Zetod

Seitse stuudioalbumit välja andnud ansamblil täitus tänavu juba 20. tegutsemisaasta, mis kulmineerus 15.juulil Treskis suure juubelikontserdiga. Mida rohkem, seda uhkem ja seetõttu tähistati 28.oktoobril veel ühe korra Zetode sünnipäeva, kuid sel korral Tallinnas asuvas kontsertklubis D3.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 17.09.2009 - 18:20
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 29.10.2023 - 06:24
Eesti artist, Ansambel, Rock

Zetod on viiest Värskast pärit setu noormehest koosnev folkrockpunkloorne ansambel, mis loodi 2003. aasta augustis. Oli see nüüd leelo vägi, poiste sarm või miski muu, aga Zetode regi sai kohe hea hoo sisse ja 2004. aasta Viljandi Folgil lubati noormehed juba oma kõigi nelja looga lavale.

Bändi esimest plaati “Lätsi vällä kaema” tehti 1000 tükki ja see on praeguseks muutunud tõeliseks rariteediks ja fännikaubaks. Album tuli 2005. aastal ja oli 13-looline.

2008. aastal järgnes samuti 13-looline "Lätsi tarrõ tagasi”. Teine plaat tuli juba suurema mürtsuga ja tõi tunnustust ja kuulsust, langedes küpse viljana ootavate austajate käte vahele. Traditsioonilist lähenemist eelistav setu kogukond hingas välja ja kannatas noormeeste uuendusmeelse nägemuse leelost enam-vähem ära. Plaat murdis end R2 Eesti müüdavamate albumite Top 10-sse, kus püsiti tervelt 8 nädalat, ning ka R2 nädalaplaadiks. See oli folkmuusika revolutsioon!

Zetode “Kergotamine” jõudis 2008. aasta R2 aastahiti edetabelis kõrgele 14. kohale ning sellesamuse kergotamisega avati ka R2 aastahiti gala. Zetod esinesid 2008 aastal Viru Folgil koos leelokooriga Tsibihärbläseq ning vinge laulumehe Lõmað’iga. Metsalava maagia oli vapustav ning 2009. aasta Viru Folgi ülesastumine tõi palju uut muusikat ja veel liikuvamat energiat! Suvel 2009 tuli välja hittsingel „Kats sõsart kargasõ”, mis pani ka kõige vaguramal inimesel jala tantsima.

2009 suvel toimunud Viljandi pärimusmuusikafestivalil püstitasid Zetod festivali publikurekordi. Festivali rahvarohkemal kontserdil astusid Zetod üles koos Lenna Kuurmaaga. Enne kui Zetod võtsid esinemisteks natukeseks aja maha, anti Viljandis esitusel olnud kavaga kontsert Tallinnas klubis Rock Café 17.septembril 2009.

Enne lõpukontserti tuli veel uus singel "Merekosilased", mis salvestati augustis TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia helistuudios. Salvestamise ja miksimise eest kandis hoolt Rainer Koik ning loo masterdas Kristo Kotkas. Lugu räägib neiust, kes peseb mere ääres, merest tulevad talle aga mitmed kosilased - raudmees, kellele neiu keeldub minemast, seejärel hõbemees, kes samuti lahkub pika ninaga. Viimasena saabub aga maamees, keda neiu salamisi oodanud ning kellele tüdruk oma hinge kingib.

Suurimaks projektiks oli aga 2010. aastal lavale jõudnud muusikaline vabaõhulavastus "Peko", kus nad pilli mängivad. Jalmar Vabarna sõnul on "Peko" neile eriti südamelähedane, sest setu rahvuseepos on tema vanavanaema, setu lauluema Anne Vabarna sõnastatud.

Märtsis 2010 Tartus festivalil MAAjaILM kuulutati Zetod taas Eesti parimaks etnobändiks.

Mai alguses salvestas Setomaa folkroki bänd Zetod Soomes uue albumi "Lätsi sanna“. 2010 juuni keskel poeriiulitele jõudnud CD-plaat lennutas noored ja loomingut täis folkrokkpunkarid kohe ka plaadiesitlustuurile. “Lisaks pöörasele higistamisele seto rahvarõivais pakume kuulajaile kogu oma uue lauluvaramu taustal ka vanu hitte, samuti oleme ühes kutsunud oma hääd sõbrad,” märkis Vabarna.

