Soulfly

5.jaanuaril võeti ametlikult bändi uueks kitarristiks Mike DeLeon.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 17.07.2008 - 12:44
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 06.01.2023 - 08:17
Välismaine artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Brasiilia thrash-metali üks lipulaevu, Max Cavalera juhitav Soulfly on valmis saanud uue ja ultraheavy albumi. Plaat kannab nime “Conquer” ning mängib seal sama koosseis, kes tegi ka Soulfly eelmise plaadi, mis ilmus 2005. aastal. Ehk siis laulja-kitarrist Max Cavalera, kitarrist Mark Rizzo, bassimees Bobby Burns ja trummar Joe Nunez.

Max Cavalera asutas algselt 1983 ansambli Sepultura ja nende läbilöögiks peetakse 1989. aastal Roadrunneri alt ilmunud kolmandat kauamängivat "Beneath The Remains". Peale seda tulid juba klassikud "Arise" (1991), "Chaos A.D." (1993). Album "Roots" (albumilt pärineb Sepultura üks kuulsamaid lugusid "Roots Bloody Roots") nägi ilmavalgust 1996. aastal.

1996. aastal läksid vennad Max ja Igor Cavalera lootusetult riidu, kui Max´i kasupoeg Dana Wells autoõnnetuses hukkus ja poisi ema Gloria, kes oli tol hetkel Sepultura mänedsher, soovis poja kaotusest üle saamiseks mõneks ajaks ansambliga töö lõpetada. Igor ja ülejäänud bändikaaslased palkasid seepeale uue mänedsheri ning see ajas Max’i nii endast välja, et ta otsustas ansamblist lahkuda. 26. oktoobril 1997. aastal välja lastud Deftones album “Around the Fur“ sisaldas koostööd laulja Max Cavalera'ga. Laul "Headup" pühendatigi tema surnud kasupojale Dana Wellsile ning edasine inspireeris Cavalerat looma bändi Soulfly.

1997. aastal loodud Soulfly koosseisus olid lisaks Max Cavalera’le trummidel Roy "Rata" Mayorga (ex-Thorn), teiseks kitarristiks oli Jackson Bandeira (ex-Chico Science) ja basskitarri mängis Marcello D. Rapp (varem Sepultura kontsertkoosseisu mees). Selles koosseisus anti välja kolm albumit: 1998 “Soulfly“, 2000 “Primitive“, 2002 “3“. Plaadid jätkasid Sepultura "Roots "-albumi rea ajamist, temaatika nu-metal’ist hõimutantsudeni. Naljahambad ütlesid selle kohta, et Max jäi juurte juurde.

Soulfy neljas album (2004) “Prophecy“ oli sisse mängitud varasemaga sootuks erinevas koosseisus, kuid sellest hoolimata traditsiooniliselt etnilise muusika ja religioonitemaatikaga tugevalt vürtsitatud. Selle koosseisuga püsib Soulfly koos tänaseni ning Maxi aitavad teisel kitarril Marc Rizzo, bassil Bobby Burns ja trummidel Joe Nunez. 2005 oktoobris tuli hoopis tige plaat “Dark Ages“ , nende parim so far. Lood Fuel The Hate ja Molotov rokivad sajaga ja muidugi Soulfly V.

2007 suvel levis kulutuli, et vennad Max ja Igor Cavalera on peale kümneaastast vaenuperioodi taas stuudioseinte vahel koostööd alustanud. Mehed olid oma erimeelsused lõplikult lahendanud ning asunud koostööd tegema, seda nii stuudiosessioonide kui Soulfly koosseisus antud Euroopa kontsertide raames. Vendade ühisbändi Cavalera Cospiracy esimene album “ Inflikted“ nägi ilmavalgust 24.märtsil 2008 ja siit on tulnud singlina lugu "Sanctuary".

“See on minu jaoks nii mõneski mõttes üsna ajalooline ja isegi maagiline hetk – 10 aastat on väga pikk aeg. See projekt saab olema umbes nagu vulkaanipurse. Meis on selle ajaga tekkinud nii palju viha ja ma tean, et Igor peksab trummikomplekti stuudios lihtsalt puruks. Ma tõesti kahtlen selles, et trummid sellisele andmisele vastu peavad. Siiamaani on kõik lood olnud väga agressiivsed, kuid me ei kehtesta endale hetkel mingeid reegleid või piiranguid. See saab olema lähim asi Sepultura taasühinemisele, mida keegi näha saab,“ ütles Max Cavaliera ansambli Soulfly koduleheküljel avaldatud sõnavõtus.

28.juulil 2008 tuli aga “Conquer”, mis on Soulfly kuues album ja see jätkab bändile omase tormilise ning hõimujuurtega segatud metali mängimist. Esimene singel oli “Unleash“ ja selle ürgse hõimurahva video autoriks on Robert Sexton. Bändi kodulehe kaudu albumi tellinud fännid said ilmumispäeval omale maili teel lisaloo "I Will Refuse". Hiljem pani bänd myspace lehel üles veel kaks plaadil ilmumata lugu "Mypath" ning bändi Bad Brains kaver "Sailin' On".

Bändi Euroopa turnee algas 27.jaanuaril 2009 ning 20.märtsil jõuti Eestisse. Rock Cafe laval sai peale Soulfly lugude kuulda ka Maxi osalusel loodud Sepultura klassikalisi hitte nagu "Roots Bloody Roots", "Refuse/Resist" jpt.

