Forgotten Sunrise

17.veebruaril 2024 Erinevate Tubade Klubis toimunud festivalil "Extravaganza II" esinesid Kitty Florentine, Genka&DEW8, Intrepid, Humanity, Kalli Talonpoika & the Sunshine band ja Forgotten Sunrise.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 24.08.2009 - 20:42
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 18.02.2024 - 04:45
Eesti artist, Ansambel, Hard Rock & Metal

Kodumaine kultusbänd Forgotten Sunrise tegutseb juba üheksakümnendate aastate algusest tumedama ja raskema muusika maastikul. Annab otsida stiili, mida bänd oma muusikasse sulatanud poleks. Nende loomingus sisaldub suures koguses alternatiivset tantsumuusikat, gootilikku ja darkwavelikku süngust, metalile omast brutaalsust, jazzilikult vaba mõtet ning davidlynchilikult ootamatuid süzeevigureid. Bänd ise nimetab sellist mikstuuri kui deathbeat.

Forgotten Sunrise on 1992. aastal Tallinnas loodud algselt death metal'it viljelev bänd, mille asutajaliikmed olid laulja Anders “Kuratino“ Melts ja basskitarrist Jan Talts. Nendega liitusid kitarrist Margus "Kusti" Gustavson ja Tarvo Valm trummidel. Tumedat ja atmosfäärset death metalit sisaldav demo “Behind The Abysmal Sky“ (1993) ning Soome plaadifirma Rising Realm Recordsi välja antud minialbum “Forever Sleeping Greystones“ (1994) inspireerisid omal ajal teisi bändimehi nii siin- kui sealpool piiri — kindlasti mängis siin rolli ka Forgotten Sunrise´i julgus eksperimenteerida death metali jaoks ebatraditsiooniliste instrumentidega nagu süntesaator, viiul, flööt ja parmupill.

1996. aastal võttis Forgotten Sunrise muusikategemisel kasutusele arvutid ning hakati mängima varasemast oluliselt erinevat muusikat — deathbeat'i. Bändi lisandusid kitarrist Renno Süvaoja ja Tiiu Kiik taustalaulja ja klahvpillidemängijana ning mini-cd “Forgotten Sunrise“ tuli 1999. aastal ja "a.Nimal f.Lesh - Looma Liha" EP aastal 2000.

Järgnevalt sõlmiti kahe LP diil itaallaste plaadifirmaga My Kingdom Music ja 2003. aastal ilmus maxi-singel "Ple:se Disco-Nnect Me", millele järgnes 29.jaanuaris 2004 esimene täisplaadi formaadis album "Ru:mipu:dus". Kõigi 11 loo sõnade autoriks oli Anders Melts. Lisaks temale olid bändis veel Renno Süvaoja, Tiiu Kiik ning basskitarrist Riivo Torstenberg. Külalisena lisas värvi Kill Kaare Eesti päikesereggae bändist Bombillaz. Album sai väga sooja vastuvõtu osakesiks ning 1.jaanuaril 2005. aastal anti albumilt välja singel "Never(k)now" koos remikside ja video versiooniga.

Järgmise albumi materjal oli valmis juba 2005. aasta sügisel, Itaalia leibel My Kingdom Music suutis selle väljaandmist venitada poolteist aastat ning album “Willand“ ilmus 2007. aastal. Kuigi bänd ise on juba natuke uues suunas liikunud, ei tee see ilmunud üllitist sugugi halvemaks ega ole album kuidagimoodi aegunud, Forgotten Sunrise on ja jääb oma muusikalt originaalseks ja värskeks terve maailma mõõtkavas. Võimatu on sellele mingisuguseid stiilinimesid külge kleepida ja on lausa lausa tähelepanuväärne, kuidas näiteks rütmikas “Nextep Suicide“, metali-aegu meenutav “Christ Your Name“ ja ilus “Prophylactic EUthanAsia“ sobivad kõik ühele plaadile kui valatult. Eri elementide läbimõeldud terviku seest paistavad välja ka Andersi mitmesugused kinnisideelised veidrused, mis teevad plaadi veelgi huvitavamaks – nagu ta ise ütles: “Punane mumm keset ruudulist malelauda peab olema!“

