Taavi Peterson & Üdi

Urmas Alenderi 65. sünniaasta puhul toimusid 21.novembril 2018 Tallinnas Maarjamäe lossi tallihoones ja 22.novembril Tartu Erinevate Tubade Klubis kontserdid "Elagu elu", kus kõlas Alenderi enda loetud luule ja Taavi Petersoni esituses muusika.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 27.11.2007 - 00:47
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 22.11.2018 - 22:52
Eesti artist, Ansambel, Rock

2007. aastal saatega „Eesti otsib superstaari“ tuntust kogunud Taavi Peterson on enese ümber koondanud grupi andekaid muusikuid, kes moodustavad suurepäraste interpreetide näol kõlava terviku ning lummavad oma lavalise energiaga kõiki, kelles veel vähegi peitub soovi hingestatud rocki järele. Bändi moto: "Me ei taha magada ja unistada, nagu paljud meil siin teevad, vaid tegutseda või lammutada."

Ansambel Üdist on nelja aasta jooksul läbi käinud päris mitmeid muusikuid ja kokku on olnud kolm-neli täiesti erinevat koosseisu. Viimane koosseis sai kokku 14.novembril 2010. Kitarrist Madis Kreevan on Tallinna poiss, mängis Marilyn Jurmaniga bändis Lyyn, kellega on koos kirjutanud lood “Telliskivis“ ja “See siin ei ole kodu“. Basskitarrist Paul-Gunnar Loorand on pärit Alatskivilt, professionaalse muusikuna on ta õppinud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias tšellot. Löökpillid ja klahvpillid usaldati osavale helitehnikule Ramuel Tafenaule, kes on džässmuusik Raivo Tafenau noorem poeg ning õppinud helidisaini Avo Ulviku käe all.

Detsembris 2010 veetis bänd aega Alar Aigro stuudios, lindistades Eesti Laulu tarbeks lugu nimega "Mother why". Kuigi poolfinaali selle looga ei pääsetud, sai lugu positiivset vastukaja.

Kevadel 2011 võeti osa Ivar Musta korraldatud konkursist. Aasta alguses saadeti "Too Fat to Fly" demo ning pääseti ligi 80 loo seast 10 õnneliku sekka. Green Room stuudios salvestati lugu uuesti ja rahvahääletusel ning žürii otsusel võideti "Sky Plus Popstaar 2011" tiitel.

Bändil õnnestus luua oma firma U.T.S. Stuudio ja selle kaudu muretseda stuudiotehnikat. Otsustati plaadi kallal omade vahenditega vaeva nägema hakata ning salvestati lugu “Tibet Ocean”, mis avaldati 21.märtsil. “Tibet Ocean" muusikavideo filmisid ja monteerisid Tartu Kõrgema Kunstikooli tudengid Maarja Andla ja Maris Sähka oma lõputööna. Muusikavideo esitlus oli Von Krahlis 22.juulil 2011.

6.augustil esines bänd Lauluväljakul toimunud BändCämp festivalil ning 27.augustil soojendati Aegna Merepäevadel Outloudzi.

30.septembril 2011 anti rõõmuga üks raju kontsert Tallinnas klubis Rockstars. Rahvas võttis neid nii hästi vastu, et ei tahetud lavalt minema lasta. Päev hiljem, 1. oktoobril esineti Rock Cafe's ning soojendati koos Mihkel Rattiga Singer Vingerit, kes sai 25 aastaseks.

7.oktoobril konkureeriti Tapperis koos teiste bändidega Noortebänd 2011 veerandfinaalis ning 11. novembril Von Krahlis poolfinaalis. Auhinnaks sai bänd kutse Tallinn Music Weekile.

19.novembril esineti koos Allan Vainola ja Unenäopüüdjatega Tartu Genialistide klubis Vainola uue kauamängiva esitlusel.

8.detsembril 2011 sai valmis lugu "I See Ladies", mille viisi kirjutas Ramuel ja sõnad Taavi. Lindistus toimus Ramueli kodustuudios ning külaliseks oli noor ja andekas Carl Stefan Tuulik saksofonil.

14.märtsil 2013 avaldati emakeelepäeva puhul Kristjan Jaak Petersoni tekstile loodud lugu "Laulja". Kristjan Jaak Peterson oli 212 sünniaastapäev. "Laulja teksti tänapäevastasin võimalikult täpselt, vanad sõnakäänud selles loos ei kõla," sõnas Taavi.