Albumi eest pälvis ansambel taas etnomuusika auhinna 16.oktoobril 2011 Viljandis pärimusmuusika lõikuspeol. Lisaks kuulusid Zetodele parima ansambli ja Jalmar Vabarnale parima laulja tiitlid.

2012. aasta valmistati ette järgmist plaati "Lätsi kõrtsu". Uute lugude ja meeleoluka kontserdiga astuti esmalt üles 16.juunil 2012 Viimsi Vabaõhumuuseumis.

Märtsis 2013 toimus üle Eesti Ott Lepland, Tanel Padar ja Jalmar Vabarna kontserttuur "Lugusid naistest", kus tuli esitamisele ka ühislugu "Jõesäng".

Juunis 2013 suundus sama kooslus ehk Vallatud Vestid kontserttuurile. Samuti ilmus 15st loost koosnev album "Lugusid naistest ja meestest".

5.juunil 2013 toimus Värska staadionil Zetode 10. sünnipäeva tähistamine ja albumi "Lätsi kõrtsu" esitluskontsert. Plaadil laulavad mehed särisevalt jõulistes seadetes kolmehäälseid seto meestelaule.

11.oktoobril 2013 korraldati Viljandis pärimusmuusika auhindade etnokulpide jagamine, kus folkrokiansambel Zetod korjas endale parima ansambli ja plaadi kulbid "Lätsi Kõrtsu" eest ning parima laulu tiitli "Sõda om lännü´ sõudõmahe" eest.

13.novembril 2013 tuli Zetode nekrutilaulu singel "Viiäs väkke", mis pühendati ajateenistuses viibivale viiuldajale Matis Leimale.

Vallatud Vestid avaldasid 5.detsembril uue loo "Minu soov", mille autoriks Ott Lepland ning 10.detsembril singli “Lumisel teel”, mille kirjutanud Tanel Padar. Lood on olemas ka 12.detsembril 2013 ilmunud plaadil “Kelmid ja Pühakud”. Plaadiga anti kolm kontserti.

Värskas tunnustati 16.detsembril 2013 kuulsa lauluema Anne Vabarna preemiate üleandmisega aasta silmapaistvamaid tegusid setu kultuuri edendamisel. Üks kolmest preemia saajatest oli tema lapselapselaps Jalmar, kes on ansambli Zetod koosseisus pannud kümme aastat rahvast üle Eestimaa setu pilli järgi tantsima ning korraldanud sel suvel heategevusliku staadionikontserdi oma koduvallas kohaliku lasteaia toetuseks.

30.jaanuaril Nokia Kontserdimajas toimunud Eesti Muusikaauhinnad 2014 galal võitis Zetod aasta etno/folkalbumi tiitli plaadiga "Lätsi kõrtsu".

16.juunil 2014 tulid Vallatud Vestid välja kolmanda singliga "Värvid", millele sõnad kirjutas Jaan Pehk.

13.mail 2014 tuli Zetodel värske singel "Velekese’ noorõkõsõ". 6.juulil esitasid Zetod seda lugu XXVI Üldlaulupeol koos poistekooridega.

31.märtsil 2015 avaldas ansambel esmakordselt instrumentaalse singli "Petseri palamine". Loo meloodia kirjutas ansambli viiuldaja Matis Leima ning üheskoos anti sellele hoogne ja moodne kõla.

Zetod esinesid XXIII Viljandi Pärimusmuusika Festivalil, 24.juulil A. Le Coq'i Kirsimäe laval. Selleks puhuks tuldi välja ka uue looga "Kiä käve kääpä pääle".

7.aprillil 2016 avaldasid Zetod värske singli "Ku sa lupat", mis on Siberi setodele tuntud meloodiaga esitatud naljalaul. Poisil on külm üksinda magada ja ta läheb õhtul küla peale. Külanaised kurjustavad esmalt noormehega, kuid juhatavad ta siis aita tüdrukute juurde. Poiss lubab sellele neiule suud anda, kes talle naiseks tuleb. 15. ja 16.aprillil sai Zetosid esinemas näha Tartus ja Tallinnas.

