud noorte inimeste silmitsi seismisest maailma ilu ja julmusega. Armastusest ja selle lõppemisest, katsest selles kõiges ennast mitte ära kaotada. Neid emotsioone oleme üritanud valada sellisesse muusikasse, mida ise kauniks ja heaks peame. See on muusika armastusest, üksindusest, seksist ja valust."

Nii jõudis Dahling laiema avalikkuseni tänu oma 13-loolisele 2007. aasta debüütalbumile “Dahling“, mis sai kriitikutelt sooja vastuvõtu osaliseks. Maris Meiessaar EPL-is: ”Dahling ei roki valjusti ega agressiivselt, aga teeb seda veenvalt ja oskuslikult. Dahlingu mõnusalt ülbe meloodilisus teeb nad hoopistükkis kergesti vastuvõetavateks ja pikapeale haarab terve plaaditäis laule sust nii kõvasti kinni, et ise ka imestad muusika võluväe üle.”

Esimene singel “Menthol“ oli kuulamiseks üleval bändi myspace’is. Plaati presenteeriti 23.novembril 2007 Eesti Päevalehe kodulehel online broadcastinguga. Traditsioonilisemal viisil esitluskontserdid toimusid 14.detsembril Tartus Lutsu teatrimajas, 16.detsembril Tallinnas Raekoja platsil ja 20.detsembril Tallinnas Von Krahli teatri baaris. Lisaks anti kolm kontserti Lätis ja esineti Slovakkias ja Türgis. 2008 aasta suvel astus bänd lavale Kaparockil.

1.detsembril 2008 avaldati juba uus singel. "Laul "Crystal" räägib sellest, kui raske on teist inimest välise kesta seest üles leida," seletas bändi laulja ja laulu autor Tanel Kuningas. "Sellest, kuidas mõnikord soovid kedagi sügavamalt puudutada ning, et keegi sind sügavamalt puudutaks. Selle selgituse taga on veel teine, väga isiklik lugu, kuid see las jääb saladuseks." 18.detsembriks saadi filmikooli tudengite abiga valmis "Crystal" video.

2009. aastal esindas Dahling Eestit Salacgrivas Positivus Festivalil koos Bedwettersiga. Mõlemi bändi esinemise taga seisis manager Toomas Olljum. Indiefestivalil "I Can Hear Music" osaleti 17.septembril Tallinnas Von Krahli teatri baaris ja 19.septembril Tartus Genialistide klubis.

31.märtsil 2012 astuti üles Tallinn Music Week festivalil Rock Cafes ning 21.juulil Positivus Festivalil.

Kümne looga album ”Left” salvestati Tartus Ö-Stuudios Martin Kikase juhtimisel ning lõppviimistluse andis Lauri Liivak. Esimene singel "Love Is Not The Drug" avaldati 9.novembril 2012. Teine uus lugu "Surprise Surprise" jõudis avalikkuse ette 18.veebruaril 2013.

4.aprillil 2013 esineti Sinilinnus TMW raames. 21.mail 2013 avaldatud albumit tutvustava klipi autoriks oli mitmete auhindadega pärjatud reþissöör Andzei Matsukevits.

27.mail 2013 ilmus Dahlingu teine kauamängiv “Left“, mis müügil digitaalselt iTunes, Spotify ja Deezer keskkonnas. Seda albumit on juba nimetatud 2013. aasta üheks paremaks rokiplaadiks. “Left” jääb kõlama oma lihtsa iluga, olles just sellesama Dahlingu reinkarnatsioon, mis mõned aastad tagasi oma kuulajaid lummas. Mõned vaimustuvad kohe, teised kasutavad seda stressipallina, mis endalegi märkamatult üha tihedamini kätte satub. Kuulamist väärt plaat,“ kirjeldas Mariliis Mõttus Müürilehest.

Dahling on oma teise albumiga muutunud korraga nii tõsisemaks kui ka mängulisemaks, väidab nende laulukirjutaja Tanel Kuningas: "Kindlasti on materjalis rohkem sügavust, värve, varjundeid. Me katsetasime rohkem kõlatekstuuridega ja mõtlesime vähem selle peale, milline üks korralik klanitud laul peaks olema. Samas see tähendas ka seda, et kuigi algmaterjal võis olla üsna nukrameelne, siis me lähenesime sellele suurema lustiga ja olime selle suhtes vähem aupaklikud." Uue albumi kirjeldamise lõpus muutub Kuningas lüüriliseks: "See plaat tekitab tunde nagu tõmbaks õrnalt, silmad kinni, käega üle erinevate kangaste. Seni kuni sõrmeotsad muutuvad ülitundlikuks. Ja siis leiavad nad kellegi alasti naha."

Plaat ilmus 11.detsembril 2013 eksklusiivselt ka CD kujul.

Faktid

Dahling on: (nimi/tegevus bändis/sünniaeg)
Tanel Kuningas – laul - 21.01.1980
Juhan Saharov – basskitarr – 05.09.1978
Kaarlo Nõmmsalu – löökpillid – 23.01.1980
Siim Randveer – kitarr – 25.12.1977
Elmer Kohandi – klahvpillid – 24.05.1980

Muud huvitavat