Alen Veziko

Alen Veziko 7 album koondab viimase paari aasta loomingut ja veel avaldamata muusikat. Varem avaldatud lauludest kõlab albumil „7 Miili“, „Ärata mind ülesse, kui maailm läbi saab“, „Homse päeva laulud“, „Tüdruk“ „Kõik muu ei loe“. Lisaks neli täiesti uut laulu.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 24.03.2009 - 11:36
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 23.03.2024 - 08:19
Eesti artist, Sooloartist, Pop

Alen Veziko on artist, kes armastab kirjutada ja esitada meloodilist ja lüürilist pop ja rock muusikat, rõhutades omaloomingut, kuid laulab valikut ka teiste heliloojate repertuaarist. Esimesed suuremad Aleni esinemised leidsid aset 2001. aastal, mil toimusid Tarmo Pihlapi mälestuskontsert „Valged roosid“ ja The Tremeloes´i (UK) kontsert Tallinna velodroomil, mille soojendusprogrammis tegi staadionidebüüdi ka Alen Veziko.

Alen on sündinud 23.jaanuaril 1980 ning näitlejast ema Luule kõneleb Alemist: "Üsna varakult hakkas ta puhtalt laulma ja kaheaastaselt laulis tol ajal tuntud “Horoskoobi” laule. Armastas klaveril klimberdada „oma viisikesi”, endal nina vaevalt ulatumas klahvideni. Sealt kasvas soov minna Lastemuusikakooli, mis jäi küll lõpetamata, aga andis kindlasti tugeva aluse edaspidiseks klaverimänguks. Koolis mängis ta orkestris ja õppis mitmeid pille. Sinna juurde käis alati laulmine ja esinemised alates lasteaiast."

Alen oli tõeline “teatrilaps”, Vanemuises oli tema teine kodu. Ta on osalenud teismelisena mitmes etenduses ent huvitus siiski rohkem pop ja rockmuusika kui klassikaline teater või muusikal. Oma esimesed lauluhakatised, kirjutas Alen juba algkoolis. Heliloominguga tõsisemalt tegeleb alates 16. eluaastast.

Esimese stuudiokogemuse sai noor laulja Eesti Raadio 2 stuudios 2001. aasta sügisel, mil lindistati prooviks mõned lood. Eesti raadiotesse jõudis esimene laul 2003 a. kevadel, kui salvestati lugu „5 a.m.” , mida mõned raadiojaamad mängivad tänaseni. Oma televisioonidebüüdi tegi Alen 2002 a. saates Hommikutelevisioon, seoses konkursi WintFest 2001 ja 2002 parima laulja tiitli võitmisega.

2003. aasta sügisel salvestati lugu „Tuleingel” mis figureeris raadiote edetabelites ja mida hiljem esitati telesaates Hoia ja Keela. 2004.a avaldati järgmine singel „7 miili”, mida võib pidada nendest kolmest vaieldamatult kõige edukamaks.

Pärast sadu esinemisi ja erinevaid projekte kutsuti 2006.a sügisel Alen laulma taasmoodustatud ansamblisse Repriis, millega 2007 a. jaanuaris lindistati 80-ndate megalugu „Born to be Alive”, eestikeelse pealkirjaga „Diskomuinasjutt”. Rock Cafes toimunud kontserti kajastati ohtralt nii ajakirjanduses kui ka televisioonis. Eraldi loo tegi kontserdist eesti uudiste lipulaev, Kanal 2 uudisteprogramm Reporter.

Ansambliga Repriis esines Alen telesaates Kahvel ja hiljem Eesti kontserdimajades ning välilavadel. 2007. aasta aprillis esines Alen koos ansambliga Fix telesaates „Tähelaev” ja hiljem külalisesinejana Lauri ja Priit Pihlapi kontserttuuril „Hingepeegel”, kus esitas lugusid ka oma repertuaarist. Detsembrikuus toimunud jõulukontserditel esines Alen Veziko koos Jassi Zahharovi, Nele-Liis Vaiksoo ja Evald Raidmaga Eesti kirikutes. 2007 aasta lõpus ilmus singlina lugu „Vala veini”, mille autoriteks on Jaan Sööt ja Üllar Saaremäe.