Jalmar Vabarna sai valmis oma esimese sooloalbumi “Minapilt”. Instrumentaalne kitarrialbum koosneb Jalmari viimase pooleteistaasta jooksul valminud loomingust. Siin on ilusaid meloodiaid, ilusaid harmooniaid, pisut kurbust ja pisut rõõmu, sügavust ja põnevust. Igaüks suhestub selle plaadiga isemoodi, leiab omad mõtted, ehk oma minapildigi. Albumi “Minapilt” esitluskontserdid toimusid 9.-20. aprillini.

Zetod avaldasid 16.jaanuaril 2017 soundcloudis uue loo “Siro, siro, sitakõnõ”. "Raju ja hüpnootiline sõnnikulaotamislaul "Siro, siro, sitakõnõ" näitab kuulajatele ürgset looduse ringkäigu, kus kehvavõitu põllumaale sõnnikuga väge juurde antakse, et vili ikka pikaks kui pilliroog sirguks ja kaerakõrred ikka korralikult kasvaks."

Täna on Värskast pärit noormehed mööda ilma laiali kes vallutab muusika, kes näitelavasid. Kel on õpingud, kel majaehitus pooleli. Pereelud lisaks kõigele. "See on puhkus, et tuled jälle oma muust elust välja, on põhjust kodunt välja tulla bändi tegema. Alati ei peagi mingit suurt põhjust olema, meile lihtsalt meeldib see. Nii harva, kui me teeme seda. Ja mida harvemini teeme, seda lõbusam on, seda rohkem meeldib," rääkisid bändimehed üheskoos.

2018 märtsis tähistasid Zetod oma 15. sünnipäeva ning ilmus kollektiivi viies plaat “Lätsi liina”. Avakontsert oli 22.märtsil Tartus, edasi Viljandis ja Tallinnas. Teise singlina avaldati “Kiä külv orgo orasõ”.

5.oktoobril toimus Viljandis Pärimusmuusika Aidas taaskord pärimusmuusika auhindade jagamine, kus Zetod võitsid kolm etnokulpi. Aasta lugu oli Zetod “Ilmarikas”, aasta artist Zetod “Läksi liina” ning Aasta muusik Jalmar Vabarna.

22.veebruaril 2019 tuli välja muusikavideo loole “Ilmarikas”, mis filmitud Meremäel. “”Ilmarikas” on tummine pala. Viisijupp jäi kummitama ammusest ajast, kui meid laulupeole esinema kutsuti. Loo valik aga olnuks poistekooridele liiga tõsine. Õnneks jäi see aga meie repertuaari ning leidsime, et peale trummide ja laulu polegi mõtet siia muud lisada, kõlas lihtsalt nii teistmoodi ja hästi,” kirjeldab loo sünnilugu eestlaulja Matis Leima. “Me oleme häbiväärselt vähe muusikavideosid teinud, tuli aeg oma tegematajätmised rehabiliteerida,” räägib bändi eestvedaja Jalmar Vabarna. “On meeldiv tõdeda tõika, et video võttis üles meie hea sõber ja samuti seto mees Veiko Linnus (VL Visuals), kes veetis bändi algusaastatel väga palju aega meiega prooviruumis õhutrumme mängides. Meie mõtted klappisid hästi ning saime video ühe päevaga purki. Ega tegelikult kauem olekski suutnud filmida, sest väljas oli kõva tuul, mis andis kümnekraadisele pakasele hoopis teise tunde,” lisab Vabarna.

1.veebruaril 2020 anti välja "Lätsi liina" video, mille autoriks Veiko Linnus. Zetod esinesid 7.veebruaril Tartus Püssirohukeldris.

9.märtsil tuli välja Zetod kuues kauamängiv "Traadilda". Album talletati kontsertsalvestusena 2. augustil 2019 Setomaal Treski Küünis ning koosneb lauludest, mida ansambel Zetod on läbi oma 17 tegutsemisaasta esitanud. 10. kuni 14.märtsini anti plaadiesitlustuuril 5 kontserti.

