Oasis

5.jaanuaril 2024 tuli välja Liam Gallagher ja endise Stone Roses kitarristi John Squire ühine singel "Just Another Rainbow". 1.märtsil anti välja kümne looga album "Liam Gallagher John Squire". Plaadi produtseeris Greg Kurstin, kes mängib ka basskitarri. Trummidel lisab jõudu Joey Waronker (Beck, R.E.M., Atoms For Peace).
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 21.08.2008 - 20:40
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 01.03.2024 - 06:35
Välismaine artist, Ansambel, Alternative & Indie

Oasis on üks väheseid tänapäevalgi menu nautivaid britpopi laine bände. Ansambli kitarrist ja laulukirjutaja Noel Gallagher on käinud üheksakümnendate hakul ansambli Inspiral Carpets transporditöölisena ka Tallinnas. Oasis on müünud üle 50 miljoni plaadi ning üllitanud kaheksa nr. 1 singlit UK tabelites. Vennad Gallagherid on bändis põhilised laulude kirjutajad ning ainsad liikmed, kes algusest peale grupis olnud.

Oasis tuli kokku 1991. aastal Manchesteris. Grupi moodustasid Liam Gallagher (vokaal), Paul Arthurs (kitarr), Paul McGuigan (basskitarr) ja Tony McCarroll (trummid). Üsna varsti liitus nenega ka Liam’i vanem vend Noel Gallagher (kitarr, vokaal). Bänd kogus algselt kuulsust Manchesteri klubides esinedes. Seejärel tegid nad lepingu indie-plaadifirmaga Creation records ning avaldasid selle alt oma debüütalbumi „Definitely Maybe” (1994). Järgmisel aastal lindistasid nad oma teise albumi, „(What’s the Story) Morning Glory” (1995), koos Alan White’iga, oma uue trummariga. Albumist sai ülemaailmne hitt, mida on müüdud umbes 20 miljonit koopiat. Suurbritannias on see kõigi aegade üks enimmüüdud album, jäädes maha vaid The Beatlesi albumist "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".

Vennad Gallagherid olid pidevalt tabloidide huviorbiidis ning lugusid neist ilmus pea iga päev – just omavahelise rivaalitsemise ja metsiku elustiili pärast, jättes neist pahade poiste ja rahva bändi mulje. Sellel ajal konkureerisid nad edetabelites britpop bändiga Blur. Olles kuulsuse tipul, avaldas Oasis oma kolmanda albumi, „Be Here Now” (1997), millest sai kõige kiiremini müüv plaat UK edetabelite ajaloos, kuid mis peale promo ja haibi vaibumist ei omanud pikaajalise müügiedu efekti.

Lindistades 1999. aastal oma neljandat stuudioalbumit „Standing on the Shoulder of Giant” (ilmus aastal 2000), kaotas Oasis kaks oma algkoosseisu liiget (Paul Arthurs ja Paul McGuigan) ning kannatas populaarsuse languse all USAs. Asendajateks lahkunud liikmetele valiti Gem Archer ja Andy Bell, kellega salvestati ka viies stuudioalbum „Heathen Chemistry” (2002).

Oasis’e kuues album, „Don’t Believe The Truth” (2005), koos biitlite trummari Ringo Starri poja Zak Starkey’ga, osutus vaatamata keerulisele lindistusajale nende selle dekaadi enimmüüduimaks albumiks. Kõik ansambli liikmed osalised lugude kirjutamises. Esmakordselt pärast "(What's the Story) Morning Glory?" ilmumist sai mõni Oasise album kiitva vastuvõtu osaluseks ja paljude arvates märkis "Don't Believe the Truth" bändi tagasipöördumist vana kvaliteedi juurde. Plaadiga suundus Oasis siiani suurimale maailmaturneele kus esineti kokku kahele miljnole inimesele. UK #1 singliteks olid “Lyla“ ja “The Importance Of Being Idle“. Kolmas singel “Let There Be Love“ oli klassikaline Oasise lugu ja videona võis näha võtteid filmist “Lord Don’t Slow Me Down“.

2006 aastal andsid nad välja 3-osalise kogumikalbumi „Stop the Clocks”, mille lugude valikul oli rõhk asetatud eriti bändi varasemale loomingule. Aastal 2007 sai Oasis BRIT Award’i väljapaistva panuse andmise eest muusikasse ning augustis anti välja dvd “Lord Don’t Slow Me Down“.