2008. aasta märtsis esines Alen Veziko koos Raimondo Laikre, Maarja-Liis Ilusa, Andre Heina ja Margus Vaheriga naistepäeva kontserdil Tartu Vanemuise Kontserdimajas. Sellega seoses osales Alen stuudiotöös, mille tulemusena sündis vokaalgrupp V.H.V. (koosseisus Margus Vaher, Andre Hein ja Alen Veziko) ja lindistati laulud „Ära mine veel” ning „Teine pool”. Viimast esitati ka ETV saates Hommikutelevisioon.

2008. aasta maikuus alustas Alen oma debüütalbumi „Klaasist maja” lindistamist, mille esimene singel „Ei või, ei saa” avaldati augustis ja millele septembris filmiti video. Juulis ja augustis osales Alen koos Jassi Zahharovi, Nele-Liis Vaiksoo ja Evald Raidmaga kontserttuuril „Suvised duetid”. Esimene täispikk originaalloomingu kontsert toimus 28. augustil Tartus klubis Trehv , kus esitleti „Klaasist maja” esiksinglit „Ei või, ei saa” ja kus esmakordselt astus lavalaudadele kollektiiv nimega Alen Veziko & Arktika.

2008. aasta suursündmuseks kujunes 13. detsembril Saku Suurhallis toimunud ansambli Fix juubelikontsert, kus külalistena olid laval ka Apelsin ja Alen Veziko, Andre Hein ja Margus Vaher. Osaleti koos Priit Pihlapi, Silvi Vraidi ja Andre Heinaga telesaate Tähed muusikas erisaates „Fix 40”. Detsembri keskel esines Alen Veziko külalisena Heidi Tamme juubelikontserditel. 24. veebruaril 2009 esines Alen Veziko Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud kontserdil Alppila kirikus Helsingis.

Vahetult peale jõule 2008 avaldas Alen oma albumilt teise singli nimega „Otse veeni”. Aleni selgitus loo sünnile: “Minu käest on korda sada küsitud, et miks ma kirjutasin sellise laulu, et kas ma tõesti panen selle laulu oma plaadi peale? Kas sa ei karda, et inimesed saavad sellest valesti aru või peavad sind Lasnamäel pesitsevaks heroiinisõltlasest narkariks. Ja veel 17 küsimust teemal kas see kõik on eetiline j.n.e. Tundub, et toimib. Lugu on täitnud sellega oma eesmärgi. Tabada ühiskonna sotsiaalset närvi ja panna inimesed sellel teemal rääkima, rohkemat ei saagi ühelt laulult soovida. Sellise lauluni jõudmine on loomulikult pikk tee ja ajendi selleks on andnud meie tänane ühiskond. Ükski helilooja ei ärka hommikul üles ja ei mõtle, et täna kirjutan laulu süstivatest narkomaanidest. Paraku on reaalsus selline, et argipäeviti ringi vaadates ja meediat jälgides tekib õud.Eestis on selliseid asulaid, mis peamiselt koosnevad töötutest, narkomaanidest ja pensionäridest. Olles ise pärit küll Tartust aga külastades ja viibides pidevalt Ida- Virumaal ning olles käinud sellistes kohtades, kus inimesed elavad trellitatud akende ja rauduste taga ja kus õhtuhämaruses naljalt tänavale kõndima ei minda, siis võin öelda küll, et on probleem. Laulu „Otse veeni” ajendas mind kirjutama aga väga konkreetne juhtum, mis leidis aset umbes neli aastat tagasi Viljandis, kus esinedes noortele mõeldud üritusel, nägin wc ukse taga sellist vaatepilt, kus kaks sõbrannat talutasid täiesti pilves kolmandat ja sisenedes kabiini võis näha pruugitud kokaiini pakikesi, rääkimata kõike täitvast kanepihaisust. Sellest räägibki „Otse veeni”.

Alen Veziko & Arktika album „Klaasist maja” jõudis müügile 2009 aasta märtsi esimestel päevadel. Esitluskontserdid toimusid 19.märts - Tartus Klubis Trehv, 20.märts - Pärnu Kuursaal, 21.märts Tallinnas Scotland Yardis. "Klaasist maja" on lüüriline ja romantiline rokialbum: ilusad helisevad kitarri-sound'id, kerge biit, mahe hääl ja kõrvu hellitav lüürika. Kolmas singel albumilt oli "Ainult tänaseks ööks".