Selle ajaga jõudis bändisiseselt toimuda koosseisude muutusi, lahkus kitarrist Renno Süvaoja, kes oli bändis 1996-2006 ning alates 2004 bassimehena tuntud Andrey Voinov, kes lahkus kohe peale plaadi ilmumist. 2006 aastal liitus ansambliga Gerty Villo, kes mängib klahvpille ja laulab tausta.

Esimene kontsert pärast albumi ilmumist oli 28.aprillil 2007 Von Krahli teatris festivali "Plektrum" raames. Laval oli uus kitarrist Pavel Torpan. Järgnes ülesastumine Leedus "Kunigunda Lunaria Festivalil. Mai lõpus esineti koos maailma kõige rahvusvahelisema gotik-metalli esindajaga Leaves’ Eyes’iga, mis ühendab liikmeid neljast Euroopa riigist.

6.novembril 2007 valmis täispikk singel "Different Knots Of Ropelove", millelt leiab 12 remiksi, tegijateks Alec Empire, Pehr Herb, Darkmen jt.

13.novembril 2009 anti välja maxi-singel "The Moments When God Was Wrong", millel lisaks nimiloole veel eestikeelne “Sõnajala õis“ ja Moments remiksid. "The Moments When God Was Wrong" video võeti üles 30.10.2010 Von Krahlis. 2010.aastal tuli uueks liikmeks elektritrummidel Ragnar Kivi.

Kogumikalbum "Time Flies - Rare And Unreleased" väljastati 2.novembril 2012. Plaadile oli kogutud 14 lugu seniavaldamat materjal nii remikside, live-esituste kui stuudiodemodena. Avaloo “Samewonder“ remiksijaks oli Cly/Suva bändist Error. 25.jaanuaril 2012 avaldati loole "Samewonder" muusikavideo, mille põhiloojaks oli Elina Kasesalu.

22.märtsil 2013 avaldas bänd ametlikult, et bändist on lahkunud kitarrist Pavel Torpan ning edasi minnakse triona.

Värske album "Cretinism" ilmus 17.mail 2013 juba oma valdkonna absoluutses raskekaalus tegutseva sakslaste plaadikompanii Out Of Line (Combichrist, Hocico, Dive, Suicide Commando, Die Form jne) alt. Album on salvestatud, miksitud ja masterdatud aastatel 2010 - 2012 bändi liidri Anders Meltsi koduses In Dreams stuudios. Juba tuttavatest lugudest kõlasid siin "The Moments When God Was Wrong" ja “Samewonder (Error:Success remix)“. Plaati põimisid Gerty Villo ambient vahepalad “Escape I-IV“ ja eestikeelne lugu “Niit“. Kindlasti demonstreerib Forgotten Sunrise'i laia musikaalset haaret seegi, et albumil teevad kaasa Marko "Holocausto" Laiho legendaarsest Soome black metal bändist Beherit ja Kill Kaare bändist Bombillaz.

28. juunil 2013 astus Forgotten Sunrise Hard Rock Laager 2013 festivalil üles vanas nostalgias kavaga aastatest 1992-1995, mil bänd mängis Eestis kõrgelt hinnatud meloodilist death-doom metalit. Lavale tuldi algkoosseisus Anders Melts - vokaal, Jan Talts - bass, Margus "Kusti" Gustavson - kitarr ja Tarvo Valm - trummid. Kuna esimestel salvestustel ei puudunud ka sünt, siis selle mängis välja bändi praegune sünditar Gerty Villo.