Mais 2008 lahkus Zak Starkey bändist ebasõbralike suhete tõttu kitarristi Noel Gallagheriga, kuid ka üleüldiste erimeelsuste mõjul. Zak Starkey oli trummide taga veel Oasise seitsmenda stuudioalbumi salvestamisel Londoni Abbey Road stuudios, millega saadi ühele poole märtsis 2008. Oasise uueks trummariks sai varem Robbie Williamsi bändis mänginud Chris Sharrock.

Oasise uus 11-looline stuudioalbum "Dig Out Your Soul" ilmus 06.oktoobril 2008 ning müüs juba esimese päevaga 90 tuhat koopiat. Albumi produtsendiks on Dave Sardy, kes produtseeris ka Oasise eelmise albumi "Don't Believe the Truth". Uue albumi esimeseks singliks oli 29.09.2008 ilmunud kiirelt kirjutatud ja salvestatud, demoliku tooruse ja energilisusega "The Shock of the Lightning", mille on kirjutanud Noel Gallagher. "Ma tahtsin kirjutada albumit, mis gruuviks, mitte ei järgiks klassikalist laulude mustrit refräänide ja salmidega," rääkis Noel Gallagher. "Ma tahtsin, et see kõlaks hüpnootiliselt, edasiviivalt. Ma tahtsin lugusid, mis kuulaja endasse mässiks, aga uuel erilisel viisil." Bänd pani oma uue albumi üles kuulamiseks myspace lehele alates 01.oktoobrist ning teise singlina tuli 01.detsembril 2008 "I'm Outta Time".

09.märtsil 2009 oli aeg singlile "Falling Down". Veidi varem oli Oasis kuulutatud parimaks briti bändiks NME Awardsil. Edasi andis Noeol õiguse remiksida plaadilt lugu "(Get Off Your) High Horse Lady" Devendra Banhart'ile ning see kujunes väga menukaks. Oasis lubas lugu müüa läbi iTunesi ning sinna lisati veel Liam Gallagheri lood "I Believe In All" ning "The Boy With The Blues", mis seni olid saadaval vaid plaadi Box Setis.

Oasise maailmaturnee lõppes õnnetult 28.augustil 2009 Pariisis kui Liam läks vahetult enne lavale astumist Noelile kallale ning lõhkus venna kitarri. Peale seda anti ametlikult teada, et Noelil sai lõplikult kõrini ning ta lahkus jäädavalt bändist.

14.juunil 2010 anti välja 15-aastase ansambli karjääri singlite kogumialbum "Time Flies". Alustuseks kõlab debüütsingel "Supersonic" ning viimaseks jäi neilt "Falling Down". Kokku on plaadil 26 singlit, millest 23 on olnud top10 ja kaheksa #1 singlid. Albumi deluxe version sisaldabslisaks 36 bändi videot. That’s the story!

Liam Gallagher asutas uue bändi Beady Eye kuhu kuuluvad Gem Archer, Andy Bell ja Chris Sharrock. Novembris 2010 lasti tasuta alla laadida singlit "Bring The Light". 28.veebruaril 2011 tuli 13-looline LP "Different Gear, Still Speeding", mis esimesel müüginädalal jõudis briti edetabeli kolmandale kohale. Märtsis 2011 alustas bänd tuuriga Euroopas. Esimene singel kandis nime "The Roller" ning selle b-pooleks oli lugu "Two Of A Kind". 02.mail 2011 ilmus Beady Eye singel "Millionaire".

18.juunil 2011 abiellusid Noel Gallagher ja tema kauaaegne tüdruksõber Sara MacDonald.

Kitarrist Noel Gallagher moodustas oma pundi nimega Noel Gallagher's High Flying Birds, kuhu kuuluvad endine Oasise klaverimängija Mike Rowe, trummar Jeremy Stacey (varem bändis The Lemon Trees) ning ameeriklasest löökpillimängija Lenny Castro.

Noel Gallagher's High Flying Birds samanimeline album ilmus 17.10.2011. Esimene singel "The Death Of You And Me" tuli 22.augustil. Plaadile eelnesid veel singlid "If I Had a Gun..." ning "AKA... What a Life!".

6.augustil 2012 andis Noel oma pundiga välja singli "Everybody’s On The Run", mille videos lööb kaasa näitlejatar Mischa Barton.

Liam Gallagher ja Beady Eye esinesid 12.augustil 2012 Londoni Olümpiamängude lõputseremoonial Noel Gallagheri kirjutatud Oasise looga "Wonderwall".

Beady Eye järgmise plaadi produtsendiks oli Dave Sitek ning 11-st looga LP "BE" ilmus 10.juunil 2013.