Juulis 2009 andsid Alen Veziko ja Lenna Kuurmaa koos saateansambliga kontsertsarja "Muinasjutt sinilinnust", esitades Eesti mõisates ja lossides Eesti filmidest armsaks saanud muusikat (Kui on meri hülge hall, Muinasjutt Sinilinnust, Rändaja, Vaid see on armastus, Saatus naerdes homse toob, Pistoda laul, Valge aurik, Laanetaguse suvi, Make-up, Leegitsev armastus jne.).

Augustis 2009 esines Alen Veziko & Arktika Visaginos (Leedu) rahvusvahelisel muusikafestivali. 9. oktoobril esitleti uut singlit "Hakka juba astuma".

Märtsis 2010 ühines Alen ühisplaadile "Laulda meil oma laul". kus neli noort ja andekat muusikut - Alen Veziko, Andre Hein, Ingmar Päid ja Kristjan Matson end tutvustavad. Laulud on valitud plaadile lähtuvalt neljahäälse vokaalseade kõlast, mis ongi helikandja võtmesõnaks. Artistide omaloomingule lisaks leiab plaadilt ka kõigile teada-tuntud lugusid.

Aleni laul "Ei ole öeldud lihtsalt tuulde" osales Tallinna linna poolt korraldataval "Valentinipäeva laulukonkurssil" mille finaalkontserdil 14.veebruaril 2011 Nokia Kontserdimajas pälvis lugu žürii kõrgeima hinnangu.

20.oktoobril 2011 jõudis raadiojaamadesse Aleni uus laul "Öö kuulub meile". Samanimeline Aleni autorialbum ilmus 11.mail ning sisaldas kaks vanemat laulu ja kaheksa täiesti uut pala.

Teine singel plaadilt "Öö kuulub meile" oli “Hommikupoole ööd”. Lugu iseloomustab kenasti seda plaati, sest on tantsuline nagu terve uus plaat. Kolmandaks singliks raadiotele oli "Jupiter ja Maa".

Juulis 2012 toimus Alen Veziko ja Luisa Värk kammerkontsertide sari "Päiksepoolsel tänaval", klaveril Priit Sootla ja kontrabassil Eduards EDDY Glotovs (Läti).

"Ei ole öeldud lihtsalt tuulde" on laulja kolmas album, mida salvestati novembris 2012. Tegemist on Alen Veziko esimese akustilise kogumikuga, kust võib leida uues seades juba tuntud lugusid, loomulikult ka nimiloo, millest on tänaseks saanud Aleni kõige tuntum hitt. Plaat ilmus märtsis 2013.

"Ei ole öeldud tuulde" esitluskontserdid toimusid märtsis 2013 ning Alen nautis enneolematut edu. 11.märtsil salvestati kontsert KUMU saalis täismaja publiku ees.

Aleni suvekontsertide sari algas 26.juunil Löwenruh Pargis. Aleniga olid koos laval Priit Sootla klahvpillidel ja Eduards Glotovs kontrabassil.

10.-27.detsembrini 2013 toimus üle Eesti kümnest ekslusiivkontserdist "Jõulumüsteerium", kus Koit Toome, Luisa Värk, Alen Veziko ja Rosanna Lints esitasid tšellokvarteti C-JAM ja kontrabassi Eduards Glotovsi saatel lihtsaid ja hingematvaid soolosid, duette, triosid.

15.veebruaril 2014 salvestati Aleni laulu "See maa" Euroopa Kultuuripealinna Segakoori audio särava dirigendi Veronika Portsmuthi juhtimisel. Paar päeva varem võeti linti XXI Sajandi Orkestri audiosalvestus dirigent Erki Pehki juhendamisel. "See maa" on esimene uus lugu kevadel ilmuvalt Alen Veziko uuelt plaadilt, kuhu tulevad Aleni lood kõik spetsiaalselt Kristo Matsoni poolt kooridele seatult. Plaadi tegijatel on plaan laulda iga Eesti maakonna parima kooriga plaadile üks Aleni laul.