23.detsembril üllatasid Jalmar Vabarna ning hinnatud jazzlaulja Marianne Leibur üllatasid muusikasõpru ühise looga “Õhtu ilu”. See Audrust pärit rahvalaul on kitarristi ja laululooja Jalmar Vabarna kevadel ilmuva sooloalbumi esimene singel.

Jalmar Vabarna teine sooloalbum “ID” ilmus 7.mail. Sellele akustilise kitarriga mängitud albumile jõudis 12 pala. Nende hulgas detsembris ilmunud singel “Õhtu ilu” (feat. Marianne Leibur), Jalmari kirjutatud “Laul sõbrale” (Curly Strings) instrumentaalversioon ning arranþeering eesti klassikast – Singer Vingeri “Ära jahtu”. Suurem osa albumist koosneb autori omaloomingust ning häid meloodiaid ja harmooniaid jõuab sellele küllaga. Nagu Jalmar ütleb: “See on ideaalne album, mille taustal omi mõtteid mõelda."

Jalmar Vabarna osales Ivo Linna 26.novembril ilmunud duettide albumil loos “Rändur”.

25.märtsil 2022 tähistas Viljandi Pärimusmuusika Ait sünnipäevapeoga oma 14. tegutsemisaastat. Laval astusid üles maailmakuulus Soome naiskvartett Tuuletar ning Eesti pärimusmuusika- ja folkrokkansambel Zetod.

29.juulil ilmus Zetode seitsmes album “Lätsi pitto”. Matis Leima teksti ja Jalmar Vabarna muusika sümbioosis kõlavad Zetod väga värskelt, kaasates senisesse isikupärasesse instrumentaariumisse süntesaatorid, rääkimata helikunstnik Silver Lepaste uuenduslikust kõlakujundusest. 8 loo hulgast oli avasingliks “Kost ti peri” (“Kust te pärit”), mis teeb ajalugu, pannes laulu sisse kõik 12 Setomaa nulka. Nulk on setodele sama, mis eestlastele kihelkond, kuigi nende tähendus täielikult ei kattu. Teises singlis "Haavaoksa räpp" võeti ette Värska luuletaja Paul Haavaoksa keelt lõplikult sõlmeajav tekst, millest sai meeldejääva refrääniga räpilugu.

Zetod “Kost ti peri” oli nomineeritud katekooriates Parim lugu ja Prim ansambel Pärimusmuusika lõikuspeol 7. oktoobril Viljandi Pärimusmuusika Aidas ning auhinnagalat sai näha ETV eetris 9. oktoobril.

11.veebruaril 2023 Eesti Laulu finaalis esinesid Zetod külalistena, andes möödunud aasta võiduloole “Hope” omapoolse tõlgenduse nii läbi muusika kui ka sõnade.

Seitse stuudioalbumit välja andnud ansamblil täitus tänavu juba 20. tegutsemisaasta, mis kulmineerus 15.juulil Treskis suure juubelikontserdiga. Mida rohkem, seda uhkem ja seetõttu tähistati 28.oktoobril veel ühe korra Zetode sünnipäeva, kuid sel korral Tallinnas asuvas kontsertklubis D3.

Faktid

Bändi kuuluvad:
Jalmar Vabarna (akustiline kitarr, elektrikitarr, karmoska, laul) - s. 17.04.1987
Artur Linnus (akordion, laul) - s. 4.10.1989
Jaanus Viskar (basskitarr, laul) - s. 8.10.1990
Matis Leima (laul, viiul, karmoska) - s. 16.03.1992
Martin Kütt (trummid, cajon, laul) - s.1991

Muud huvitavat

Seotud videod

Zetod - Lätsi liina
Zetod - Lätsi liina

Artist: Zetod

Lugu: Lätsi liina

Album: Lätsi liina

Aasta: 2020

Zetod - Ilmarikas
Zetod - Ilmarikas

Artist: Zetod

Lugu: Ilmarikas

Album: Lätsi liina

Aasta: 2019