Pedigree

18.novembril 2023 tähistas Tallinnas Paavli Kultuurivabrikus suurejoonelise kontserdiga oma 30. juubelit kodumaine industriaalrocki suurnimi Pedigree.
Jutu autor ja esmane lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 05.02.2012 - 14:29
Viimati täiendatud:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 19.11.2023 - 16:37
Eesti artist, Ansambel, Rock

Pedigree on 1993. aastal loodud Eesti industrial metal'i bänd, kelle muusikat võib kindlasti seostada veel stiilimääratlustega nagu post-rock, trip hop, drone, IDM, shogaze, noise, power electronics, stoner jpt. Bändi asutajaliikmed Holden "Bonne" Laamann ja Leslie Laasner kohtusid aastal 1990 Tartu Kunstikooli astudes ning otsustasid kohe koos muusikat tegema hakata. 1994 ilmus album "Mindclouds" ja 1995 “Rossanakka“, 1996. aastal salvestasid Loit ja Bonne EP "Understand?" ning pärast seda klassikaline koosseis lagunes.

Bonne jätkas Pedigreed Tallinnas ja 1997 liitus bändiga Taavi "Taff" Aavik, kes moodustavad koos Bonnega tänaseni Pedigree põhituumiku. Hiljem eksperimenteeriti ja katsetati erinevaid koosseise ning uue albumini "Spite Rising" jõuti aastal 2000. Selleks hetkeks olid peale Bonne ja Taffi Pedigree püsiliikmeteks Rene Piirkop, Slavka Klimov ja Priit Mägi. Kuna peagi otsustas bändi tuumik Pedigreed muuta süngemaks ja elektroonilisemaks, muutus ka formaat. Liitusid Ardo Kivi, Maik Grüner ning veidi hiljem Sander Leivo.

2003 ilmus kogumikplaat "Drug TV" millel leidub ka üks Pedigree põhihitte "Head Drug Rising", millele vändati intrigeeriv video. Järgmine täispikk album avaldati aastal 2005, nimega "Growing Apart" millele järgnes remixplaat "Ghosts and Corpses". 2006 liitus bändiga uus bassist Margo Rindemaa (L oom) ja taas pöörduti live-trummari juurde kelleks sai Jaagup Tormis (Recycle Bin).

Selle koosseisuga salvestati album "Skeletal" (2009), mille Raadio Mania valis "Aasta Albumiks". Plaadi kiiluvees ilmus täispikk remixplaat "Lucifer Boy" ning video loole "March of the Blades". 2010 ilmutas Pedigree EP "Things You Need", millel oli nimiloo versioonid aastatest 2000 ja 2010 ning videod mõlemale versioonile, ning lisaks kaks remixi.

Pedigree on läbi aegade jaganud lavalaudu paljude maailma suurnimedega, näiteks Metallica, Massive Attack, Godflesh, Filter, Cult of Luna, Napalm Death, Clawfinger, Ufomammut, Scorn jpt. Bänd on tuuritanud paljudes Euroopa riikides. 2011 mai alguses suunduti väikesele Euroopa ringreisile, mille raames anti kontserte Ungaris, Poolas, Lätis, Slovakkias ja Soomes. 2012 mais käidi esinemas Venemaal.

2011 aasta sügisel asuti salvestama uut albumit, mille esmakordselt bändi ligi 20. aastase karjääri jooksul avaldas välismaa plaadifirma, nimelt New Yorki tumeda ja karmi elektroonilise muusika label Ohm Resistance. Juulis 2012 toimusid uue loo "Learning to Die" videovõtted.

Pedigree kümnes album "Satanic Disappointment" ilmus 3.novembril 2012 ning pärjati Eesti Muusika Auhindadel parimaks metal-albumiks. Muusika on loodud bändi tänase põhituumiku Holden "Bonne" Laamanni ja Taavi "Taff" Aaviku poolt nende oma stuudios Snakehouse. Miksis ja masterdas Taff. Kõik lüürika ja tekstid Bonne poolt, välja arvatud "Dinosauria, We", mille autoriks on Charles Bukowski, kelle häält on ka antud loos kasutatud. Pedigreele traditsiooniliselt on kasutatud ka mitmeid filmisämpleid, seekord filmidest "Full Metal Jacket", "Lost Highway", "House of Sand and Fog", "Silence of the Lambs" ning "No Country for Old Men".

