Ithaka Maria

“Eesti otsib superstaari” 2021 hooaja finaalsaadetesse jõudis kolm Ithaka-Maria käe all oma lauluoskusi arendanud noort - Marten Põldmets, Alika Milova ning Maribel Vääna. Õpetajarolli võtab naine väga tõsiselt ning tunneb õpilaste üle suurt rõõmu: “Ma olen nii uhke, et sellest rääkimiseks vajan salvrätikut! Ma olen lihtsalt südamest õnnelik,” tõdeb Ithaka.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 31.12.2006 - 11:03
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 13.12.2021 - 08:52
Eesti artist, Sooloartist, Pop

Lauljatar Ithaka-Maria on ühtaegu nii meie popmuusika tulevikulootus kui ka veteran. Üheksakümnendate noored mäletavad teda kindlasti legendaarse kvarteti Best B4 ridadest. Sajandivahetuse teismelised tsiteerivad tema nime kuuldes ansambli Slobodan River hittide refrääne. Ning teie, kahekümne esimese sajandi noored, saate Ithaka-Mariaga tuttavaks tema esimese sooloplaadi, singli "Confession" kaudu.

Eestis on lauljatare, kellest räägitakse palju ja ülistatakse taevani, kuid pahatihti unustatakse, et nad on vaid lauljad. Laulmine ei ole kindlasti maailma lihtsaim amet, kuid laulude kirjutamine on oskus omaette. Ithaka Maria on üks neist vähestest kohalikest lauljataridest, kes suudab endale ise laulud kirjutada.

Gyrcelea-Ithaka-Maria Rahula /loe: gürkeelea-ithaaka-mariia/ sündis 21. juunil 1979 Tallinnas. Kummalise nime mõtles välja tema isa Peeter Pruuli . Muusikaga hakkas Ithaka Maria tegelema juba päris noorelt. Viieaastasena viidi pisike Ithaka Tallinna Muusikakooli klaveritundidesse. Kokku õppis Ithaka kolmteist aastat klassikalist muusikat, millest kolm aastat G. Otsa nim muusikakoolis dirigeerimist. Mingil veidral põhjusel vedas teda aga siiski rohkem popmuusika poole.

1990ndate keskpaigas tegi toona 17aastane Ithaka oma esimesed suuremad lavaproovid ülimenukas grupis Best B4. Projekti moodustasid tantsivad lauljad Mona ja Agnessa ning laulvad tantsijad Kati ja Raivo. Produtsentideks-heliloojateks kutsus plaadifirma Aidem Pot 2 Quick Starti mehed: Pauluse, Laisaare ja Kotkase. Debüüdiks oli laul “Sa valisid mind”. Eesti muusikalukku kirjutasid nad, meeldib see või mitte, 1996. aasta suvel ilmunud coveriga “Ma armastan luuserit”. 1997. aastal said hitiks “Ma tahan sind, sa vajad mind” ning “Must ja valge”, kuid edu tipul olles tõmmati otsad kokku. Lühikest tähelendu jäi ilmestama kaks täispikka plaati. Ithaka Maria otsustas üksi edasi pusida ja esines mõnda aega Maria nime all, andes välja singlid "Kui see on õnn" ja "Ma tahan olla ingel".

1997. aastal tegi Maria esimese katsetuse loo kirjutamises. Tomi Rahulaga kahasse kirjutatud "Nagu mere lapsed" läbis edukalt Eurolaulu eelvooru ning esindas 1998. aasta kevadel Eestit Eurovisiooni rahvusvahelisel võistlusel Suurbritannias. 1999. aastal katsetas ta soolosingliga ”La La La”.

2002. aastal kutsus Ithaka Maria kokku oma seni kõige pikaealisema ja edukama projekti - Slobodan River. Peale tema enda kirjutasin siin laule Stig Rästa ja Tomi Rahula. Esimeste singlitega "True Blue Guide", "Keep On Tryin'" ja "What A Day" pälvis Slobodan River kohe nii raadiojaamade kui kuulajate tähelepanu. Kaks aastat hiljem ilmutas Slobodan River kauamängiva "Surrounded". Kahel aastal on Slobodan River osalenud ka Eesti Eurovisiooni eelvoorus. Ansamblilt on valminud video loole ”A Girl In A Push Up Bra”. Rahulate tütar Agathe Vega Rahula sündis 03.juuli 2002 ning bändil oli edasi mõningane puhkus.