5.mail 2014 avaldasid lauljatar Mia ja Alen Veziko tuliuue singli "Miks aeg nii kiirelt käib", mille autoriks Vahur Valgmaa. Loole on valminud ka video, mille jooksul polnud Mia ja Alen omavahel kohtunud. Nimelt salvestas Mia oma osa Hispaanias, Alen Eestis ja Vahur Valgmaa pani selle Austraalias kokku.

Laulja Alen Veziko perre sündis 7.juunil 2014 tütar, kellele pandi nimeks Doris.

10. - 30.juulini 2014 toimusid suvised kontsertid - Sinu poole teel - seekord saatjateks ainult Alen, klaver ja kitarr. 21.juulil avaldas Alen samanimelise muusikavideo.

Sinu poole teel sügiskontserdid olid vahemikus 5. - 21.novembril. Alen mängis laval nii klaverit kui kitarri.

6.märtsil 2015 tuli välja uus album "Sinu poole teel", mis on rokilikum ja noortepärasem ning sisaldab 10 lugu. 3.veebruaril ilmus esimene singel “Sinu poole teel”. Plaadil kõlab ka duett “Sündinud tulest”, kus partneriks Elisa Kolk. Loo muusikavideo avaldati 9.märtsil.

"Sinu poole teel" plaadiesitluskontserdid algasid 6.märtsil ning poodidest sai plaati soetada alates 2.aprillist 2015.

Alen Veziko avalikustas 6.veebruaril 2016 laulu “Rohkem kui lihtsalt ilus”, mille viisi kirjutas ta ise ja sõnad Kaari Sillamaaga.

Mees kommenteerib Facebookis: “Sõbrapäeva eel sai valmis minu järjekordne lugu. Laulu võib leida ka albumi “Sinu poole teel” pealt aga minu rahutu hing ei lubanud seda päris albumi versioonis avaldada. Lindistasin viiuleid ja tegime stuudios kaks päeva tööd. Sai lõpuks selline nagu mõtetes helises. Tänud kõigile kes osalesid ja kaasa aitasid! Head kuulamist ja nautimist. Päikest kõigile!”

24.märtsist kuni 23.aprillini 2016 toimus Luisa Värk ja Alen Veziko tuur "Maalida võiks maailma".

Alen Veziko esines 8.juulil 2016 muusikafestivalil Õllesummer Retro FM laval.

24.aprillil 2017 soojendas Alen Rock Cafes Natalie Imbruglia kontserti.

Alen Veziko populaarne lugu “Päikesepoolsel tänaval” on Tallinna Televisiooni 30.mail Saaremaalt Mändjalalt esmakordselt eetrisse jõudnud “Suvestuudio” tunnuslooks. Koos telekanaliga valmis laulust ka südamlik video.

Alen Veziko sõitis augustis mööda Eestit ringi kontserttuuriga “Lõpuks leidsin sind”, millel tulid esitusele Aleni parimad lood neljalt albumilt ning samuti üllatas muusik kuulajaid täiesti uute lugudega. 9.novembril 2017 tuli välja “Lõpuks leidsin Sind” muusikavideo, mille autoriks Tarmo Pihelgas.

Alen Veziko rõõmustas fänne 12.veebruaril uue omakirjutatud looga “Unustus”, mis räägib nendest hetkedest elus, kui sa mõistad, et mingid asjad on pöördumatult ja jäädavalt käest libisenud, mil midagi ei saa enam muuta ja sõnad ei maksa. Lüürikavideo filmis ja monteeris Tarmo Pihelgas ning loo miksijaks ja masterdajaks on Lauri Liivak. Tegu on esimese singliga Veziko järgmiselt albumilt.

5.juulil ilmus Alen Veziko akustiliste sugemetega kogumikalbum “Nüüd on nii”. Plaadil kõlab 14 lugu, mis kuuluvad Aleni loomingu paremikku, lisaks veel kaks varem salvestamata ja avaldamata laulu. Kõik palad on saanud uue kontserdiliku kõla ning pakuvad mõnusat kuulamist, ilma liigsete heliefektide ja töötlusteta. Albumile on boonusena lisatud raadioversioon loost “Rohkem veel kui lihtsalt ilus” ja suvine remix laulust “Päiksepoolsel tänaval”.