Jaanuaris taasliitus bändiga trummar Maik Grüner ning püsiliikme staatuse oli 2012 aastal saavutanud Margus Gustavson bassil. Mõlemad mängisid koos ansamblites East Trading Wang ja ODP.

"Celebration - XX Years" Live kontsertidega osaleti Hard Rock Laagris Vana-Vigalas, Mõisa Karnevalil Moostes ja Rock Rampil Viljandis. 12.oktoobril 2013 leidis aset ülalkirjeldatud juubelishow Rock Cafes.

Pedigree esines 29.augustil 2014 taas Rock Cafes.

18.septembril 2015 tähistati albumi "Growing Apart" 10 juubelit Von Krahlis erilise kontserdiga, kus esitati kogu plaat esmakordselt täispikkuses. Lavale astus koos praeguse kooseisuga ka tolleaegne bassimees Ardo Kivi (praegu Tallinn Daggers).

14.mail 2016 tuli Pedigreelt välja digisingel "Transform" koos muusikavideoga. Sündmust tähistati klubis SnakeHouse, kus astusid üles veel Wolfredt ja Talbot. 4.juunil oldi laval Kaparockil.

18.juunil avaldas Pedigree muusikavideo "How Fucked?". 2.juulil esines Pedigree Vana-Vigalas festivalil Hard Rock Laager.

10.veebruaril 2017 esitles Pedigree Rock Cafes oma järjekorras kaheteistkümnendat täispikka albumit. Uus album "Standard Sundown" on kahtlemata taas põnev ja mitmekesine ning saundiliselt värske, produtsendi ja nupukeeraja rollis oli seekord Magnus Andre ansamblist Talbot ning plaadil lööb kaasa palju bändiga lähedalt seotud külalisartiste. Esitluskontserdil täiendab külalisena Pedigree ridu kitarrivirtuoos ja elukuntsnik Martin Jürman.

Pedigree esines 28.märtsil 2017 klubis Tapper maailmakuulsa sludge metal bändi Crowbar soojendajana.

25.novembril astub uute liikmetega Pedigree lavale Klubis Rockstar’s. Pedigree neli apokalüptilist ratsanikku on nüüdsest Holden Bonne Laamann, Andreas Johandi, Martin Jürman ja Mikk Kerner. Lisaks koosseisumuutusele esitleb alternatiivset industriaali küttev Pedigree vinüüli kujul enda sellel aastal ilmunud täispikka albumit "Standard Sundown".

25.jaanuaril 2018 võitis Pedigree album “Standard Sundown” Eesti Muusikaauhinnad galal aasta metalalbumi tiitli.

5.oktoobril esineti Tallinnas Rock Cafés, kus astusid üles veel Must Hunt ja Zahir.

22.novembril oli Pedirgeel au soojendada Briti industriaal-metali pioneere Pitchshifter nende Londoni kontserdil.

Fännid said Pedigree kontserti nautida bändi sünnilinnas Tartus 14.detsembril ningt 19.jaanuaril tähistas bänd veerandsaja täitumist Tallinna klubis U3.

Pedigree esines 28.juunil Vana-Vigalas festivalil Hard Rock Laager. Pedigree anno 2019 ei tiksu kui viimase piirini üles keeratud peen kellamehhanism, vaid sammub tavotiselt ränkrasket takti, mis tambib kuulaja kaelani maasse, ja veidi veel. Lisaks klassikalisele kullafondile esitles bänd HRL-is värsket singlit "One Of Us is Next" sügisel ilmuvalt uuelt albumilt.