2006. aasta suvel ilmus üle pika aja uus Slobodan Riveri singel. Esimest korda loobus ansambel kohustuslikust inglisekeelsest repertuaarist ning tegi loost "Take A Ride" eestikeelse versiooni "Paremaid päevi". Loo eestikeelne versioon võeti kohalike raadiojaamade poolt avasüli vastu. Siiski läks bänd ametlikult laiali ning Tomi Rahula on praegu seotud Tanel Padari ansambliga The Sun, Stig Rästa aga ansamblitega Traffic ja Vanilla Ninja.

Detsembris 2006 ilmus uus singel "Confession", kuid nüüd juba Ithaka Maria nime all. Lisaks nimiloole ja selle videole võib leida maxilt veel lood ”Take A Ride” ja ”Paremaid päevi”. Ithaka Maria jätkab soolo­artistina paljuski varasemaga sarnaselt. Ainus erinevus, et on alustanud koostööd Euroopa tipp-produtsentidega Rootsist. Areenitagune meeskond on sama, kontsertkoosseisus on lisaks veel kuus inimest - klahvpillimängija Tarvi Kull, kitarrist Karl Kanter, bassimängija Dima Gornakov, trummar Ivo Priilinn ning taustalauljad Dagmar Oja ja Jelena Juzvik.

Ithaka Maria tahab taas natuke kõvema häälega kohalikus muusikaäris kaasa rääkida, sest uue pika plaadi lubab Ithaka Maria ilmutada juba 2007. aasta suvel. Praeguseks on täiesti valmis toodetud neli väga erineva iseloomuga laulu. Võrreldes Slobodan River eelmise plaadiga on uus materjal veelgi vahetum. Võimalikult laia publiku haaramiseks ei ole kompromisse tehtud, see pole olnud eesmärgiks. Siin on ehtsad tunded. Oma kaaslastega tehakse täpselt sellist muusikat, mis endale meeldib ning õnneks on laulud olnud piisavalt atraktiivsed ka paarile nimekale muusikaprodutsendile. Ithaka Maria lugudega tegelevad näiteks Adam Kviman (Eagle-Eye Cherry, Backyard Babies) ja Per Sunding (The Cardigans). Esiteks sujub koostöö produtsent Adam Kvimaniga, kellega juba jaanuari lõpus 2007 tehti uus lindistuse sessioon. Aprillis kõlas raadiotes juba järgmine singel "The Doll".

Alates 21.01.2009 pandi MySpace lehele üles Ithaka Maria singel "One Last Dance", mis valiti detsembri alguses lauluvõistluse "Eesti Laul" kümne finalisti hulka. Laulu muusikaautoriteks on tuntud kolmik Pearu Paulus, Ilmar Laisaar ja Alar Kotkas ning sõnad on kirjutanud Maarja Kivi, kes sirgunud menukast tüdrukutebändist Vanilla Ninja sooloartistiks nimega Marya Roxx. "Laul on spetsiaalselt Ithaka Mariale kirjutatud ja sobib talle väga hästi," ütles loo üks autoreid Pearu Paulus.

19.juunil 2009 esitles Ithaka Maria Lounge Stereos oma esimest sooloplaati, millele oli eelnenud veel singel "A Little Wicked".

25.veebruaril 2010 astus Maria Eesti muusikaauhindade tseremoonial lavale oma uusima singlilooga "Deemon ja inglid" ning lavale ilmusid koos temaga ka kaitseväe vahipataljoni sõdurid.

30.augustil 2010 jõudis poelettidele Ithaka Maria tuliuus CD-plaat "A Little Wicked REMIXED", millelt leiab lauljatari laulude remiksitud uusversioonid. Kõige rohkem on albumile loonud remikse Eestist pärit noor produtsent Tony Awake.

Novembris 2010 tuli Ithaka Maria järjekordne singel "Place Like Hell", mis on juba kümnes raadiosingel lauljatari plaadilt ning loost on oma tantsuversiooni teinud produtsent Gash Mo ehk Rivo Kingi.

26.veebruaril 2011 saavuats lauljatar "Eesti laulu" finaalis viienda koha, esitades oma isa isa Peeter Pruuli 30 aastat sahtlipõhjas istunud laulu "Hopa'pa-rei".

Omaaegne musterpaar Ithaka Maria ja Tomi Rahula andsid oma abielulahutusest teada 2011 aasta lõpul. Maist 2012 tuli meil harjuda Ithaka Maria uue perenimega, ja selleks oli – Ithaka Maria Harito. Väge täis nime Harito sai Ithaka Maria oma emapoolselt vanavanavanaisalt.