5.juulist kuni 9.augustini toimus Aleni “Nüüd on nii” kontserttuur.

19.novembril avaldas Alen uue singli “Nüüd on nii” koos muusikavideoga, mis filmitud sõbra pulmas Santorini saarel.

Alen Veziko ja Margus Vaher andsid 1,5 tunnised akustiliselt romantilised kontserdid ''Lähedal'' 6.detsembril Tartus Athena Keskuses ja 7.detsembril Tallinnas Kumu Auditooriumis. Laval oli lisaks kitarrist Peter Põder.

6.-16.märtsini andis Alen Veziko 8 ekslusiivset naistepäevale pühendatud kontserdit “Soolo 7”. Kontsertkavas oli laval koos temaga 7 kitarri, 2 klaverit, akordion ja mõned rütmiinstrumendid. Tegemist oli omanäolise projektiga, kus kasutades loopereid ja arvutit luuakse eriline kõlapilt ja viiakse kuulaja imelisse helidemaailma. Kasutades kaasaegset tehnoloogiat on võimalik laval luua muusikat ning esitada seda sellisel kujul, mis varasemalt polnud võimalik. Tänu tehika arenemisele on loodud võimalus, et üks mees mängib laval rohkem kui seitset instrumenti. 11.-28.aprillini anti kuus lisakontserti. 19.mail toimus lisaks kontsert Jõhvi Kontserdimaja kammersaalis.

2020 jaanuari lõpus filmis Aleni tiim Rakvers koos Esteetika- ja Tantsukooliga video laulule "Kuuni ja Tagasi". 15.veebruaril avaldatud videos lõi kaasa pea 1000 tantsijat ning selle monteeris kokku Revo Raudjärv.

14.juulil tuli Alen välja looga "Tüdruk", mis valmis Rait Michalski raamatu “Sada poeetilist lindu” riimidel. Suvepoeesia “Tüdruk” toimub 22.-30. juulil üle Eesti. Kaasa teevad Karl Juhan Laanesaar löökriistadel ning Priit Sootla klahvpillidel.

Alen Veziko avalikustas 12.aprillil 2021 loo pealkirjaga “7 miili”. Veziko kirjutab sotsiaalmeedias laulu kommentaariks järgmist: “2021. aasta alguses saime bändikaaslastega kokku, et teha ettevalmistusi suvel toimuvateks kontsertideks. Tegemiste käigus jõudsime lauluni, mille saamislugu ja sõnum on tänasesse päeva igati ajakohane. “7 miili” on kirjutatud 2006. aastal ühele minu sõbrale, kelle maine teekond jäi raske haiguse tõttu liiga lühikeseks. Täna, 15 aastat hiljem, on maailma tabanud katastroof, mille tulemusena on väga paljud inimesed kaotanud oma lähedasi ja pereliikmeid. “Sealpool seitset miili, on veel veidikene maad…” on fraas, mis sümboliseerib lootust, et ühes teises ajas ja ruumis näeme me neid taas…"

Alen Veziko trio alustas 13.juulil suvetuuriga "Öö kuulub meile", kus kaasa teevad Priit Sootla klaveril ja Karl-Juhan Laanesaar löökriistadel. Kontserttuur toimus Pärnus Ammende villas, Andri-Peedo talus Võrumaal, Kuressaares Arensburgi restoranis, Märjamaa laululaval, Pühajärve ääres Kangro talus, Vana-Veski puhkekeskuses, Haapsalu kuursaalis, Tartus ERM-i viinaköögis, Räpina sadamas, Saku mõisas ja Vihula mõisas (25.07).

Detsembris 2021 andsid Alen Veziko koos Luisa Rõivasega kolm eksklusiivset jõulukontserti. Publikul avanes suurepärane võimalus osa saada muusikute loomingu paremikust, kuulda nende ühiseid hitte kui ka aegumatuid jõululaule.