20.septembril 2013 leidis aset Tartus klubis Rock & Roll kodumaise Deathbeat ansambli Forgotten Sunrise albumi “Cretinism“ täispikk live ettekanne. Anders Mets nimetab seda albumit vägagi isiklikuks ja leiab, et see plaat võtab hästi kokku ka Forgotten Sunrise 21 aasta jooksul kujunenud olemuse.

1.detsembril tõmmati Von Krahlis käima Saksa elektro-gooti muusika elava legend Diary Of Dreams kontsert. 21.detsembril 2013 esines bänd klubis Tapper industriaali eril “Black Christmas“, kaaslasteks olid Zorg, Freakangel ja Error:Success.

29.märtsil 2014 esines ansambel Von Krahli teatris Tallinn Music Week raames.

Anders laulis vokaalid Erik Ångman projekti 20 Hz loole "Kidakeel", mis avalikustati 27.mail 2014.

Ansambel esines 31.juulil 2014 klubis "Rockstar's".

4.augustil 2014 teatas Anders Melts, et mõnda aega on Forgotten Sunrise tema ühemehebänd.

13.detsembril 2014 esines Forgotten Sunrise Rakvere Kultuurikeskuses. Laval oli uue liikmena Kadri Sammel.

14.märtsil 2015 kinnitas Anders Melts, et bänd töötab täistuuridel ning hiljuti salvestati üheskoos lugu "Sepapoisid" kaver 1980ndate postpungi võtmes. "Uus materjal on käsil ja kuna see on nii teistsuguse hingamisega, siis on hetkel väga huvitav periood. Ma tunnen, et kõik see materjal, mis mul oli poolvalmis, enam polegi nii huvitav. Ma tahaks puhtalt lehelt edasi minna," selgitas ta.

Forgotten Sunrise esines Vana-Vigalas 3.juulil Eesti raskeimalt rokkival festivalil Hard Rock Laager 2015.

7.novembril 2015 toimus Tallinna Kultuuriklubis Kelm festival Body Machine Body, kus astus lavalaudadele ka festivalikorraldaja Anders Meltsi ja Kadri Sammeli bänd, Forgotten Sunrise.

Esimene uues koosseisus salvestatud singel, "Guardian Curtains" ilmus 20.01.2016. Lisaks originaalloole on singlil 3 remiksi väärt tegijatelt, kelleks on väga andekas Prantsuse electro/techno produtsent Millimetric, FS'i kauaegne lemmik ja mõjutaja, EBM/Industrial liini eestvedaja Taanist - Le¿ther Strip ning uuekooli tumemüristaja Wychdoktor Kanadast, kelle sünge töötlus lausa ajab kaitseks kardinaid ettetõmbama.

5.veebruaril 2016 avaldati "Guardian Curtains" muusikavideo, mille aitasid luua Mikk Metsniit ja Andri Allas. Aastal 2017 avaldati USB-singel "Dusturn".

Uut albumit ettevalmistav Forgotten Sunrise esines 29.11.2019 Tallinna klubis Barbar (Rävala 8) koos Pedigree ja Diversicoloriga.

4.juulil 2020 esines Forgotten Sunrise Vana-Vigalas suvefestivalil Hard Rock Laager.

Forgotten Sunrise ja Freakangel pakkusid 2021 Halloweenil industriaalset mastodoni. Tallinna kontsert toimus 29.oktoobrill klubis Uus Laine ning Tartu kontsert 30.oktoobrill klubis Rock&Roll.

10.detsembril ilmunud Genka kogumikul "Oleg Kosjugin X" kõlab Forgotten Sunrise unseen remiks loost "Kukeseen".

Forgotten Sunrise esines 5.novembril 2022 Tallinnas Tapperis heategevuskontserdil “Shelter Helper”.