19.augustil 2013 ilmus Beady Eye singel "Shine A Light".

25.novembril 2013 andis Beady Eye välja duubelsingli "Iz Rite/Soul Love". Muusikavideo "Soul Love" avaldati 18.novembril.

19.aprillil ilmus Oasise 12" singel "Supersonic" ning 19.mail 2014 anti 20-ndaks aastapäevaks uuesti välja album "Definitely Maybe".

25.oktoobril 2014 teatasid bändiliikmed ametlikult, et Beady Eye on lõpetanud eksisteerimise.

Noel Gallagher's High Flying Birds 10-looline album "Chasing Yesterday" ilmus 27.veebruaril 2015. Singlitena eelnesid "In The Heat Of The Moment" ja "Ballad of the Mighty I".

11.aprillil 2015 tuli VEVOs üles Noel Gallagher’s High Flying Birds loo "Riverman" muusikavideo. Singel ilmus 11.mail ning b-pooleks oli uus lugu "Leave My Guitar Alone".

13.juulil 2015 tuli VEVOs üles Noel Gallagher’s High Flying Birds loo "Lock All The Doors" muusikavideo. Singel ilmus ametlikult 28.augustil ning selle B-pooleks on "Here's A Candle (For Your Birthday Cake)".

Noel Gallagher mängib kitarri Coldplay 4.12.2015 ilmunud albumi loos "Up&Up".

7.oktoobril 2016 anti uuesti välja Oasis' kolmas plaat "Be Here Now", mille boonuskettale lisatud b-pooled ja Noel Gallagher Mix loost "D'You Know What I Mean?". 2.oktoobril esilinastus Mat Whitecross dokumentaal "Supersonic".

6.oktoobril ilmus Liam Gallagher 12-looline album "As You Were", mille produtseerivad Dan Grech-Marguerat ja Greg Kustin. 1.juunil 2017 tuli ta välja soolosingliga "Wall of Glass" ning 30.juunil avaldas ta loo "Chinatown" ning 10.augustil loo "For What It's Worth". Enne plaati avaldas ta veel loo "Greedy Soul."

Noel Gallagher’s High Flying Birds järgmine album "Who Built The Moon?" ilmus 24.novembril 2017. 12-loolise plaadi produtsendiks oli David Holmes ning külalistena osalevad Paul Weller orelil ning Johnny Marr kitarril ja harmooniumil. Varem on avaldatud lood "Holy Mountain", "Fort Knox" ning "It's A Beautiful World".

6.aprillil 2018 avaldas Noel Gallagher’s High Flying Birds loo "She Taught Me How To Fly" muusikavideo.

Noel Gallagher’s High Flying Birds tuli 9.novembril lagedale loo "Alone On The Rope" lüürikavideoga.

24.augustil 2019 astub Liam Gallagher üles Helsinkis Kaisaniemis festivalil In The Park.

Noel Gallagher's High Flying Birds andis 25.aprillil 2019 välja uued versioonid lugudest "She Taught Me How To Fly", "Keep On Reaching" ja "Black & White Sunshine".

14.juunil andis Noel Gallagher's High Flying Birds välja EP "Black Star Dancing". LIsaks nimiloole avaldas ta varem lood "Sail On" ning "Rattling Rose".

Liam Gallagher avaldas 7.juunil singli "Shockwave", mis kirjutatud koos produtsentidega Andrew Wyatt ja Greg Kurstin. 27.juunil tuli välja teine singel “The River” ning 26.juulil "Once". Lood olid pärit 20.septembril Warner Recordsilt ilmunud albumilt "Why Me? Why Not". 16.augustil ilmus 11-loolise albumi järgmine singel "One Of Us".

27.septembril tuli välja Noel Gallagher's High Flying Birds "This Is The Place" EP, kus kõlab 3 lugu ja 2 remiksi. 5.augustil avaldati nimiloo singel ning 13.septembril lugu "A Dream Is All I Need To Get By".

31.jaanuaril avaldas Liam Gallagher 8-loolise EP "Acoustic Sessions", mille samal päeval välja tulnud "Once" muusikavideos mängib kuningat jalgpallilegend Eric Cantona.

Kolmas Noel Gallagher's High Flying Birds EP "Blue Moon Rising" tuli välja 6.märtsil 2020. Sellel kõlavad lood "Blue Moon Rising" koos kahe remiksiga ning "Wandering Star" ja "Come On Outside". Neist "Wandering Star" avaldati 14.novembril. Järgmine singel "Blue Moon Rising" koos muusikavideoga avaldati 30.jaanuaril ning "Come On Outside" 28.veebruaril.