Alen Vesiko laadis 15.juunil YouTube’i üles oma uue laulu “Ärata mind ülesse, kui maailm läbi saab..” 17.juulil suundub Alen Veziko suvetuurile “Kõik muu ei loe”, andes 12 kontserti. Kaasa teevad Priit Sootla klaveril ja Karl-Juhan Laanesaar löökriistadel.

Alen Veziko ja Mulgi Segakoor andsid kaks erilist jõulukontseti "Vaikuses karges, nii kaunilt on kuulda". Kavas oli aegumatuid jõululaule ja paremik Aleni loomingust ja laulud, mis kuuluvad Eesti muusika varasalve. Esineti 23.12 Viljandi Jaani Kirikus ja 26.12 Tori Kirikus.

Alen Veziko avaldas 10.märtsil 2023 loo “Nelja seina vahel”, millele pani nime tema vanem tütar. “Paljud inimesed kes seda lugu minu tutvusringkonnas on kuulnud, on öelnud, et see on üks minu paremaid laule. No vaatame, kuhu see siis välja jõuab,” rääkis Veziko. Laulu esmaesitlus toimus 28.veebruaril ETV “Terevisioonis”.

Alen Veziko osales TV3 saates “Uus laul” 9.aprillil 2023 omakirjutatud looga "Nelja seina vahel". Lugu võistles edasi 07.mail poolfinaalis, kus laval liitus Aleniga Gerli Padar-Parmas.

22.veebruaril 2024 tuli Alen Veziko välja kantrilooga "Homse päeva laulud".

Uue albumi "Eluteater" esitlused olid 21.märtsil KUMUs ja 22.märtsil Tartu Ateena saalis. Loomulikult kõlas kontserdil ka paremik Aleni varasemast loomingust. Kaastegevad: Karel Kasak – kitarr, Priit Sootla – klaver, Karl-Juhan Laanesaar - löökriistad.

Alen Veziko 7 album koondab viimase paari aasta loomingut ja veel avaldamata muusikat. Varem avaldatud lauludest kõlab albumil „7 Miili“, „Ärata mind ülesse, kui maailm läbi saab“, „Homse päeva laulud“, „Tüdruk“ „Kõik muu ei loe“. Lisaks neli täiesti uut laulu.

Faktid

Kontsertkoosseis:
Alen Veziko - vokaal, kitarr, klaver - 23.01.1980
Priit Sootla - klaver - 14.06.1978
Karel Kasak – kitarr
Karl-Juhan Laanesaar - trummid - 23.01.1991

Muud huvitavat

Seotud videod

Alen Veziko - Ärata mind ülesse, kui maailm läbi saab...
Alen Veziko - Ärata mind ülesse, kui maailm läbi saab...

Artist: Alen Veziko

Lugu: Ärata mind ülesse, kui maailm läbi saab...

Aasta: 2022

Alen Veziko - 7 miili
Alen Veziko - 7 miili

Artist: Alen Veziko

Lugu: 7 miili

Aasta: 2021

Alen Veziko - Tüdruk
Alen Veziko - Tüdruk

Artist: Alen Veziko

Lugu: Tüdruk

Aasta: 2020

Alen Veziko - Nüüd On Nii
Alen Veziko - Nüüd On Nii

Artist: Alen Veziko

Lugu: Nüüd On Nii

Aasta: 2018

Alen Veziko - Päikesepoolsel tänaval
Alen Veziko - Päikesepoolsel tänaval

Artist: Alen Veziko

Lugu: Päikesepoolsel tänaval

Aasta: 2017

Alen Veziko - Lõpuks leidsin Sind
Alen Veziko - Lõpuks leidsin Sind

Artist: Alen Veziko

Lugu: Lõpuks leidsin Sind

Aasta: 2017

Režissöör: Tarmo Pihelgas

Alen Veziko & Elisa Kolk - Sündinud tulest
Alen Veziko & Elisa Kolk - Sündinud tulest

Artist: Alen Veziko & Elisa Kolk

Lugu: Sündinud tulest

Album: Sinu poole teel

Aasta: 2015

Alen Veziko - Sinu Poole Teel
Alen Veziko - Sinu Poole Teel

Artist: Alen Veziko

Lugu: Sinu Poole Teel

Aasta: 2014

Režissöör: Alar Nilov