Novembris otsustas bänd paisata esinduslikul USB-pulgal välja 16-loolise kogumiku "Dirty Years Of Sunraisk", mis koosneb avaldamata paladest, kaveritest ja vaid varem digitaalselt ilmunud remiksidest. Plaadikaant kaunistab bändi liidri ja asutajaliikme Anders Meltsi ema illustratsioon. Lisaks muusikale on pulgal iga loo kohta seletus ning lisaks 100 pilti tutvustavate alltekstidega läbi bändi ajaloo. Nii limiteeritud füüsilises formaadis kui digitaalsena leiab bändi ametlikult Bandcamp’i lehelt. Ka Forgotten Sunrise'i uus täispikk kauamängiv on lõplikult salvestatud ja ootab väljaandmise järjekorras oma hetke, aga sellest detailsemalt tulevikus.

Forgotten Sunrise kureeritav õhtu leidis aset 17.detsembril Telliskivis asuvas Terminali plaadipood/baaris. Ekraanil sai näha läbilõiget bändi ajaloost, millele järgnes poolkontsertvormis esinemine/ajalootund ehk Anders rääkis FS'i kolmest möödunud dekaadist ja samal ajal musitseerisid jutu taustaks bändikaaslased Kadri Sammel ja Suva. Õhtu lõpetuseks liikus trio aga plaadimängijate taha tantsuõhtuks. Samuti oli võimalus kuulda ja näha Forgotten Sunrise koos Apparatus&Apparataga Von Krahlis Taavi Eelmaa poolt veetavatel salongiõhtutel nimega "Psühholingvistiline Patogenees", mis toimusid: 27.novembril ning 13.detsembril.

2023 suvel pidas Forgotten Sunrise oma 30 aasta juubelit. Tähistamiseks anti välja tähenduslik death metal vinüül Hooandja toetajate abiga, mis kannab endas bändi varajasemat loomingut ja antud materjal oli aastal 1993 vormistatud Eesti esimene metal-muusikaga ilmunud CD ning ühtlasi oli see tollal ka esimene kodumaine metal-üllitis, mis ilmus väljaspool Eestit.

Forgotten Sunrise sõlmis plaadilepingu Brooklynist pärit plaadifirmaga Ohm Resistance, kes on uue heliteose “elu” väljaandjaks, mis ilmus vinüülil ning digitaalselt 19.augustil. Sel kuupäeval toimus ka albumi presentatsioon-kontsert Tallinna klubis Hall koos bändidega Underville ja House 418 Soomest. Bändi uus looming ilmus “Hall-elu-jah!”-nimelise triloogiana, “elu” puhul on tegu bändi esimese täispika albumiga kümne aasta jooksul. Kõlalt paigutab Forgotten Sunrise end outsider industrialiks ehk outdustrialiks ning “elu” on täis rögisevaid vokaale ja toorest post-industriaalset lähenemist. Plaat on salvestatud koosseisus Kadri Sammel, Anders Melts ja Jaan “Suva” Pullerits ning albumi lõpuloos “Elukas” lööb kaasa külalislauljana Ants “Ank” Lill Tharaphitast.

17.veebruaril 2024 Erinevate Tubade Klubis toimunud festivalil "Extravaganza II" esinesid Kitty Florentine, Genka&DEW8, Intrepid, Humanity, Kalli Talonpoika & the Sunshine band ja Forgotten Sunrise.

Faktid

Tänane koosseis: (nimi/tegevus bändis/sünniaeg)
Anders Melts – vokaal, bass, programmeerimine, löökpillid - 05.06.1976
Kadri Sammel - klahvpillid, vokaal, bass, programmeerimine - 25.11.1987

Lahkunud 2014:
Gerty Villo – vokaal, klahvpillid - 13.01.1987
Ragnar Kivi - elektritrummid - 22.11.1988

Muud huvitavat

Seotud videod

Forgotten Sunrise - Guardian Curtains
Forgotten Sunrise - Guardian Curtains

Artist: Forgotten Sunrise

Lugu: Guardian Curtains

Aasta: 2016

Forgotten Sunrise - Samewonder
Forgotten Sunrise - Samewonder

Artist: Forgotten Sunrise

Lugu: Samewonder

Album: Cretinism

Aasta: 2012

Reþissöör: Elina Kasesalu