31.03.2012 esineti Rock Cafes Tallinn Music Week raames. “Taavi Peterson ja Üdi meelitas juba esimeste helidega rahva kokku, tõmmates hamba verele klassikaliselt efektsete kidrasoolode järele. Väga õige pinnas, millesse visata infoseeme, et peatselt on Taavilt ja Üdilt oodata eestikeelset plaati,“ õhkas Eesti Päevaleht.

17.aprillil 2012 ilmus albumi esimene singel “Mind varja“. Loo on kirjutanud Rein Rannap Hando Runneli sõnadele.

16.mail 2012 anti välja oma esimene stuudioalbum “Selges eesti keeles”. Plaadilt võib leida 10 eestikeelset lugu. Album on salvestatud ja miksitud omade jõududega juunist 2011 kuni aprillini 2012 Ramuel Tafenau kodustuudios Tabasalus, abikäe ulatas U.T.S. Stuudio. Miksis ja produtseeris Ramuel Tafenau, masterdas Tanel Roovik. Kujundaja Kaspar Kaur ja fotod tegi Kerli Sosi.

10.juunil 2012 avaldati singlina otsast-otsani põletavat rocki täis lugu “Supilinna naine“, mis loodud Eesti ainsa valge bluesimehe Aleksander Mülleri elulisele tekstile.

24.juulil 2012 tuli albumilt kolmas singel “Võõrastel vetel“. Loo video monteeris kokku bändi suvetuuril pildistanud ja filminud Kerli Sosi, kes viis läbi ka stuudioalbumi fotoshooti Soomaa külje all Tehvri talus.

Juunis esineti Rabarockil ning augusti alguses osaleti kahel suurel festivalil Rock Ramp ja Viru Folk, et viia muusika võimalikult paljude inimesteni.

15.detsembril 2012 lisas ansambel terve eestikeelse albumi kuulamiseks oma soundcloudi. 7.märtsist olid lood kuulatavad ka otse Taavi Peterson & Üdi facebookis läbi BandPage.

13.juunil 2013 esitasid Peterson ja Kreevan ETV "Terevisioonis" laulud "Naer" ja "Heart of Pacific", neist viimane räägib ookeanide plastikureostusest. 15.juunil esineti festivali Rock Summer 25 Rohelisel laval.

26.septembril 2013 anti Tallinnas klubis Protest oma viimane kontsert enne pikemale pausile jäämist.

Üle tõsise pika aja oli Taavi Petersoni loomingubänd Üdi taas laval. Valmis sai Itaalia režisööri Nicola Piovesani video loole "Heart of Pacific", mida ka suurelt ekraanilt esitleti 8.mail Tartu Genialistide Klubis ning 15.mail Tallinn Kohvikus Sinilind.

Uus lugu "Story of Life" koos BFMi rahvusvahelise seltskonna poolt tehtud tummfilmiga sai valmis 19.veebruariks 2015.

2016 aasta märtsist esineb Taavi kontsertidega "Leia mu laulus Lennon". 9.juulil esines ta muusikafestivalil Õllesummer Saku Läte suvelaval.

Urmas Alenderi 65. sünniaasta puhul toimusid 21.novembril 2018 Tallinnas Maarjamäe lossi tallihoones ja 22.novembril Tartu Erinevate Tubade Klubis kontserdid "Elagu elu", kus kõlas Alenderi enda loetud luule ja Taavi Petersoni esituses muusika.

Faktid

Liikmed: (nimi/tegevus bändis/sünniaeg)
Taavi Peterson – vokaal, 12 keelne kitarr - 26.07.1987
Madis Kreevan – ukulele, elektrikitarr – 04.12.1990
Paul-Gunnar Loorand – bass, akustiline kitarr, tšello – 08.07.1991
Ramuel Tafenau – löökpillid, klahvpillid – 24.09.1991

Muud huvitavat

Seotud videod

Taavi Peterson & Üdi - Heart Of Pacific
Taavi Peterson & Üdi - Heart Of Pacific

Artist: Taavi Peterson & Üdi

Lugu: Heart Of Pacific

Aasta: 2014

Režissöör: Nicola Piovesani

Taavi Peterson & Üdi - Tibet Ocean
Taavi Peterson & Üdi - Tibet Ocean

Artist: Taavi Peterson & Üdi

Lugu: Tibet Ocean

Aasta: 2011

Režissöör: Maris Sähka ja Maarja Andla