4. juulil 2012 esines lauljatar Õllesummeri Michael Jacksoni tribuutkontserdil. 9. juulini oli võimalik Ithaka Mariat näha aga Tallinn Stockholm liinil sõitval Baltic Queenil, kus ta osales Shostoppersite šõuprogrammis.

Septembri algul 2012 oli meie säraval lauljataril Ithaka-Marial suur au esineda samal laval koos suurte Venemaa diivade Alla Pugatšova ja Sofia Rotaruga. "Pugatšova oli mu vanaema lemmik, kes arvas, et minu koht oleks samamoodi laval. Sellest vaatenurgast meenutades on see juhtum - koos ühel laval Pugatšovaga "Odna Kalynat" laulda - isegi väga liigutav", nostalgitses Ithanka.

21.augustil 2013 sündis Ithaka Marial tütar Mira Theresa. Pisipiiga isaks on jalgpallur Aleksei Savitski.

13.veebruaril 2014 esitles Ithaka Maria uut raadiosinglit "Hallo", mille muusika ja sõnad on ta ise kirjutanud. Stuudios olid abiks Alar Kotkas, Ilmar Laisaar ja Ivar Must ning Ithaka livebänd koosseisus Kaarel LIiv, Karl Kanter, Rain Rämmal, Peep Kallas ja Villu Talsi.

24.aprillil 2014 ilmus Ithaka Maria uus singel, TV3-e hittsaate "Palume Lavale" tunnuslaul. Laulu produtsentideks on Alar Kotkas ja lauljatar ise. Arranžeerimise, miksimise ja masterdamise juures olid abiks Ivar Must ja Ilmar Laisaar.

Juunis 2015 sündis Ithaka Maria ja tema elukaaslase Aleksei Savitski perre poeg.

Ithaka Maria lubas, et annab endast siiski fännidele parima. "Ma panen oma energiat, aega ja kõikvõimalike ressursse põhikompanii ehk laste kõrvalt kuskile loosse, siis ma annan endast parima, et see oleks hea lugu, millega üldse välja tulla," tõdes Ithaka Maria.

Ithaka Maria tõi 15.novembril 2016 avalikkuse ette laulu "Sounds Like Love". Tantsuline lugu on inspireeritud inimestest, kes armastavad seda, mida teevad, jäädes iseendaks, käivad kindlalt oma rada ning pälvivad pühendumise eest armastuse. Loole on filmitud eelpoolkirjeldatud ideed silmas pidades ka muusikavideo, mille rezhissööriks on CJ Kask.

6.jaanuaril 2017 toimus uue aasta esimene 2 Quick Starti kontsert koos Ithaka Mariaga kontsertklubis Rock Cafe.

Ithaka Maria on oma kutsumuse leidnud. "Olen hariduselt muusikapedagoog, töötan koolieelse lasteasutuse muusikaõpetajana," teatas Teatri- ja muusikaakadeemia lõpetanud lauljanna. "Minu missioon on laduda tugev vundament laste muusika armastusele kogu eluks."

Lauludiiva avaldas 26.oktoobril 2020 värske loo "Nii nagu meri ja tuul". Vanameister Heino Seljamaa sõnadele loodud lugu on originaalis esitanud ansambel Kontor.

Ithaka Maria ja Nedsaja Küla Bänd avaldasid 21.mail 2021 ühisloo “Küla elab” koos temaatilise muusikavideoga. Laul on algselt loodud 2019. aastal Eesti Külade Maapäevaks, kus oldi ka selle esmaesitajateks. Loo sõnad on kirjutanud Aapo Ilves ja viisi autor on Priit Pajusaar.

“Eesti otsib superstaari” 2021 hooaja finaalsaadetesse jõudis kolm Ithaka-Maria käe all oma lauluoskusi arendanud noort - Marten Põldmets, Alika Milova ning Maribel Vääna. Õpetajarolli võtab naine väga tõsiselt ning tunneb õpilaste üle suurt rõõmu: “Ma olen nii uhke, et sellest rääkimiseks vajan salvrätikut! Ma olen lihtsalt südamest õnnelik,” tõdeb Ithaka.

Muud huvitavat

Seotud videod

Ithaka Maria - Sounds Like Love
Ithaka Maria - Sounds Like Love

Artist: Ithaka Maria

Lugu: Sounds Like Love

Aasta: 2016

Režissöör: CJ Kask