"One Of Us is Next" muusikavideo avaldati 15.augustil. “See on ideaalne singel andmaks fännidele aimu sellest, missugune saab PEDIGREE olema 2019-2020 aastal. Tume, vihane ja samas graatsiliselt üllatusi pakkuv löögirühm,” võtab bändi rütmisektsiooni dirigent, trummar Mikk “Leon” Kerner loo lühidalt kokku.

Pedigree esitles 29.novembril Tallinna klubis Barbar (Rävala 8) toimunud kontserdil oma uut singlit “Nothingness of the Stars”. Üritust soojendasid Forgotten Sunrise ja Diversicolor. Uue loo muusikavideo lavastas, filmis ja monteeris Tiit Pähnapuu, laulu autorid on Tiit Pähnapuu, Andreas Johandi, Mikk Kerner ja Holden Laamann.

Pedigree avaldas 13.aprillil 2020 muusikavideo kaks aastat vanale loole "The Diss" nende viimaselt kauamängivalt "Standard Sundown" ning teatab ühtlasi uue albumi tulekust. "Me tegelikult ei hoidnud selle video avalikustamist koroona-ajaks, kuigi see võib nii tunduda. See on puhas juhus nagu Pedigreega ikka," seletab Holden "Bonne" Laamann, "aga see et see kuskilt sahtlipõhjast praegu välja ujus on, perfect timing. Loo olemus ja sõnum sobivad antud situatsiooni ideaalselt."

Pedigree avaldas 23.oktoobril singli “Defenestrated Child". "Arvasime, et aeg on küps veel ühe singliga meelde tuletada, et peagi on ilmumas täispikk album. Loo valik oli üsnagi spontaanne, lajatasime välja pala, mis on meie endi jaoks üks uuemaid," sõnab bändi eestvedaja Holden Laamann.

Pedigree avaldas 13.detsembril 2020 kolmeteist-loolise albumi "Funeral Child". "Olen alati öelnud, et minu meelest pole mõtet uut albumit välja anda kui ta su enese jaoks pole eelmisest parem. “Funeral Child” on pika puuga parem meie kõikidest eelnevatest albumitest ja ma käe südamele pannes, see pole mingi odav promojutt. See lihtsalt on nii. Tiit Pähnapuu on koos Andreas Johandi ja Mikk Kerneriga teinud ajalugu. Ma ise aitasin ainult veidi kaasa. Nähtamatud taustajõud nagu Magnus Andre ja Karl Korts on teinud väga proffi tööd, kohati on nende panust sellesse plaati isegi keeruline hoomata. Loodame maailma kiirele paranemisele, et saaks ka “Funeral Childi” laivis presenteerida," sõnas bändi eestvedaja Holden Bonne Laamann.

11.septembril 2021 avaldas Pedigree remix-EP “Zen Agony”, mis sisaldab endas töötlusi ja reinterpretatsioone kollektiivi teosest “Zen Agony”, mis on bändi mullu detsembris ilmunud albumi “Funeral Child” üks esiletorkavamaid lugusid. “Zen Agony” on saanud uue varjundi nii välismaiste kui kohalike tegijate käe läbi. Oma töötlused on teinud Birminghami industrial noise legend KHOST ja Itaalia psühhedeelse metali lipulaev VISCERA///. Kodumaalt on teost töödelnud post-industriali viljelev Bedless Bones, kelle juhtfiguur Kadri Sammel teeb ka originaalloos külalisvokaali; kohalik müra-roki kultusbänd Shelton San, Pedigree oma kitarristi Tiit Pähnapuu alias FAAM, ning veidermuusika DJ ja produtsent !!ii.

Pedigree esitles remix EP-d “Zen Agony” ning viimast albumit “Funeral Child” kontsertidega Tallinnas Sveta Baaris 11.septembril, Tartus klubis Rock&Roll Heaven 17.septembril ning Tõrvas Pubis Juudas 18.septembril. Tallinna esitlusel astusid erikülalistena lavale Bedless Bones, Tont ning !!ii; ning Tartus post-metal trio Fhtagn.