Noel Gallagher avaldas 29.aprillil bändi Oasis seni avaldamata loo "Don't Stop" demoversiooni, mille leidis kodus vanu CD-plaate korrastades.

12.juunil andis Liam Gallagher välja albumi "MTV Unplugged", mis salvestatud 2019 aastal Hull's City Hallis. Nii Oasise kui soololugusid jagub kokku 10 ja 13.märtsil tuli välja "Once" kontsertvideo.

Liam Gallagher avaldas 27.novembril uue singli "All You're Dreaming Of".

11.juunil 2021 ilmus Noel Gallagher's High Flying Birds 10-ks juubeliks parimate lugude kogumik "Back The Way We Came: Vol 1 (2011-2021)", millel 18 lugu. Plaadi 2 lugu on uued ning singlina ilmus 29.aprillil "We're On Our Way Now". Teine lugu "Flying On The Ground" tuli välja 7.juunil.

19.novembril tuli välja Oasis dvd "Knebworth 1996", millel 30 looline legendaarne kontsert, mis pani suuresti aluse bändi edukale karjäärile. Samas linastus 23.septembril kinodes samanimeline dokumentaalfilm, mille pani kokku Jake Scott. Dvd-lt esitleti 16.novembril megahitti “Wonderwall”.

Liam Gallagher singlina ilmus 4.veebruaril "Everything’s Electric". Loo kaasautoriks oli Dave Grohl. 1.aprillil avaldas Liam Gallagher loo "C’mon You Know". 22.aprillil ilmus Liam Gallagher singel "Better Days" koos Paul Dugdale lavastatud muusikavideoga.

Liam Gallagher uus 14 looga album "C'Mon You Know" ilmus 27.mail 2022. Koos uue plaadiga ilmus veel 16-st looga live-album "Down By The River Thames".

12.augustil esitles Liam Gallagher hip-hop sugemetega remiksi oma loost "Diamond In The Dark", mille aitas luua DJ Premier.

31.oktoobril tuli välja Noel Gallagher's High Flying Birds singel "Pretty Boy" (featuring The Smiths' Johnny Marr).

Noel Gallagher's High Flying Birds tuli 17.jaanuaril 2023 välja singli "Easy Now" muusikavideoga. Teine singel “Dead to the World” koos videoga ilmus 23.märtsil. Noel Gallagher's High Flying Birds esitles 20.aprillil nimilugu albumilt "Council Skies".

Noel Gallagher's High Flying Birds neljas album "Council Skies" ilmus 2.juunil. Plaadi 10 lugu on kirjutanud Noel ja Paul 'Strangeboy' Stacey ning kolmes neist osaleb Johnny Marr. 31.mail esitleti koos viimasega lugu "Open The Door, See What You Find".

11.augustil tuli välja Liam Gallagher 16-looline kontsertalbum "Knebworth 22". Kõlavad lood on salvestatud samanimeliselt kontsetilt 3. ja 4.juunil 2022.

Liam Gallagher plaanib suurt Oasise staadionituuri, tähistamaks debüütalbumi "Definitely Maybe" 30 aasta juubelit. Seda isegi juhul, kui temaga ei kavatse liituda vend Noel Gallagher, kellega Liam on aastaid vägikaigast vedanud. Küll aga kavatseb Liam Gallagheriga liituda kitarrist Paul Arthurs ehk Bonehead, kes 90ndatel lõi kaasa bändi esimestel hittalbumitel. Tuuril tahab Liam Gallagher mängida Oasise nime all kõiki "Definitely Maybe" albumi laule ning muid bändi hitte.

Noel Gallagher's High Flying Birds andis 2.novembril välja videoga singli "We're Gonna Get there In The End".

5.jaanuaril 2024 tuli välja Liam Gallagher ja endise Stone Roses kitarristi John Squire ühine singel "Just Another Rainbow". 1.märtsil anti välja kümne looga album "Liam Gallagher John Squire". Plaadi produtseeris Greg Kurstin, kes mängib ka basskitarri. Trummidel lisab jõudu Joey Waronker (Beck, R.E.M., Atoms For Peace).

Faktid

Liikmed
Liam Gallagher – vokaal – s. 21.09.1972
Noel Gallagher – kitarr – s. 29.05.1967
Gem Archer – kitarr – s. 07.12.1966
Andy Bell – basskitarr – s. 11.08.1970
Chris Sharrock – trummid – s. 30.05.1964

Muud huvitavat