25.mail 2010 ilmus Soulfly album "Omen", millel 11 lugu. Külalisteks seekordsel plaadil on Tommy Victor bändist Prong ning Greg Puciato bämndist The Dillinger Escape Plan, veel mängib ühes loos trumme Maxi poeg Zyon Cavalera ja noorem vend Igor Cavalera. Bändi uut albumit "Omen" promov Euroopa turnee algas 25. mail ning juba 15. juunil jõuti taaskord Eestisse. Plaadilt valmis video loole "Rise of the Fallen".

18.juulil 2010 lahkus bändist bassimees Bobby Burns ning teda asendas kontsertidel Johny Chow. 2011 aasta algul andis oma lahkumisest teada ka trummar Joe Nunez.

2010 aastal andis oma neljanda sooloplaadi "Downside Up" välja kitarrist Marc Rizzo.

28.märtsil 2011 tuli Euroopas müügile vendade ansambli Cavalera Conspiracy uus album "Blunt Force Trauma".

30.juunil 2011 andis bänd teada, et basskitarrile asub metalliveteran Tony Campos ehk Maldito X (STATIC-X, PRONG, ASESINO, MINISTRY, OTEP). 31.juulil 2011 mängis esmakordselt Soulfly kontserdil trumme Max Cavalera poeg Zyon.

12.märtsil 2012 aastal tuli Roadrunner alt Soulfly järgmine album "Enslaved", mis salvestati Phoenixis Arizonas, produtsendiks Chris "Zeuss" Harris. Trummipartiid mängis sisse David Kinkade (BORKNAGAR, ARSIS). Esimene video valmis loole "World Scum".

12.septembril 2012 jõudis Soulfly Eestisse tuuri "The Maximum Cavalera Tour" raames, mis tõi lavale ka Richard Cavalera bändi Incite (USA) ning Zyon & Igor Cavalera bändi Lody Kong (USA).

4.oktoobril 2013 tuli järgmine Soulfly album "Savages", mille produtseeris Terry Date. Plaadil osaleb ka trummidel Maxi poeg Zyon. Kümne looga plaadi singliks oli avalugu "Bloodshed".

31.oktoobril 2014 ilmus Cavalera Conspiracy album "Pandemonium", millel kõlab 12 lugu. Singliks oli “Bonzai Kamakaze“.

Veebruaris 2015 asus Soulfly salvestama kümnendat plaati, mille produtsendiks on Matt Hyde. Album "Archangel" ilmus 14.augustil Nuclear Blast Recordsilt ning sisaldab 13 lugu. Plaadi nimilugu tehti avalikuks 11.augustil ning selle 1.septembril avaldatud muusikavideo lavastas Robert Sexton.

17.novembril 2017 ilmus Napalm Recordsilt Cavalera Conspiracy 9-looline album "Psychosis".

Jaanuaris 2018 asus Soulfly salvestama järgmist, 11-ndat albumit "Ritual", mis ilmus 19.oktoobril Nuclear Blast alt. Külalistena laulavad Lamb of God vokalist Randy Blythe ja Immolation’si Ross Dolan. Josh Wilbur produtseeritud 10-looliselt albumilt on avaldati varem veel lood "The Summoning", "Evil Empowered" ja "Ritual".

Jaanuaris 2021 asus Soulfly salvestama 12-ndat albumit koos produtsendiga Arthur Rizk. Augustis läks bändist lahkhelide tõttu minema kitarrist Marc Rizzo ning tuuril asendas teda Dino Cazares (Fear Factiry". 1.septembril mängiti esmakortselt kontserdil uut lugu "Filth Upon Filth". 5.mail avaldati singel "Superstition" ning 9.juunil esitleti lugu "Scouring The Vile", kus kaasatud John Tardy bändist Obituary.

10 lugu sisaldav album "Totem" ilmus 5.augustil 2022 Nuclear Blastilt. Plaat salvestati Platinum Underground stuudios Mesa's, Arizonas. Produtsentideks olid Max Cavalera ja Arthur Rizk (KREATOR, MUNICIPAL WASTE, CODE ORANGE), kes mängis sisse ka soolokitarrid. Külalistena osalesid John Powers (ETERNAL CHAMPION), Chris Ulsh (POWER TRIP) ja John Tardy (OBITUARY). LP kujundas James Bousema.

5.jaanuaril võeti ametlikult bändi uueks kitarristiks Mike DeLeon.

Faktid

Koosseis:
Max Cavalera - vokaal, kitarr - 04.08.1969
Tony Campos - bass, vokaal - 08.03.1973
Zyon Cavalera - trummid - 19.01.1993
Mike DeLeon - soolokitarr - 03.02.1982

Lahkunud:
2021 - Marc Rizzo - kitarr - 02.08.1977

Soulfly albumid:
1998: Soulfly
2000: Primitive
2002: 3
2004: Prophecy
2005: Dark Ages
2008: Conquer
2010: Omen
2012: Enslaved
2013: Savages
2015: Archange
2017: Psychosisl
2018: Ritual
2022: Totem

Muud huvitavat

Soulfly koduleht:
http://www.soulflyweb.com/

Cavalera Cospiracy koduleht:
http://www.cavaleraconspiracy.com/