4.novembril esitles Pedigree Helsinki Industrial Festivali raames albumit "Funeral Child". Kontsert toimus klubis On The Rocks ning bändiga oli terve kontserdi laval Pedigree "viies" liige Karl Korts.

28.jaanuaril 2022 avaldas Pedigree remiksi 5miinust loost "?mis sa tegid", mille esmaesitlus oli 26.jaanuaril Eesti Muusikaauhindade galal.

Pedigree esines 23.juulil Punk & Rock festivalil @ Raadi mõisapark Tartu.

2022 aastast tegutsetakse uues koosseisus triona. Bonnele lisaks on basskitarrist Karlis Kütt ja trummar Art Kleintan. 23.oktoobril soojendati legende Clawfinerg Tallinnas Helitehases.

Esimene uue koosseisu singel “House of Blood” anti välja 26.oktoobril. Lugu pärineb bändi kevadel ilmuvalt EP-lt “Safehouse Tapes” ning see salvestati Magnus Andre käe all Andrecordings stuudios.

Pedigreed oli 2022 aastal veel võimalik esinemas näha 5.nov – Tapper, Tallinn; 11.nov – Kära Kants, Rakvere; 18.nov – Von Krahl 30, Tallinn. 26.novembril esineti Genialistide Klubis, Tartus (+ Estoner, Kuritarvitaja).

PEDiGREE avaldas 18.märtsil kontsertalbumi ning tähistas seda kontserdiga Tallinnas klubis Uus Laine. Kogumikuna avaldati "Pedigree best of 1998–2023".

18.novembril 2023 tähistas Tallinnas Paavli Kultuurivabrikus suurejoonelise kontserdiga oma 30. juubelit kodumaine industriaalrocki suurnimi Pedigree.

Faktid

2022 aasta koosseis:
Bonne (Holden Laamann) – laul, kitarr, programmeerimine, suupill - 17.05.1975
Karlis Kütt - basskitarr
Art Kleintan - trummid

Lahkusid 2022:
Andreas Johandi - basskitarr - 04.12.1983
Tiit Pähnapuu - kitarr, proged - 18.04.1991
Mikk Leonhard Kerner - trummid - 14.02.1993

Lahkusid 2017:
Taff (Taavi Aavik) – kitarr, klahvpillid, programmeerimine, taustalaul - 11.02.1977
Kusti (Margus Gustavson) – basskitarr - 19.08.1972
Maik (Maik Grüner) – löökriistad – 17.09.1974

2006-2012 koosseisus olid:
Marx (Margo Rindemaa) – kitarr, basskitarr, programmeerimine, taustalaul - 01.11.1979
Jaagup Tormis – trummid, löökpillid - 25.07.1985

Diskograafia:

"Mindclouds" (1994)
"Wake Up Kids" (1994)
"Rossanakka" (1995)
"Understand?" EP (1996)
"Dark Matter Deconstruction" remixes (1999)
"Spite Rising" (2000)
"Drug TV" (2003)
"Growing Apart" (2005)
"Ghosts and Corpses" remixes (2007)
"Skeletal" (2009)
"Lucifer Boy" remixes (2010)
"Things You Need Revision" EP (2010)
"Satanic Disappointment" (2012)
"Transform" single (2016)
"Standard Sundown" (2017)

Muud huvitavat

Seotud videod

Pedigree - The Diss
Pedigree - The Diss

Artist: Pedigree

Lugu: The Diss

Album: Standard Sundown

Aasta: 2020

Pedigree - One of Us is Next
Pedigree - One of Us is Next

Artist: Pedigree

Lugu: One of Us is Next

Album: Funeral Child

Aasta: 2019

Pedigree - Nothingness Of The Stars
Pedigree - Nothingness Of The Stars

Artist: Pedigree

Lugu: Nothingness Of The Stars

Aasta: 2019

Režissöör: Tiit Pähnapuu

Pedigree - Transform
Pedigree - Transform

Artist: Pedigree

Lugu: Transform

Aasta: 2016

Pedigree - How Fucked?
Pedigree - How Fucked?

Artist: Pedigree

Lugu: How Fucked?

Aasta: 2016